T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 3 de abril de 2017

MONTGRINS (Dels inicis fins l'any 1969)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E
COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:Paral·lelament als Montgrins (1) Any 1894
Penso que en la història de la mùsica a casa nostra hi ha una sèrie de personatges als quals podríem qualificar de "cracks". Un d'ells és en Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó")*. Clica a sobre del seu nom i llegeix-ne una breu biografia ... molt interessant !
A la fotografia, aproximadament de l'any 1894 hi podem identificar:
Pere Rigau, al centre, amb la batuta, i els seus alumnes. El tercer de darrere, per la dreta, amb el fiscorn, és el seu germà, Rogeli Rigau, i entre ell i el trompeta hi veiem en Vicenç Bou i Geli al violí. El primer nen assegut, començant per l'esquerra, és Silveri Tauler i el segon Joaquim Vallespí i Pòlit.
El segon nen assegut per la dreta, tocant la flauta, és Joan Tauler, i el tercer, Ricard Forcada.
Recomano també, abans de seguir, la lectura d'un curt, però interssantíssim article sobre els origens dels Montgrins, "NOTES ENTORN DELS INICIS DE LA COBLA ELS MONTGRINS", de Joan Radressa i Casanovas (historiador).
* Et convido a llegir un molt ben documentat article de Montserrat Juvanteny.


Any 1895 (1)
Aquesta és la fotografia en formació d'Orquestra més antiga que es conserva de la Cobla-orquestra Montgrins, de Torroella de Montgrí, FUNDADA L'ANY 1888 [veure la foto Any 1903 - Díptic (3)] per un joveníssim Pere Rigau ("Peret Barretó"), que en va esdevenir el primer director; marxant de la cobla del seu pare, Joan, "El Barretó", nom amb què es coneixia la Cobla-orquestra Juventud Torroellense. Hi havia ingressat amb només 12 anys, i aviat en va assumir la direcció, transformant radicalment "Els Barretons" en poc temps; van esclatar desavinences amb el seu pare, Joan Rigau, que motivaren la formació de la nova Cobla.
Els músics són:
Darrere: Lluís Culí i Pons (fiscorn), Lluís Hereu (cornetí primer), Pere Rigau i Poch ["Peret Barretó"] (violí primer i director), Josep Vidal (cornetí segon) i Genís ["Niset"] Geli (contrabaix).
Davant: Enric Vallespí i Simon (clarinet segon), Josep Mas i Sallés (clarinet primer), Josep Forcada i Deulofeu (flauta), Manel Sánchez i Solà (violí primer), Segon Vidal i Pujol (violí primer) i Rogeli Rigau i Poch (violí segon).


Any 1897 o 1898
Aquesta foto, on apareix un bon grapat de mainada a sota del tablado consta com feta l'any 1897 en tots els llibres que he consultat, però segons llegeixo a la pàgina 8 del setmanari LA SENYERA, de Palamós, edició de 22 de Maig de 1898:

Lo notable escriptor de sardanas, nostre amich en Pere Rigau, director de la copla ampurdanesa Los Montgrins, ha tingut la atenció de participarnos que ha contratat de nou al conegut fiscorn D. Narcís Martí de Cornellá y ha cambiat los cornetins de sa orquesta pera'l mellor éxit de la mateixa.

També es cita aquesta imatge com la més antiga dels Montgrins, però no ho és, si tenim en compte l'anterior. Sí que ho és en formació de Cobla.
Els components són els següents:
Darrere: Pere Lleonsí, Martí Vidal, Narcís Martí i Casademont ("Sisó de Cornellà", incorporat aquell mateix any), Rogeli Rigau i Poch, Lluís Culí i Genís ("Niset") Geli
Davant: Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Josep Forcada i Deulofeu, Josep Mas, Manel Sánchez i Enric Vallespí i Simon (amb el seu fill Enric Vallespí i Pòlit, que anys a venir ocuparia la cadira del pare).
El tercer músic de la fila de davant, Josep Mas, sempre m'ha fet pensar en un personatge de pel·lícula del gènere western. Algú ha vist Duelo a muerte en O.K. Corral ?
Foto: Museu de la Mediterrània. La primera és la original, i la segona és una edició que m'he permès, adreçant-la i retallant-la una mica, i passant-la per un filtre.


Any 1901
Darrere, drets i una mica elevats: Víctor Bou i Paloma* (cosí de Vicenç Bou) i Joaquim Vallespí
Al mig, també drets: Manel Sánchez, Martí Vidal, Josep Pi i Pasqual, Genís ("Niset") Geli, Pere Lleonsí, Lluís Culí i  Vicenç Bou i Geli (en el seu primer any a la formació, on feia el 2n trombó)
Davant, asseguts: Josep Forcada, Pere Rigau i Enric Vallespí i Simón.
* Víctor Bou i Paloma, segons dades que em passa en Jaume Nonell, va néixer el 20 d'Agost de 1883, Fill de Gumersind Bou i Trill i Gertrudis Paloma (d'Esparreguera). Gumersind era fill de Vicenç Bou i Rocas, avi de Vicenç Bou i Geli, i de Mª Dolors Trill, vídua de Domènec Rigau i March, i per tant, mare de Joan Rigau i Trill. En Gumersind es va casar tres vegades, i de la tercera dona en nasqué en Víctor. En Víctor es va casar dues vegades, la primera (1906) amb Elvira Casellas i Cases, i la segona (1908) amb Emília Cases i Andreu. Va formar part dels Montgrins en dues etapes: 1901-1916 i 1921-1926. I de la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa a partir de 1927 (no sé si abans també) i al menys fins l'any 1933.
Foto: Josep Esquirol i Pérez.
Any 1902 - Tríptic (1)
Exterior del tríptic, amb els corresponents detalls, on hi podem veure la formació d'aquella temporada. Cal destacar la inusual presència de dos trombons a la Cobla, que es va donar fins la temporada 1907-1908 (inclosa).
Poso l'instrument d'Orquestra i el de Cobla:
Pere Rigau (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i 1er trombó), Vicenç Bou (violí solista i 2n trombó), Segon Marín i Tió (violí i 2n tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Víctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Pere Ferrer i Marquès ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Lluís Culí (trombó de vares i 2n fiscorn).
Fotos: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1902 - Tríptic (2)
Interior del tríptic, que ocupa els tres cossos del mateix.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada. Com a dada més o menys històrica, és la temporada en que van treure l'article de davant del nom, l'any 1902 encara eren Los Montgrins i l'any 1903 ja són simplement Montgrins.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (2)
Llista del personal artístic:
Pere Rigau (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i 1er trombó), Vicenç Bou (violí solista i 2n trombó), Segon Marín i Tió* (violí i 2n tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Víctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Lluís Culí (trombó de vares i 2n fiscorn).
* Durant el mes de Juliol d'aquell any 1903 és substituït per Manel Sánchez, al qual havia substituït ell la temporada anterior.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (3)
En aquesta pàgina del díptic hi ha la constatació de la data de formació dels Montgrins:
Escriuen AÑO XV; si l'ANY XV és 1903, l'ANY I és 1899 i per tant queda clar que el primer any d'existència dels Montgrins és 1888 o 1889. L'historiador Jaume Nonell i Juncosa va trobar un document notarial de finals de 1888 on s'esmenta el nom de Montgrins, cosa que fa pensar que devien estar preparant-se per sortir en públic; resulta molt aclaridor l'article que va publicar en aquest sentit a la Revista SOM, i del qual destaco la següent conclusió:
Ara, segons les dades, amb els nous document ja descrits i els arguments exposats cal acceptar, una vegada per totes, que la data de formació dels Montgrins és el 1888 i que, potser, van debutar el 1889, però en cap cas el 1884, com s'ha anat dient des de 1958 fins ara.
... I jo hi afegeixo: Que cadascú en tregui les seves conclusions.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Any 1903 - Díptic (vista interior i exterior)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Paral·lelament als Montgrins (2) Any 1905
Ull ! Aquests no són els Montgrins ! Es tracta de l'Agrupació El Valz Burlesco, creada l'any 1905 per Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), i és que aquest home no parava ... !
Obtingué un èxit remarcable pel fet d'imitar tots i cada un dels instruments imaginaris que portaven, així com per la indumentària del tot original: peça llarga i vestit negre, amb barret de copa. Les seves actuacions eren serioses i les imitacions dels difents instruments, com cornetins, violins, guitarres, contrabaixos etc. eren quasi perfectes !


Any 1907
Darrere: Pere Lleonsí, Martí Vidal, Josep ("Pepito") Cristòfol, Lluís Culí, Joaquim Vallespí i Pòlit, Vicenç Bou i Genís ("Niset") Geli
Davant: Pere Rigau, Josep Forcada, Víctor Bou, Manel Sánchez i Enric Vallespí i Simon.


Any 1909 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada. Val a dir que, veient aquesta portada, les precedents i les posteriors, tenien molta cura en la presentació, totes tenien un toc artístic d'acord amb l'època.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - Díptic (2)
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - Díptic (3)
Llista del personal artístic:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas i Virolesch (2n violí i 1er tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1910 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 - Díptic (2)
En aquesta pàgina es fa esment del retorn (tot i que ho presenten com un "fitxatge extraordinari") del cornetí escalenc Pere Ferrer ("Tano"), que havent estat als Montgrins durant les temporades 1902-1903 i 1903-1904, va marxar a la Cobla-orquestra L'Aliança, de L'Escala, i després a l'Orquestra La Filarmònica (sic) de Barcelona i al Gran Teatre del Liceu.
Interessant veure també que el representant i músic Josep Forcada veu escrit el seu nom de forma correcta, i no Furcada, com fins aleshores.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 - Díptic (3)
El personal artístic, amb la particularitat de que escriuen els noms en castellà a la formació d'Orquestra i en català (m'encanta la "h" darrere Josep, Francesc o Enric !) a la formació de Cobla:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí i Pòlit (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 (en formació de Cobla)
Actuant a Colomers.
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetí), Joan Mont ["Quendo"] (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim Vallespí (trombó) i Genís ["Niset"] Geli (contrabaix)
Davant: Vicenç Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).


Any 1911 - Díptic (1)
En aquesta primera pàgina es fa avinent la incorporació del fiscornaire Josep ["Pepito"] Cristòfol, que de fet era un retorn, doncs el podem veure a la foto Any 1907.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1911 - Díptic (2)
I aquí l'elenc artístic:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - Díptic (1)
Anvers del díptic de la temporada 1912-1913, amb una errata ben curiosa: deixo que la descobreixis !
Per cert, tornen a posar l'article davant del nom.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - Díptic (2)
Llista dels músics:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - Díptic (3)
I en aquesta darrera part del díptic es fa constar que no hi ha canvis respecte a la temporada anterior.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.
Any 1912 (en formació de Cobla)
Aplec de Fonteta. A l'esquerra, reposant, La Principal de La Bisbal. A la dreta, tocant, els Montgrins.
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetí), Josep ["Pepito"] Cristòfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim Vallespí (trombó) i Genís ["Niset"] Geli (contrabaix)
Davant: Vicenç Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).


Any 1913
D'aquesta foto em consta que va ser feta a L'Hospitalet de Llobregat per Joan Criquet, que la dedica a Josep Cristòfol.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís ("Niset") Geli.
Davant: Pere Lleonsí, Vicenç Bou, Josep Forcada, Víctor Bou, Francesc Planas i Enric Vallespí.


Any 1914 - Díptic (1)
Canvi total d'estil en la portada d'aquest díptic de la temporada 1914-1915.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (2)
Personal artístic:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ("Panxo") (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (3)
Els representants, Josep Forcada i Vicenç Bou.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (4)
I una mica de text publicitari per tancar el díptic.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 (en formació de Cobla)
Amb el tablado tant petit, Vicenç Bou (flabiol) i Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), a terra van ... !
A dalt hi tenim:
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Josep March ("Panxo") (1er cornetí), Josep ["Pepito"] Cristòfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn) i Joaquim Vallespí (trombó)
Davant: Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).


Any 1915 - Díptic (1)
Relleu de Frédéric Chopin a la portada d'aquest díptic de 1915. Tornen a utilitzar l'article davant del nom de la formació, ara però, en català ...
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 - Díptic (2)
Interior del díptic de 1915, on es fa esment de la incorporació de Ramon Rosell i Mestres, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Cassà, i Josep Ribera. També hi consten Vicenç Bou i Joaquim Vallespí com a representants (per a ajustos y correspondencia).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 - Díptic (3)
Llista del personal artístic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (violí i 2n fiscorn), Josep Ribera (violí i 2n tible), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Ramon Rosell (flauta solista i 1er tenor), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 (Retrat) (1)
Drets: Pere Lleonsí, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís ("Niset") Geli.
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Any 1915 (Retrat) (2)
Drets: Pere Lleonsí, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís ("Niset") Geli
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Any 1916
Drets: Josep March ("Panxo"), Ricard Forcada, Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís ("Niset") Geli
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Any 1918 - Quadern (1)
Portada del quadern que van presentar la temporada 1918-1919. L'article "Els" davant del nom sembla que ja ha desaparegut definitivament.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (2)
Presentació, sense novetats respecte a la temporada anterior. L'article "Els" encara cueja ...
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (3)
Per una vegada, no repetiré els noms, es veuen molt clarament. El crack, però, a dalt de tot, i si mires en d'altres entrades, idem de idem !
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (4)
El director al mig, faltaria més !
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (5)
Primera incorporació de Josep ("Pepito") Vallespí i Pòlit, germà de Joaquim i Enric, que entra com a 2n cornetí; la temporada 1925-1926 va passar a tocar el contrabaix, prenent el relleu de Genís ("Niset") Geli.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (6)
Pàgina final del quadern.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1919 - Díptic (1)
Portada del díptic editat la temporada 1919-1920
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (2)
Segona pàgina del díptic, on s'indica els representants Vicenç Bou i Joaquim Vallespí.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (3)
Tercera pàgina del díptic. Es destaca la [re]incorporació del cornetí Ricard Forcada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (4)
Quarta pàgina del díptic, amb expressió de l'any, 1919, i l'impremta: P. Ribas, de Palafrugell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1920 - Quadern (1)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (2)
Es destaca la incorporació del gran mestre de cornetí, Miquel Bravo i Moncanut, procedent de l'Orquestra Els Escolans, substituint Ricard Forcada, que tornaria a la formació acabada la guerra civil.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (3)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (4)
Van poder aprofitar la composició de 1918 en aquesta pàgina i en l'anterior, només van haver de modificar la següent.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (5)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (6)
Els representants continuaven essent els mateixos.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1921
Darrere: Josep Ribera, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Miquel Bravo i Moncanut*, Víctor Bou, Hermini Serra i Enric Vallespí
Davant: Genís ("Niset") Geli [amb la cigarreta a la mà, privilegi de veterà], Josep ("Pepito") Vallespí, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") Cristòfol i Joaquim Vallespí.
* Miquel Bravo va ser el primer músic que va canviar el cornetí per la trompeta a les comarques gironines. Després de la seva estada als Montgrins va marxar a Barcelona, essent membre destacat de l'Orquestra Demon's Jazz.
Any 1922
Amb la vista exterior del Castell del Montgrí, hi tenim:
Darrere: Enric Vallespí, Josep Ribera, Josep Font i Grau, Josep ("Pepito") Vallespí, Ramir Casanovas i Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu")
Davant: Hermini Serra, Joaquim Vallespí, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") Cristòfol i Genís ("Niset") Geli.


Any 1923 - Díptic (1)
Portada que recupera l'estil del díptic de 1914.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - Díptic (2)
El personal artístic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (violí i 2n fiscorn), Josep Ribera (violí i 2n tible), Genís ["Niset"] Geli (contrabaix), Pere Ferrer ["Pere de Vilopriu"] (flauta solista i 1er tenor), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Josep Font (clarinet i 1er tible), Ramir Casanovas (cornetí solista i 1er cornetí), Josep ["Pepito"] Vallespí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - Díptic (3)
I la part final del díptic, de caire informatiu i publicitari, com sempre.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1924 (1)
Postal la temporada 1924-1925.
Darrere: Josep ("Pepito") Vallespí, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Hermini Serra, Enric Vallespí, Josep ("Pepito") Cristòfol i Genís ("Niset") Geli
Davant: Josep Ribera, Víctor Bou, Vicenç Bou, Josep Mª Vilà i Saliner i Joaquim Vallespí.
Foto: Valentí Fargnoli. Col·lecció Xavier Romero (Museu de la Postal, Cassà de la Selva).


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior, on s'especifica que retorna a la formació el magnífic tiblaire Víctor Bou, que n'havia format part entre 1902 i 1922, i que s'incorpora també en Josep Mª Vilà, cornetí de prestigi i renom, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala, on retornaria la temporada següent.
Fotos:
1) Col·lecció Xavier Romero (Museu de la Postal, Cassà de la Selva).
2) Arxiu Montserrat Mauné, Col·lecció Javier Gironella.


Any 1925
Darrere: Joan Daró i Olivet, Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí [en la seva primera temporada com a contrabaix]
Davant: Vicenç Bou (director), Josep Ribera, Víctor Bou, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu") i Enric Vallespí.
Enllaç per saber més dels tres germans Vallespí i Pòlit: Joaquim (trombó), Enric (2n tenor) i Josep (contrabaix).


Any 1926
Postal amb una vista general de Torroella de Montgrí (i dos avis creuant el pont).
A dalt: Josep ("Pepito") Cristòfol, Víctor Bou, Vicenç Bou, Joaquim Vallespí i Hermini Serra
Al mig: Josep Vallespí i Enric Vallespí
A baix: Joan Daró, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Josep Ribera i Josep Pascual.


Any 1927 (1)
Darrere: Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Enric Vallespí, Salvi Bach, Lluís Cotxo, Josep ("Pepito") Vallespí i Joan Daró
Davant: Vicenç Bou, Joaquim Vallespí, Josep Pascual, Josep Ribera i Josep ("Pepito") Cristòfol.
Aquesta temporada 1927-1928 en Víctor Bou va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa, on es va retrobar amb Francesc Planas, que a més de 1er tenor era també el representant, i que havia marxat dels Montgrins al acabar la temporada 1914-1915.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1927 (2)
El revers d'aquesta postal parla de la incorporació de Lluís Cotxo i Güell (1er tenor), i Salvi Bach (2n fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1928 (1)
En aqueta foto s'hi pot veure un lapsus de retolació del fotògraf  Valentí Fargnoli (per altre banda, testimoni imprescindible de la vida gironina del primer terç del segle XX), que no és la primera vegada que li veig: posa Orqestra en lloc d'Orquestra.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Salvi Bach, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Narcís Paulís i Vila (que substituia Vicenç Bou en la direcció de la formació), Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  Lluís Cotxo i Enric Vallespí.


Any 1928 (2)
Els Montgrins amb uns components del Foment de la Sardana de Manresa.
Drets: Josep March ("Panxo"), Joaquim Vallespí, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Lluís Cotxo, Josep ("Pepito") Cristòfol, Josep Pascual, Narcís Paulís, Salvi Bach, Enric Vallespí, Josep ("Pepito") Vallespí i Telm Rasclosa.
Foto: Museu de la Mediterrània.
Any 1928 (3)
Ballada de sardanes amb motiu de la inauguració de la sucursal de La Caixa a Torroella de Montgrí, el 29 d'Abril de 1928 (Diario de Gerona de Avisos y Noticias, 1-5-1928, pàgina 2). A la foto general podem veure el bisbe de Girona Josep Vila i Martínez, que a dos quarts de deu del matí va oficiar una Missa, acompanyada pels Montgrins.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Salvi Bach, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Narcís Paulís, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  Lluís Cotxo i Enric Vallespí.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1928 (4)
El 29 de Juliol de 1928, durant la Festa Major de Mataró, van participar en els actes en honor d'Anselm Clavé tocant una audició de sardanes, essent els honoraris de 593,50 Ptes. (informació a la pàgina 17 d'aquest document).
Foto: Centre de Cultura Caixa Laietana. Fons Mataró-Maresme.


Any 1929
Retratats als Claustres de les Escoles Nacionals de Torroella de Montgrí.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company i Falcó [substitut de Josep Pascual], Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada i Garcia [substitut de Salvi Bach, que va marxar a la Cobla-orquestra Emporitana], Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Narcís Paulís, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  Lluís Cotxo i Enric Vallespí.
Foto: Lux.


Any 1931 (1)
Cartell i postal de la temporada 1931-1932, amb fotos i composició de Valenti Fargnoli.
És curiós, però si mires la part superior de la sanefa veuràs que en la postal està incomplerta.
En el centre podem veure els músics en formació de Cobla (a dalt) i d'Orquestra (a baix), els detalls de les quals els podem veure en les dues fotos següents. I al voltant hi tenim els músics en retrats individual, amb l'instrument que tocaven a l'Orquestrina*, que també detallo a continuació. ; començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta], Enric Vallespí [saxo alt], Josep March ("Panxo") [jazzband], Joaquim Vallespí [banjo], Joaquim Torrent [violinòfon], Lluís Felip i Carreras [banjo], Ricard Anglada [piano], Lluís Cotxo [saxo tenor], Ignasi Company [trompeta] i Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó de vares].
* A destacar que aquesta és probablement la primera temporada que s'afegien a la moda de finals dels anys 20 i principis dels 30, i com a formació de primera línia que eren es van adaptar ràpidament al què demanava el públic, presentant-se des d'aleshores com a Cobla, Orquestra i Orquestrina.
Fotos:
Cartell: Museu de la Mediterrània.
Postal: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (2)
En formació de Cobla. Aquesta foto i la següent formen el cos central del cartell anterior.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Lluís Felip, Lluís Cotxo i Enric Vallespí.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (3)
En formació d'Orquestra.
Darrere: Josep ("Pepito") Cristòfol, Ignasi Company, Josep March ("Panxo"), Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Lluís Cotxo, Enric Vallespí, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Joaquim Vallespí, Joaquim Torrent i Lluís Felip.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (4)
Orquestrina: Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (5)
Orquestrina: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (6)
Orquestrina: Enric Vallespí [saxo alt].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (7)
Orquestrina: Josep March ("Panxo") [jazzband].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (8)
Orquestrina: Joaquim Vallespí [banjo].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (9)
Orquestrina: Joaquim Torrent [violinòfon].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (10)
Orquestrina: Lluís Felip [banjo].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (11)
Orquestrina: Ricard Anglada [piano].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (12)
Orquestrina: Lluís Cotxo [saxo tenor].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (13)
Orquestrina: Ignasi Company [trompeta].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (14)
Orquestrina: Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó de vares].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1933
Darrere: Ignasi Company, Miquel Prim i Ametller, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Lluís Cotxo i Enric Vallespí.Any 1934 (1)
Dues imatges d'una mateixa sessió fotogràfica, en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó], Ignasi Company [trompeta], Francesc Ametller [trompeta], Joaquim Torrent [violinòfon], Joaquim Vallespí [banjo] i Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix]
Davant: Josep Font [jazz-band], Enric Vallespí [saxo alt], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [saxo alt], Lluís Cotxo [saxo tenor] i Ricard Anglada [piano].
Foto: Lux.


Any 1934 (2)
En formació de Cobla, al mateix estudi fotogràfic que les dues anteriors.
Darrere: Ignasi Company, Francesc Ametller, Joaquim Vallespí, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Vallespí.
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Lluís Cotxo i Enric Vallespí.
Foto: Lux.Any 1942 (1)
Fila superior, d’esquerra a dreta: Ignasi Company, Ricard Forcada, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Cristòfol
Fila del mig: Enric Vallespí, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") i Josep Mª Varés
Fila inferior: Joan Saliné, Joan Turró, Josep Coll i Ligora i Baldiri Coll i Ligora.
Representant: Ricard Forcada. Director: Josep Coll.


Any 1942 (2)
Un dels actes d'afirmació patriòtica imposats pel bàndol vencedor de la guerra incivil. Pot ser una "Fiesta de Liberación". Veiem tothom amb el braç alçat, segurament cantant el "Cara al sol", i els Montgrins acompanyant el càntic amb els seus instruments. No es veu be cap músic, excepte Joan Saliné, que és el violinista que, de cara als altres músics, semblaria dirigir.


Any 1942 (3)
D'esquerra a dreta: Josep ("Pepito") Cristòfol, Joan Saliné i Duran, Enric Vallespí, Baldiri Coll, Ricard Forcada, Desconegut (el xofer?), Lluís Grau i Capdeferro, Domènec ("Mingu") Anglada, Josep Coll, Joaquim Vallespí, Ignasi Company i Ricard Anglada.
A darrere hi ha l'autocar que els transportava.
Foto: Museu de la Mediterrània.Any 1943
Presento el cartell en dues versions: tal com m'ha arribat, i una mica editat per mi.
A dalt: Enric Vallespí, Josep Coll (per cert en el cartell hi posa "Mtro. Director P. Coll"; lo de maestro, molt bé, i segurament es mereixia la foto una mica més gran, però la "P" és una cagadeta de l'impressor) i Ricard Forcada
Al mig: Joan Saliné, Baldiri Coll, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ignasi Company i Ricard Anglada
A baix: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Mª Varés i Martinell i Joan Turró.
Cartell: Museu d'Història de Girona.


Any 1945
Els tres músics de dalt, al centre: Ricard Forcada, Cosme Company i Enric Vallespí
A la part exterior del cartell, començant per dalt a l'esquerra i formant una "U": Joan Turró, Miquel Faig, que substituia a Josep Coll, Joan Saliné, Jaume Esteve i Homs ("Met refilaire"), Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa"), Ricard Anglada, Cosme Company i Gironès, Baldiri Coll i Ferriol Vidal.
La següent temporada, 1946-1947, hi va haver una escissió, marxant uns quants músics per formar la Cobla-orquestra Montgrinenca, de manera que van haver de fer una reestructuració..
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1947 (1)
Tocant a la Festa Major de Torroella de Montgrí.


Any 1947 (2)
Foto corresponent al cartell de la temporada 1947-1948.
A dalt: Enric Vallespí, Joan Turró, Ignasi Company i Josep Font
Al mig: Pere Coma i Güell ("Borinot"), Joan Camps, Josep Ferrer i Puigdemont, Lluís Ferrer i Puigdemont i Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta")
A baix: Agustí Monguilod i Andreu*, Martirià Font i Coll , Pere Cortada i Bosch i Cosme Company.
* Vaig coincidir-hi de 1979 a 1983 a la Cobla-orquestra Màxim's.


Any 1948 (1)
Cartell de la temporada 1948-1949. En Jaume Giralt (trompeta i vocalista, i també carter de Torroella de Montgrí) substitueix en Josep Ferrer i Puigdemont, i en Jaume Marquès substitueix en Joan Turró.
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Jaume Marquès, Agustí Monguilod, Joan Camps, Pere Coma ("Borinot"), Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Enric Vallespí, Pere Cortada, Ignasi Company, Josep Font, Martirià Font, Jaume Giralt i Lluís Ferrer.
Com a curiositat, en aquest cartell "normalitzen" el cognom del representant, que, essent Vallespí, hi posen Vallespir ... Això sí, el nom de pila en castellà.


Any 1948 (2)
Jaume Giralt, trompeta i vocalista.


Any 1948 (3)
A la part esquerra: Martirià Font [bateria], Josep ("Pitu") Comalada [piano, i d'esquenes], Jaume Giralt [trompeta i cantant] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Darrere: Ignasi Company i Cosme Company [trompetes] i Jaume Marquès i Joan Camps [trombons]
Davant, els cinc saxos: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Agustí Monguilod, Pere Cortada, Enric Vallespí i Josep Font.
Hi ha un espectador que també va voler sortir a la foto, a la dreta de la imatge.


Any 1948 (4)
Actuant a Sant Andreu de Llavaneres.
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, Lluís Ferrer, Jaume Giralt, Joan Camps i Jaume Marquès
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Una dada: l'Enric Vallespí no toca en aquesta formació, i l'any següent torna a agafar la segona tenora, passant en Pere Cortada a tocar el flabiol i en Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") el segon tible, reestructuració deguda a la marxa de Martirià Font, segurament a fer el servei militar.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1949
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, Lluís Ferrer, Martí Font i Triadú ("Tatoies"), Joan Turró i Pere Coma ("Borinot")
Davant: Pere Cortada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Agustí Monguilod i Enric Vallespí.
A més de la marxa de Martirià Font, també se'n van els dos fiscorns, tornant Joan Turró i incorporant-se Martí Font.


Any 1950
Durant uns anys (de 1947 a 1953) fan servir les mateixes cares col·locades de forma diferent per fer els cartells o postals, canviant la d'algun músic que en substitueix un altre, si s'escau.
D'esquerra a dreta: Martirià Font, Pere Coma ("Borinot"), Jaume Marquès, Joan Camps, Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Pere Cortada, Ignasi Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Cosme Company i Lluís Ferrer.


Any 1952
A l'esquerra, de dalt a baix: Josep ("Pitu") Comalada, Pere Coma ("Borinot"), Martí Font ("Tatoies"), Enric Vallespí, Martirià Font i Coll, Agustí Monguilod i Jaume Giralt
A la dreta, de dalt a baix: Josep Font i Grau, Jaume Marquès, Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Pere Cortada i Amadeu Puntí.


Any 1953
Començant per baix a l'esquerra i continuant en sentit horari: Martirià Font, Josep ("Pitu") Comalada, Martí Font ("Tatoies"), Pere Coma ("Borinot"), Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Pere Cortada, Amadeu Puntí, Jaume Marquès i Josep Font.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1955 (1)
A dalt: Martirià Font [bateria], Enric Vilà i Armengol [trombó], Antoni ("Toni") Giner i Xicoira [trombó], Jaume Marquès  [trombó] i Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta]
A baix: a l'esquerra, Amadeu Puntí [trompeta]; al mig, Pere Fontàs i Puig [piano]*; i a la dreta, Pere Coma ("Borinot") i els cinc saxos: Josep Font, Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i  Lluís Buscarons i Pastells.
* En Pere Fontàs va ser el mestre amb qui vaig cursar tot el Solfeig, erem veïns, a Amer, i tenia una paciència de sant. Sempre li he estat agraït pels valors musicals (i alguns no musicals) que em va inculcar, i vàrem ser amics fins a la seva  sobtada mort l'any 2002.


Any 1955 (2)
La foto anterior també es va fer fer servir com a postal publicitària, i aquest era el revers.
Interessant, estèticament, el logo ...


Any 1955 (3)
Fotografia feta al Centre Fraternal de Palafrugell, de la col·lecció particular del protagonista de la mateixa.
Encara no hi havia la figura del Cantant com a element diferenciat a dins del grup. Tal com havia fet en Jaume Giralt durant anys (i tal com vaig fer jo mateix entre 1978 i 2002), era ara l'Antoni ("Toni") Giner el que compaginava el seu instrument de Ball (en aquest cas, el trombó) amb les funcions de cantant, que ja havia exercit en d'altres orquestres. En segon terme hi veiem l'Amadeu Puntí tocant la trompeta.


Any 1956 (1)
Foto agafada a Maià de Montcal el 22 de Gener de 1956; em sembla que aquell any va fer molt fred, però el segon tenor devia ser valent, o s'havi descuidat l'abric ...
Darrere: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Pere Fontàs, Jaume Marquès, Enric Vilà, Antoni ("Toni") Giner i Pere Coma ("Borinot")
Davant: Lluís Buscarons, Josep Font, Martirià Font, Agustí Monguilod i Pere Cortada.


Any 1956 (2)
L’única foto en formació de Ball en que es troben junts Josep Font i Grau (pare), Martirià Font i Coll i Eduard Font i Coll (fills), al Palau de Festes d’Strasbourg (França), l’any 1956.
Darrere: Martirià Font, Amadeu Puntí i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Al mig: Eduard Font, Enric Vilà i Jaume Marquès
Davant: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Josep Font i Lluís Buscarons.
No surt el pianista, Pere Fontàs.


Any 1956 (3)
Postal amb autògraf i dedicatòria del cantant Antoni ("Toni") Giner.
Any 1957 (1)
Curiós que en un cartell promocional hi posessin una foto amb el pianista d'esquenes ... I fot un mal als ulls llegir Martirián Font o Enrique Vila ...
El pianista és en Pere Fontàs. Al contrabaix hi tenim en Pere Coma ("Borinot"), i a la bateria, l'Eduard Font.
Trompetes: Amadeu Puntí, Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Trombons: Antoni ("Toni") Giner i Enric Vilà
Saxos: Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Lluís Buscarons i Enric Vallespí.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (2)
I aquí en plan tropical ...
Trio de ritme, en segon terme, a l'esquerra: Pere Fontàs [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix] i Martirià Font [bateria]
A dalt de tot, els tres trompetes: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca") i Elies Homs, i just a sota, Enric Vilà [percussió]
En segon terme: Eduard Font [percussió], Pere Cortada [clarinet], Agustí Monguilod [percussió, assegut], Lluís Buscarons [flauta] i Enric Vallespí [clarinet].
A davant, el cantant (i trombó) Antoni ("Toni") Giner.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (3)
Darrere: Eduard Font [bateria], Amadeu Puntí [trompeta], Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta] i Elies Homs [trompeta]
Al mig: Pere Fontàs [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], Antoni ("Toni") Giner [trombó] i Enric Vilà [trombó]
Davant: Martirià Font [saxo alt], Agustí Monguilod [saxo tenor], Pere Cortada [saxo baríton] i Enric Vallespí [saxo alt].
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (4)
A l'esquerra, el trio de ritme: Martirià Font [piano], Enric Vilà [contrabaix] i Pere Coma ("Borinot") [bateria]
A dalt: Pere Cortada [violí] i Elies Homs [violí]
Al mig: Jaume Vivolas ("Met Cuca") [violí], Amadeu Puntí [acordió] i Lluís Buscarons [violí]
Davant: Agustí Monguilod [violí], Pere Fontàs [violí], Antoni ("Toni") Giner [violí] i Eduard Font [violí].
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1958 (1)
Deixa la formació Enric Vallespí i entra al seu lloc [només pel ball, a les sardanes no tocava] en Francesc ("Paco") Cadanet.
Darrere: Pere Fontàs, Amadeu Puntí, Enric Vilà i Pere Coma ("Borinot")
Al mig: Pere Cortada, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Francesc ("Paco") Cadanet i Martirià Font
Davant: Eduard Font, Elies Homs, Agustí Monguilod, Antoni ("Toni") Giner i Lluís Buscarons.


Any 1958 (2)
Per entendre bé aquesta alineació, llegir la informació de la foto anterior.
Darrere: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Elies Homs, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").


Any 1958 (3)
I a partir d'aquesta foto, ja s'ha produt el canvi de trompetes, marxant Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
A dalt: Eduard Font, Amadeu Puntí, Joan Sadurní i Vicenç Gatius
Al mig: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Enric Vilà
A baix: Pere Fontàs, Martirià Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Cortada, Agustí Monguilod i Lluís Buscarons.


Any 1958 (4)
Mateix escenari i sessió fotogràfica que l'anterior, ara en plan violinada.
Darrere: Pere Coma ("Borinot"), Enric Vilà i Lluís Buscarons
A l'esquerra, Martirià Font, piano
Davant: Amadeu Puntí, Eduard Font, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Agustí Monguilod, Antoni ("Toni") Giner, Francesc ("Paco") Cadanet, Vicenç Gatius i Pere Cortada.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1958 (5)
Cartell de la temporada 1958-1959. Les fotografies són les dues que veiem immediatament abans.
Foto: Museu de Girona.


Any 1958 (6)
Prenent punt després d'actuar al Carnaval de Palafrugell.
Drets, d'esquerra a dreta: Vicenç Gatius, Martirià Font, Joan Sadurní, Eduard Font, Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Francesc ("Paco") Cadanet
Asseguts, d'abaix cap a l'esquerra: Pere Cortada, Amadeu Puntí, Pere Fontàs, Enric Vilà i Lluís Buscarons. Falta l'Agustí Monguilod, potser ja en tenia prou, per aquella nit ...

Any 1958 (7)
Club de futbol Montgrins: a Almenar (Lleida) era costum cada any per la Festa Major fer un partit de futbol entre l'Orquestra i la Comissió de Festes.
Darrere: Enric Vilà (el mister), Martirià Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Antoni ("Toni") Giner, Pere Cortada, Agustí Monguilod i Eduard Font
Davant: Pere Fontàs, Josep Mas, Amadeu Puntí, Vicenç Gatius i Joan Sadurní.


Any 1958 (8)
Foto de la mateixa sessió que l'anterior.
D'esquerra a dreta: Enric Vilà (el mister), Amadeu Puntí, Martirià Font, Josep Mas, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Fontàs, Antoni ("Toni") Giner, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Agustí Monguilod, Eduard Font i Pere Cortada.


Any 1958 (9)
El dia 1 de Maig de 1958, a Barcelona, alternant amb la Cobla La Princpal del Llobregat. Sembla que estan tocant una sardana per a dos flabiols
Darrere: Vicenç Gatius (no es veu), Amadeu Puntí, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: Josep Vilà i Figueras (de La Principal del Llobregat), Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1958 (10)
Aquesta podria ser de 1959.
Darrere: Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
No hi surt l'Amadeu Puntí.


Any 1959
Alguns músics retratats en un bar, potser després d'esmorzar i abans de començar la feina que tinguessin aquel matí.
Drets: Vicenç Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet, Eduard Font, Joan Sadurní i Enric Vilà
Ajupits: Pere Cortada, Amadeu Puntí, Antoni ("Toni") Giner, Martirià Font i Josep Mas.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1960 (1)
Envoltant a Vicenç Bou i Geli*, davant de la Capella de Sant Antoni, a la Plaça de la Vila, de Torroella de Montgrí.
Darrere: Martirià Font, Joan Sadurní, Enric Vilà, Pere Fontàs, Antoni ("Toni") Giner i Eduard Font
Davant: Lluís Buscarons, Amadeu Puntí, Agustí Monguilod, el Mestre Bou, Vicenç Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").
En Pere Cortada i Bosch havia deixat els Montgrins, tot i que va tornar més endavant (1963).
* Es pot fer l'exercici d'anar a la primera foto d'aquesta entrada, l'any 1894, on podem veure el nen Vicenç Bou rebent les primeres lliçons de Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), fundador dels Montgrins ...


Any 1960 (2)
Foto del 3 de Juliol de 1960, en un Aplec.
M'encanta la conjuntació de sabates i mitjons dels dos tenors (i del segon trompeta, alerta !) ...
A l'angle inferior esquerra es pot observar la presència del mestre Josep Saderra i Puigferrer.
Darrere: Amadeu Puntí, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").


Any 1963
Darrere: Amadeu Puntí [trompeta], Olegari ("Gari") Freixas [trompeta, substitut de Vicenç Gatius], Lluís Plaja [trompeta], Jordi Pujol [trombó, substitut de Pere Fontàs, que va marxar a la Cobla-orquestra La Principal Amerense], Joan Jaime ("Joan de Gualta") [trombó], Enric Vilà [fiscorn], Josep Cassú i Serra [fiscorn, substitut d'Antoni ("Toni") Giner, que va anar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Davant: Lluís Buscarons [flabiol], Eduard Font [tible], Tomàs Bahí i Martí [tible, substitut de Martirià Font, que va marxar al Conjunt España], Agustí Monguilod [tenor] i Pere Cortada i Bosch [tenor, que tornava a la formació, substituint a Francesc ("Paco") Cadanet, que va marxar al Conjunt Els Supers].
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1964 (1)
Molts canvis !
Aquí els veiem al Casino d'Arenys de Mar, en un concert que es feia com a comiat d'Enric Vilà i Armengol* a finals de la temporada 1963-1964, concretament el dia 11 de Febrer de 1964.
Darrere: Amadeu Puntí, Olegari ("Gari") Freixas, Lluís Plaja, Jordi Pujol, Enric Vilà i Josep Cassú
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Bosch i Pere Coma ("Borinot").
* Enric Vilà emprenia una nova etapa en la seva vida musical, fundant el Conjunt Bravo (en el qual s'hi va integrar també en Vicenç Gatius) afegint-se a la moda dels Conjunts de principis dels anys 60, on molts músics van deixar les Cobles i Orquestres per fer el mateix. La feina era més descansada (només feien Ball), i es guanyava més diners.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1964 (2)
És el mateix esdeveniment de la foto anterior.
Darrere: Enric Vilà i Josep Cassú
Davant: Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Jaume Nonell.


Any 1964 (3)
Foto feta a Figueres, el 17 de Febrer de 1964.
A l'esquerra, en segon terme, de baix a dalt: Jordi Pujol i Olegari ("Gari") Freixas
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Tomàs Bahí, Lluís Andreu, Amadeu Puntí, Joan Camps, Eduard Font, Lluís Plaja i Josep Cassú
Davant: Agustí Monguilod i Lluís Buscarons.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (4)
Mateixa sessió fotogràfica que l'anterior: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Drets, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, Lluís Buscarons, Eduard Font, Joan Camps, Lluís Andreu, Jordi Pujol, Josep Cassú i Pere Coma ("Borinot")
Asseguts: Lluís Plaja, Amadeu Puntí, Tomàs Bahí, Olegari ("Gari") Freixas i Agustí Monguilod.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (5)
Mateixa sessió fotogràfica que les dues anteriors: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Lluís Buscarons, Agustí Monguilod, Lluís Plaja, Joan Camps i Josep Cassú
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, Lluís Andreu, Jordi Pujol, Amadeu Puntí i Tomas Bahí.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.Any 1964 (6)
Cartell de la temporada 1964-1965,  i detall. Es pot comprovar que és una foto-composició fent servir la foto anterior [Any 1964 (5)] i posant el Castell del Montgrí de fons.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Lluís Buscarons, Agustí Monguilod, Lluís Plaja, Joan Camps i Josep Cassú
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, Lluís Andreu, Jordi Pujol, Amadeu Puntí i Tomàs Bahí.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (7)
Retratats al mig del pont sobre el riu Ter que hi ha en una de les entrades a Torroella de Montgrí, el dia 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, Josep Vilar i Crous*, Pere Cortada (mig amagat), Lluís Buscarons, Josep Cassú, Lluís Andreu, Olegari ("Gari") Freixas, Pere Coma ("Borinot"), Amadeu Puntí, Lluís Plaja, Jordi Pujol, Tomàs Bahí, Joan Camps [substitut d'Enric Vilà] i  Agustí Monguilod.
* En Josep Vilar va formar part dels Montgrins les temporades 1962-1963 i 1963-1964. Al Ball tocava el saxo i cantava algun tema; al Concert tocava el clarinet, i a la Cobla no hi tocava.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (8)
Mateixa sessió fotogràfica que la imatge anterior, el 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, Lluís Andreu, Josep Cassú, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Josep Vilar, Jordi Pujol, Lluís Plaja, Tomàs Bahí, Amadeu Puntí, Pere Coma ("Borinot"), Olegari ("Gari") Freixas, Joan Camps i Lluís Buscarons.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.
Any 1965
Postal feta a partir de la fotografia original presa a Martorell el dia 14 de Novembre de 1965. Per tant és de suposar que la van ver servir per la temporada 1966-1967.
Un detall curiós: cap músic està mirant al mateix lloc ni a cap altre músic. Aquest detall me'l va confirmar l'Eduard Font, que sempre es preocupava de la composició de les fotografies.
Impagable la pose amb cigarreta de l'Amadeu Puntí.
Darrere: Josep Cassú, Joan Camps, Agustí Monguilod, Olegari ("Gari") Freixas i Tomàs Bahí
Al mig: Eduard Font, Jordi Pujol, Pere Cortada, Joan Vilanova [substitut de Lluís Plaja, que va marxar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i Lluís Andreu
Davant: Lluís Buscarons, Joan Calsina [substitut de Pere Coma i Güell ("Borinot")] i Amadeu Puntí.
La fotografia original és de l'arxiu d'en Tomàs Bahí.


Any 1966 (1)
Com ja hem vist en fotos anteriors, els Montgrins acostumaven a jugar partits de futbol amb la Comissió de Festes d'alguns pobles on actuaven, sobretot a les comarques de Ponent. Aquí els veiem a punt de començar un partit a Puigverd de Lleida, el 25 d'Abril de 1966.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Joan Vilanova, Tomàs Bahí, Josep Cassú i Lluís Andreu
Davant: Amadeu Puntí, Joan Calsina, Desconegut, Desconegut i Eduard Font.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1966 (2)
Eren temps en què els músics, a més de fer la seva feina, participaven de la Festa Major, hi havia com una mena de germanor; així, si en la foto anterior els veiem jugant a futbol amb la Comissió de Festes, aquí els trobem, també amb la gent de Puigverd, en una bona menjada de cargols.
Començant per l'esquerra i seguint en sentit horari donant la volta a la taula hi tenim: Joan Camps, Lluís Buscarons, Amadeu Puntí, Jordi Pujol, Pere Cortada (una mica separat de la taula), Lluís Andreu, Josep Cassú, Joan Calsina, Desconegut (del poble), Desconegut (del poble), Olegari ("Gari") Freixas, Eduard Font, Desconegut (amb ulleres de sol, segurament és del poble), Tomàs Bahí, Joan vilanova, Agustí Monguilod i tres persones més del poble.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.
Any 1966 (3)
Aplec de Torroella de Montgrí, el 19 de Maig de 1966. Es reconeix bé el rest de davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (1)
Actuant al Parc del Tibidabo de Barcelona, el dia 1 de Maig de 1967.
Darrere: Joan Vilanova, Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Josep Cassú i Amadeu Puntí.
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (2)
Primera foto en color de la Cobla-orquestra Montgrins !
Dia 10 de Setembre de 1967, a la Font del Cubilà, de Sant Joan de les Abadesses, on s'hi va el darrer dia de la Festa Major. Avui dia (jo hi vaig des de fa uns anys amb la Cobla La Principal d'Olot) ja porten cadires ...
Les nenes són: Roser Font, la més gran, i Mercè Font, la més petita, filles d'Eduard Font.
Drets: Amadeu Puntí, Olegari ("Gari") Freixas, Joan Vilanova, Jordi Pujol, Joan Camps i Josep Cassú
Asseguts: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod i Pere Cortada.
En Joan Calsina, una mica més avall, buscant estabilitat pel contrabaix ....
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (3)
Amenitzant el ball de Festa Major a Torrefarrera, el 15 de Setembre de 1967.
A la part esquerra de la foto: Josep Cassú (piano), Joan Calsina (baix), Lluís Andreu (cantant, que reposa) i Eduard Font (bateria).
Darrere, enlairats: Amadeu Puntí (trompeta) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
En un nivell mig: Jordi Pujol (trombó) i Joan Camps (trombó)
Davant de tot: Joan Vilanova (trompeta), Agustí Monguilod (saxo alt), Tomàs Bahí (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Lluís Buscarons (saxo baríton).
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (1)
Cartell de la temporada 1968-1969.
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu Puntí (trompeta), Jordi Pujol (trombó), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombó) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep Cassú (piano), Johnny Guitart (cantant)*, Joan Calsina (baix), Agustí Monguilod (saxo tenor), Tomàs Bahí (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Lluís Buscarons (saxo baríton).
* El seu nom real és Joan Guitart i Basas. Nascut a Montmeló (Vallès Oriental), té un curriculum força interessant, i el trobo en el meu blog en les formacions següents: Conjunt Londres (1951), Cobla-orquestra Artística del Noya (1952), Cobla-orquestra Triunfal (1957-1959), Cobla-orquestra Amoga (1959-1960), Conjunt Harlem Group (1961), Cobla-orquestra Melodia (1962), Cobla-orquestra Costa Brava (1963-1964), Cobla-orquestra Montgrins (1968) i Cobla-orquestra Sensació (anys 70). Va enregistrar uns quants discos amb el segell gironí Sandiego.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (2)
Aquesta foto està feta al mateix lloc que la del cartell anterior, i hi ha dues diferències:
1ª) El vestit del cantant Johnny Guitart és diferent
2ª) En Joan Vilanova aquell dia es va pentinar diferent (a vegades ho feia, segons m'explica la seva filla Queralt).
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu Puntí (trompeta), Jordi Pujol (trombó), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombó) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep Cassú (piano), Johnny Guitart (cantant), Joan Calsina (baix), Agustí Monguilod (saxo tenor), Tomàs Bahí (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Lluís Buscarons (saxo baríton).
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (3)
El dia 18 de Setembre de 1968 tocaven a Mequinensa, i els van acompanyar en visita turística al pantà que porta el mateix nom, conegut també com el Mar d'Aragó, que s'havia inaugurat l'any 1966.
Drets: Joan Vilanova, Agustí Monguilod, Josep Cassú, Tomàs Bahí, Gregori (el xofer), Joan Camps, Olegari ("Gari") Freixas i Desconegut
Asseguts: Desconegut, Eduard Font, Lluís Buscarons, Desconegut i Pere Cortada.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.
Any 1969 (1)
D'esquerra a dreta: Josep Cassú, Eduard Font, Joan Calsina, Cosme Company, Joan Vilanova, Amadeu Puntí, Johnny Guitart, Josep Riumalló i Salagran (substituint Joan Camps), Jordi Pujol, Agustí Monguilod, Tomàs Bahí, Pere Cortada i Lluís Buscarons.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (2)
A l'Aplec de Santa Perpètua de Mogoda, el dia 4 de Maig de 1969.
Darrere: Amadeu Puntí, Cosme Company, Joan Vilanova, Johnny Guitart*, Jordi Pujol, Josep Riumalló, Josep Cassú i Joan Calsina
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod i Pere Cortada.
* A vegades les cobles-orquestra feien agafar un instrument poc compromès (2n trombó, per exemple) als cantants, de manera que la Cobla semblava, essent més nombrosa, més important. Aquest cas es donava també amb els bateries.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (3)
Aplec de Torroella de Montgrí, el dia 22 de Juny de 1969.
Darrere: Amadeu Puntí, Cosme Company, Jordi Pujol, Josep Riumalló i Josep Cassú
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (4)
Més futbol musical, aquesta vegada seguint la tradició d'enfrontar-se a la Comissió de Festes d'Almenar, el 24 de Setembre de 1969.
Darrere: Tomàs Bahí, Joan Calsina, Desconegut, Josep Riumalló, Joan Vilanova i Eduard Font
Davant: Cosme Company, Johnny Guitart, Amadeu Puntí, Desconegut, Desconegut, Jordi Pujol i Desconegut.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.

NOTA:
PER VEURE LA SEGONA ÈPOCA
(Des de 1970 fins al dia d'avui),
CLICA AQUÍ

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!