T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 24 de novembre del 2012

FRANCESC MAS I EL SEU CONJUNT

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Finals dels anys 50
A finals dels anys 50 i principis dels 60 hi va haver una sĂšrie de poblacions turĂ­stiques de la Costa Brava i el Maresme que van aprofitar el boom turĂ­stic per obrir Sales de Festa amb ambientaciĂł flamenca, donant servei de restaurant i tambĂ© ball de salĂł. Entre d'altres hi va haver: Los Almendros (Palafrugell), La Palmera (L'Escala), El Rancho (CadaquĂ©s), La Arboleda (PalamĂłs), Savoy (PalamĂłs) El Cortijo (Pineda de Mar), Las Cuevas (Calella), Las Vegas (Sant Feliu de GuĂ­xols), La Raqueta (Tamariu), BahĂ­a (Roses), El Toril (Tossa de Mar), CubanacĂĄn (Lloret de Mar), La MasĂ­a del Pinar (Lloret de Mar) i El Lido (Lloret de Mar).
En aquest entorn, i sota l'impuls de Xavier MaciĂ  i Andreu, un recongut modelista naval, va nĂ©ixer a Lloret de Mar El Relicario, que al cap de poc temps va encarregar a Francesc Mas i JenĂ© (que deixava la formaciĂł de la qual havia estat fundador, la Cobla-orquestra Amoga) que formĂ©s un Conjunt estable. No li va costar gaire, doncs hi va haver molts mĂșsics que veient la possibilitat de guanyar-se millor la vida en un lloc de treball fixe i no haver d'anar de poble en poble durant tot l'estiu aviat ho van tenir clar. Tot i aixĂ­, tambĂ© van fer actuacions arreu de Catalunya, quan s'acabava la temporada de Lloret, que solia durar d'Abril a Octubre. Em consta tambĂ© que van estar uns mesos a Mallorca.
Sempre sota la direcciĂł de Francesc Mas, fins l'any 1972 van anar passant diversos mĂșsics per Francisco Mas y su Conjunto, com veurem a continuaciĂł.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1959 (1)
Acabada doncs la seva etapa com a mĂșsic i director de la Cobla-orquestra Amoga, com explicava a la imatge anterior, en Francesc Mas forma aquest Conjunt, i Ă©s molt probable que aquesta sigui la primera fotografia d'aquesta formaciĂł.
D'esquerra a dreta: 
Manel RodrĂ­guez i Suñé, contrabaix, de Sant JuliĂ  de Vilatorta, procedent de la Cobla-orquestra La CatalĂČnia, de Granollers.
Francesc Mas i JenĂ©, piano i director, de Vidreres, procedent de la Cobla-orquestra Amoga, de Vidreres.
Joaquim Costa i Horts, trompeta i violĂ­, de Sant Jordi Desvalls, procedent del Conjunt Camps y su Ritmo, de CassĂ  de la Selva.
Miquel Ballesta i Quirch, vocalista, trombó i violí, de Cadaqués, procedent de l'Orquestra Ritmos, de Figueres.
Desconegut, saxo [?].
Pere Anton ClapĂ©s i Juanhuix, bateria, d'ArbĂșcies.
Una de les primeres actuacions que van fer va ser a la Sala de Festes del Certamen de Figueres el dia 5 de Maig de 1959.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1959 (2)
Per raons que desconec, en Joaquim Costa va marxar abans d'acabar la temporada, i al seu lloc va entrar en Joaquim Nualart, que ja havia coincidit amb Francesc Mas a la Cobla-orquestra Amoga.
Darrere: Francesc Mas
Davant, d'esquerra a dreta: Pere Anton Clapés, Manel Rodriguez, Joaquim Nualart i Puignau (trompeta, de Vidreres, procedent del Conjunt Siboney, d'Hostalrich), Miquel Ballesta i Desconegut.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1960 (1)
A l'esquerra, amb vestit negre: Francesc Mas.
Enlairats: Pere Anton Clapés i Salvador Riumalló i Salagran
Ajupits: Josep RiumallĂł i Salagran*, Joaquim Nualart i Manel RodrĂ­guez.
* Des de 2017 i fins l'any 2020 vam tocar junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
Aquesta fotografia, i d'altres molt interessants, apareixen al Calendari de 2013 (que es pot adquirir aquĂ­), editat per Vitraris (Grup de Cultura i TradiciĂł), de Vidreres.


Any 1960 (2)
D'esquerra a dreta: Francesc Mas, Salvador Riumalló, Josep Riumalló, Manel Rodríguez, Joaquim Nualart i Pere Anton Clapés.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1960 (3)
D'esquerra a dreta: Francesc Mas, Pere Anton Clapés, Josep Riumalló, Manel Rodríguez, Salvador Riumalló, Manuel Xxx ("Manolo")* i Joaquim Nualart.
* Segons m'explica en Josep Riumalló, aquest vocalista, que també tocava la guitarra, només va estar uns mesos amb ells.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1962
D'esquerra a dreta: Francesc Mas, Josep RiumallĂł, Nina BardĂ©s (una cantant llogada per la Sala on tocaven molt sovint, El Relicario, a la qual acompanyaven), Salvador RiumallĂł, Pere Anton ClapĂ©s, Jaume Cristau i Brunet i Joaquim Nualart.
Foto: Arxiu Josep RiumallĂł.


Any 1963

En Josep Riumalló va anar a fer la mili, i potser en Pere Anton Clapés també, i al seu lloc varen entrar en Joaquim Riumalló i l'Antoni Mas.
D'esquerra dreta: Joaquim RiumallĂł i Salagran (saxo) Antoni Mas i Bou (bateria), Salvador RiumallĂł i Salagran, Jaume Cristau, Joaquim Nualart [sense bigoti !] i Francesc Mas.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1964
Darrere: Jaume Cristau i Pere Anton ClapĂ©s
Al mig: Josep RiumallĂł i Salvador RiumallĂł
Davant: Francesc Mas i Joaquim Nualart.
Per aquesta Ăšpoca van gravar un parell de discos pel segell Sandiego, com veiem a continuaciĂł.
Foto: Arxiu Josep RiumallĂł.


Any 1965 (1)
Portades i contraportades dels dos discos que van gravar l'any 1965 per a la discogrĂ fica Sandiego, que dirigia en Jaume Cristau. A les contraportades hi ha la foto de 1964.


Any 1965 (2)
Un dels treballs que feia Francesc Mas i el seu Conjunt era el que s'anomenava acompanyar artistes, que podien ser quadres de ballet o cantants convidats. Normalment havien d'assajar bĂ© els temes, que solien ser difĂ­cils. En aquesta seqĂŒĂšncia de tres instantĂ nies s'hi pot veure nomĂ©s quatre mĂșsics. 
En Pere Anton ClapĂ©s havia marxat a la Cobla-orquestra Maravella. En Josep RiumallĂł tambĂ© havia plegat, i segons m'explica ell mateix va estar un temps treballant de planxista, sense fer de mĂșsic, fins que va entrar a la Cobla-orquestra Girona, on hi va romandre les temporades 1967-1968 i 1968-1969, passant desprĂ©s a la Cobla-orquestra Montgrins.
En els detalls segĂŒents explico qui eren els components, tant els que surten a la foto com els que no.
Fotos: Pablo García Cortés ("Pablito"). INSPAI, Centre de la Imatge, Diputació de Girona.


Any 1965 (3)
Faig dos detalls de la primera foto, on nomĂ©s hi veiem quatre mĂșsics.
D'esquenes, tocant el piano, Francesc Mas, amb una partitura que sembla un llençol !
Davant: Joaquim RiumallĂł i Salagran*, Joaquim Nualart i Salvador RiumallĂł i Salagran.
Els que no surten a la foto són Miquel Gimeno i Saderra (bateria i vocalista, al lloc de Pere Anton Clapés) i Jaume Cristau (guitarra, guitarra baixa i marimba).
* Substituia el seu germĂ  Salvador, tocant, igual que ell, la flauta i el saxo tenor. Al plegar en Josep RiumallĂł (trombĂł), varen fitxar en Joaquim, de manera que van modificar la composiciĂł instrumental del Conjunt.


Any 1966
A la Sala de Festes El Relicario, de Lloret de Mar, a punt per començar la sessiĂł:
Francesc Mas [piano i director], Ricard ParĂ©s i Riembau [saxo tenor i violĂ­, substituint Joaquim RiumallĂł, que havia anat a la mili, i desprĂ©s aniria al Conjunt Los Grecos], Jaume Cristau [guitarra i guitarra baixa], Miquel Gimeno i Saderra [bateria i cantant], Joaquim Nualart [trompeta] i Robert ("Bertu") RodrĂ­guez i Coll[saxo alt, clarinet i marimba, substituint Salvador RiumallĂł, que havia marxat a la Cobla-orquestra Caravana].
* Amb en Bertu hi vaig coincidir de 2017 al 2021 a l'Orquestrina CalidĂŠ.


Any 1967 (1)
Novament a la Sala de Festes El Relicario, de Lloret de Mar, on hi passaven fixos bona part de la temporada d'estiu:
D'esquerra a dreta: Miquel Gimeno, Robert ("Bertu") RodrĂ­guez, Joaquim Nualart, Jaume Cristau, Enric PagĂšs i Porcell (en lloc de Ricard ParĂ©s) i Francesc Mas.


Any 1967 (2)

SeqĂŒĂšncia de dues fotografies, tambĂ© al Relicario, on no hi surten ni Joaquim Nualart ni Francesc Mas.
D'esquerra a dreta: Enric PagÚs, Jaume Cristau, Salvador Muñoz i Rodríguez [cantant, potser hi anava de bolo] i Robert ("Bertu") Rodríguez.
Fotos: Arxiu Marcel Muñoz i Roura.


Any 1972
Darrera foto de la formaciĂł, el 28 de Setembre de 1972, al Night Club El Relicario, de Lloret de Mar.
Darrere, no es veu massa, d'esquenes, assegut i amb vestit negre: Francesc Mas
Davant: Juli Puerto i Oliveras (bateria), Enric PagÚs (saxo tenor), José Rubio (cantant i guitarra), Esteve Palet i Ribas (saxo alt, va ser el meu segon professor de saxo) i José Membrillo (baix).
M'explica l'Esteve que alguna cosa pasava a l'esquerra de la imatge, doncs ell mateix, l'Enric PagĂšs i en Juli Puerto estan mirant de reĂŒll cap aquell costat ... perĂČ no recorda quĂš era, han passat molts anys !
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!