T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 8 d’agost del 2014

VINYES

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1934
Orquestra de Sallent creada a principis de l'any 1934 per Guillem Vinyes i Miravitlles (1891-1981).
GrĂ cies als bons oficis de Jaume Nonell i Juncosa m'arriba la pĂ gina 10 del diari La Rambla (de Barcelona), ediciĂł del dia 11 de Juny de 1934. Transcric el text, signat per Josep Mas i Estatuet, de Sallent:

L'ORQUESTRA-JAZZ VINYES
SALLENT

Sallent veu amb joia un redreçament musical insospitat. Era, perĂČ, sabut que la nostra vila compta des d'una colla d'anys amb elements musicals de vĂ lua. Davant l'embranzida musical que es dona en el nostre clos, que podem considerar limitat, tot i la seva creixença, per contenir la seva expansiĂł que repercuteix necessariament en altres localitats, per part de les orquestrines Werner-Jazz, Ideal i Renaixent, entre les quals es destaca d'una manera molt digna d'esment per les seves reconegudes valors musicals l'Orquestra-Jazz Vinyes, hom remembra amb complaença les tasques llunyanes de l'Escola de MĂșsica del nostre vell Ateneu CatalĂĄ, sota el guiatge del meritĂłs i plorat mestre
[Frederic] Xalabardé. L'actual mestre compositor sallentí, Guillem Vinyes, que integra en lloc primeríssim l'Orquestra que porta el seu nom, n'és un dels seus més aprofitats deixebles; també ho és un altre, i per cert de molta vàlua, el notable flauta Josep Alberch.
De la penĂșltima promociĂł hi tenim tambĂ© que la integren els meritĂ­ssims germans Riu. I darrerament els notables germans TardĂ , que donen igualment un visible relleu al conjunt que ve dirigint el prestigiĂłs mestre Antoni Massana.
Completen aquesta nostra primera agrupaciĂł musical artistes de reconegut mĂšrit que fan conjuntament indiscutible el seu Ăšxit.
El professorat ve assenyalat així: Antoni Massana (director), violí i banjo; Jaume Riu, violí solista, jazz; Joan Riu, violí, banjo, fiscorn; Ramon Riu, violi, trompeta, jazz; Josep Bruguera, trompeta; Josep Tarrés, fiscorn, trombó de vares; Josep Alberch, flauta, saxofon; Guillem Vinyes (compositor), concertista de piano i clarinet; Antoni Fernàndez, clarinet, saxofon, requinto; Esteve Tardà, clarinet, saxofon; Joan Ratera, clarinet, saxofon, i Ramon Tardà, contrabaix, banjo.
Ens plau fer constar en aquesta avinentesa que Sallent acaba de crear la seva Escola Municipal de MĂșsica, de la qual ha estat nomenat professor, per concurs, el nostre estimat compatrici el celebrat compositor Guillem Vinyes, al qual felicitem.
J.
[JOSEP] MAS I ESTATUET

Amb les dades del text precedent, proposo la segĂŒent identificaciĂł dels mĂșsics:
Darrere: Joan Riu i Ristol (violĂ­, banjo i fiscorn -tot i que aquĂ­ se'l veu allargant una mĂ  cap el piano-), Guillem Vinyes i Miravitlles* (piano, clarinet i banjo), Antoni Massana** (banjo, violĂ­ i director) i Ramon TardĂ  (contrabaix i banjo)
Davant: Josep TarrĂ©s (trombĂł de vares i fiscorn), Josep Bruguera [i InĂ©s?] (trompeta), Joan Ratera (saxo alt i clarinet), Jaume Riu i Ristol (violĂ­ solista i jazz -interpreto que quan diuen jazz volen dir jazzband, o bateria-), Josep Alberch (saxo alt i flauta), Esteve TardĂ  (saxo tenor i clarinet), Antoni FernĂĄndez (saxo alt i  requinto -clarinet mĂ©s petit, en mib-) i Ramon Riu i Ristol (jazz, violĂ­ i trompeta).
Els dos germans TardĂ  havien format part de l'Orquestrina TardĂ , de Manresa.
* En Josep MÂȘ Viñas i Ribolleda, mĂșsic tambĂ©, Ă©s de famĂ­lia amb Guillem Vinyes, i m'explica que el mestre es va catalanitzar el nom durant els anys 30, abans ho escrivia Viñas ... No obstant, crec respectar l'esperit dels seu fundador anomenant l'Orquestra tal com ho va escriure en el bombo del  jazzband.
** Antoni Masana (amb una sola "s") el veig com a creador i director de l'Orquestra L'Empordanesa (coneguda també com Orquestra Masana), de Manresa.
Foto: Arxiu Jaume Riu i Ratera, nét d'en Jaume Riu i Ristol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!