T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 13 de maig del 2021

LOS ÍBEROS DEL JAZZ

                                         👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1941 (1)
Orquestra de Sitges fundada després de la guerra civil per Magí Almiñana i Soler, trombonista dotat d’unes excel·lents aptituds musicals i apassionat per la música de ball, que va saber inculcar els seus neguits a una colla de joves músics sitgetans. Magí Albiñana a més de bon músic era una persona molt detallista, i no només tenia bona cura de la interpretació, per la qual cosa assajaven pràcticament a diari, sinó que també cuidava molt la presentació, com podia ser el saber comportar-se davant el públic, i l’elegància en les formes i en el vestir, amb americana blanca si era de dia i negra a la nit. També feia arranjaments per a l'orquestra, escoltant música per la ràdio, fent-ne el guió i les particel·les, i incorporant temes al repertori que probablement altres orquestres no devien tocar. L'Orquestra sempre va estar vinculada a la Societat Recreativa El Retiro, de Sitges.
En aquesta fotografia veiem els primers components de Los Íberos del Jazz amenitzant l’hora del té en les terrasses de l’Hotel Terramar de Sitges, l'estiu de 1941.
Al fons de la imatge: Agustí Montornès i Pino (bateria), Joaquim Ràfols i Sabaté (violí, que també portava la direcció musical), Mª Lluïsa Álvarez (piano), Beatriu Álvarez (vocalista, asseguda darrere de la seva germana) i Joan Yll i Zarran al contrabaix
A la dreta, darrere, la secció de metall: Felip Nebleza i Estarlí (trompeta), Josep Yll i Zarran (trompeta) i Magí Albiñana i Soler (trombó)
Al mig: Lluís Ràfols i Sabaté (saxo alt), Jaume Vidilla i Lleixà (saxo baríton, encara que aquí té una flauta a les mans) i Manel Urgellès i Portas (saxo tenor).
Tota la informació d'aquest peu de foto l'extrec de l'excel·lent article de Joan Yll i Martínez -Cronista Oficial de Sitges- publicat a L'Eco de Sitges el 9 d'Abril de 2021.
Foto: Arxiu Joan Yll i Martínez..


Any 1941 (2)
Targeta de l'Orquestra, impresa per Impremta La Puntual, de Joan Puig i Mestre, de Sitges, amb indicació de que el representant és Magí Albiñana.
Foto: Arxiu Germanes Puig i Cañellas.


Any 1952 (1)
L'any 1942 Magí Albiñana va deixar la formació, emprenent el seu propi camí musical, primer formant part de l'Orquestra de Jaime Camino i més tard essent fundador de l'Orquestra Glory's King, l'Orquestra Tropicana i Almiñana Soler y su Orquesta Tropicana, de gran recorregut internacional i amb força discos gravats.
La direcció de l'Orquestra va recaure sobre Joaquim Ràfols, i l'any 1944 va prendre el seu relleu un altre músic i compositor estretament lligat a la vida social de Sitges, encara que havia nascut a Valls: Gabriel Pallarès i Roig, que ja col·laborava habitualment amb l'Orquestra quan Mª Lluïsa Álvarez no hi podia anar.
L'any 1948 van fer una reorganització de l'Orquestra.
Darrere: Desconegut (bateria), Gabriel Pallarès i Roig (piano), Joan Yll i Zarran (contrabaix), Desconegut (darrere del violinista) i Desconegut (darrere del vocalista)
Davant: Manel Urgellès i Portas (saxo tenor), Josep Yll i Zarran (trompeta), Lluís Ràfols i Sabaté (violí) i Francesc ["Frank"] Guirro i Gómez (vocalista).
Foto: Arxiu Antoni Yll i Freixas.


Any 1952 (2)
Darrere: Desconegut (bateria), Josep Yll (trompeta) i Desconegut (trompeta)
Davant: Joan Yll (contrabaix),  Francesc ["Frank"] Guirro (vocalista), Desconegut (saxo) i Desconegut (saxo).


Any 1960
Darrere: Gabriel Pallarès (piano) i Manuel Torrens i Urgell [?] (bateria)
Davant: Joan Yll (contrabaix), Desconegut (vocalista), Antoni Olivé i Ràfols (saxo alt), Manel Rius i Ramos (saxo tenor) i Josep Yll (trompeta).


Any 1964
Darrere: Gabriel Pallarès (piano) i Ferran Sentís i Figuerola [?] (bateria)
Davant: Joan Yll (contrabaix), Desconegut (vocalista), Antoni Olivé i Ràfols (saxo alt), Manel Rius i Ramos (saxo tenor) i Josep Yll (trompeta).
Van fer la darrera actuació el 16 de Setembre de 1965.

2 comentaris:

  1. A la última foto el bateria podría ser en Manel Torrents, els saxos son Antonio Olivé y en Rius i a la trompeta el meu oncle Josep Yll i al contrabaix el meu pare Joan Yll

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies. Llàstima que rebutgis la possibilitat de contactar amb mi personalment

      Elimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!