T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 8 de agosto de 2014

VINYES
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1934
Orquestra de Sallent creada a principis de l'any 1934 per Guillem Vinyes i Miravitlles (1891-1981).
Gràcies als bons oficis de Jaume Nonell i Juncosa m'arriba la pàgina 10 del diari La Rambla (de Barcelona), edició del dia 11 de Juny de 1934. Transcric el text, signat per Josep Mas i Estatuet, de Sallent:

L'ORQUESTRA-JAZZ VINYES
SALLENT

Sallent veu amb joia un redreçament musical insospitat. Era, però, sabut que la nostra vila compta des d'una colla d'anys amb elements musicals de vàlua. Davant l'embranzida musical que es dona en el nostre clos, que podem considerar limitat, tot i la seva creixença, per contenir la seva expansió que repercuteix necessariament en altres localitats, per part de les orquestrines Werner-Jazz, Ideal i Renaixent, entre les quals es destaca d'una manera molt digna d'esment per les seves reconegudes valors musicals l'Orquestra-Jazz Vinyes, hom remembra amb complaença les tasques llunyanes de l'Escola de Música del nostre vell Ateneu Catalá, sota el guiatge del meritós i plorat mestre
[Frederic] Xalabardé. L'actual mestre compositor sallentí, Guillem Vinyes, que integra en lloc primeríssim l'Orquestra que porta el seu nom, n'és un dels seus més aprofitats deixebles; també ho és un altre, i per cert de molta vàlua, el notable flauta Josep Alberch.
De la penúltima promoció hi tenim també que la integren els meritíssims germans Riu. I darrerament els notables germans Tardà, que donen igualment un visible relleu al conjunt que ve dirigint el prestigiós mestre Antoni Massana.
Completen aquesta nostra primera agrupació musical artistes de reconegut mèrit que fan conjuntament indiscutible el seu èxit.
El professorat ve assenyalat així: Antoni Massana (director), violí i banjo; Jaume Riu, violí solista, jazz; Joan Riu, violí, banjo, fiscorn; Ramon Riu, violi, trompeta, jazz; Josep Bruguera, trompeta; Josep Tarrés, fiscorn, trombó de vares; Josep Alberch, flauta, saxofon; Guillem Vinyes (compositor), concertista de piano i clarinet; Antoni Fernàndez, clarinet, saxofon, requinto; Esteve Tardà, clarinet, saxofon; Joan Ratera, clarinet, saxofon, i Ramon Tardà, contrabaix, banjo.
Ens plau fer constar en aquesta avinentesa que Sallent acaba de crear la seva Escola Municipal de Música, de la qual ha estat nomenat professor, per concurs, el nostre estimat compatrici el celebrat compositor Guillem Vinyes, al qual felicitem.
J.
[JOSEP] MAS I ESTATUET

Amb les dades del text precedent, proposo la següent identificació dels músics:
Darrere: Joan Riu i Ristol (violí, banjo i fiscorn -tot i que aquí se'l veu allargant una mà cap el piano-), Guillem Vinyes i Miravitlles* (piano, clarinet i banjo), Antoni Massana** (banjo, violí i director) i Ramon Tardà (contrabaix i banjo)
Davant: Josep Tarrés (trombó de vares i fiscorn), Josep Bruguera (trompeta), Joan Ratera (saxo alt i clarinet), Jaume Riu i Ristol (violí solista i jazz -interpreto que quan diuen jazz volen dir jazzband, o bateria-), Josep Alberch (saxo alt i flauta), Esteve Tardà (saxo tenor i clarinet), Antoni Fernández (saxo alt i  requinto -clarinet més petit, en mib-) i Ramon Riu i Ristol (jazz, violí i trompeta).
Els dos germans Tardà havien format part de l'Orquestrina Tardà, de Manresa.
* En Josep Mª Viñas i Ribolleda, músic també, és de família amb Guillem Vinyes, i m'explica que el mestre es va catalanitzar el nom durant els anys 30, abans ho escrivia Viñas ... No obstant, crec respectar l'esperit dels seu fundador anomenant l'Orquestra tal com ho va escriure en el bombo del  jazzband.
** Antoni Masana (amb una sola "s") el veig com a creador i director de l'Orquestra L'Empordanesa (coneguda també com Orquestra Masana), de Manresa.
Foto: Arxiu Jaume Riu i Ratera, nét d'en Jaume Riu i Ristol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!