T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

martes, 10 de mayo de 2016

QUINTET DEL MASNOU
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1890
Petita Orquestra del Masnou, que actuaven habitualment en els Balls i Concerts de l'Ateneu del Masnou. També eren coneguts com el Quintent de Manel Rossell.
Aquí els podem veure retratats als Jardins de Can Bori*, durant un assaig.
D'esquerra a dreta: Joan Rossell i Maristany (1er violí), Salvador Bosch i Ferrer ["Vadoret"] (2n violí), Grau Bosch i Alsina ["Grau de la flauta"] (flauta), Jaume Marfà i Torrents (contrabaix) i Manel Rossell i Coll (harmònium i director). En primer terme, ajupit: Josep Ventura i Estapé ["de can Targa"] (flautí, alumne de Manel Rossel, i que tot i no formar part de l'Orquestra, surt a la fotografia).
Hi ha un article de Joan Muray, Històries de la Vila, publicat per a la revista Gent del Masnou, nº 153, de gener de 2000, en el qual hi ha uns resums biogràfics dels components, que transcric aquí:

JOAN ROSSELL I MARISTANY (1868-1957)
Del Masnou. Fill de Manuel Rossell i Coll i de Càndida Maristany i Sala, i com el seu pare, també fou organista de la parròquia de Sant Pere.
Casat en primeres noces amb Maria Macip i Monteys, i en segones amb Maria Pujadas i Truch, germana del poeta masnoví per excel·lència, Joan Pujadas i Truch. D'aquest segon matrimoni tingué tres fills: Joan, Josep i Manuel. El primer, Joan, també estigué vinculat a la parròquia com a sagristà i membre del Cor.
Va tenir una botiga de queviures (provinent de la primera muller) al Cami Ral (aleshores carrer de Barcelona); feien també butifarres i venien cansalada. Quan va morir, la botiga la va continuar portant el seu fill gran, conegut com en "Juanito Rossell".

SALVADOR BOSCH I FERRER ["VADORET"] (1837-1921)
Del Masnou. Fill de Salvador Bosch ("en Vador coix"), sabater, i de Lluïsa Ferrer. Es va casar amb Àgueda Fàbregas i Maristany, amb qui va tenir quatre noies: Salvadora, Roseta, Treseta i Pepeta.
Tenia una botiga al carrer Sant Francesc d'Assís (aleshores carrer del Sol), que deuria tenir ja el seu pare.
Va ser un mestre de Marià Cabús, que més endavant seria un dels primers directors de l'Orfeó Masnoví.

GRAU BOSCH I ALSINA ["GRAU DE LA FLAUTA" o "GRAU DE CÂ LA GRAVADA"] (1854-1917)
Del Masnou. Fill de Pau Bosch i d'Antònia Alsina. Va casar-se amb Anna Rossell i Maristany (germana de Joan i filla de Manel, tots dos també components del quintet).
Feia de xocolater al carrer dels Mestres (aleshores carrer Santa Anna), venent-la pel Masnou i a clients que tenia a Barcelona, on anava un cop per setmana.

JAUME MARFÀ I TORRENTS (1844-1931)
Del Masnou. Fill de Jaume Marfà i d'Agustina Torrents. Es va casra amb Anna Martí i Pages ("de Can Xapat"), i tingueren tres fills: Josepa, Jaume i Salvador. Aquest darrer va ser alcalde del Masnou de 1936 a 1937, i en les represàlies de la posguerra fou afusellat pels fills de puta franquistes (amb perdó per les senyores prostitutes) el 18 de Novembre de 1939, sense cap mena de judici, faltaria més !
En Jaume tenia una botiga de queviures i era també xocolater [osti quina competència a dins l'orquestra!].

MANEL ROSSELL I COLL (1828-1901)
Nascut a Barcelona, i mort al Masnou. Fill de Manel Rossell i Magina Coll. Va casar-se amb la masnovina Càndida Maristany i Sala, i va tenir cinc fills: Anna (que com ja hem vist va casar-se amb Grau Bosch, flautista del quintet), Manelet, Peretó, Juanito (el 1er violí del quintet) i Rosita.
Era l'organista de l'església de Sant Pere, i també donava classes de música.

JOSEP VENTURA I ESTAPÉ ["DE CAN TARGA"] (1877-1936)
Nascut al Masnou, i mort a Tiana. No formava part del Quintet, era un alumne (avantatjat) de Manel Rossell. Casat amb Antònia Ayma i Pagès, van tenir una filla, Angelina, coneguda com l'Angelina de can Targa. Teniu una destil·leria de licors a la masia on vivien. Ja adult, va excel·lir en el domini de la flauta, participant en concerts al Liceu de Barcelona.
Va morir afusellat a La Conreria (Tiana), per incontrolats, als inici de la guerra incivil.

* El Sr. Bori tenia un harmònium i espai per assajar; era un home culte i aimant de la música, que els hi deixava el jardí o el saló, depenent de l'època, per assajar.
Foto d'autor desconegut, donada per Joan Maresma i Pujadas a l'Arxiu Municipal del Masnou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!