T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 23 de marzo de 2017

QUINTET JAZZ-BAND FRANCOLÍ ARMÓNIC
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:Any 1919
Orquestrina de L'Espluga de Francolí formada l'any 1919 per membres de la família Torruella, el patriarca dels quals, Frederic Torruella i Codina provenia de les agrupacions musicals més antigues del poble, la darrera de les quals era la coneguda com Els Calderers (sobrenom del Torruella). En el títol d'aquesta entrada respecto l'ortografia de l'època.
Aquest quintet estava format principalment membres de la família Torruella, i també eren coneguts com Els Calderers:
Frederic Torruella i Codina (fiscorn, contrabaix, tuba i director), Frederic Torruella i Damiani (violí, clarinet i més endavant saxo), Pasqual Torruella i Damiani (trompeta), Josep Mª Torruella i Damiani (trombó i piano) i Josep Rosell i Inglés ["de cal Maset"] (jazzband)
Foto: Arxiu Frederic Torruella i Piñol.


Any 1921
Posant, amb algun músic d'augment, davant de Cal Calderer el dia 30 de Juliol de 1921, per la Festa Major de L'Espluga de Francolí.
D'esquerra a dreta: Frederic Torruella i Damiani (clarinet), Joan Vilà i Gasol (platerets)*, Josep Mª Vives i Bartra (bombo)*, Salvador Agres i Alsina (fiscorn, en segon terme), Josep Mª Torruella i Damiani (trombó de pistons), Desconegut (trompeta) i Josep Civit ["el Talaixos"] (clarinet).
Les persones que tocaven aquests instruments no eren habituals i ni tan sols eren considerats músics, podia tocar-los qualsevol.
Foto: Arxiu Frederic Torruella i Piñol.


Any 1928
Tot i que en el bombo, on hi ha pintada la cara d'un dimoni, es pot llegir Quintet Francolí, aquest any van esdevenir sextet amb la incorporació d'un saxofonista format musicalment a la família Torruella.
Darrere: Pasqual Torruella i Damiani (trompeta), Josep Mª Bosch i Baró ["de câ la Biela"] (saxo tenor) i Frederic Torruella i Damiani (violí)
Davant: Frederic Torruella i Codina (contrabaix), Josep Rosell i Inglés ["de cal Maset"] (jazzband) i Josep Mª Torruella i Damiani (piano).
Van estar actius amb aquest nom fins la temporada 1931-1932. L'any 1932 alguns dels mebres van fundar l'Orquestrina Damian's Jazz.
Foto: Arxiu Frederic Torruella i Piñol.

NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentació extreta dels dos llibres següents, de Núria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la pròpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sarral i Solivella
Cossetània Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de Barberà
(1936-1979)
Cossetània Edicions

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!