T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

martes, 3 de febrero de 2015

MODERNA (AMER)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1942 (1)
Cobla-orquestra d'Amer, fundada l'any 1941, procedent de la fusió de la Cobla-orquestra La Catalana i de l' Orquestrina Amer Jazz.
Boníssima la definició del personal artístic: ELEMENTOS COOPERADORES. S'indica també, i això era important a l'època, que disposen de transport propi.
Aquest díptic es va fer amb un disseny molt acurat l'any 1941, essent però el debut la temporada 1942-1943. La fotografia és de l'estudi gironí Barber, i la impressió es va fer a "Artes Gráficas Progreso" de Santa Coloma de Farners.
Fotos: Arxiu Rosa Serrallonga.


Any 1942 (2)
Detall de la tercera pàgina del díptic. Expresso els instruments que tocaven a la Cobla i al Ball o Concert.
Darrere: Pere Serra i Masoliver ["Geroni"] (contrabaix i trombó) i Gaspar Giralt i Rich ["Gasparet"] (fiscorn i jazzband, i també representant)
Al mig: Pere Buxó i Domènech (flabiol, piano, saxo alt i bandoneó, i també director)*, Esteve Vila i Padrosa (tible, saxo alt i clarinet) i Joan Fontàs i Riera ["Marxant"] (tenora, saxo tenor, clarinet i violí)
Davant: Àngel Piñana i Guitart ["Àngel Santantoni"] (tenora, saxo alt i violí), Lluís Monserrat i Abellà ["Sabonaire"] (tible, saxo alt, clarinet i violí), Joan Fontàs i Casas ["Jan de la Teta"] (fiscorn, trombó i bandoneó) i Pere Rabaseda i Serrallonga ["Llebre"] (trompeta).
M'hi jugaria alguna cosa que els vestits i llacets eren proporcionats per l'estudi fotogràfic, doncs els he vist en diverses formacions d'aquests anys 40.
* Personal: les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb ell, vaig anar-hi dos anys i me'n vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un Cafè i donava classes de Solfeig i Piano; gran músic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola.
Foto: Arxiu Rosa Serrallonga.


Any 1942 (3)
La foto, llàstima que estigui incompleta, deu ser feta molt poc després de la fundació.
Darrere: Pere Rabaseda ("Llebre"), Joan Fontàs ("Jan de la Teta"), Pere Serra ("Geroni") i Gaspar Giralt ("Gasparet")
Davant: Esteve Vila, Joan Fontàs ("Marxant"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") i Pere Buxó.
Dedueixo, per la foto de presentació, que aquí encara eren 9 músics, per tant el 2n tible, que surt parcialment i que devia fer també el flabiol, deu ser en Lluís Monserrat ("Sabonaire").
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1943
La segona temporada es va incorporar en Pere Borrell i Vicens, trompeta, i possiblement també vocalista. Per confegir el cartell, l'Impremta Barnés de Palamós va fer servir la fotografia de Barber de l'any anterior, afegint-hi la fotografia destacada de Pere Borrell, i fent esment de la seva procedència de la Cobla-orquestra As d'Anglès, que en aquells moments, i des de feia anys, gaudia de molt prestigi.
La següent temporada hi va haver una escissió que va donar lloc a la creació de dues noves formacions amerenques, la Cobla-orquestra La Principal Amerense i la Cobla-orquestra Victòria, de manera que en aquells primers temps de postguerra hi havia a Amer tres Cobles-orquestra.
Foto: Arxiu Mª Mercè Vila.
Any 1947
En aquest original cartell hi reconec, a dalt de tot, al mig, el cantant, Pere Duran i Clarà ("Machín"). Al centre, a baix, Pere Buxó, pianista i director. A dalt de tot, a l'esquerra, hi trobem en Pere Fontàs i Puig* (aquí devia ser el seu debut, doncs comptava només amb 14 anys). Seguint cap a sota, Joan Gamell, Joan Juanola i Siqués i el representant, a més de músic, Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs"), tot i que l'impressor es devia equivocar i hi va posar Josep Serrat Cullell. A la columna de la dreta, de dalt a baix: Pere Borrell, Antoni Rabaseda i Basas, Pere Serra ("Geroni") i Joan Fontàs ("Marxant"), pare d'en Pere Fontàs, i també representant.
El cartell es va fer servir també per la següent temporada 1948-1949, canviant l'any.
* En Pere Fontàs va ser el mestre amb qui vaig cursar tot el Solfeig, erem veïns, a Amer, i tenia una paciència de sant. Sempre li he estat agraït pels valors musicals [i alguns no musicals] que em va inculcar, i vàrem ser amics fins a la seva  sobtada mort l'any 2002.


Any 1948
Imatge presa a l'entorn dels paratges del Restaurant La Deu, d'Olot.
En segon terme identifico: Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell i Pere Borrell
A davant: Pere Duran ("Machín"), Pere Fontàs, Josep Cullell ("Pitu Concs") i Antoni Rabaseda.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.
Any 1949 (1)
Cartell amb "gran violinada". Els components són, si fa o no fa, els de mateixos de 1947, amb la incorporació del vocalista Josep Teixidor i Tomàs. Aquí sí que està ben posat el nom d'en Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs").
Al mig: Pere Buxó
Al voltant, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Antoni Rabaseda, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Joan Juanola, Josep Nogué i Xirgu, Pere Duran ("Machín"), Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell, Pere Fontàs, Joan Fontanella i Gispert i Josep Teixidor.
El segon cartell és de l'arxiu de Mª Mercè Vila.


Any 1949 (2)
Darrere: Pere Fontàs i Antoni Rabaseda
Al mig: Joan Juanola, Josep Nogué, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Joan Fontanella i Josep Teixidor
Davant: Joan Fontàs ("Marxant"), Benet Giralt ("Benet Cabravia", era el xofer), Joan Gamell i Pere Buxó.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1949 (3)
Els que siguin d'Amer reconeixeran, darrere dels músics, la volta que hi ha entre Can Mont i Can Boles, amb els arbres de la Rambla del Monestir al fons.
En darrer terme: Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Gamell [només se li veu una mica la cara] i Josep Moret i Balaguer
En segon terme: Joan Fontanella, Josep Cullell ("Pitu Concs"), Pere Fontàs i Antoni Rabaseda
A davant: Joan Juanola [dret], Josep Teixidor i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1949 (4)
Cercavila de la "Festa dels Vells" a ple sol, i podria ser que la foto s'hagués fet el mateix dia que l'anterior.
Es pot reconèixer bé els següents músics:
Darrere de tot: Pere Durán ("Machín") [saxo tenor], un que queda tapat per la partitura (possiblement sigui Joan Juanola [clarinet]), i un que només se li veu un troç de cap, però que és en Joan Fontàs ("Marxant") [saxo alt, crec]
En segon terme: Joan Gamell [trompeta] i Josep Moret [trompeta]
Davant: Josep Cullell ("Pitu Concs") [platerets], Joan Fontanella [fiscorn], Pere Fontàs [trombó] i Antoni Rabaseda [fiscorn]
Foto: Arxiu Antoni Domènech.
Any 1951
Cartell amb l'autocar, i amb les sigles G.O.M. (Gran Orquesta Moderna) ben visibles. Amb l'ajuda d'en Joan Riera, identifico:
A baix: Joan Gamell, Joan Riera i Garriga ("Nin" amb qui vaig estar cinc anys a la Cobla-orquestra Màxim's), Antoni Rabaseda, Josep Cullell ("Pitu Concs"), que fa el gest de mirar l'hora, Pere Duran ("Machín") i Pere Fontàs
A dalt de l'autocar: Joan Daranas, Desconegut, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Eusebi Güell ("Cucut") i Joan Fontàs ("Marxant").
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1952 (1)
A les escales de la Font Picant, d'Amer.
De dalt a baix: Joan Riera ("Nin"), Josep ("Pitu") Anadón, Joan Gamell, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere Duran ("Machín"), Joan Juanola, Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Daranas, Antoni Rabaseda, Francesc Codina i Tràfach ("Paco Pic", fill de Francesc Codina i Moner, amb qui compartia el mateix sobrenom), Pere Fontàs i Esteve Brull i Vila.
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1952 (2)
Tocant penjats a les roques, a l'Aplec de Santa Brígida (Febrer de 1952). Poso l'alineació basant-me en les identitats del cartell anterior.
Darrere: Joan Gamell (trompeta), Antoni Rabaseda (fiscorn), Pere Fontàs (fiscorn) i Joan Riera ["Nin"] (contrabaix)
Davant: Joan Daranas (trompeta), Esteve Brull (tible), Àngel Piñana ["Àngel Santantoni"] (tible), Joan Fontàs ["Marxant"] (tenora) i Pere Duran ["Machín"] (tenora).
La dona que està al costat esquerra de la Cobla podria ser Pilar Moner i Buxó, mare dels meus amics Josep i Enric Llauger i Moner. Crec que aquí estava embarassada d'aquest darrer.
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1953 (1)
Fent Ball a Sant Celoni. Possiblement finals de la temporada 1952-1953, doncs en el cartell següent hi ha canvis en la plantilla, com per exemple en "Paco Pic".
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Joan Gamell [trompeta], Joan Daranas [trompeta], Joan Riera ("Nin") [trombó], Lluís Palet i Pou [trombó] i Eusebi Güell ("Cucut") [trombó]
Davant: Desconegut [piano], Manel Duran i Clarà ("Manel Llosses") [bateria], Joan Juanola [saxo tenor], Pere Duran ("Machín") [saxo tenor], Esteve Brull [saxo alt] i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [saxo alt].


Any 1953 (2)
Cartell de la temporada 1953-1954.
A dalt: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Antoni Rabaseda, Josep Xarbau i Boada i Fernando [eren temps en que no es feia servir Ferran] ("Nando") Bassà i Güell
Al mig: Vicenç Gatius i Mayolas, Pere Duran ("Machín") i Joan Riera ("Nin")
A baix: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Joan Juanola, Tomàs Bahí i Martí i Manel Duran ("Manel Llosses").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (3)
Mollet de Peralada, 6 d'Agost de 1953.
Seguint el sentit horari, començant per l'esquerra: Josep Xarbau, Tomàs Bahí, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Vicenç Gatius, Joan Juanola, Antoni Rabaseda, Pere Duran ("Machín"), Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Manel Duran ("Manel Llosses"), Fernando ("Nando") Bassà i Joan Riera ("Nin").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (4)
Mollet de Peralada, 6 d'Agost de 1953.
A l'esquerra: Josep Xarbau [piano, que no es veu del tot], Pere Serra ("Geroni") [percussió]
Darrere: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [contrabaix], Fernando ("Nando") Bassà (trompeta), Vicenç Gatius [trompeta], Joan Riera ("Nin") [percussió] i Antoni Rabaseda [trombó]
Davant: Pere Duran ("Machín") [cantant i saxo tenor], Joan Juanola [saxo tenor], Tomàs Bahí [saxo alt] i Josep Ollé ("Pitu de Salt") [saxo alt].
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1953 (5)
Festa de Sant Corneli (Amer), el 16 de Setembre de 1953.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Vicenç Gatius, Manel Duran ("Manel Llosses"), Joan Riera ("Nin"), Josep Xarbau i Pere Serra ("Geroni")
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") [una mica incòmoda la posició, no?], Tomàs Bahí, Joan Juanola, Josep Ollé ("Pitu de Salt") i Pere Duran ("Machín").
Any 1954 (1)
Cartell signat per Triola, i detall, de la temporada 1954-1955.
Els dos músics de dalt: Vicenç Gatius i Antoni Rabaseda
Cinc músics en diagonal, de baix a dalt: Pere Borrell, Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Tomàs Bahí, Manel Duran ("Manel Llosses") i Fernando ("Nando") Bassà
Els tres músics de sota: Josep Coma i Urgell ("Josep de Pekin"), Josep Serrat i Gurt ("Josep Bernadí", que a finals dels 70 em va deixar uns mesos la seva tenora per començar-la a aprendre -ell ja no feia de músic, treballava en un Banc-, mentre  jo no pogués obtenir la meva) i Francesc Codina ("Paco Pic").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.
Any 1954 (2)
Constantins, 22 de Gener de 1954.
Darrere: Joan Juanola, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Pere Duran ("Machín"), Manel Duran ("Manel Llosses"), Benet Giralt ("Benito Cabravia", xofer) i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Pere Borrell, Vicenç Gatius, Tomàs Bahí, Antoni Rabaseda i Joan Riera ("Nin")
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1954 (3)
Santa Brígida (Amer), 1 de Febrer de 1954.
Darrere: Pere Borrell, Vicenç Gatius, Manel Duran ("Manel Llosses"), Desconegut (bolo, de Salt) i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Tomàs Bahí, Josep Ollé ("Pitu de Salt") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1954 (4)
A la Festa Major de Sant Miquel de Sacot o La Cot, amb unes sabates ben llampants, el dia 2 de Maig de 1954.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (5)
Era costum en molts pobles de La Garrotxa que la Cobla-orquestra cantés un villancet (aleshores se'n deia "villancico") davant de l'església o de la creu del terme, després d'acompanyar l'Ofici i una processó. En la mateixa Festa Major de La Cot que esmento en la foto anterior aquí els veiem en acció.
D'esquerra a dreta: Antoni Rabaseda, Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Coma ("Josep de Pekin"), Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Josep Serrat ("Josep Bernadí") i Tomàs Bahí.
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (6)
En una sessió de Ball a Sant Hilari Sacalm. (Podria ser Olot el 18 de Desembre de 1955?)
Antoni Rabaseda [bateria], Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Pere Duran ("Machín") [cantant, amb el micro penjant del sostre ...], Fernando ("Nando") Bassà [trompeta], Josep Ollé (Pitu de Salt") [saxo tenor] i Tomàs Bahí [saxo alt].
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (7)
Tocant sardanes a la Festa Major de Sant Hilari Sacalm, el 31 d'Agost de 1954.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Rabaseda.


Any 1954 (8)
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Fernando ("Nando") Bassà
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Josep Serrat ("Josep Bernadí"), Tomàs Bahí, Josep Coma ("Josep de Pekin") i Pere Duran ("Machín").
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1955 (1)
Sant Hilari Sacalm, 24 d'Abril de 1955. En plan "gran violinada".
Darrere de tot, assegut, perquè no toca, Desconegut i Pere Borrell a l'acordió.
Davant: Fernando ("Nando") Bassà, Antoni Rabseda, Joan Riera ("Nin"), Tomàs Bahí, Francesc Codina ("Paco Pic"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Vicenç Gatius i Pere Duran ("Machín"), que no tocava.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (2)
Sant Hilari Sacalm, 24 d'Abril de 1955. Això sí que era fer de músic: asseguts! (amb excepció del contrabaixista, és clar).
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell, Vicenç Gatius i Joan Riera ("Nin")
Davant: Francesc Codina ("Paco Pic"), Antoni Rabaseda, Pere Duran ("Machín"), Desconegut, Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni")
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (3)
Anglès, 26 de Juny de 1955.
Darrere: Vicenç Gatius, Pere Borrell, Antoni Rabaseda, Joan Riera ("Nin") i Francesc Codina ("Paco Pic")
Davant: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Duran ("Machín"), Tomàs Bahí, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") i Josep Ollé ("Pitu de Salt").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (4)
Olot, 18 de Desembre de 1955.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell i Joan Riera ("Nin")
Davant: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1955 (5)
Olot, 18 de Desembre de 1955.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Pere Borrell i Joan Riera ("Nin")
Davant: Josep Ollé ("Pitu de Salt"), Tomàs Bahí i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1958 (1)
Hi ha un violinista molt jove, en el centre de la imatge, i a sota una inscripció que diu:
Con la revelacióna actual, el joven solista PARES
Es tracta d'en Pere Parés, que ja de ben jove era un extraordinari violinista.
D'esquerra a dreta hi tenim: Tomàs Bahí, Fernando ("Nando") Bassà, Joan Riera ("Nin"), Pere Duran ("Machín"), Joan Parés i Masachs ("Joan Zai"), Pere Parés i Clarà ("Pere Zai", fill d'en Joan) [pel qui llegeixi això i no sigui d'Amer: aquests dos darrers són el pare i el germà del mític tiblaire Joan Parés i Clarà ("Joan Zai")], Jaume Sanglas i Casas, Desconegut, Pere Ferrer i Orra (fill del conegut tiblaire Josep Mª Ferrer i Font), Josep ("Pepet") Sanglas i Casas i Àngel Piñana ("Àngel Santantoni").
El dia 21 de Juliol van actuar al Casino Guixolense de Sant Feliu de Guíxols. De matinada, quan tornaven cap a casa al passar per Llambilles van xocar amb un arbre, i a conseqüència de l'accident va morir en Pere Duran ("Machín"), quedant uns quants músics més ferits de diversa consideració, i perdent la major part de l'instrumental. Es pot trobar una crònica de l'accident en aquestes dues pàgines del diari Los Sitios del dia 22 de Juliol de 1958: pàgina 1 i pàgina 4.
Cartell: Arxiu Joan Riera.


Any 1958 (2)
Sant Aniol de Finestres, 21 de Setembre de 1958.
Darrere: Desconegut, Jaume Sanglas, Fernando ("Nando") Bassà, Tomàs Bahí i Josep ("Pepet") Sanglas
Davant: Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Joan Parés ("Joan Zai") i Pere Parés ("Pere Zai")
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1958 (3)
A Sallent, el dia 13 d'Octubre de 1958.
Darrere: Fernando ("Nando") Bassà, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Joan Parés ("Joan Zai"), Pere Parés i Santiago Salip i Aiguader
Davant: Josep ("Pepet") Sanglas, Pere Rabaseda i Serrallonga ("Pere Llebre"), Joan Riera ("Nin"), Tomàs Bahí i Pere Buxó.


Any 1961
A dalt: Hilari ("Lari") Garcia i Sala (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra Atlàntida), i baixant:
Josep Brugués i Feliu i Joan Parés i Clarà ("Joan Zai")
Josep ("Pepet") Sanglas, Ferran ("Nando") Bassà i Joan Fontàs ("Patllari", de Tortellà)
Salvi Bach i Planas, Desconegut (era un trompeta de Salitja) i Antoni Cicres i Domènech.
I el cantant, Ramon Ferrer.
Em comenta l'Antoni Cicres que aquella temporada, tot i que no surt a la foto, va actuar amb ells en Jaume Sanglas. Pel què he pogut averiguar, en Jaume també anava a l'autocar quan van patir l'accident, i suposo que les seves raons tindria per no voler sortir a les fotos.
Cartell: Arxiu Antoni Cicres i Domènech.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!