T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 16 de junio de 2014

LA PRINCIPAL DE SANTA COLOMA DE FARNERS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1908
Cobla-orquestra de Santa Coloma de Farners, creada per Josep Molins i Lanas l'any 1900, amb algun dels músics procedent de la Cobla La Juvenil Farnense. A partir de l'any 1925 i fins l'any 1946 van fusionar-se amb la Cobla-orquestra La Farnense, i després van continuar amb aquest darrer nom.
El dia 29 d'Agost de 1904 van esdevenir la primera Cobla que tocava sardanes a Manresa; ho van fer al vespre, en una ballada a la Plana de l'Om, i van interpretar aquestes tres sardanes:
Toc d'oració (Pep Ventura)
Per tu ploro (Pep Ventura)
La pubilla empordanesa (Josep Serra)
El dia 30 d'Agost també van tocar una ballada a la Plaça Major, sortint d'Ofici, i un concert al vespre, al Teatre del Conservatori, alternant amb l'Orfeó Manresà.
A dalt: Pere Mitjà i Gómez (contrabaix), Ricard Forment ["Gambeto"] (violí solista, procedent de la Cobla-orquestra Els Rossinyols), Baltasar Alsina i Fàbregas ["Tasanet"] (clarinet solista) i Francesc Ferrer (clarinet)
Al mig: Joan Martí (flauta solista), Ramon Puigblanquer i Carbonell (violí solista i director, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal) i Anton Martori i Alom (fiscorn solista)
A baix: Pere Busquets i Prat (clarinet), Alexandre Clos (clarinet solista, de Barcelona), Francesc Sabatés (cornetí solista) i Joan Godo i Tomàs (cornetí).
L'any 1905 la formació, segons es pot llegir al diari La Lucha, de 2 de Juny de 1905, era: Enric Guasch i Poudevida (violí director), Baltasar Alsina ["Tasanet"] (violí solista), Ramon Puigblanquer (violí primer, que segons podem veure va marxar el 1906 o 1907, i va retornar el 1908), Isidre Costa (viola), Pere Mitjà (contrabaix), Joan Martí (flauta solista), Narcís Abadia (clarinet solista), Josep Aulina (clarinet), Francesc Sabatés (cornetí solista), Francesc Guasch i Poudevida (cornetí) i Anton Martori (fiscorn solista).


Any 1919
Darrere: Juli Giralt i Corominas, Manel Mercader i Corriols, Anton Rigau i Moner, Joaquim Escura, Francesc Jubany i Planas i Joan Vidal
Davant: Josep Teixidor, Joaquim Nadal i Riera ("Nyero"), Baltasar Alsina ("Tasanet"), Desconegut i Josep Parramon i Romaní.
Foto: Valentí Fargnoli i Annetta. Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1923 (1)
Drets: Feliu Lleonsí i Badosa, Narcís Fullà, Ignasi Company i Falcó, Baltasar Alsina ("Tasanet"), Josep Teixidor i Pere Mitjà
Asseguts: Anton Plans i Boada, Juli Giralt, Baldiri Bosch, Josep Parramon i Francesc Jubany.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporació de Narcís Fullà (tible i clarinet, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Sant Sadurní d'Anoia)) i Pere Mitjà (contrabaix, que ja n'havia format part l'any 1908).
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1924
Drets: Feliu Lleonsí (fiscorn), Josep Parramon (clarinet i 2n tenor), Ignasi Company (1er cornetí), Joan Comas ["Juanito Pona"] (contrabaix, de Tordera), Manel Mercader (clarinet i 2n tible) i Francesc Jubany (2n violí i flabiol)
Asseguts: Anton Plans (1er violí i trombó), Ramon Morell (2n cornetí), Baltasar Alsina ["Tasanet"] (director, violí i 2n fiscorn), Juli Giralt (2n violí i 1er tenor) i Desconegut (1er tible).
Foto: Valenti Fargnoli. Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1925
Darrere: Ramon Morell i Roura, Ignasi Company, Feliu Lleonsí, Baltasar Alsina ("Tasanet"), Anton Plans i Pere Mitjà
Davant: Francesc Jubany i Planas*, Baldiri Bosch, Pere Carbonell i Perich, Pere Mont i Josep Parramon.
Aquesta va ser la temporada en que va desaparèixer temporalment (fins ben entrada la postguerra) la Cobla-orquestra La Farnense, al fusionar-se amb La Principal de Santa Coloma de Farners.
* Va ser el darrer component de la formació pertanyent a la nissaga Jubany. Fou el pare de l'Arquebisbe Narcís Jubany i Arnau.


Any 1926 (1)
Portada del díptic editat la temporada 1926-1927.
Foto: Arxiu Josep Laguarda.


Any 1926 (2)
Segona pàgina del díptic, amb el text de presentació, ressaltant les incorporacions de Raimon Cotxo i Ventalló*, Joan Godo i Oleguer Xena.
* Tot i posar que s'incorpora aquesta temporada, el podem veure a la foto de 1923. Potser entre aquestes dues fotos va anar a fer el servei militar.
Foto: Arxiu Josep Laguarda.


Any 1926 (3)
Retrat dels músics a la tercera pàgina.
Foto: Arxiu Josep Laguarda.


Any 1926 (4)
Fotografia original emprada a la tercera pàgina del díptic. Poso els instruments que tocaven en formació d'Orquestra i després el de Cobla.
Darrere: Anton Plans (violí i trombó), Feliu Lleonsí (fiscorn i 1er fiscorn), Joan Godo (1er cornetí), Ramon Morell (2n cornetí), Francesc Jubany (violí i flabiol) i Oleguer Xena (contrabaix)
Davant: Pere Carbonell (violí i 1er tible), Raimon Cotxo (flauta i 2n tenor), Baltasar Alsina ["Tasanet"] (director, violí i 2n fiscorn), Pere Mont (1er clarinet i 1er tenor) i Josep Parramon (2n clarinet i 2n tible).
Foto: Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1926 (5)
I la part posterior d'aquest díptic, amb el personal artístic. Els representants eren Raimon Cotxo i Josep Parramon.
Foto: Arxiu Josep Laguarda.


Any 1928 (1)
En formació de Cobla.
Darrere: Ramon Morell, Joan Godo, Feliu Lleonsí, Amat Oller, Joan Mont i Robert (fill de Pere Mont) i Oleguer Xena i Martori
Davant: Francesc Jubany, Anton Plans, Jaume Julià, Pere Mont i Raimon Cotxo.
Foto: Arxiu Comarcal de La Selva, Col·lecció Julià.


Any 1928 (2)
En formació d'Orquestra.
Darrere: Feliu Lleonsí, Joan Godo, Ramon Morell, Francesc Jubany i Oleguer Xena
Davant: Jaume Julià, Pere Mont, Raimon Cotxo, Anton Plans, Amat Oller i Joan Mont.
Foto: Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1928 (3)
En formació d'Orquestrina. Aquesta foto podria ser de 1927 ...
Drets: Jaume Julià (saxo tenor), Joan Mont (piano), Raimon Cotxo (flauta), Feliu Lleonsí (trombó), Anton Plans (violinòfon), Joan Godo (trompeta) i Oleguer Xena (contrabaix)
Asseguts: Francesc Jubany (banjo), Pere Mont (saxo alt), Ramon Morell (jazzband) i Amat Oller (banjo).
En el bombo hi posa: ORQUESTRINA LA PRINCIPAL - STA. COLOMA DE FARNÉS.
Foto: Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1929 - Díptic (1)
Portada del díptic editat la temporada 1929-1930, i detall dels músics, sobre el fons de Santa Coloma de Farners.
D'esquerra a dreta: Josep Parramon (clarinet i tible), Joan Godo (trompeta), Feliu Lleonsí (fiscorn), Raimon Cotxo (flauta i tenora), Amat Oller (violí i fiscorn), Pere Carbonell (violí i tible), Francesc Jubany (viola i flabiol), Ramon Morell (trompeta), Anton Plans (violí director i trombó), Joaquim Monràs (contrabaix) i Pere Mont (clarinet i tenora).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1929 - Díptic (2)
Presentació de la formació per aquella temporada, amb el detall d'incloure el cotxe de què disposaven a la foto, i esmentant la incorporació de dos nous components.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1929 - Díptic (3)
El personal artístic.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1929 - Díptic (4)
Darrera pàgina del díptic, amb el nom dels representants.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres,


Any 1935
Darrere: Pere Serra, Anton Plans, Amat Oller i Joan Mont
Davant: Feliu Lleonsí, Joan Godo, Ramon Morell, Pere Mont, Desconegut, Jaume Julià i Raimon Cotxo.
Foto: Lux. Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1936
Poso l'any per aproximació: la foto anterior està datada l'any 1935, i durant la guerra civil (1936-1939) va desaparèixer aquesta formació. La posició dels músics és molt semblant, així com l'escenari. Les pancartes, que també porten el nom de La Principal, són una mica més modernes.
Darrere: Pere Serra, Anton Plans i Amat Oller
Davant: Desconegut, Feliu Lleonsí, Joan Godo, Ramon Morell, Pere Mont, Raimon Cotxo, Jaume Julià i Joan Mont.
Foto: Arxiu Comarcal de La Selva.


Any 1945
En formació d'Orquestra:
Darrere: Antoni Carbonell i Cosp (fiscorn), Ramon Morell (trompeta), Joan Godo (trompeta), Joan Cros (violí) i Baltasar Alsina ["Tasanet"] (contrabaix)
Davant: Jaume Julià (clarinet), Cecili Duran (clarinet), Raimon Cotxo (flauta), Anton Plans (violí), Amat Oller (violí) i Juli Giralt (viola).
A partir de la temporada 1946-1947 van abandonar el nom de La Principal de Santa Coloma de Farners,  convertint-se novament en la Cobla-orquestra La Farnense.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!