T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 17 de febrer del 2016

VILARÓ


Any 1933
Cobla-orquestra de Granollers fundada l'any 1914 per Francesc VilarĂł i Carbonell, com a quintet, sextet i Oquestra, i a partir de 1916, com a Cobla-orquestra (tal com es pot veure a la pĂ gina 4 de l'ediciĂł de 9 de Setembre de 1916 del setmanarĂ­ granollerĂ­ LA COMARCA); Francesc VilarĂł era Mestre de Capella a Granollers, ho havia estat abans a ArbĂșcies, i ja l'any 1911 va fundar el Quintet VilarĂł.
Com a norma, quan actuaven com a Cobla ho feien amb el nom de Cobla VilarĂł, i quan actuaven en format d'Orquestra prenien el nom d'Orquestra UniĂł Catalana.
Les temporades 1926-1927, 1927-1928 i 1928-1929 van actuar amb el nom de Cobla-orquestra Granollers, arran d'algun tipus de conveni amb l'Ajuntament.
L'any 1929 en Francesc VilarĂł i el seu fill Josep MÂȘ van marxar de Granollers, juntament amb la resta de la famĂ­lia, per muntar una AcadĂšmia de MĂșsica a Barcelona, de manera que la formaciĂł es dissolguĂ©, i els mĂșsics restants van formar la Cobla-orquestra La FilharmĂČnica. No obstant, el projecte de l'AcadĂšmia no va reeixir, els VilarĂł van tornar a fixar la seva residĂšncia a Granollers i La FilharmĂČnica va canviar novament el nom, tornant a portar el mĂ©s conegut i comercial de Cobla-orquestra VilarĂł.
Donat el carisma i la popularitat de Francesc Vilaró, moltes vegades s'anomenava a la formació que ell encapçalava Els Vilarons.
Drets: Desconegut, Jacint Montaner i Casas, Marian Bufia i BanĂșs [?], Josep Pineda i JanĂ©* i Eudald MalĂ© i Prat
Asseguts: Desconegut, Francesc VilarĂł i Carbonell, Josep MÂȘ VilarĂł i Pascual, Josep Mauri i FatjĂł i Desconegut
* Josep Pineda era un cantant de sarsuela i ĂČpera, que ja l'any 1915 començava a destacar com a tenor, i que va tenir una carrera brillant; per raons que desconec (possiblement econĂČmiques), va deixar el cant, i va entrar com a trompeta en aquesta formaciĂł; l'any 1940 va tornar a aparĂšixer al Teatre VictĂČria de Barcelona, interpretant la sarsuela Bohemios. Va morir l'any 1964.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!