T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 9 de junio de 2016

THE BIRD BOYS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1935 (1)
Cobla-orquestra* d'Igualada, apareguda amb aquest nom l'any 1935. L'any 1933 s'havia format a Igualada la The Nightingale Boys, però un dels músics, Ramon Pujol i Roca, va registrar el nom i va formar una nova orquestra posant-li aquest nom. Els músics restants de la primitiva The Nightingale Boys van prendre el nom The Bird Boys. Ambdues van ser pioneres del jazz orquestral en terres catalanes i van coexistir, amb forta rivalitat, fins entrada la guerra.
D'esquerra a dreta, cap a darrere (6): Salvador Riera (trombó), Bartomeu Borràs i Codina (violí), Miquel Prim i Ametller (trompeta, substitut de Ramon Pujol), Adelí Casulleras i Gassó (piano, i que també esdevindria un conegut fotògraf), Miquel Jordana i Xaubet (bateria) i Pere Morera i Perelló (saxo)
D'esquerra a dreta, del mig cap a davant (5): Bonaventura Castellà (saxo), Joan Servitje (contrabaix), Josep ["Pepet"] Mestre (violí), Baldiri Sala (saxo) i Joan Xaus i Olivé (animador, també dirigia i tocava el violoncel)
A davant de tot, un grum aguantant el saxo tenor, de cognom Carpi. Era com la mascota del grup, i n'hi va haver dos, en "Periquín" i en "Carpi". El grum es desplaçava amb ells i s'estava a l'escenari; una vegada, quan van arribar a Esparreguera per actuar es van trobar una rebuda excepcional: onze nens vestits igual que el grum, lluïnt fins i tot l'insignia de l'ocellet.
Aquest ocell de paper era el símbol de The Nightintale Boys, i ho seria també de la Cobla-orquestra Triunfal, que va ser el nom que va prendre la formació en acabar la guerra civil.
Segons puc veure a la pàgina 8 de La Vanguardia, de 17 d'Abril de 1936, també feien Cobla.
Foto: Arxiu família Prim.Any 1935 (2)
Dues versions de la mateixa fotografia*.
Darrere: Adelí Casulleras (piano), Miquel Jordana (bateria) i Joan Servitje (contrabaix)
Davant, asseguts: Salvador Riera (trombó), Miquel Prim (trompeta), Josep ["Pepet"] Mestre (trompeta), Bonaventura Castellà (saxo), Pere Morera (saxo), Baldiri Sala (saxo) i Bartomeu Borràs (saxo).
Davant, d'esquenes, a la dreta: Joan Xaus (director).
Fotos: 1) Arxiu família Prim. 2) Arxiu Jordi Mestre.
* M'explica Josep Montaner i Torres, fill del músic Joan Montaner i Guix que s'incorporaria a la formació passada la guerra civil i ja com a Cobla-orquestra Triunfal, que aquesta foto és una modificació de la foto de 1934 de The Nightingale Boys, en la qual es va substituir el cap de Ramon Pujol pel de Miquel Prim i van posar el nom de The Bird Boys a la part de davant de la tarima, afegint-hi dos ocellets de paper.


Any 1935 (3)
Durant la Quaresma de 1935 (Març-Abril) van participar en la part musical de la Passió d'Olesa de Montserrat.
A la foto no hi surten tots els músics.
En segon terme: Bonaventura Castellà i Desconegut
En primer terme: Desconegut [amb boina], Josep ("Pepet") Mestre, Pere Morera, Joan Xaus, Baldiri Sala, Joan Servitje i Desconegut [amb gorra].
Foto: Arxiu Jordi Mestre.


Any 1935 (4)
Acompanyant una processó durant la Festa Major d'Albesa, el dia 15 d'Agost de 1935.
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta: Baldiri Sala (clarinet), Desconegut (violí), Pere Morera (saxo alt), Bonaventura Castellà (saxo alt), Joan Xaus (trompeta), Salvador Riera (fiscorn), Miquel Prim (trompeta), Joan Servitje (platerets) i Miquel Jordana (caixa, no es veu sencer).
Aquesta foto va ser publicada, igual que la següent, en el nº 1 (Abril de 1983) de la Revista Ponent, pàgines 10 a 14, en un article de Ramon Raïc, on es diu que les fotos són de la Cobla-orquestra Triunfal, i de 1933. No pot ser ni una cosa ni l'altra, i segurament quan es va escriure l'article no hi havia manera de saber-ho del cert, però la presència de Joan Xaus fa que no sigui la Triunfal (aquest músic no en va arribar a formar part), i la presència de Miquel Prim fa que com a molt aviat la foto sigui de 1935. Dubto que l'Agost de 1936 es fes Festa Major a Albesa, en plena guerra civil, encara que també podria ser.
Foto: Arxiu Castellà Gassol.


Any 1935 (5)
Un altre moment de la processó (Festa Major d'Albesa, 15 d'Agost de 1935).
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta: Baldiri Sala (clarinet), Desconegut (violí), Bonaventura Castellà (saxo alt), Pere Morera (saxo alt), Joan Xaus (trompeta), Josep ["Pepet"] Mestre (violí), Salvador Riera (fiscorn), Miquel Prim (trompeta), Joan Servitje (platerets) i Miquel Jordana (caixa).
Any 1935 (6)
Maians, Novembre de 1935. Podrien ser "Eliot Ness i els Intocables", en plena Llei Seca dels Estats Units !
Darrere: Bonaventura Castellà, Pere Morera, Josep ("Pepet") Mestre i Joan Servitje
Davant: Salvador Riera, Desconegut, Joan Xaus, Baldiri Sala i Miquel Prim.
Van actuar fins ben entrada la guerra. Acabada aquesta van prendre el nom de Cobla-orquestra Triunfal.
Foto: Arxiu família Prim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!