T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

martes, 17 de marzo de 2015

UNIÓ ARTÍSTICA (Olot)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1927 (1)
Cobla-orquestra d'Olot fundada l'any 1927.
Llegeixo a la pàgina 18 del setmanari El Deber, d'Olot, edició del 26 de Març de 1927:

La Orquestra «Unió Artística» d'aquesta ciutat, reformada convenientment*, ha publicat un bell programa, convençuda que pot complaure a sos contractants amb positiu relleu, en ses qualitats de Cobla, Orquestra clàssica i Orquestrina Americana.

* Vol dir reformada (i dissolta) la Cobla-orquestra Unió Olotina. Hi havia també músics que provenien d'altres formacions olotines.
Surten al panorama musical amb totes les prestacions que requeria el moment, és a dir, Cobla, per les sardanes, Orquestra pel ball clàssic i els concerts, i Orquestrina (americana) pels balls més moderns.
No en trobo més informació a partir de 1936.
En aquesta primera foto hi trobem, en formació de Cobla:
Darrere: Anton Pujolassos i Viñolas, Joan Juvinyà i Comellas (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa), Genís Viñolas ["Barrabap"] i Desconegut.
Davant: Desconegut, Desconegut, Josep Expósito i Llagostera, Marian Espígol i Costa (també director musical), Albert Augé i Gratacós i Joan Augé i Gratacós
Foto: Biblioteca Marià Vayreda (Olot).


Any 1927 (2)
En formació d'Orquestrina.
En l'escrit que acompanyava aquesta foto i l'anterior, a la pàgina 4 de la Revista d'Olot, del dia 1 d'Abril de 1927, diuen:

La importància de la reforma d'aquesta Corporació musical per a l'actual temporada és d'un relleu tant positiu que volem, que més aviat que de consuetut, puguin fer-se càrrec de la millora.
L'orquestra compta amb tres instrumentals, això és: el de Cobla, el d'Orquestra Clàssica i el d'Orquestrina Americana amb el seu instrumental de Saxofons, Banjos, Trombó de Vares, Trompetes i una completa Bateria de Jazz.
Per això va amb aquestes ratlles el retrat dels Professors que formaran part de l'Entitat; tot personal expert, jove i voluntariòs que espera anar de triomf en triomf, fent sentir per tots els àmbits de la terra les més acurades composicions d'actualitat i clasisme existents.
PER A CONTRACTES:
GENIS VIÑOLAS - Santa Magdalena 5 (Sabateria)
ANTON PUJOLASSOS - P. de Blay (Bar Petit Pelayo)

Drets: Joan Augé [?] (contrabaix), Genís Viñolas ["Barrabap"] (trombó), Albert Augé (violí?), Joan Juvinyà (trompeta) i Anton Pujolassos (trompeta)
Asseguts: Desconegut (banjo), Marian Espígol (violí), Josep Expósito (clarinet), Desconegut (jazzband) i Desconegut (saxo alt).
Foto: Biblioteca Marià Vayreda (Olot).Any 1930
Darrere: Desconegut, Desconegut, Joan Punset, Genís Viñolas ["Barrabap"], Pere Badosa (?), Desconegut i Amadeu Barberí
Davant: Miquel Pagès, Antoni Moner i Pascal, Miquel Corcoy i Bach i Lluís Pujol.
Foto: Arxiu Joan Juvinyà.


Anys 30 (1)
Darrere: Miquel Carbonell i Moret, Joan Juvinyà, Genís Viñolas ("Barrabap"), Joan Punset i Joan Augé (o Salvador Rota?)
Davant: Antoni Moner, Lluís Pujol, Llorenç Corcoy i Bosch, Miquel Corcoy i Bach i Desconegut.
Foto: Arxiu Assumpció Carbonell.Anys 30 (2)
Darrere: Miquel Carbonell, Desconegut, Juli Juvinyà i Iglesias, Genís Viñolas ("Barrabap"), Joan Punset i Joan Augé (o Salvador Rota?)
Davant: Antoni Moner, Lluís Pujol, Llorenç Corcoy, Miquel Corcoy i Desconegut.
Foto: Arxiu Assumpció Carbonell. 


Any 1934
A la pàgina 2 (amb continuació a la pàgina 7) del nº 286 de la revista Mirador, de data 26 de Juliol de 1934 hi ha un article signat per Just Cabot i Ribot titulat Un matrimoni civil a St. Esteve d'En Bas. El nuvi és un mestre de La Canya, i de la núvia no en dóna dades. La participació del casament havia estat tramesa als diaris acompanyada d'un full que posava Festa de Germanor d'Esquerra. L'article és tot un relat des del viatge des de Barcelona del periodista i el fotògraf Agustí Centelles i Ossó fins la seva marxa del poble per poder agafar el tren que els portaria novament cap a Vic i Barcelona. Es fa menció diverses vegades de la Unió Artística:

... Formació de la comitiva nupcial. Sortida del nuvi del Centre republicà, acompanyat del seu padrí de boda, testimonis, autoritats, comissions, delegats, professionals i demés acompanyants, amb llurs banderes, precedits per la banda de música, adreçant-se pels carrers senyalats oportunament, travessant la plaça [moment que recull la foto], a recollir la núvia al domicili patern, que anirà acompanyada per llur padrí de boda, testimonis, familiars i demés invitats, i tot seguit marxaran amb el mateix ordre, al Jutjat municipal. Segons veig a les solfes, els músics executen El 6º de Cazadores ...

... Acabada la cerimònia, els contraients, padrins, testimonis i familiars, per desota l'arcada de les banderes i entre les dues fileres d'acompanyants, s'adreçaran a la Plaça del poble, on la Cobla executarà una Sardana en honor dels nuvis i una altra dedicada a les autoritats i acompanyants ...

... els músics engeguen l'Himne de Riego entre dues fileres de badocs ...

... A la Plaça, amb un sol que estavella les pedres, els músics compleixen llur comesa, mentre els casats s'ho escolten des del balcó. Es formen dos rotllos de sardanistes ...

... Davant les quatre hores que ens separen de Barcelona, renunciem a sentir "quatre sardanes a la Plaça" i sobretot renunciem a l'acte de les sis: "Comiat dels padrins, testimonis, delegats companys professionals i demés convidats, a la sortida del poble, amb la banda de música" ... podem considerar que amb les notes de Poeta y Aldeano que retrunyen per la sala, ja estem prou acomiadats ...

I fins aquí la crònica d'un dia en la vida dels músics de la Unió Artística.

Identificació dels músics (amb totes les reserves)
Darrere: Antoni Moner (violí), Desconegut (violí) i Desconegut (clarinet)
Al mig: Desconegut (violí), Joan Juviñà (trompeta) i Desconegut (trompeta)
Davant: Pere Badosa [?] (fiscorn) i Genís Viñolas ["Barrabap"] (fiscorn).
Text: Just Cabot
Foto: Agustí Centelles

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!