T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 13 de diciembre de 2013

MASERAS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1928 (1)
Cobla-orquestra de Montblanc.
Va néixer com a quartet i després quintet l'any 1922, convertint-se en Orquestrina l'any 1928, i en Cobla-orquestra l'any 1933, recollint el testimoni de la Cobla-orquestra Els Montblanquins, desfeta l'any 1932.
En aquesta imatge, la tarja de presentació de l'Orquestrina, de 1928.
El nucli primigeni de músics provenia de l'Orquestra La Vella, i eren: Gumersind Maseras i Domingo, Joan Maseras i Domingo, Llorença Maseras i Domingo, Josep Maseras i Bertran, Gumersind Maseras i Bertran i Ramon Maseras i Ferré.
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1928 (2)
Revers de la tarja, on s'explica les diferents combinacions instrumentals que poden fer depenent de si els volen llogar amb piano o sense.
També es fa constar el nom del representant, Gumersind Maseras (i Domingo)
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1929
Aquest anunci apareixia al programa de les Festes de Sant Miquel de Montblanc l'any 1929.
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1934
Cartell de l'orquestrina ben original, que combina dibuix i fotografia, i que inclou la paraula de moda en aquell moment: Jazz. Aquest cartell podria ser de 1932 o 1933, o fins i tot, per l'aspecte dels músics comparant amb la foto següent, una mica anterior.
A dalt, d'esquerra a dreta: Desconegut (saxo alt), Anton Guarro i Cortés (saxo alt), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta) i Desconegut (trombó)
A baix: Ramon Maseras i Ferré (bateria) i Gumersind Maseras i Bertran (piano i director).
Foto: Museu Comarcal de la Conca de Barberà.


Any 1935
La següent temporada es produeix un canvi estilístic en el vestuari, i comencen a ser coneguts també com Els Blaus, possiblement pel color de les jaquetes. Canvia també la presentació publicitària, i aquesta foto és del mateix disseny que es pot trobar en aquest blog en la majoria d'Orquestrines dels anys 30. L'estètica del moment propiciava moltes vegades que en segon terme hi aparegués dibuixat un músic o ballarí negre, màxim exponent de la modernitat jazzística que venia de l'altre costat de l'Atlàntic.
D'esquerra a dreta: Ramon Pedrol ["Ramon Joanot"] (trombó), Eloi Dalmau i Marsal (helicó), Desconegut (trompeta), Josep Maseras i Bertran (saxo tenor), Anton Guarro i Cortés (saxo alt), Ramon Maseras i Ferré (bateria) i Gumersind Maseras i Bertran (piano i director).
Com tantes formacions musicals, es van dissoldre amb l'esclat de la guerra civil. Després de la guerra alguns dels components van formar, juntament amb membres de l'Orquestrina The Yankys Boys, la Cobla-orquestra España.
Fotografia Niepce (Reus), Museu Comarcal de la Conca de Barberà.


NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentació extreta dels dos llibres següents, de Núria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la pròpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sarral i Solivella
Cossetània Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de Barberà
(1936-1979)
Cossetània Edicions

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!