T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 8 de febrer del 2013

L' ARTÍSTICA LLOBREGATANA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1921
Orquestra de CornellĂ  del Llobregat, fundada l'any 1914 per DĂ­dac VilĂ  i Moragues, i que tindria continuitat fins l'any 1929 en que va esdevenir la Cobla La Principal del Llobregat. Identifico, de dalt a baix:
Columna esquerra: Joan Mas (flauta), Antoni Arbonés (cornetí 1er), Baldiri Dagà (cornetí 2n) i Dídac Vilà i Moragues (contrabaix)
Columna central: Ramon Pujol (violĂ­ 1er), Francesc Figueras (violĂ­ director) i Evarist Ballester (fiscorn)
Columna dreta: Jaume Vilà i MÚlich (violí 1er), Josep Picar (viola), Francesc Figueras i Vilà (clarinet 1er) i Vicenç Torruella (clarinet 2n).
Molts dels mĂșsics d'aquesta Orquestra havien rebut lliçons del pare del fundador, que es deia DĂ­dac VilĂ  i Priu.
L'ArtĂ­stica Llobregatana era una volguda idea d'en DĂ­dac VilĂ  i Priu que havia vingut de Sant Boi a CornellĂ  i havia aconseguit reunir a un grup d'entusiastes alumnes als quals ensenyava mĂșsica. Abans perĂČ, en DĂ­dac havia tocat amb Els Monners , una orquestra de Molins de Rei. DĂ­dac VilĂ  i Priu havia posat mĂșsica a nombrosos poemes de poetes locals, que tambĂ© eren cantats per la Societat Coral El Porvenir de CornellĂ . Fou perĂČ el seu desig mĂ©s important, la ArtĂ­stica Llobregatana, el que no va veure mai realitzat.
La notĂ­cia de la creaciĂł d'una orquestra local fou acollida amb gran expectaciĂł, disputant-se la seva presentaciĂł les dues societats: la UniĂł Social i la UniĂł Coral, siguent la primera qui la aconseguĂ­.
Durant quinze anys - del 1914 al 1929 -, l'orquestra La Artística Llobregatana va tocar per tota la comarca i àdhuc fora dels límits comarcals. Fins i tot sardanes! ... no era estrany que, en sortir d'ofici, davant mateix de l'església hi hagués una audició de sardanes... amb violins!
En formaven part mĂșsics de CornellĂ , entre ells en DĂ­dac VilĂ  i Moragues i Jaume VilĂ  i MĂšlich (fill i nĂ©t de DĂ­dac VilĂ  i Priu, respectivament). Els temps, perĂČ, canvien. Irromp una nova manera de fer mĂșsica: Ă©s el jazz. Els balls de diumenge agafen un altre aire, els conjunts de tres o quatre mĂșsics posen fi a les orquestres mĂ©s nombroses. DesprĂ©s de difĂ­cils disertacions, els mĂșsics decideixen preparar-se adequadament i formar una cobla: la Cobla-orquestra Llobregat : era l'any 1929.
InformaciĂł extreta de la secciĂł HistĂČria, de la web de La Principal del Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!