T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 5 de septiembre de 2016

MODERNA TOSSENSE
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1903 (1)
Cobla-orquestra de Tossa de Mar de la qual en tinc notícies l'any 1898. Fundada per Joan Bas i Bancells, que també era director de la Societat Coral "Lo Pensament", i que va ser alcalde de Tossa des de 1895 fins a 1900. Aquesta foto és un document gairebé únic, i he pogut esbrinar la identitat de vuit músics. Agraeixo l'aportació en aquest aspecte de David Moré i Aguirre, de l'Arxiu Municipal de Tossa de Mar:
Darrere: Desconegut* (cornetí), Desconegut* (cornetí), Joan Vilà i Ayats (fiscorn, havia entrat a la formació l'any 1900, només amb 14 anys!), Narcís Martí i Casademont ["Sisó de Cornellà"] (trombó, procedent de la dissolta (1902) Orquestra Soler, de Sant Celoni; un veritable "crack" de l'època, el seu instrument principal era el fiscorn; va ser un dels fundadors de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, un dels primers components de la Cobla-orquestra Montgrins, i amb un llarg curriculum en les formacions barcelonines i gironines de l'època), Josep Garriga i Solà (trombó) i Galileu Garriga i Boada (contrabaix, fill de l'anterior); aquests dos darrers molt vinculats a l'indústria surera.
Davant: Josep Cirilo i Expósito (clarinet), Francesc Perich i Escosa ["Francisquet"] (clarinet: tot i ser un reconegut flautista, aquí tocava el clarinet, donat que el director era qui tocava la flauta), Joan Bas i Bancells (flauta i director), Desconegut (violí), Desconegut (violí) i Desconegut (violí).
M'explica en Lluís Brugués i Agustí, músic, pedagog i historiador, que en Joan Bas i Bancells tocava en una Orquestra de Tossa d'àmbit local, dirigida per Narcís Darder i Dellonder (veure una mica d'història de la nissaga Darder en aquest enllaç), i li va proposar fer-ne una més moderna, que pogués sortir a actuar per tot Catalunya; la idea no va ser ben rebuda per Darder, i van trencar tota relació d'amistat; Joan Bas va tirar endavant amb el projecte, però s'hi va deixar bona part del patrimoni familiar.
Tinc la formació de 1905, extreta del diari EL IDEAL, de 15 de Maig de 1905 (pàgina 3):
Orquestra: Agustí Bosch (fiscorn), Josep Maymí i Moret (cornetí), Cebrià Gratacós i Pujol (cornetí), Marià Calvet i Galobardes (clarinet), Santos Andrés (clarinet), Francesc Perich i Escosa ["Francisquet"] (flauta i flautí), Josep Saló i Bos (violí), Gonçal Juncà (violí), Josep Sureda (violí), Valentí Amatller (violí, gairebé el trobo sempre com Ametller, en d'altres entrades del blog) i Josep Planells (contrabaix)
Cobla: Valentí Ametller (flabiol), Gonçal Juncà (tible), Santos Andrés (tible), Marià Calvet (tenora), Josep Sureda (tenora), Josep Maymí (cornetí), Cebrià Gratacós (cornetí), Francesc Perich ["Francisquet"] (trombó, Agustí Bosch (fiscorn), Josep Saló (fiscorn) i Josep Planells (contrabaix).
Van estar actius al menys fins l'any 1912.
* Un dels dos cornetins podria ser Josep Maymí i Moré, també representant de la formació. Jo crec que és el de l'esquerra.
Foto: Arxiu Pere Vilà i Ayats.


Any 1903 (2)
Anotació manuscrita de Joan Vilà i Ayats en el revers de la foto:
"Quedamos retratados en Tossa de Mar - Abril de 1903 - propiedad de Juan Vilá Ayats"
Foto: Arxiu Pere Vilà i Ayats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!