T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 19 de juliol del 2017

JOVENTUT ARTÍSTICA (Olot)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1932
Orquestrina d'Olot fundada l'any 1932 en el si de l'Escola de MĂșsica de l'OrfeĂł Popular OlotĂ­, sota els auspicis de Mn. FĂšlix FarrĂł i Vilanova. Vull destacar que en aquest septet hi havia dues noies, cosa no massa habitual a l'Ăšpoca.
Van fer el seu debut per les festes de Pasqua de Torroella de MontgrĂ­, segons explica el setmanari El Deber, a la pĂ gina 15 de la seva ediciĂł de 9 d'Abril de 1932:

Per amenitzar les festes que celebrarĂ  el poble de Sant Joan les Fonts durant els dies 10 i 11 del corrent, ha sigut contractada la novella orquestrina d'aquesta ciutat «Joventut ArtĂ­stica» que obtinguĂ© gran Ăšxit en el seu debut durant les festes de Pasqua a Torroella de MongrĂ­ [sic]

Hi ha un article de Ramon Llongarriu i Monsalvatje extraordinariament ben documentat que porta per tĂ­tol: MĂșsica popular a Olot (MemĂČria de Joan Casanova i de Pere Aubert, mĂșsics olotins), publicat pel Patronat d'Estudis HistĂČrics d'Olot i Comarca (Annals 1996-1998) a les pĂ gines 321 a 372. A la pĂ gina 13 d'aquest article, Llongarriu fa referĂšncia a la creaciĂł de l'Orquestrina Joventut ArtĂ­stica, on es fa esment de que tambĂ© tocaven molt fora d'Olot, fins que van ser contractats fixos a la Sala de Ball La Paella*, que mĂ©s endavat es va anomenar Les DelĂ­cies:

De l'OrfeĂł Popular OlotĂ­ en sortĂ­ un grup musicalment molt ben preparat, selecte. Fou «Joventut ArtĂ­stica», impulsada per mossĂšn FarrĂł com a mitjĂ  per guanyar-se la vida: Rosa Estorch (piano), Leandre Font (violĂ­ i un dels primers saxos a la provĂ­ncia, mort en plena joventut), Miquel Carbonell (violĂ­ i trombĂł), Maria NoguĂ© (violĂ­), Benet Cargol [no posa l'instrument], Vilanova (contrabaix) i PlanagumĂ  (jazz band). Tocaven molt en pobles de la costa fins que un contracte els lligĂ  a la sala de ball anomenada «La Paella», situada a la plaça del Dr. Ferrer. Temps a venir, el nom del centre canviĂ  per «Las Delicias».

D'esquerra a dreta: Maria Nogué i Pujolar (violí), Josep Vilanova i Carrera (contrabaix), Joan Planagumà (jazzband), Benet Cargol i Capdevila (trompeta), Leandre Font i Serrat (violí i saxo), Miquel Carbonell i Moret (trombó i violí) i Rosa Estorch i Coma (piano i banjo).
Havent repassat les hemeroteques, no em consta que duressin més enllà de la temporada 1932-1933.
* En un article sobre les Festes Majors dels anys 30 escrivia Josep MÂȘ Capdevila i MasĂł a La Comarca d'Olot, a la pĂ gina 38 de l'ediciĂł de 26 d'Agost de 1982:

Als balls de les tres societats -Casino, Industria i Fontanella- hi tocaven el mateix, Ășnicament es diferenciaven pels assistents, perĂł n'hi havia un altre, "La Paella", que tenia un ritual molt especial: de tant en tant s'apagaven els llums durant un interval i abans de tornarlos a obrir s'avisava la concurrĂšncia tocant un xiulet. PrevisiĂł i prudĂšncia. Salvar la moral.

Foto: Arxiu Josep MÂȘ Canals i Ferrarons.


Anys 30 (1)
Retrat dels integrants de l'Escola de MĂșsica de l'Orfeo Popular OlotĂ­, on s'hi pot veure sis dels set components de la Joventut ArtĂ­stica, que identifico en la imatge segĂŒent.
Foto: Arxiu Jordi Figueras i Suriñach.


Anys 30 (2)
  1. Miquel Carbonell i Moret
  2. Joan PlanagumĂ 
  3. Maria Nogué i Pujolar
  4. Benet Cargol i Capdevila
  5. Leandre Font i Serrat
  6. Rosa Estorch i Coma
Entre Leandre Font i Rosa Estorch, que també eren professors de l'Escola, hi veiem Mn. FÚlix Farró i Vilanova i Vicenç Cargol i Llagostera (vocal de l'Orfeó, i pare d'en Benet Cargol). No hi surt en Josep Vilanova, potser no era alumne de l'Escola.
Foto: Arxiu Josep MÂȘ Canals i Ferrarons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!