T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 21 de enero de 2017

AMERICAN JAZZ - LOS BOHEMIOS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:Any 1932
Orquestrina de Tarragona, pionera en el seu gènere. Va suposar una forta influència en els conjunts i orquestrines creats a la capital i a la província després de la guerra civil.
Els veig anunciats per primera vegada a l'American Bar, el 12 de Juny de 1932, i segurament van prendre el nom d'aquest local, situat al carrer Pablo Iglesias, 9. Estava de moda tot allò que venia de l'altre costat de l'Atlàntic, i el bar s'anunciava com "muntat a la moderna". Val a dir que trobo a Tarragona una Perruqueria Americana (al carrer Unió, 3), i un American Bar al carrer Pelai, de Barcelona. Del nom American Jazz aplicat a una orquestrina també en tinc constàcia a Sabadell (1933) i a Amer (1951). Actuaven sovint també en els balls organitzats al Teatre Principal, i a les festes locals i de l'entorn més proper.
En el folletó hi ha dues persones identificades: Josep Sordé, músic i representant; un germà seu, del qual en desconec el nom, també formava part de l'orquestrina. L'animador, anunciat però que crec que no surt a la foto, era Younc Jancs, pseudònim pseudoamericà que feia servir en Josep Mª Juncosa i Panadés, que més tard prendria el nom artístic de Raül Abril.
No puc identificar cap dels músics, i la informació que tinc és que, en diferents moments de la seva història hi va haver, a més dels germans Sordé i Josep Mª Juncosa, els germans Joan i Melcior Juncà i Albert, Honori Castilla, Víctor Pey i Bou, "Cisquet" i Xxx Duch. Amb data 8 de Setmbre de 2018 m'arriba un correu anònim que m'indica que el primer músic per la dreta és Jerónimo García Flores.
Foto: Arxiu Rafel Vidal i Ragazzon.


Any 1934
En aquesta foto (fantàstic el bombo quadrat!) només podria assegurar que l'animador és l'esmentat Young Jancs. En aquell temps el component d'una orquestra o orquestrina que cantava no era anomenat ni cantant ni vocalista, sino animador, doncs també solia explicar els diferents balls que s'anaven succeint durant l'actuació, i fins i tot és de suposar, donada la novetat d'una part del repertori, com s'havien de ballar les noves músiques americanes.
La temporada 1934-1935 van fer una reestructuració a l'orquestrina, de la qual se'n fa ressó el Diari de Tarragona, a la pàgina 5 de la seva edició de 18 de Març de 1934, i que transcric a continuació:

Una nova agrupació lírica
No és nova, en realitat, car es tracta de la notable orquestrina American Jazz, ben aplaudida pel públic tarragoní.
Però el conjunt ha estat ara modernitzat i ampliat notablement, per tal de posar-la a l'alçada de les agrupacions del mateix gènere que més èxit i acceptació han tingut i tenen a la nostra terra i fora de Catalunya.
El nostre bon amic el notable artista amate[u]r Sr. Juncosa és qui, amb una orientació encertadíssima, dirigeix la transformació de "American Jazz", donant-li una tècnica més depurada i animant el conjunt de tots els altres aplaudits col·laboradors, amb recursos escènics i lírics nous. Un dels més notables elements incorporats, és un tercet vocal, que, secundat per l'orquestrina executarà belles i selectes cançons i procurarà donar a conèixer tot allò de més èxit que en aquest gènere es vagi produint a Europa i Amèrica.
La presentació de l'American Jazz en la seva nova modalitat, tindrà lloc aquesta nit al Teatre Principal, estatge de l'Orfeó Tarragoní, i ofrenarà un programa selectíssim i modern, que causarà, sens dubte, una impressió d'allò més falaguera. Agraïm la invitació que ens ha estat adreçada per tal d'assistir a la interessant festa lírica.

Van aguantar bé els embats de la guerra civil, doncs els veig actuant durant tota la guerra, i a finals de 1939 es van canviar el nom (la fòbia franquista a tot el què sonés extranger) pel d'Orquestrina (Los) Bohemios, essent coneguts també com Raúl y sus Bohemios (Raúl era, naturalment, Josep Mª Juncosa, que a partir de 1940 pren el nom artístic de Raül Abril), i l'any 1941 eren l'orquestra ofical de Ràdio Tarragona. Durant aquesta època Raül Abril compaginava les actuacions amb Los Bohemios i l'Orquestra Els Fatxendes, i l'any 1943 deixa la formació definitivament per crear la seva pròpia orquestra (Orquestra Melodians, i més tard Raúl Abril y su Orquesta), essent substituït per Mario Rossi. Aquest va marxar un any després amb una orquestra nova a fer una llarga gira pel Marroc; com a curiositat, un dels músics que va participar en aquesta gira va ser un joveníssim Pedro Iturralde.
No tinc més notícies de l'Orquestrina Los Bohemios a partir de 1943.
Foto: Arxiu Rafel Vidal i Ragazzon.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!