T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 20 de junio de 2015

JORDI CATALÀ I GRUP PAPER DE TORNASOL
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1980
A Tarragona, entre 1978 i 1985 va aparèixer un jove tarragoní, Jordi Freixa i Querol, que es feia dir Jordi Català, amb l'objectiu de cantar rock en català, amb cançons que havia compost, a més de versions catalanes dels balls aleshores existents. Més tard es va unir al grup tarragoní Paper de Tornasol, introduint i incentivant el català en la música de ball.
La foto correspon a la primera actuació que es va fer a Cornudella de Montsant.
D'esquerra a dreta:  Josep Maria Coll (orgue i sintetitzador), Jordi Ruíz (guitarra baixa i veus), Gabi Navarro (guitarra i veus), Carles Algueró (bateria), Jordi Freixa ["Jordi Català"] (veu, percussió i guitarra acústica) i Joan Colet (saxo, flauta travessera i percussió).
Hi ha un llibre editat l'any 2014 on s'explica tota la seva trajectòria:
Jordi Català i Grup Paper de Tornasol
El compromís del Rock Català amb la Normalització Musical Lingüística (1978-1985)


que es pot comprar en paper o descarregar en pdf en aquest enllaç.Any 1981
Portada i contraportada del seu primer disc, editat l'any 1981 per la companyia independent Cymbal Bass Drums, S.A., gravat en directe als Estudis Ullood de Barcelona, amb la intervenció dels músics següents:
Jordi Freixa ["Jordi Català"] (veu, percussió i guitarra acústica), Josep Maria Coll (orgue i sintetitzador), Jordi Ruíz (guitarra baixa), Carles Algueró (bateria), Dominique ["el Francès"] (1ª guitarra) i Gabi Navarro (2ª guitarra).
Els temes eren:
Cara A: L'orgasme Sideral (funky-rock), lletra i música de Jordi Freixa ["Jordi Català"]
Cara B: Bon dia Sol (funky-rock), lletra de Josep Maria Dalmau i música de Jordi Freixa ["Jordi Català"].Any 1982
Portada i contraportada del segon disc, enregistrat l'any 1982 als estudis Gema 2 de Barcelona.
A la portada, malgrat les intencions inicals del grup, hi ha tres faltes d'ortografia (ho sento, Jordi, però algú ho havia de dir!): No és JA HEM SUICIDARÈ DEMÀ, sinó JA EM SUÏCIDARÉ DEMÀ ...
Les fotos es van fer al cementiri de Vilallonga del Camp (Tarragonès).
A la contraportada es veu els músics que van participar en la gravació:
A dalt: Pere Joanpere i Rius (guitarra baixa), de Riudoms; Henni Zaragoza i Rodríguez (trompeta), de Reus; i  Josep Joan Santos Ballesteros (guitarra), de Tarragona
A baix: Jordi Jara i Llussà (saxofon i clarinet), d'Almoster; Joan Esteve Gras i Bonet (piano elèctric, orgue i sintetitzador), de Reus; i Pauro ["el Portuguès"] (bateria), de Tarragona.
Els temes eren:
Cara A: Ja em suïcidaré demà (rock-blues), lletra i música de Jordi Freixa ["Jordi Català"], i que encara que no ho sembli, la temàtica de la cançó és un cant a la vida, a la festa i a l'esperança, més enllà dels diners.
Cara B: Puff, el drac màgic (rock-swing), versió d'en Jordi Freixa ["Jordi Català"] de Puff, the Magic Dragon [Leonard Lipton y Peter Yarrow] que havia popularitzar arreu del món el trio folk nordamericà Peter, Paul and Mary.


Any 1983
Aprofitant que la Generalitat de Catalunya va posar en marxa la campanya de Normalització Lingüística (1983) per estendre el coneixement de la llengua catalana, fomentar entre la ciutadania el sentiment de pertinença i afavorir la cohesió social, el grup es va anar definint i implicant poc a poc en aquesta iniciativa i va decidir donar suport a la campanya amb la seva música.
D'esquerra a dreta: Joan Esteve Gras i Bonet (teclats), Jordi Jara (saxofon), Joan Josep Santos (guitarra), Henni Zaragoza (trompeta), Pauro ["el Portuguès"] (bateria), Jordi Freixa ["Jordi Català"] (cantant i animació a l'escenari) i Pere Joanpere (guitarra baixa).


Any 1985
Aquella temporada 1984-1985 van treballar molt en rock i ball en català, festes majors, discoteques etc., i també en mítings polítics de partits nacionalistes, que per cert quan van arribar al poder els van deixar de costat i van tenir que plegar (concretament l'11 de setembre de 1985).
A la foto presa en una presentació del seu espectacle Orgasme Sideral a la Discoteca Mocambo, de La Pineda de Salou, hi tenim, d'esquerra a dreta: Joan Esteve Gras: (teclats), Heni Zaragoza (trompeta), Albert Ferré (guitarra), Marcel Jara (saxo alt), Jordi Jara (saxos tenor, alt i soprano, i clarinet), Esteve Rufino (bateria), Jordi Freixa ["Jordi Català"] (cantant) i Pere Joanpere (guitarra baixa).
Els músics eren de Tarragona, Reus, Almoster i Riudoms.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!