T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 19 de julio de 2017

JOVENTUT ARTÍSTICA (Olot)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1932
Orquestrina d'Olot fundada l'any 1932 en el si de l'Escola de Música de l'Orfeó Popular Olotí, sota els auspicis de Mn. Fèlix Farró i Vilanova. Vull destacar que en aquest septet hi havia dues noies, cosa no massa habitual a l'època.
Van fer el seu debut per les festes de Pasqua de Torroella de Montgrí, segons explica el setmanari El Deber, a la pàgina 15 de la seva edició de 9 d'Abril de 1932:

Per amenitzar les festes que celebrarà el poble de Sant Joan les Fonts durant els dies 10 i 11 del corrent, ha sigut contractada la novella orquestrina d'aquesta ciutat «Joventut Artística» que obtingué gran èxit en el seu debut durant les festes de Pasqua a Torroella de Mongrí [sic]

Hi ha un article de Ramon Llongarriu i Monsalvatje extraordinariament ben documentat que porta per títol: Música popular a Olot (Memòria de Joan Casanova i de Pere Aubert, músics olotins), publicat pel Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (Annals 1996-1998) a les pàgines 321 a 372. A la pàgina 13 d'aquest article, Llongarriu fa referència a la creació de l'Orquestrina Joventut Artística, on es fa esment de que també tocaven molt fora d'Olot, fins que van ser contractats fixos a la Sala de Ball La Paella*, que més endavat es va anomenar Les Delícies:

De l'Orfeó Popular Olotí en sortí un grup musicalment molt ben preparat, selecte. Fou «Joventut Artística», impulsada per mossèn Farró com a mitjà per guanyar-se la vida: Rosa Estorch (piano), Leandre Font (violí i un dels primers saxos a la província, mort en plena joventut), Miquel Carbonell (violí i trombó), Maria Nogué (violí), Benet Cargol [no posa l'instrument], Vilanova (contrabaix) i Planagumà (jazz band). Tocaven molt en pobles de la costa fins que un contracte els lligà a la sala de ball anomenada «La Paella», situada a la plaça del Dr. Ferrer. Temps a venir, el nom del centre canvià per «Las Delicias».

D'esquerra a dreta: Maria Nogué i Pujolar (violí), Josep Vilanova i Carrera (contrabaix), Joan Planagumà (jazzband), Benet Cargol i Capdevila (trompeta), Leandre Font i Serrat (violí i saxo), Miquel Carbonell i Moret (trombó i violí) i Rosa Estorch i Coma (piano i banjo).
Havent repassat les hemeroteques, no em consta que duressin més enllà de la temporada 1932-1933.
* En un article sobre les Festes Majors dels anys 30 escrivia Josep Mª Capdevila i Masó a La Comarca d'Olot, a la pàgina 38 de l'edició de 26 d'Agost de 1982:

Als balls de les tres societats -Casino, Industria i Fontanella- hi tocaven el mateix, únicament es diferenciaven pels assistents, peró n'hi havia un altre, "La Paella", que tenia un ritual molt especial: de tant en tant s'apagaven els llums durant un interval i abans de tornarlos a obrir s'avisava la concurrència tocant un xiulet. Previsió i prudència. Salvar la moral.

Foto: Arxiu Josep Mª Canals i Ferrarons.


Anys 30 (1)
Retrat dels integrants de l'Escola de Música de l'Orfeo Popular Olotí, on s'hi pot veure sis dels set integrants de la Joventut Artística, que identifico en la imatge següent.
Foto: Arxiu Jordi Figueras i Suriñach.


Anys 30 (2)
  1. Miquel Carbonell i Moret
  2. Joan Planagumà
  3. Maria Nogué i Pujolar
  4. Benet Cargol i Capdevila
  5. Leandre Font i Serrat
  6. Rosa Estorch i Coma
Entre Leandre Font i Rosa Estorch, que també eren professors de l'Escola, hi veiem Mn. Fèlix Farró i Vilanova i Vicenç Cargol i Llagostera (pare de Benet Cargol). No hi surt en Josep Vilanova, potser no era alumne de l'Escola.
Foto: Arxiu Josep Mª Canals i Ferrarons.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!