T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 24 de maig del 2017

BLACK COAT JAZZ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1925 (1)
Orquestrina d'Olot, fundada l'any 1925. En aquesta foto i en la segĂŒent nomĂ©s hi apareixen quatre dels mĂșsics, i van ser fetes en unes circumstĂ ncies molt concretes que passo a descriure a continuaciĂł, reproduint una notĂ­cia publicada al setmanari La TradiciĂł Catalana, d'Olot, el 5 de Setembre de 1925, pĂ gina 21, en una crĂČnica de societat:

Els Barons de Griñó reuniren diumenge passat en la seva particular estada a un bon nombre d'amichs, ab motiu de celebrar la Senyora Baronesa y la seva filla Rosa llur festa onomĂ stica. Entre altres, hi assistiren els Marquesos de Vallgornera, y les families Hostench, Plana, Benavent, Montañå, Esquena, MasramĂłn, Bosch, Pibernat, Marin, Llosas, Teixidor, Olmedo, RibĂł y MarĂ©s.
Els Srs. Barons obsequiaren als concurrents ab un exquisit lunch, y l'Orquestrina «Black Coat Jazz» de la nostra ciutat executĂ  bellament algunes peces fins entrada la nit, que foren la delĂ­cia de la gent jove.
TancĂ  la festa un bonich castell de fochs d'artifici que fou molt celebrat, sortint tothom molt agrahit i complagut per les exquisides atencions rebudes.

Els mĂșsics van molt mudats, i portats per l'ambient aristocrĂ tic, suposo, n'hi ha dos que en un gest de bon humor es van posar un monocle (per veure aquest detall has de clicar la foto, i se t'obrirĂ  mĂ©s gran).
Drets: Joan Macias i Sureda, Desconegut i Antoni Bandranas i Bertran
Assegut: Pelai Planagumà i Roqué.
Foto: Arxiu FĂšlix PlanagumĂ  i Font.


Any 1925 (2)
AixĂ­ com la primera foto es veuen frescos, pensaria que acabats d'arribar, en aquesta semblaria ja cap el final de la festa, un dels mĂșsics sembla tenir una mica de son, un altre porta l'abric sota el braç, com a punt de marxa ... Estan acompanyats pel jovent masculĂ­ assistent a la festa abans descrita.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Pelai PlanagumĂ  (mĂșsic) i Desconegut (mĂșsic)
Davant: Desconegut, Antoni Bandranas (mĂșsic) i Joan Macias (mĂșsic).
Foto: Arxiu FĂšlix PlanagumĂ  i Font.


Any 1925 (3)
Drets: Joan Macias, Desconegut i Ramon FĂ brega i Bofill
Asseguts: Antoni Bandranas, Desconegut, Desconegut i Francesc Casanova i Estorch ("Picaric") [?]
Foto: Arxiu Esther Ribas i FĂ brega.


Any 1926 (1)
El nom de la formaciĂł era un homenatge que feien a l'Orquestrina Red Coat Jazz, agrupaciĂł espontĂ nia de mĂșsics olotins que va actuar una sola vegada a Olot la nit del dia 1 de Gener de 1921 en un "Ball d'Innocents" que es va fer al Casal CatalĂ . Es van presentar amb unes americanes vermelles (en anglĂšs, red coat) i constaven (en broma) com vinguts de Nova York. Els noms d'aquells pioners, que amagaven darrere uns pseudĂČnims americanitzats per romandre en l'incĂČgnit en aquell ball eren els segĂŒents:
Mr. Joe Window [Ramon FĂ brega i Bofill], Mr. Harry Red [Joan Macias i Sureda], Mr. Jack Shorter [Juli Soler, del mateix Casal, organitzador de l'esdeveniment], Mr. Peter White [Alfred Blanco i Solanic], Mr. Jommy Prengnyk [S. MĂĄrquez], Mr. Fred Kallend [Pelai PlanagumĂ  i RoquĂ©] i Mr. Teddy Fashionable [Antoni Bandranas i Bertran]
La present fotografia es va publicar a la pàgina 23 del quinzenal El Despertador, d'Olot, el dia 1 d'Octubre de 1926, i en el peu de foto hi posa els noms dels components, que intentaré fer quadrar amb la imatge:
D'esquerra a dreta: Pelai PlanagumĂ  i RoquĂ© (violĂ­), Miquel AndorrĂ  i Subirana (saxo alt), Marcel Ribas i Massegur (piano), Francesc Casanova i Estorch ["Picaric"] (violĂ­), Pere Benet i Planas (contrabaix), Antoni Bandranas i Bertran (banjo) i Joan Macias i Sureda (jazzband).
Foto: Biblioteca MariĂ  Vayreda (Olot).


Any 1926 (2)
Aquesta foto, que presento en dues versions d'enquadrament, Ă©s de la mateixa sessiĂł que l'anterior, molt semblant, perĂČ hi ha lleugers canvis, jo en veig set, com a mĂ­nim (si no tens feina, mira de trobar "les set diferĂšncies"); el mĂ©s evident, perĂČ, Ă©s la posiciĂł de l'arquet del violinista central.
D'esquerra a dreta: Pelai PlanagumĂ  i RoquĂ© (violĂ­), Miquel AndorrĂ  i Subirana (saxo alt), Marcel Ribas i Massegur (piano), Francesc Casanova i Estorch ["Picaric"] (violĂ­), Pere Benet i Planas (contrabaix), Antoni Bandranas i Bertran (banjo) i Joan Macias i Sureda (jazzband).
Foto: Arxiu FĂšlix PlanagumĂ  i Font.


Any 1927
CuriĂłs i humorĂ­stic anunci que publicaven a la revista mensual La Lluna d'Olot, en la seva ediciĂł de l'1 de Novembre de 1927, pĂ gina 17.
Els mĂșsics d'aquesta Orquestrina gaudien d'un bon humor que comunicaven a dalt de l'escenari i tambĂ© en la seva vida quotidiana. Van fer actuacions puntuals fins l'any 1930, reapareixent breument l'any 1933, com explico en el peu de foto segĂŒent.
Foto: Biblioteca MariĂ  Vayreda (Olot).


Any 1928
AquĂ­ els veiem, amb algun canvi a la formaciĂł, a l'escenari del Teatre Principal d'Olot. Un personatge es va esmunyir darrere dels mĂșsics per sortir a la foto, tĂ© tot l'aspecte d'un grum (botones) ...
D'esquerra a dreta: Joan Cros i Ribas (saxo alt), Marcel Ribas i Massegur (piano), Francesc Casanova i Estorch ["Picaric"] (violĂ­), Antoni Bandranas i Bertran (banjo), Joan Bassols i Benosa (trompeta) i Joan Macias i Sureda (jazzband).
Fotos:
1) Arxiu Joan Bassols i Dorca, nét del trompetista.
2) Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1933
Caricatura* de Joan Macias i Sureda, de la primer Ăšpoca de l'Orquestrina, que es va publicar el 25 de Febrer de 1933 en el quinzenal El Despertador, d'Olot (pĂ gines 4 i 5), anunciant una reapariciĂł per fer el Ball de Carnaval, juntament amb la Cobla-orquestrina Jazz els 7 i l'Orquestrina Young-Jazz.
En aquest article expliquen una mica la histĂČria de la formaciĂł i la relaciĂł amb l'anteriorment esmentada Orquestrina Red Coat Jazz.
* La caricatura Ă©s obra de Miquel PagĂšs i Muntada ("Michel"), artista polifacĂštic olotĂ­.
Foto: Biblioteca MariĂ  Vayreda (Olot).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!