T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 24 de març del 2017

MELÓDICOS JAZZ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1940 (1)
Primera pĂ gina del dĂ­ptic de presentaciĂł d'aquesta orquestrina de Sarral, formada l'any 1940. S'observa encara el nom no normalitzat del poble: Sarreal; de fet, la procedĂšncia del nom seria: en un principi era Sa vila real, i per abreviar es va deixar de dir vila, quedant Sa real, que al pronunciar-se tot junt s'hi va posar, per escriure-ho bĂ©, el dĂ­graf rr, quedant Sarreal. Al normalitzar el nom suposo que van prendre com a model Camino Real = CamĂ­ Ral, i per tant Sarreal = Sarral.
Tot hi haver de posar el nom de l'orquestrina en castellĂ , encara van poder-hi afegir Jazz, cosa que tampoc era massa ben vista pel rĂšgim: I les coses no han canviat massa: actualment (2017), encara no hi ha hagut cap president espanyol que sĂ piga parlar anglĂšs o francĂšs ...
Van coincidir encara uns mesos amb una altra formaciĂł sarralenca, l'Orquestrina Bonet, alguns membres de la qual es van integrar a la nova formaciĂł.
Foto: Arxiu DamiĂ  AmorĂłs.


Any 1940 (2)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, amb la salutaciĂł de l'Orquestrina.
Foto: Arxiu DamiĂ  AmorĂłs.


Any 1940 (3)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic, amb la instrumentaciĂł de l'Orquestrina.
Foto: Arxiu DamiĂ  AmorĂłs.


Any 1940 (4)
Quarta pàgina del díptic, on s'indica el nom i adreça del representant, Isidre Mas i Puig, i el dels impressors, Impremta P. Mestres, de Montblanc.
Foto: Arxiu DamiĂ  AmorĂłs.


Any 1942
Aquesta Ă©s l'Ășnica fotografia existent de l'Orquestrina MelĂłdicos Jazz. Es va fer a cal Corcat, un cafĂ© de Sarral que tenia una sala adequada per a fer-hi ball.
Com a curiositat estĂštica, el nom de l'orquestrina queda enquadrat entre dues torres d'electricitat.
Darrere: Manel Esplugas i Serra (contrabaix), Joan Miquel i Gatell (bateria i vocalista) i Irene Sanahuja i Mateu* (piano)
Davant: MoisĂ©s Mariano i Torrelles (tot i que apareix amb un trombĂł, tocava la bateria i el violĂ­), Antoni Bonet i Potau (malgrat que surt amb una trompeta, no tocava en aquesta orquestrina; segurament nomĂ©s hi surt per fer-la semblar mĂ©s gran),  Carles Conejero i RodrĂ­guez (trompeta), Josep Bonet i MartĂ­ (saxo alt), Isidre Mas i Puig (saxo tenor i director) i Josep MirĂł i Badia (saxo tenor).
Es van dissoldre a mitjans dels anys 40, passant gairebé tots a formar part de la nova Orquestra Unión, també de Sarral.
Nascuda l'any 1911, era filla de Josep Sanahuja i Saura, a qui podem veure en aquest mateix blog, encara nen, a la MĂșsica de Sarral, orquestra existent entre finals del segle XIX i principis de segle XX. És un cas força inusual a l'Ăšpoca de dona integrada com a instrumentista en una orquestrina.
Foto: Arxiu Rosita Mas.

NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentaciĂł extreta dels dos llibres segĂŒents, de NĂșria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la prĂČpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de FrancolĂ­, Sarral i Solivella
CossetĂ nia Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de BarberĂ 
(1936-1979)
CossetĂ nia Edicions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!