T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 26 de octubre de 2013

EXCELSIOR JAZZ (Alcover)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1934 (1)
A principis dels anys 30 existia a Alcover el Quintet Català, creat i dirigit per Joaquim Català, que n'era també el pianista. Els components mes joves d'aquest Quintet tenien moltes ganes d'actuar i de participar a totes les festes majors. Com que Joaquim Català era bastant gran, li van dir a Josep Sendrós per fer de pianista.
Així va néixer, als anys trenta, l'Excelsior Jazz,  màxim exponent de la música orquestral alcoverenca i que va continuar les seves actuacions fins a mitjans dels anys setanta. En aquella època, un dels cinemes de moda a Barcelona era l'Excelsior, per això van adoptar aquest nom*. Els seus components inicials eren:
Josep Sendrós (piano), Gaspar Bosch (contrabaix i helicó), Joaquim Barberà (bateria), Pau Francesch i Barberà ["Pauet"] (trompeta i violoncel), Joan Feliu (trombó i violí), Tomàs Antonio (saxo i clarinet) i Josep Mª Barberà (violí i trombó).
* És curiós, però aquesta raó per l'elecció del nom l'he llegit també quan buscava informació d'aquestes dues orquestrines: Excelsior Jazz (Sant Celoni) i Excelsior (Palafrugell), ambdues també dels primers anys 30.


Any 1934 (2)
Com m'agrada aquesta foto ! Si has vist la pel·lícula "The Shining" (en castellà, "El Resplandor"), recordaràs on acaba el protagonista, després de mort ... si un dia desapareixo, potser em podran trobar a dins d'alguna d'aquestes fotos, també ...
Aquesta foto i l'anterior pertanyen a un cartell (que no tinc en condicions de penjar) on eren anunciats així:

Els Cavallers del Ritme
d'Excelsior-Jazz d'Alcover
La única orquestrina de la província de Tarragona
que ha actuat a Ràdio Barcelona * De primer ordre.
Sis anys d'èxit creixent * Art i elegant presentació.
D I R E C T O R :    J O S E P   S E N D R Ó S
PER A CONTRACTES ADRECEU-VOS A
EXCELSIOR-JAZZ   -   ALCOVER (Tarragona)


Anys 40
Drets: Josep Giné, Josep Sendrós, Joaquim Barberà, Frederic Sans, Gaspar Bosch i Pau Francesch ("Pauet")
Ajupits: Tomàs Antonio, Ramon Francesch i Josep Mª Barberà.
Interessant observar l'estètica i el vestuari en aquesta foto, buscant expressament un aire cubà; el mateix passa en la següent, on semblen mariatxis. Tal com explica un dels components de la formació, Ramon Manresa, en una entrevista de Mª Soledat Roig publicada pel Centre d'Estudis Alcoverencs, també posaven en escena una representació del Paris noucentista, o l'Espanya torera, i dins de les seves actuacions incloïen esquetxos cómico-musicals. 


Anys 50 (1)
Bona part de la informació d'aquesta entrada és extreta dels articles "La música d'orquestra. L'Excelsior Jazz", de Fina Cavallé i Busquets, i "Músics i orquestres: Josep Mª Barberà i Martí", d'Andreu Barbarà i Josep S. Cussó.


Anys 50 (2)
Segon violí per l'esquerra: Josep Mª Roselló i Garriga; contrabaix: Josep Comes i Huguet. Ambdós provenien de la Cobla-orquestra España, de Montblanc.
Foto: Fons JR.


Anys 50 (3)
Foto: Fons JR.


Anys 50 (4)
Foto: Fons JR.


Any 1954
En plena "feina" a La Granadella, el mes de Setembre de 1954.
Foto: Fons JR.Any 1972
Darrera foto oficial. Aquell mateix any van tenir un accident entre Bujaraloz i Sástago (Saragossa). Aquest fet i un cert cansament van propiciar la dissolució de l'orquestra.
D'esquerra a dreta: Josep Martorell, Josep Solanes, Tomàs Antonio, Braulio Torner, Josep Mª Barberà, Ricardo Ybarra i Antonio Ferré.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!