T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 24 de marzo de 2017

MELÓDICOS JAZZ
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:Any 1940 (1)
Primera pàgina del díptic de presentació d'aquesta orquestrina de Sarral, formada l'any 1940. S'observa encara el nom no normalitzat del poble: Sarreal; de fet, la procedència del nom seria: en un principi era Sa vila real, i per abreviar es va deixar de dir vila, quedant Sa real, que al pronunciar-se tot junt s'hi va posar, per escriure-ho bé, el dígraf rr, quedant Sarreal. Al normalitzar el nom suposo que van prendre com a model Camino Real = Camí Ral, i per tant Sarreal = Sarral.
Tot hi haver de posar el nom de l'orquestrina en castellà, encara van poder-hi afegir Jazz, cosa que tampoc era massa ben vista pel règim: I les coses no han canviat massa: actualment (2017), encara no hi ha hagut cap president espanyol que sàpiga parlar anglès o francès ...
Van coincidir encara uns mesos amb una altra formació sarralenca, l'Orquestrina Bonet, alguns membres de la qual es van integrar a la nova formació.
Foto: Arxiu Damià Amorós.


Any 1940 (2)
Segona pàgina del díptic, amb la salutació de l'Orquestrina.
Foto: Arxiu Damià Amorós.


Any 1940 (3)
Tercera pàgina del díptic, amb la instrumentació de l'Orquestrina.
Foto: Arxiu Damià Amorós.


Any 1940 (4)
Quarta pàgina del díptic, on s'indica el nom i adreça del representant, Isidre Mas i Puig, i el dels impressors, Impremta P. Mestres, de Montblanc.
Foto: Arxiu Damià Amorós.


Any 1942
Aquesta és l'única fotografia existent de l'Orquestrina Melódicos Jazz. Es va fer a cal Corcat, un café de Sarral que tenia una sala adequada per a fer-hi ball.
Com a curiositat estètica, el nom de l'orquestrina queda enquadrat entre dues torres d'electricitat.
Darrere: Manel Esplugas i Serra (contrabaix), Joan Miquel i Gatell (bateria i vocalista) i Irene Sanahuja i Mateu* (piano)
Davant: Moisés Mariano i Torrelles (tot i que apareix amb un trombó, tocava la bateria i el violí), Antoni Bonet i Potau (malgrat que surt amb una trompeta, no tocava en aquesta orquestrina; segurament només hi surt per fer-la semblar més gran),  Carles Conejero i Rodríguez (trompeta), Josep Bonet i Martí (saxo alt), Isidre Mas i Puig (saxo tenor i director) i Josep Miró i Badia (saxo tenor).
Es van dissoldre a mitjans dels anys 40, passant gairebé tots a formar part de la nova Orquestra Unión, també de Sarral.
Nascuda l'any 1911, era filla de Josep Sanahuja i Saura, a qui podem veure en aquest mateix blog, encara nen, a la Música de Sarral, orquestra existent entre finals del segle XIX i principis de segle XX. És un cas força inusual a l'època de dona integrada com a instrumentista en una orquestrina.
Foto: Arxiu Rosita Mas.

NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentació extreta dels dos llibres següents, de Núria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la pròpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sarral i Solivella
Cossetània Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de Barberà
(1936-1979)
Cossetània Edicions

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!