T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 26 de juny del 2013

UNIÓ ARTÍSTICA (Palafrugell)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1932 (Cartell i detall)
Cobla-orquestra de Palafrugell, que el mes de Març de 1932 va adoptar aquest nom en lloc de Cobla-orquestra Palafrugell.
En aquesta postal, de disseny original i atrevit per l'època, hi tenim retratats:
A dalt: Lluís Hereu, Marina Genís i Casanovas*, Miquel Mayoral i Gumbau i Josep Galceran i Carbó
Al mig: Sebastià Bonany**Eusebi Saló i Massaguer i Filibert Molla
A baix: Fortunat Escarrà, Sebastià Carreras, Tomàs Amich i Tusell i Gumersind Junqué.
Pianista (1909-1994), procedent, juntament amb Gumersind Junqué i Miquel Mayoral, de l'Orquestrina Jazz-Excelsior, de Palafrugell, pionera en entrar en aquest món masculí de les orquestrines de Jazz, i fins i tot molt mal vista per això. Fent referència a aquesta circumstància, val a dir que a la pàgina 2 del diari Baix Empordà, de 25 d'Abril de 1931 es va publicar el següent article:

Veritats i Mentides
En el Centre Fraternal va actuar la setmana passada l'«Orquestrina Excelsior», de Palafrugell i solament per ésser d'aquesta vila deuríem tots ajudar-la moralment, car en poblacions de menys importancia que la nostra tenen les seves orquestrines i els seus quintets i no devem ésser menys nosaltres.
Serveixin, dones, aquestes ratlles per a felicitar a l'orquestrina i també de desgreuge a la pianista que amb ells actúa, car han arribat fins a nosaltres i encara fins a la senyoreta pianista, unes critiques per actuar dintre l'orquestrina una sola senyoreta i semblar que a la estética personal no está bé.
Enterem a aqüestes desgraciades llengües, que l'Orquestra del Liceu de Barcelona, esta integrada per 83 professors i una sola senyoreta; que l'Orquestra Simfónica de Madrid, está integrada per 95 professors i una sola senyoreta, igualment l'Orquestra Pau Casals; com a mes próxim exemple, a Figueres actúa un quintet el pianista del qual és una senyoreta; interminable es faria la llista de tals formacions artístiques. Donem aquesta informació per a millor satisfacció de la Srta. Marina Genis, que ha sapigut aprofitar els seus estudis i deu sapiguer menyspreuar la manera de pensar de certs pares que no saben aplicar el sabi refrá «El saber no ocupa lloc». Per a ésser simplement jornaler, sempre s'hi és a temps, pero per a estudiar i treure'n profit fins on bonament es pugui, és ja quelcom mes difícil i no está pas a l'alcanç d'aquests caps que dintre tenen fitbló per llengua.
Queda complaguda l'«Orquestrina Excelsior» d'aquesta vila i en particular la senyoreta pianista.
CARPI

** En alguns llocs he vist escrit aquest cognom com Bonay, no sé quina és la forma correcta.
Foto: Col·lecció Ramona Claparols i Mayoral.


Any 1934 (1)
Un document interessant, aquest que m'envia en Xavier Corredor. Va trobar aquesta foto al fons d' un calaix de casa de la seva àvia, que havia estat amiga de la pianista Marina Genís i de la seva germana Aurora.
En segon terme:  Ernest Llavià i Trilles, Eusebi Saló, Ramir Llavià i Trilles [?]*, Sebastià Carreras i Josep Galceran
En primer terme: Sebastià Bonany, Tomàs Amich, Marina Genís, Filibert Molla i Vilar, Lluís Grau i Capdeferro i Fortunat Escarrà.
Aquest any 1934 van participar, juntament amb les cobles Antiga Pep i Nova Barcelona, en el VIè Aplec de la Sardana de Mollet del Vallès, celebrat el 10 de Juny de 1934 als paratges del bosc de Can Pantiquet. Els honoraris de les cobles, que tenien les despeses pagades, inclós el viatge, van ser:
Unió Artística: 455 Pts.
Antiga Pep: 550 Pts.
Nova Barcelona: 366,50 Pts.
Es van dissoldre el mes de Març de 1936.
* Podria ser també Agustí Faig i Pericay
Foto: Arxiu Xavier Corredor.

2 comentaris:

  1. Josep, moltes, moltes gràcies per la teva informació i sobretot per la teva feina. Has aconseguit saber qui era i has aconseguit també, saber i documentar que hi havia presència femenina com a instrumentista, encara que minsa, en les cobles-orquestres. La guerra civil, les dates ho avalen, va estroncar una societat oberta, malgrat les apreciacions en la manera d'anomenar-ho: professors pels homes i senyoretes per les dones. Reitero les felicitacions. Maria Antònia Pujol i Subirà

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!