T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 10 de juny del 2021

TERPSÍCORE JAZZ

                                         👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Anys 30 (1)

Orquestrina d'Almatret, formada cap a l'any 1933 com a evolució de la Banda La Violeta. Aquest era el díptic de presentació, segurament de 1934, del qual en faig a continuació un detall de les quatre pàgines.
La totalitat d'aquesta entrada ha estat possible gràcies al treball d'investigació i recerca d'Albert Santaulària Molins*.
* Veure l'article que va publicar al Butlletí de l'Ajuntament d'Almatret La Garbinada, nº3, de Desembre de 2020, pàgines 4 i 5.
Fotos: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (2)

Primera pàgina del díptic. S'especifica que el representant és Pere Florensa.
Foto: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (3)

Segona pàgina del díptic, amb un text de presentació excel·lentment redactat.
Foto: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (4)

Tercera pàgina del díptic, amb el retrat dels músics. Més avall [Anys 30 (6)] poso la foto original, amb els components identificats.
Foto: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (5)

Quarta pàgina del díptic, amb el símbol d'una lira, molt habitual a l'època, i que també tenien representada en el disseny dels faristols, com podem veure en fotos posteriors.
Consta també que el díptic va ser imprès per la Impremta El País, de Lleida.
Foto: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (6)

Fotografia original emprada pel díptic.
Darrere: Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa") [violí, i també representant], Antoni Molins i Molins ("Tonet de Ton de Molins") [violí], Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro") [trompeta], Francesc Duaigües i Arbonés ("Sisco del Perdigot") [trombó de vares] i Josep Florensa i Oró ("Pelut") [contrabaix]
Davant: Ramon Duaigües i Miarnau ("Madronet") [saxo alt], Josep Arbonés i Descarrega ("Josep de Pau de Manenes") [jazzband] i Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa") [violoncel].
El seu àmbit d'actuació, a part del propi poble, era per les contrades del voltant, com Maials, Faió, Casp, Escatró, Nonasp i altres pobles d’Aragó, de manera que tenien també un bon repertori de jotes entre les seves partitures. Anaven en carro cap al riu Ebre i amb els llaüts passaven a l’Aragó, segons explica Miquel Duaigües i Oliva, nét de Francesc Duaigües i Arbonés ("Sisco del Perdigot").
Foto: Arxiu Mª Lluïsa Florensa i Arbonés.


Anys 30 (7)

Assajaven al Cafè de Florensa, al carrer Major nº 4, on tenien la seu social, i per això el representant era en Pere Florensa, tal com hem vist a la primera pàgina del díptic (avui dia la mateixa adreça té el nº 6). Aquest cafè ja existia l'any 1897, quan el regentava Ramon Florensa i Pujol, pare de Ramon i Pere Florensa i Tarragó, i que també tenia coneixements musicals. En aquesta vivenda havia nascut l’any 1872 la mare de l’escultor Apel·les Fenosa i Florensa, Casilda Florensa i Pujol, germana de Ramon Florensa i Pujol. Veiem l'escultor en la imatge següent.
D'esquerra a dreta: Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa"), Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa"), Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro"), Josep Florensa i Oró ("Pelut"), Francesc Duaigües i Arbonés ("Sisco del Perdigot"), Ramon Duaigües i Miarnau ("Madronet"), Josep Arbonés i Descarrega ("Josep de Pau de Manenes") i Antoni Molins i Molins ("Tonet de Ton de Molins").
Foto: Arxiu Miquel Florensa i Tarragó.


Anys 30 (8)

Aquesta era la pancarta que lluïen a les seves actuacions.
Foto: Arxiu Fotogràfic d'Almatret.


Anys 50 (1)
Acabada la guerra civil, en la qual havia mort Josep Arbonés i Descarrega ("Josep de Pau de Manenes"), així com Pere Mateu i Montagut ("Peret de Ramundeta"), músic que podiem veure a la Banda La Violeta, van reprendre la seva activitat musical, ara amb el nom d'Orquestra Terpsícore.
La seva feina quedava ara reduïda a l'àmbit local: ball a l'envelat de la Plaça Major durant les Festes Majors de Sant Blai i Sant Miquel, oficis religiosos, processons, cercaviles, Festa dels Quintos ... i ball de tarda tots els diumenges, primer a la Sala de Ball de Molins i després, a partir dels anys 50 a la Societat "Hogar del Productor", en la qual cobraven un sou fix.
Aquesta foto es va fer en un moment de descans en el ball, amb la presència d'un convidat d'excepció i parent dels músics Florensa, com era l'escultor Apel·les Fenosa i Florensa.
A dalt de l'escenari, d'esquerra a dreta: Josep Florensa i ----- ("Pepe Pere") [bateria], Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro") [trompeta i acordió], Miquel Pallisé i Pons ("Miquel de Peixet") [trompeta i violí], Francesc Tamarit i Aresté ("Paco la Matinera") [saxo alt], Adolf Suñé i Mur, en segon terme [saxo alt, violí i clarinet], Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa"), en primer terme [contrabaix i violí], Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa"), en segon terme [trombó] i Josep Miarnau i Florensa ("Pepito Pajà") [saxo tenor]. 
A peu d'escenari: Desconeguda, Apel·les Fenosa, la seva esposa Nicole Fenosa*, i una parella amics del matrimoni.
* Com a curiositat: Nicole es deia Damotte de cognom, i va adoptar el del seu marit tal com és habitual a França, on residien; però, excel·lent gravadora com era, signava els seus treballs no com a Nicole Fenosa, sino com a Nicole Florensa, agafant el cognom de la seva mare política, de la que parlo en el peu de la foto anterior.
Foto: Arxiu Fotogràfic d'Almatret. Fons familiar de Casa Miquel de Molins.


Anys 50 (2)

Actuant a l'envelat de la Plaça Major d'Almatret durant la Festa Major.
Darrere: Miquel Pallisé i Pons ("Miquel de Peixet") [trompeta], Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro") [trompeta i acordió] i Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa") [trombó]
Davant: Josep Florensa i Suñé ("Pepe Pere") [bateria], Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa") [contrabaix], Adolf Suñé i Mur [saxo alt], Francesc Tamarit i Aresté ("Paco la Matinera") [saxo tenor] i Josep Miarnau i Florensa ("Pepito Pajà") [saxo alt].
Foto: Arxiu Francesc Tamarit i Alentorn.


Anys 50 (3)

Darrere: Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro") [contrabaix], Miquel Pallisé i Pons ("Miquel de Peixet") [trompeta] i Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa") [trombó]
Davant: Josep Florensa i Suñé ("Pepe Pere") [bateria], Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa") [violí], Adolf Suñé i Mur [saxo alt], Francesc Tamarit i Alentorn ("Paco la Matinera", fill) [saxo tenor] i Francesc Tamarit i Aresté ("Paco la Matinera", pare) [saxo alt].
Foto: Arxiu Francesc Tamarit i Alentorn.


Any 1960 o 1961

Aquesta foto, que presento amb dos filtres diferents, potser és la darrera, doncs l'estiu de 1961 es van desfer, degut a que la Societat "Hogar del Productor" va decidir no apujar-los el sou, tal com els músics demanaven.
Darrere: Antoni Mur i Fenosa ("Tonet del Potro") [contrabaix], Miquel Pallisé i Pons ("Miquel de Peixet") [trompeta] i Ramon Florensa i Tarragó ("Ramon de Florensa") [trombó]
Davant: Josep Florensa i Suñé ("Pepe Pere") [bateria], Pere Florensa i Tarragó ("Peret de Florensa") [violí], Adolf Suñé i Mur [saxo alt], Francesc Tamarit i Alentorn ("Paco la Matinera", fill) [saxo tenor] i Francesc Tamarit i Aresté ("Paco la Matinera", pare) [saxo alt].
Foto: Arxiu Fotogràfic d'Almatret.


Any 2020

Durant les Festes de Sant Miquel, del 26 al 29 de Setembre de 2020, a la Sala de Ball "La Societat", es va fer una exposició-homenatge a les Orquestres i Sales de Ball d'Almatret.
Foto: Arxiu Fotogràfic d'Almatret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!