T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 23 de juliol del 2012

EMPORITANA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1929 (1)
Cobla-oquestra de Verges, fundada l'any 1929 per Josep Ferrer i Teixidor, quan es va desfer la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala. Era propietat del les famĂ­lies Ferrer i Amer. La dirigia l'escalenc Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), fins que l'any 1935 va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Torroella, i el va substituir en Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner (mĂ©s info); un altre dels fundadors va ser l'excel·lent tible Ă€ngel Pont i Montaner.
Darrere: Pelai Maspoch i Mediñà, Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner, Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), Salvi Bach i Planas, Manel Amer i Pujol i Miquel EstraguĂ©s i Alemany ("Manxarrilla").
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer i Martí ("Pep Xeto"), Àngel Pont i Montaner, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges").
Bona part de les dades i fotos d'aquesta formaciĂł me les passa en Jordi Gallegos i CĂłrdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: histĂČria de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals".
La segona foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1929 (2)

Revers de la postal anterior, amb un text ben florit i amb una declaraciĂł ben clara.
Hi consta també els noms dels representants: Salvi Bach a Verges, Ramon Tasis a L'Escala i Joan Noguera a Barcelona.


Any 1930 (1) DĂ­ptic
Portada del dĂ­ptic de la temporada 1930-1931.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (2) DĂ­ptic
A la segona pĂ gina, el retrat dels mĂșsics. Elegants, sabates molt ben llustrades, mitjons blancs, mocador sortint d'alguna butxaca de l'americana, posat seriĂłs ... (aixĂČ sĂ­, no hi ha uniformitat ni en els vestits ni en les corbates) ... Eren altres temps !
Poso els instruments que tocava cadascĂș tal com s'indica a la quarta pĂ gina d'aquest dĂ­ptic (el nom de Ricard Monguilod -aquest Ă©s el cognom correcte- no estĂ  ben escrit, i el corregeixo):
Darrere: Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")* [clarinet i tenora solista], Joan Rocas [contrabaix concertista], Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner [trompeta solista], Pelai Maspoch [trompeta], Ricard Monguilod i Papaceit** [fiscorn solista] i Manel Amer i Pujol [violĂ­ solista i trombĂł]
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto") [flauta solista i tible], Ramon Tasis i Tutau [viola, flabiol i representant], Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet") [violĂ­, fiscorn solista i director], Ă€ngel Pont i Montaner [violĂ­ primer, tible solista i representant] i Joan Roviras ("Joan de Verges") [clarinet solista i tenora].
* En Josep Ferrer era cunyat d'en Manel Amer, i sĂłn prou ben coneguts musicalment els seus fills Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [La filla d'en Manel Ferrer, l' Anna Ferrer, prestigiosa pianista, va ser la meva primera professora d'harmonia, quan erem veĂŻns a Girona, al C/. Oviedo, i em va passar moltes fotos per la meva col·lecciĂł] i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").
** Ricard Monguillot, Montgilot o Monguilod (veure article: "Els mĂșsics Monguilod" de Cristina PallĂ­ i Monguilod).
Foto: PĂ©rez. Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (3) DĂ­ptic
Tercera pĂ gina, amb la presentaciĂł de dos nous elements, i amb una advertĂšncia:
La nostra entitat musical no la confonguin amb l'altra orquestra que hi ha a la localitat, puix del contrari podria donar-se el cas de no tenir l'orquestra que desitjaven contractar.
Segurament es referien a la Cobla-orquestra La Principal de Verges, les res rivalitats entre formacions d'un mateix poble eren freqĂŒents.
El segon cognom de Francesc Sala era FlaquĂ© i no Flaquer, contrastat per l'historiador Jordi Gallegos que tĂ© cĂČpia de les partides de naixement i defunciĂł.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (4) DĂ­ptic
I a la quarta pĂ gina, el personal artĂ­stic.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (5)
Dues versions més de la mateixa fotografia que surt al díptic.


Any 1932 (Cobla)
Darrere: Jaume VilĂ  i Comas, acabat d'incorporar, amb nomĂ©s 15 anys; el seu pare, Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner; Manel Amer i Pujol, Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), Ricard Monguilod i Joan Rocas
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Ă€ngel Pont, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras ("Joan de Verges").
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Col·lecciĂł F. Sala.


Any 1932 (Orquestrina)
Els mateixos components amb els instruments tĂ­pics de la revoluciĂł musical dels anys 30: banjos i jazz-band.
Darrere: Manel Amer (banjo), Àngel Pont (banjo), Ricard Monguilod (trombĂł), Josep MÂȘ VilĂ  (trompeta), Francesc Sala ["Xiquet"] (violinĂČfon)
Davant: Joan Rocas (jazz-band), Josep Ferrer (saxo tenor), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo alt), Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt), Jaume VilĂ  (piano) i Ramon Tasis (contrabaix).
Per cert, he vist en d'altres formacions la imatge d'en Mickey Mouse en el bombo del jazz-band. Estava de moda, i "feia americĂ "
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Col·lecciĂł F. Sala.


Any 1935
Una foto més en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep Saguer ["Pep Xeto"] (jazz-band) i Joan Rocas (contrabaix)
En segon terme: Ramon Tasis (banjo), Joan TurrĂł (violĂ­) i Salvi Bach (no es veu l'instrument que tocava)
En primer terme: Joaquim Juanmiquel i Barnosell ["Tatara"] (trombĂł), Josep MÂȘ VilĂ  (trompeta), Jaume VilĂ  (trompeta), Manel Amer (saxo alt), Josep Ferrer (saxo tenor) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt).
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ /Fons Emili Casas/360.


Any 1936 (Cartell i detall)
AquĂ­ hi reconec, d'esquerra a dreta:
Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner, Jaume VilĂ  i Comas, Joan Roviras ("Joan de Verges"), AgustĂ­ Monguilod i Andreu (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra MĂ xim's de 1979 a 1983), Joaquim Juanmiquel ("Tatara"), Ramon Tasis Tutau, Salvi Bach, Manel Amer i Pujol, Josep Ferrer i Teixidor i Joan TurrĂł.
Foto: Lux. Col·lecciĂł Pepita Porqueras.


Any 1940
Aquesta fotografia es trobava a la part inferior d'un cartell; malauradament, la part superior on hi havia segurament l'any i el nom de l'Orquestra no hi Ă©s, perĂČ he deduĂŻt que Ă©s l'Emporitana*, i l'any deu ser 1940. A la part que encara Ă©s visible hi podem veure que el representant era Joaquim VallespĂ­, i la impremta era Gispert, de La Bisbal.
Acabada la guerra civil, alguns membres dels Montgrins van patir represĂ lies, i van haver de deixar temporalment aquella formaciĂł, passant a formar part de l'Emporitana.
He editat la foto, i també en faig una versió acolorida.
Darrere: Manel Amer i Pujol (contrabaix), Manel Ferrer i Amer ["Manelic"] (bateria), Joaquim VallespĂ­ i PĂČlit ** (violĂ­) i Joaquim Ferrer i Amer ["Quim Gil"] (piano)
Davant: Joaquim Juanmiquel i Barnosell ["Tatara"] (trombĂł), Josep Figueras i BahĂ­ ["Pepet Buach"] (trompeta), Ignasi Company i FalcĂł** (trompeta), Joan Roviras i Blanch ["Joan de Verges"] (saxo alt), Enric VallespĂ­ i PĂČlit** (saxo alt), Francesc Teixidor i Bach ["Paco de la flauta"]** (saxo tenor) i Josep Ferrer i Teixidor (saxo alt).
En els faristols, les partitures d'una cançó americana de moda, Kiss by Kiss, que si us fa gràcia podeu escoltar clicant l'enllaç. Suposo que haureu reparat en quÚ les partitures estan encarades cap a la càmera, precisament perquÚ es veiés el títol.
* A mĂ©s de la lletra E brodada en els atrevits uniformes dels mĂșsics, la identitat d'aquests no deixa dubtes.
** Aquests mĂșsics procedien dels Montgrins.
Foto: Arxiu Jaume VallmajĂł. 
El propietari d'aquest document m'explica que el va trobar enmig de papers del seu pare, Bartomeu VallmajĂł i Soler, que havia fet servir el revers, en blanc, com a esborrany d'una carta enviada a Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner, datada el 19 de Juliol de 1941.


Any 1941
Segons m'indica  l'Eduard Font i Coll, la formaciĂł seria la segĂŒent:
Drets: GenĂ­s Canet i Boadella, Eusebi SalĂł i Massaguer, Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto"), Manel Amer i Pujol, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), LluĂ­s Felip i Carreras i Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")
Asseguts: Pere Cortada i Bosch, Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto")*.
* Vaig coincidir amb ell fins a la seva jubilaciĂł a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida.


Any 1942
Retratats a Vilopriu.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi SalĂł, GenĂ­s Canet, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer i Pujol
Davant: Wenceslau Roure ("Lau"), Josep Saguer ("Pep Xeto"), LluĂ­s Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Pere Cortada.  


Anys 40
Darrere: GenĂ­s Canet, Manel Amer i Pujol, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Francesc Felip ("Paco Xeto") i Eusebi SalĂł
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Pere Cortada i Bosch, LluĂ­s Felip, Wenceslau Roure ("Lau") i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").


Any 1944
Una inscripciĂł curiosa, a baix, a l'esquerra: MicrĂłfono propio ...
A dalt: Josep Ferrer i Teixidor, LluĂ­s Felip, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi SalĂł, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Genis Canet i Boadella
A baix: Josep ("Pitu") Faixedas, AgustĂ­ Monguilod, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Josep Saguer ("Pep Xeto") i Manel Amer i Pujol.
Com a dades complementàries, puc afegir, a més dels instruments que tocaven en Cobla, Orquestra i Orquestrina, l'ofici alternatiu de cada component i els vincles familiars respectius:
  • Josep Ferrer i Teixidor [1er tenor i saxo]: sabater - Cunyat d'en Manel Amer i Pujol i pare de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer
  • LluĂ­s Felip i Carreras [1er tible, viola i saxo]: cadiraire - Pare d'en Francesc Felip i Saguer
  • Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta]: nomĂ©s feia de mĂșsic - Fill d'en LluĂ­s Felip i Carreras i cosĂ­ d'en Josep Saguer i MartĂ­
  • Eusebi SalĂł i Massaguer [trompeta]: fuster
  • Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [2n fiscorn, piano i director de la Cobla i l'Orquestrina]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germĂ  d'en Manel Ferrer i Amer
  • Genis Canet i Boadella [trombĂł, violĂ­, banjo, guitarra, director de l'Orquestra]: nomĂ©s feia de mĂșsic
  • Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell [2n tenor i saxo]: espardenyer
  • AgustĂ­ Monguilod i Andreu [1er tenor, 1er violĂ­ i saxo]: nomĂ©s feia de mĂșsic
  • Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [1er fiscorn i trombĂł]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germĂ  d'en Joaquim Ferrer i Amer
  • Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") [2n tible, flauta i bateria]: sastre - CosĂ­ d'en Francesc Felip i Saguer
  • Manel Amer i Pujol [contrabaix]: nomĂ©s feia de mĂșsic, i era el propietari del nom de la formaciĂł - Cunyat d'en Josep Ferrer i Teixidor i oncle de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer

Any 1945
A la Festa del Remei, a La Bisbal, el 13 d'Octubre de 1945.
Darrere: Cosme Company i GironĂšs, Eusebi SalĂł, Desconegut (era el xofer de l'autocar que transportava a l'Emporitana), GenĂ­s Canet, MartĂ­ Bofill de la Iglesia, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer Pujol
Davant: Josep Morell, Josep Saguer ("Pep Xeto"), LluĂ­s Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1946 (1)
Aquesta foto NO Ă©s de l'Emporitana, perĂČ podria ser que haguessin fet servir les seves pancartes. La poso aquĂ­ perquĂš dos dels mĂșsics que veiem a la foto, en Francesc ("Paco") Felip i l'Eudald Duch, van ser membres d'aquesta formaciĂł en un moment o altre, en aquells moments estaven fent la mili.
Segons em diu en Gabriel ("Gabi") Duch, fill de l'Eudald, podria ser una Orquestra formada per mĂșsics militars.
AquĂ­ estan actuant a La Jonquera, davant del Hogar del Soldado, durant la festa de Cinquagesma (Pasqua granada) de l'any 1946; aquesta informaciĂł consta en el revers de la foto.
Darrere: Desconegut [trombĂł], Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta], Eudald Duch i Torrent* [trompeta] i Eusebi SalĂł [?] [Contrabaix]
Davant: Desconeguts (4 saxos) i Desconegut [bateria: quina modernitat, per l'Úpoca, les ulleres de sol, que també llueix el contrabaix !].
* El vaig conĂšixer l'any 1985 quan vaig coincidir a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida amb el seu fill Gabriel ("Gabi") Duch.
Foto: Arxiu Gabriel ("Gabi") Duch.


Any 1946 (2)

En aquesta foto parcial feta a Ultramort el dia 11 de Desembre de 1946 hi reconec:
Darrere: Francesc Felip ["Paco Xeto"] [trompeta] i MartĂ­ Bofill (fiscorn)
Davant: Josep Morell (flabiol), Josep Saguer ["Pep Xeto")] (tible), LluĂ­s Felip (tible) i Josep Ferrer (tenora).
Foto: Arxiu Josep Bofill i Blanc.


Any 1947
Cartell de la temporada 1947-1948.
Columna esquerra, d'esquerra a dreta i de dalt a baix: Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Manel Amer i Pujol, GenĂ­s Canet i Boadella, Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto"), Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Josep Morell i Cortada, Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell, Josep Ferrer i Teixidor i LluĂ­s Felip i Carreras
A baix, a la dreta: Emili Juanals i Roqué, Joaquim Poll i Beyres [?] i Martí Bofill de la Iglesia.
Foto: Arxiu Josep Bofill i Blanc.


Any 1948
A dalt de tot, a l'esquerra, Francesc Reixach i SamĂ­, vocalista.
Arc central, de dalt a baix: Josep Ferrer i Teixidor, a sota seu, el seu fill, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") i Joaquim Costa i Horts (procedent de l'Orquestra Montmartre de Flaçà)
Arc inferior, començant per sota, a l'esquerra: NarcĂ­s Perich i SalvĂ , MartĂ­ Bofill de la Iglesia, Joan SadurnĂ­ i PagĂšs, Manel Amer i Pujol, Àngel Cutrinas i Valls i Josep NoguĂ© i Xirgo.


Any 1949
Hi ha dos canvis respecte a la temporada anterior.
Columna esquerra: Josep Ferrer i Teixidor, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Joaquim Costa
Segona columna: José Lucía i Bielsa [substitueix a Narcís Perich] i Josep Saguer ("Pep Xeto")
Columna central: Wenceslau Roure ("Lau") i Francesc Reixach
Quarta columna: Àngel Cutrinas i Joan Sadurní
Columna dreta: LluĂ­s Esteve i Passarius, MartĂ­ Bofill de la Iglesia i Manel Amer. 


Any 1950 (1)
Els quatre de dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Manel Amer i Pujol
Els tres del mig: Joaquim Costa, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i MartĂ­ Bofill de la Iglesia
Els cinc d'abaix: Lluís Esteve, Wenceslau Roure ("Lau"), José Lucía, Eudald Duch i Torrent i Joan Sadurní.


Any 1950 (2)

Darrere: Manel Amer (contrabaix, queda amagat), LluĂ­s Esteve (trompeta), Eudald Duch [?] (trompeta) i MartĂ­ Bofill de la Iglesia (trombĂł)
Davant: Joaquim Ferrer ["Quim Gil"] (piano), Manel Ferrer ["Manelic"] (bateria), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo tenor), Wenceslau Roure ["Lau"] (violĂ­) i SimeĂł Costal (saxo alt)
Dirigeix: Desconegut.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1951 (1)
A dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Joan Pujol i Amat ("Pujolet"), Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), SimeĂł Costal i Gatius i MartĂ­ Bofill de la Iglesia
Al mig: Josep Ferrer i Teixidor, LluĂ­s Esteve, Eudald Duch, Desconegut i Manel Ferrer i Amer ("Manelic")
A baix: Wenceslau Roure ("Lau") i Manel Amer i Pujol.


Any 1951 (2)
En formaciĂł de Ball, a Blanes, el dia 26 de Juliol de 1951.
Darrere: Manel Amer i Pujol [contrabaix], LluĂ­s Esteve [trompeta], Desconegut [trompeta], MartĂ­ Bofill de la Iglesia [trombĂł]* i Joan Pujol [gĂŒiro]
Davant: Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [bateria], Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [piano], Josep Saguer ("Pep Xeto") [conga], Wenceslau Roure ("Lau") [saxo], SimeĂł Costal [saxo], Josep Ferrer i Teixidor [saxo] i Eudald Duch [cantant].
* Aquesta foto i d'altres, aixĂ­ com algunes identificacions, me les proporciona en Josep Bofill, fill d'en MartĂ­.

3 comentaris:

  1. AnĂłnimo18/4/14 16:08

    Anys 45 i 48. Hi reconec el meu pare Francesc Reixach i Samí. Cantant de l'orquestra. Si vols més información li puc preguntar els noms de tots.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, tota informaciĂł Ă©s molt benvinguda !
      Escriu-me, sisplau, a jlm_54@hotmail.com
      GrĂ cies !

      Elimina
  2. Molt bona feina gracias

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!