T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 6 de març del 2016

MARESME

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1930
Cobla-orquestra de Sant Pol de Mar. En un principi es deien Refilaires de la Maresma, més endavant Maresma, i per fí, podriem dir que ja normalitzats, Maresme. Van fer el seu debut oficial a la Plaça de la Vila, de Sant Pol de Mar, la diada de Corpus, el dijous 4 de Juny de 1931. En aquest programa de presentació hi podem veure fins i tot les sardanes que van tocar aquell dia.
PrĂšviament, hi va haver una preparaciĂł, una aprenentatge, una histĂłria, que reprodueixo parcialment a continuaciĂł; va ser publicada a la Revista El Rellotge de Sant Pol de Mar (nÂș 4) del mes d'Agost de 1978, i me l'envia en Pere Sauleda, fill del fundador:
"El dia 25 d'Octubre de 1928 foren citats al despatx de la casa SAULEDA i Companyia els segĂŒents joves santpolencs: Josep Boter i Pera, Josep Buch i Serra, Josep Carreras i Buch, LluĂ­s Bruguera, Josep MÂȘ Lloveras i Pou, Joaquim Mas i Llobet, Ventura Mas i Llobet, Jaume Pera i Pascual, Josep Fugassot i Torrent, Jaume TalamĂ s i Casellas i Salvador Vives i AgustĂ­. El Sr. Antoni Sauleda i PaulĂ­s els hi proposĂ  en aquesta reuniĂł, la formaciĂł d'una Cobla a Sant Pol, corrent a cĂ rrec d'ell l'ensenyament gratuĂŻt del solfeig necessari. Els facilitĂ  ja un pentagrama amb una escala de notes manuscrites i els demanĂ  que es pensessin bĂ© si els interessava la proposta i que als tres dies (28 d'Octubre) es tornarien a reunir. Aleshores l'edat dels joves oscil·lava entre els 16 i els 21 anys.
El dia 28 esmentat es reuniren novament, i en aquella reuniĂł en Josep Carreras i Buch manifestĂ  que per raĂł del seu treball no es podia comprometre, i per tant fou la primera baixa. Aquell dia el Sr. Sauleda distribuĂ­ a cadascĂș el Primer MĂštode de solfeig, de Lemoine.
Al cap de pocs dies començaren les lliçons de solfeig, ocupant el lloc d'en Josep Carreras i Buch en Josep Vives i Ayet. Pocs dies del dia de Sant Pau de 1930 reberen els primers instruments de Cobla; hi ha una fotografia [que jo no tinc, llàstima!] feta l'endemà de Sant Pau amb els instruments i en formació de Cobla, tot i que encara no sabien tocar.
I començaren a estudiar solfeig i instruments, el primer sota la direcció del Sr. Sauleda, i els segons a les ordres del Srs. Josep Salabarnada (metall) i Robert Renart (fusta). En Jaume Talamàs i Casellas es feu càrrec del contrabaix, anant a lliçó a Barcelona amb el mestre Pere Ribalta. Els professors instrumentistes que venien setmanalment a Sant Pol cobraven de les lliçons 5 ptes. netes per cada deixeble.
La primera activitat musical que tinguĂ© la Cobla, anomenada aleshores Refilaires de la Maresma, fou una Missa de la Mare de DĂ©u de NĂșria que es cantĂ  a la ParrĂČquia de Sant Pol el dia de la PurĂ­ssima de 1929. A mitjans del mes de Maig de 1931 tinguĂ© lloc al Cine Sant Pol la primera actuaciĂł privada de la Cobla, que la dedicĂ  als seus familiars un diumenge al matĂ­.
El dia 30 d'Abril de 1931, el Sr. Francesc Banchs, de Canet de Mar, assabentat de que molt aviat debutaria la Cobla de Sant Pol, es presentĂ  a casa del Sr. Josep MÂȘ Lloveras per a contractar la Cobla per unes enramades que tradicionalment es fan a Canet durant la vuitada de Corpus. AixĂ­ Ă©s que abans de debutar la Cobla Refilaires de la Maresma, ja tenia tres contractes que sobre la marxa es convertiren en cinc.
El dia 4 de Juny de 1931, diada de Corpus, després de la Processó tingué lloc el debut oficial a la Plaça de la Vila de Sant Pol de Mar. Més que pels mÚrits musicals, per la novetat d'una Cobla nova i per la joventut dels seus components, l'Úxit "sorprengué a la mateixa empresa". Les contractes queien com pluja menuda des dels pobles del voltant, des de Blanes fins a Badalona, més o menys.
Els preus de les audicions eren de 150 ptes. netes, o sigui: 10 ptes. per mĂșsic i 5 ptes. per despeses. Un petit autocar propietat del Sr. Aleix Nualart els portava als pobles a raĂł d'unes 15 ptes. per viatge.
L'any 1933 començaren els primers estudis amb instruments de Ball, amb els quals debutaren al cap de pocs mesos.
Com a dada curiosa, el preu unitari que van pagar pels intruments: trompetes, 150 ptes.; fiscorns i trombĂł, 300 ptes.; tenores i tibles, 600 ptes.; flabiol i tamborĂ­, 150 ptes.; contrabaix, 400 ptes.; saxos tenors, 600 ptes.; saxos alts, 500 pts.; bateria, 600 ptes.; banjo, 300 ptes.; i violins 400 ptes.
Al formar-se l'Orquestra s'hi incorporĂ  el jove Joan Pera i TalamĂ s, piano, que no tocava a la Cobla.
VinguĂ© la guerra, i l'activitat de la Cobla-orquestra quedĂ  molt mermada desprĂ©s del primer mig any. En Jaume Pera i Pascual va causar baixa, suplint-lo un mĂșsic "foraster", cosa que era la primera vegada que passava, i que va anar essent mĂ©s habitual amb el pas dels anys.
A son degut temps, quan la formaciĂł ja tocava per Festes Majors, de Germandats, Gremis, etc., assajaren una Missa nova que tenia per nom A honor de Sant Josep de Calassanç, del mestre italiĂ  Oreste Ravanello, que fou tocada i cantada dotzenes de vegades per tots els pobles, actuant de solista en Josep Vives i Ayet. TinguĂ© moltĂ­ssim Ăšxit ja que la mĂșsica era molt espectacular i ben feta.
Avui dia [1978] la Cobla, que ja porta el nom de Maresme, nomĂ©s compta amb dos mĂșsics santpolencs: en Josep Buch i Serra i en Joan Vives i Ayet. Des de 1928 moriren LluĂ­s Bruguera (abans de debutar, substituĂŻt per Joan Roca i Estol), Jaume TalamĂ s i Casellas, Salvador Vives i AgustĂ­, Josep Boter i Pera i Joan Roca i Estol. D'altres que van causar baixa entre 1950 i 1965, per qĂŒestions de salut o de feina, sĂłn: Ventura Mas i Llobet, Josep ("Pepet") Fugassot i Torrent, Joan Pera i TalamĂ s, Josep MÂȘ Lloveras i Pou i Joaquim Mas i Llobet.
Si algĂș estĂ  interessat en llegir l'article complet, ho pot fer en aquest enllaç.
En aquesta primera foto, quan acabaven de rebre els instruments i encara no els havien aprĂšs a fer sonar, hi tenim:
Darrere: Jaume Pera i Pascual, Josep ("Pepet") Fugassot i Torrent, Josep Vives i Ayet, Josep MÂȘ Lloveras i Pou i LluĂ­s Bruguera i Campeny
Davant: Salvador Vives i AgustĂ­, Joaquim Mas i Llobet, Josep Boter i Pera, Bonaventura ("Ventura") Mas i Llobet, Josep Buch i Serra i Jaume TalamĂ s i Casellas.
Foto: Arxiu Pere Sauleda i Parés. Pere Sauleda és també qui em proporciona la informació.



Any 1931
Van fer el seu debut a la Plaça de la Vila, de Sant Pol de Mar, la diada de Corpus, el dijous 4 de Juny de 1931. A la imatge hi veiem el programa de presentació, quan encara s'anomenaven Refilaires de la Maresma; més endavant es van passar a dir Maresma, i per fí, podriem dir que ja normalitzats, Maresme.
Cartell: Arxiu Carles Tarridas.


Any 1944
Tocant una audiciĂł de sardanes el dia 17 de Desembre de 1944, a l'entrada de la Biblioteca Pere Gual i Pujadas de Canet de Mar, amb motiu de la celebraciĂł del 25Ăš aniversari de la seva inauguraciĂł.
Darrere: Alfons RamĂ­rez i Salvador, Josep ["Pepet"] Fugassot, Joan Roca, Josep Vives, Josep MÂȘ Lloveras i Jaume TalamĂ s
Davant: Salvador Vives, Josep Boter, Joaquim Mas, Josep Buch i Rupert RamĂ­rez i Salvador
Foto: Biblioteca Pere Gual i Pujadas (Canet de Mar).


Anys 40
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Joaquim Mas i Llobet, Rupert RamĂ­rez, Josep Boter i Pera, Alfons RamĂ­rez, Joan Roca i Estol, Josep MÂȘ Lloveras i Pou, Jaume TalamĂ s i Casellas i Salvador Vives i AgustĂ­.
Al mig, d'esquerra a dreta: Josep Fugassot i Torrent, Josep Vives i Ayet, Josep Buch i Serra i Desconegut.
Foto: Arxiu Pere Sauleda.


Any 1951
El dia 25 d'Agost de 1951 estrenen a la Festa Major de Sant GenĂ­s de Palafolls la sardana Flor novella, de MossĂšn Salvador Coll i Estrach, aleshores ecĂČnom d'aquella parrĂČquia, i oncle del meu company (2014-2018) a la Cobla La Principal d'Olot, en Salvador Coll i Bonancia.
Portada: Arxiu Salvador Coll i Bonancia.


Any 1953
El dia 7 de Juny de 1953 participen a l'Aplec de Calella.
Cartell: Arxiu Carles Tarridas.


Any 1954 (1)
I repeteixen el dia 13 de Juny de 1954. Mira que posa a baix, a esquerra i dreta ! ... Mama, por ... !
Cartell: Arxiu Carles Tarridas.


Any 1954 (2)
Tocant en una Cercavila a Malgrat de Mar.
Foto: Antoni Poch i Gimferrer. Arxiu Municipal de Malgrat de Mar.


Anys 50
Cançoner, on s'especifica que el representant Ă©s Josep MÂȘ Lloveras, i detall del cantant d'aquell moment, MĂ rius FalcĂł i Santos.
Fotos: RomĂĄn. Arxiu Carles Tarridas.


Anys 60
Darrere: Ramon Pera i SĂĄnchez, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà i Gay, Josep Buch i Desconegut.
Foto: Arxiu Pere Sauleda.


Any 1970
Tocant al Castell d'Hostalric el dia 26 de Juny de 1970. M'explica en Ramon Julià que anaven vestits de soldats de l'Úpoca en que el Castell tenia funcions militars, i era degut a que hi havia una visita ofical del dictador "Generalísimo Francisco Franco, Jefe del Estado y Caudillo de España por la Gracia de Dios"
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà, Josep Buch i Desconegut.
Foto: Arxiu Carles Tarridas.


Anys 70 (1)
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc NoguĂ©s, Desconegut, Joan CastellĂ , Francesc Soler i CantĂłn i Desconegut (per cert, aquest 2n tenor estava tocant en una posiciĂł ben incĂČmoda, degut a la precarietat del seient).
Foto: Arxiu Carles Tarridas.


Anys 70 (2)
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà, Carles Soler i Cantón i Francesc Soler i Cantón
Foto: Arxiu Carles Tarridas.


Any 1978 (1)
Aplec de Calella de 1978. 
El contrabaixista Josep Feliu.
Autor i propietari de la foto: Josep MÂȘ Colomer i Mir.


Any 1978 (2)
Aplec de Calella de 1978. 
Francesc Nogués (flabiol) i Joan Castellà (2n tible).
Autor i propietari de la foto: Josep MÂȘ Colomer i Mir.


Any 1978 (3)
Aplec de Calella de 1978. 
Joan Castellà (2n tible); més enllà (era la sardana de Conjunt) es pot identificar en Raimon Sabater, de la Cobla-orquestra Selvatana.
Autor i propietari de la foto: Josep MÂȘ Colomer i Mir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!