T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimarts, 3 de febrer de 2015

MODERNA (AMER)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1942 (1)
Cobla-orquestra d'Amer, fundada l'any 1941, procedent de la fusió de la Cobla-orquestra La Catalana i de l' Orquestrina Amer Jazz. Quan es va dissoldre, es formaren: la Cobla-orquestra Victòria i la Cobla-orquestra La Principal Amerense.
Boníssima la definició del personal artístic: ELEMENTOS COOPERADORES. S'indica també, i això era important a l'època, que disposen de transport propi.
El díptic precedent, de l' arxiu de Rosa Serrallonga, es va fer amb un disseny molt acurat l'any 1941, essent però el debut la temporada 1942-1943. La fotografia és de l'estudi gironí Barber, i la impressió es va fer a "Artes Gráficas Progreso" de Santa Coloma de Farners.


Any 1942 (2)
Detall de la tercera pàgina del díptic. Expresso els instruments que tocaven a la Cobla i al Ball o Concert.
Darrere: Pere Serra i Masoliver ["Geroni"] (contrabaix i trombó) i Gaspar Giralt i Rich ["Gasparet"] (fiscorn i jazzband, i també representant)
Al mig: Pere Buxó i Domènech (flabiol, piano, saxo alt i bandoneó, i també director)*, Esteve Vila i Padrosa (tible, saxo alt i clarinet) i Joan Fontàs i Riera ["Marxant"] (tenora, saxo tenor, clarinet i violí)
Davant: Àngel Piñana i Guitart ["Àngel Santantoni"] (tenora, saxo alt i violí), Lluís Monserrat i Abellà ["Sabonaire"] (tible, saxo alt, clarinet i violí), Joan Fontàs i Casas ["Jan de la Teta"] (fiscorn, trombó i bandoneó) i Pere Rabaseda i Serrallonga ["Llebre"] (trompeta).
M'hi jugaria alguna cosa que els vestits i llacets eren proporcionats per l'estudi fotogràfic, doncs els he vist en diverses formacions d'aquests anys 40.
* Personal: les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb ell, vaig anar-hi dos anys i me'n vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un Cafè i donava classes de Solfeig i Piano; gran músic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola.


Any 1942 (3)
La foto, llàstima que estigui incompleta, deu ser feta molt poc després de la fundació.
Darrere: Pere Rabaseda ("Llebre"), Joan Fontàs i Casas ("Jan de la Teta"), Pere Serra ("Geroni") i Gaspar Giralt ("Gasparet")
Davant: Esteve Vila, Joan Fontàs i Riera ("Marxant"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") i Pere Buxó.
Dedueixo, per la foto de presentació, que aquí encara eren 9 músics, per tant el 2n tible, que surt parcialment i que devia fer també el flabiol, deu ser en Lluís Monserrat ("Sabonaire").
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1943
La segona temporada es va incorporar en Pere Borrell, trompeta, i possiblement també vocalista. Per confegir el cartell, l'Impremta Barnés de Palamós va fer servir la fotografia de Barber de l'any anterior, afegint-hi la fotografia destacada de Pere Borrell, i fent esment de la seva procedència de la Cobla-orquestra As d'Anglès, que en aquells moments, i des de feia anys, gaudia de molt prestigi.
La següent temporada hi va haver una escissió que va donar lloc a la creació de dues noves formacions amerenques, la Cobla-orquestra La Principal Amerense i la Cobla-orquestra Victòria, de manera que en aquells primers temps de postguerra hi havia a Amer tres Cobles-orquestra.
Foto: Arxiu Mª Mercè Vila.
Any 1947
En aquest original cartell hi reconec, a dalt de tot, al mig, el cantant, Pere Duran ("Machín"). Al centre, a baix, Pere Buxó i Domènech, pianista i director. A dalt de tot, a l'esquerra, hi trobem en Pere Fontàs i Puig , (en Pere Fontàs va ser el mestre amb qui vaig cursar tot el Solfeig, erem veïns, a Amer, i tenia una paciència de sant. Sempre li he estat agraït pels valors musicals [i alguns no musicals] que em va inculcar, i vàrem ser amics fins a la seva  sobtada mort l'any 2002), aquí devia ser el seu debut, doncs comptava només amb 14 anys. Seguint cap a sota, Joan Gamell, Joan Juanola i el representant, a més de músic, Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs"), tot i que l'impressor es devia equivocar i hi va posar Josep Serrat Cullell. A la columna de la dreta, de dalt a baix: Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Pere Serra ("Geroni") i Joan Fontàs ("Marxant"), pare d'en Pere Fontàs, i també representant.
El cartell es va fer servir per la següent temporada 1948-1949, canviant l'any.


Any 1948
Imatge presa a l'entorn dels paratges del Restaurant La Deu, d'Olot.
En segon terme identifico: Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell i Pere Borrell
A davant: Pere Duran ("Machín"), Pere Fontàs, Josep Cullell ("Pitu Concs") i Antoni Rabaseda.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.
Any 1949 (1)
Cartell amb "gran violinada". Els components són, si fa o no fa, els de mateixos de 1947, amb la incorporació del vocalista Josep Teixidor. Aquí sí que està ben posat el nom d'en Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs").
Al mig: Pere Buxó
Al voltant, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Antoni Rabaseda, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Joan Juanola, Josep Nogué i Xirgu, Pere Duran ("Machín"), Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell, Pere Fontàs, Joan Fontanella i Josep Teixidor.
El segon cartell és de l'arxiu de Mª Mercè Vila.


Any 1949 (2)
Darrere: Pere Fontàs i Antoni Rabaseda
Al mig: Joan Juanola, Josep Nogué, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Joan Fontanella i Josep Teixidor
Davant: Joan Fontàs ("Marxant"), Benet Giralt ("Benet Cabravia", era el xofer), Joan Gamell i Pere Buxó.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1949 (3)
Els que siguin d'Amer reconeixeran, darrere dels músics, la volta que hi ha entre Can Boles i Can Mont, amb els arbres de la Rambla del Monestir al fons.
En darrer terme: Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell [només se li veu una mica la cara] i Josep Moret
En segon terme: Joan Fontanella, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Pere Fontàs i Antoni Rabaseda
A davant: Joan Juanola [dret], Josep Teixidor i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1949 (4)
Cercavila de la "Festa dels Vells" a ple sol, i podria ser que la foto s'hagués fet el mateix dia que l'anterior.
Es pot reconèixer bé els següents músics:
Darrere de tot: Pere Durán ("Machín") [saxo tenor], un que queda tapat per la partitura (possiblement sigui Joan Juanola [clarinet]), i un que només se li veu un troç de cap, però que és en Joan Fontàs ("Marxant") [saxo alt, crec]
En segon terme: Joan Gamell [trompeta] i Josep Moret [trompeta]
Davant: Josep Cullell ("Pitu Concs") [platerets], Joan Fontanella [fiscorn], Pere Fontàs [trombó] i Antoni Rabaseda [fiscorn]
Foto: Arxiu Antoni Domènech.
Any 1951
Cartell amb l'autocar, i amb les sigles G.O.M. (Gran Orquesta Moderna) ben visibles. Amb l'ajuda d'en Joan Riera, identifico:
A baix: Joan Gamell, Joan Riera ("Nin" amb qui vaig estar cinc anys a la Cobla-orquestra Màxim's), Antoni Rabaseda, Josep Cullell ("Pitu Concs"), que fa el gest de mirar l'hora, Pere Durán ("Machín") i Pere Fontàs
A dalt de l'autocar: Joan Daranas, Desconegut, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Eusebi Güell ("Cucut") i Joan Fontàs ("Marxant").
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1952 (1)
A les escales de la Font Picant, d'Amer.
De dalt a baix: Joan Riera ("Nin"), Josep ("Pitu") Anadón, Joan Gamell, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere Duran ("Machín"), Joan Juanola, Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Daranas, Antoni Rabaseda, Francesc Codina i Tràfach ("Paco Pic", fill de Francesc Codina i Moner, amb qui compartia el mateix sobrenom), Pere Fontàs i Esteve Brull.
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1952 (2)
Tocant penjats a les roques, a l'Aplec de Santa Brígida (Febrer de 1952). Poso l'alineació basant-me en les identitats del cartell anterior.
Darrere: Joan Gamell (trompeta), Antoni Rabaseda (fiscorn), Pere Fontàs (fiscorn) i Joan Riera ["Nin"] (contrabaix)
Davant: Joan Daranas (trompeta), Esteve Brull (tible), Àngel Piñana ["Àngel Santantoni"] (tible), Joan Fontàs ["Marxant"] (tenora) i Pere Duran ["Machín"] (tenora).
La dona que està al costa esquerra de la Cobla és la Pilar Moner i Buxó, mare dels meus amics Josep i Enric Llauger i Moner. Crec que aquí estava embarassada d'aquest darrer.
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1953 (1)
Fent Ball a Sant Celoni. Possiblement finals de la temporada 1952-1953, doncs en el cartell següent hi ha canvis en la plantilla, com per exemple en "Paco Pic".
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Joan Gamell [trompeta], Joan Daranas [trompeta], Joan Riera ("Nin") [trombó], Lluís Palet [trombó] i Eusebi Güell ("Cucut") [trombó]
Davant: Desconegut [piano], Manel Duran ("Manel Llosses") [bateria], Joan Juanola [saxo tenor], Pere Duran ("Machín") [saxo tenor], Esteve Brull [saxo alt] i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [saxo alt].


Any 1953 (2)
Cartell de la temporada 1953-1954.
A dalt: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Antoni Rabaseda, Josep Xarbau i Fernando [eren temps en que no es feia servir Ferran] ("Nando") Bassà i Güell
Al mig: Vicenç Gatius, Pere Duran ("Machín") i Joan Riera ("Nin")
A baix: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Joan Juanola, Tomàs Bahí i Manel Duran ("Manel Llosses").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (3)
Mollet de Peralada, 6 d'Agost de 1953.
Seguint el sentit horari, començant per l'esquerra: Josep Xarbau, Tomàs Bahí, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Vicenç Gatius, Joan Juanola, Antoni Rabaseda, Pere Duran ("Machín"), Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Manel Duran ("Manel Llosses"), Fernando ("Nando") Bassà i Joan Riera ("Nin").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (4)
Mollet de Peralada, 6 d'Agost de 1953.
A l'esquerra: Josep Xarbau [piano, que no es veu del tot], Pere Serra ("Geroni") [percussió]
Darrere: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [contrabaix], Fernando ("Nando") Bassà (trompeta), Vicenç Gatius [trompeta], Joan Riera ("Nin") [percussió] i Antoni Rabaseda [trombó]
Davant: Pere Duran ("Machín") [cantant i saxo tenor], Joan Juanola [saxo tenor], Tomàs Bahí [saxo alt] i Josep Ollé ("Pitu de Salt") [saxo alt].
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (5)
Festa de Sant Corneli (Amer), el 16 de Setembre de 1953.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Vicenç Gatius, Manel Duran ("Manel Llosses"), Joan Riera ("Nin"), Josep Xarbau i Pere Serra ("Geroni")
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [una mica incòmoda la posició, no?], Tomàs Bahí, Joan Juanola, Josep Ollé ("Pitu de Salt") i Pere Duran ("Machín").
Any 1954 (1)
Cartell signat per Triola, i detall, de la temporada 1954-1955.
Els dos músics de dalt: Vicenç Gatius i Antoni Rabaseda
Cinc músics en diagonal, de baix a dalt: Pere Borrell, Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Tomàs Bahí, Manel Duran ("Manel Llosses") i Fernando ("Nando") Bassà
Els tres músics de sota: Josep Coma ("Josep de Pekin"), Josep Serrat ("Josep Bernadí", que a finals dels 70 em va deixar uns mesos la seva tenora per començar-la a aprendre -ell ja no feia de músic, treballava en un Banc-, mentre  jo no pogués obtenir la meva) i Francesc Codina ("Paco Pic").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.
Any 1954 (2)
Constantins, 22 de Gener de 1954.
Darrere: Joan Juanola, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere Duran ("Machín"), Manel Duran ("Manel Llosses"), Benet Giralt ("Benito Cabravia", xofer) i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Pere Borrell, Vicenç Gatius, Tomàs Bahí, Antoni Rabaseda i Joan Riera ("Nin")
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1954 (3)
Santa Brígida (Amer), 1 de Febrer de 1954.
Darrere: Pere Borrell, Vicenç Gatius, Manel Duran ("Manel Llosses"), Desconegut (bolo, de Salt) i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Tomàs Bahí, Josep Ollé ("Pitu de Salt") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1954 (4)
A la Festa Major de Sant Miquel de Sacot o La Cot, amb unes sabates ben llampants, el dia 2 de Maig de 1954.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (5)
Era costum en molts pobles de La Garrotxa que la Cobla-orquestra cantés un villancet (aleshores se'n deia "villancico") davant de l'església o de la creu del terme, després d'acompanyar l'Ofici i una processó. En la mateixa Festa Major de La Cot que esmento en la foto anterior aquí els veiem en acció.
D'esquerra a dreta: Antoni Rabaseda, Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Coma ("Josep de Pekin"), Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Josep Serrat ("Josep Bernadí") i Tomàs Bahí.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (6)
En una sessió de Ball a Sant Hilari Sacalm. (Podria ser Olot el 18 de Desembre de 1955?)
Antoni Rabaseda [bateria], Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Pere Duran ("Machín") [cantant, amb el micro penjant del sostre ...], Fernando ("Nando") Bassà [trompeta], Josep Ollé (Pitu de Salt") [saxo tenor] i Tomàs Bahí [saxo alt].
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (7)
Tocant sardanes a la Festa Major de Sant Hilari Sacalm, el 31 d'Agost de 1954.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (8)
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1955 (1)
Sant Hilari Sacalm, 24 d'Abril de 1955. En plan "gran violinada".
Darrere de tot, assegut, perquè no toca, Desconegut i Pere Borrell a l'acordió.
Davant: Fernando ("Nando") Bassà, Antoni Rabseda, Joan Riera ("Nin"), Tomàs Bahí, Francesc Codina ("Paco Pic"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Vicenç Gatius i Pere Duran ("Machín"), que no tocava.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (2)
Sant Hilari Sacalm, 24 d'Abril de 1955. Això sí que era fer de músic: asseguts! (amb excepció del contrabaixista, és clar).
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell, Vicenç Gatius i Joan Riera ("Nin")
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Antoni Rabaseda, Pere Duran ("Machín"), Desconegut, Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni")
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (3)
Anglès, 26 de Juny de 1955.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Francesc Codina ("Paco Pic")
Davant: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Duran ("Machín"), Tomàs Bahí, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") i Josep Ollé ("Pitu de Salt").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (4)
Olot, 18 de Desembre de 1955.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell i Joan Riera ("Nin")
Davant: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (5)
Olot, 18 de Desembre de 1955.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell i Joan Riera ("Nin")
Davant: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1958 (1)
Hi ha un violinista molt jove, en el centre de la imatge, i a sota una inscripció que diu:
Con la revelacióna actual, el joven solista PARES
Es tracta d'en Pere Parés, que ja de ben jove era un extraordinari violinista.
D'esquerra a dreta hi tenim: Tomàs Bahí, Fernando ("Nando") Bassà, Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Joan Parés ("Joan Zai"), Pere Parés ("Pere Zai") [pel qui llegeixi això i no sigui d'Amer: aquests dos darrers són el pare i el germà del mític tiblaire Joan Parés ("Joan Zai")], Jaume Sanglas, Desconegut, Xxx Ferrer (fill del conegut Josep Mª Ferrer i Font), Josep ("Pepet") Sanglas i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
El dia 21 de Juliol van actuar al Casino Guixolense de Sant Feliu de Guíxols. De matinada, quan tornaven cap a casa al passar per Llambilles van xocar amb un arbre, i a conseqüència de l'accident va morir en Pere Duran ("Machín"), quedant uns quants músics més ferits de diversa consideració, i perdent la major part de l'instrumental. Es pot trobar una crònica de l'accident en aquestes dues pàgines del diari Los Sitios del dia 22 de Juliol de 1958: pàgina 1 i pàgina 4.
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1958 (2)
Sant Aniol de Finestres, 21 de Setembre de 1958.
Darrere: Desconegut, Jaume Sanglas, Fernando ("Nando") Bassà, Tomàs Bahí i Josep ("Pepet") Sanglas
Davant: Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Joan Parés ("Joan Zai") i Pere Parés ("Pere Zai", fill d'en Joan)
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1958 (3)
A Sallent, el dia 13 d'Octubre de 1958.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Joan Parés ("Joan Zai"), Pere Parés i Santiago Salip
Davant: Josep ("Pepet") Sanglas, Pere Rabaseda ("Pere Llebre"), Joan Riera ("Nin"), Tomàs Bahí i Pere Buxó.


Any 1961
A dalt: Hilari ("Lari") Garcia (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra Atlàntida), i baixant:
Josep Brugués i Feliu i Joan Parés i Clarà ("Joan Zai")
Josep ("Pepet") Sanglas, Ferran ("Nando") Bassà i Joan Fontàs ("Patllari", de Tortellà)
Salvi Bach, Desconegut (era un trompeta de Salitja) i Antoni Cicres i Domènech (que és qui em cedeix el cartell).
I el cantant, Ramon Ferrer.
Em comenta l'Antoni Cicres que aquella temporada, tot i que no surt a la foto, va actuar amb ells en Jaume Sanglas. Pel què he pogut averiguar, en Jaume també anava a l'autocar quan van patir l'accident, i suposo que les seves raons tindria per no voler sortir a les fotos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (que no sortirà en el comentari)

Gràcies!