T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 28 de noviembre de 2016

TARRAGONA
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1927
Notícia apareguda a la premsa tarragonina el dia l8 de desembre 1927:
Molt probablement el mes de gener (1928) es farà la presentació de la cobla fundada per la secció Foment de la Sardana de l’Orfeó Tarragoní. La dirigirà el mestre Josep Gols i Veciana i s’ha decidit donar-li el nom de “Cobla La Principal de Tarragona”.
A la imatge hi tenim una butlleta de l'emissió d'una suscripció en 400 accions de 5 pessetes cadascuna, a fi de poder comprar els instruments.
Foto: Arxiu Germans Ribas.


Any 1928 (1)
Aquesta Cobla-orquestra, de Tarragona, òbviament, va debutar el dia 1 de Gener de 1928, i durant la primera temporada portava el nom de Cobla La Principal de Tarragona (cal remarcar que entre 1914 i 1919 ja havia existit una Cobla-orquestra La Principal de Tarragona, que no té res a veure amb aquesta).
A partir de la temporada 1929-1930, perden l'apel·latiu "La Principal de", quedant com a Cobla Tarragona. Actuen amb aquest nom fins la guerra civil, en què es desfan, per raons òbvies.
Van debutar al Teatre Principal de Tarragona. Per les cròniques que he llegit, en aquesta època tenien un nivell musical força alt.
Retratats en formació de Cobla, aventuro unes possibles identificacions a la fila de davant, d'esquerra a dreta: Desconegut (flabiol), Desconegut (2n tible), Josep Melet i Samper (1er tible), Esteve Piqué i Llorens (1er tenor) i Miquel Martí (2n tenor).
Tinc el nom d'un altre músic que en podria haver format part en els inicis: Josep Salvador.
Foto: Chinchilla. Arxiu Rafael Vidal i Ragazzon.


Any 1928 (2)
En formació de Cobla.
Darrere: Desconeguts
Davant: Desconegut (flabiol), Desconegut (2n tible), Josep Melet i Samper (1er tible), Esteve Piqué i Llorens (1er tenor) i Miquel Martí (2n tenor).
Foto: Chinchilla. Arxiu J. Duran.


Any 1928 (3)
Fotografia feta en la mateixa sessió i el mateix estudi que l'anterior, aquesta vegada en formació d'Orquestra. Ambdues fotos estan datades el dia 11 de Novembre de 1928.
Darrere: Desconeguts
Davant: Desconegut, Miquel Martí, Esteve Piqué, Desconegut, Josep Melet i Desconegut.
Foto: Chinchilla. Arxiu Rafael Vidal i Ragazzon.


Any 1934
Aquesta foto és d'una postal, que en el revers conté una missiva escrita el 30 d'Abril de 1934; per tant la imatge podria ser de 1933 o anterior.
Foto: H. Vallvé.


Any 1948
L'any 1943 es tornen a constituir, i es veuen obligats a actuar sota el nom de Cobla Tarragona de Educación y Descanso [Afortunadament no els hi van fer posar "Copla". Penso que avui, Novembre de 2016, ja ens podem anar preparant: en el moment en que, per la nostra desídia, fracassi el procés d'independència, ens fotran una vegada més el peu al coll, sense necessitat de cap guerra, doncs ja ens hauran guanyat. I si no ho creieu, el temps em donarà la raó]. A partir de 1944, però, els diaris passen una mica del tema i la majoria de les vegades els veig anunciats com a Cobla Tarragona. A partir de 1962, on els veig programats al 3er Aplec de Reus (25 de Juny de 1962) ja no en tinc notícies, possiblement van desaparèixer. De fet, l'any 1955 ja tocaven molt poc, doncs els músics pertanyien també a la Banda Municipal, a la que havien de donar preferència, cosa que va propiciar la creació de la Cobla La Principal del Camp de Tarragona.
Diria que el 2n tible d'aquesta foto és el 1er tible de l'anterior.
Trobo en el llibre Casal Selvatà: Església i resistència cultural durant el segon franquisme a una vila del Camp de Tarragona, 1954-1978, de Roser Puig i Tàrrech, que els contracten el dia 11 d'Agost de 1957, esseent-ne els músics els següents: Josep Xipell (flabiol), Josep Melet (tible), Josep Ayala (tible), Pere Grant i Llebaria (tenora), Jaume Gelabert (tenora), Josep Bauló (trompeta), Vicenç Franquet (trompeta), Pere Grant i Dalmau (trombó), Honori Castilla (fiscorn), Josep Fortuny (fiscorn) i Rafel Segú (contrabaix)
Foto: Vallvé. Arxiu Salvador Fa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!