T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 5 de septiembre de 2013

L'ALIANÇA (Prats de Lluçanès)NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Finals de segle XIX
L’Orquestra Aliança, de Prats de Lluçanès, va ser fundada l'any 1865 per Melcior Garreta i Camprubí ("Magret") [1824-1907], instrumentista de flautí, la flauta, fiscorn i contrabaix, i Joan Banqué, i era coneguda també com a "Orquestra del Magret".
Les seves activitats eren molt variades: amenitzava funcions teatrals, musicava sarsueles i sainets, participava en balls de festes majors, caramelles, i funcions religioses. A part de Prats, l’orquestra també actuava a moltes altres poblacions; tant és així que Melcior Garreta ("Magret"), fou conegut arreu de Catalunya. Va compondre misses, rosaris i cançons de Nadal a més d’un himne al papa Lleó XIII, i va crear una escola per a alumnes i joves músics, entre els quals destacaren uns pradencs il·lustres: Andreu Antich (més endavant, Mossèn Andreu Antich, que arribaria a ser director de la Capella de Música de Prats de Lluçanès) i Joaquim Pecanins i Fàbregas . Melcior Garreta ("Magret") va dirigir L'Aliança fins a la seva mort l’any 1907. A partir d’aquesta data l’orquestra és coneguda amb el nom d' Orquestra de Prats o "dels Pugrans" . La direcció era compartida per Mn. Antich a les funcions religioses i Joan Blanqué als balls. Tot i la seva desaparició pocs anys més tard, l’orquestra renasqué als anys vint sota la direcció compartida de Genís Faura i Jacint Cirera, amb el nom de Cobla-orquestra Unió Pradenca . Foren els anys 40, l’època més lluïda d’aquesta orquestra, i a principis dels anys 50, després de comprar 34 instruments de cobla, va néixer la Cobla-orquestra La Lira . El moment més dolç fou els anys 60 quan assistia a nombrosos aplecs de tot arreu, fins que es dissolgué l’any 1965.
Tota la informació d'aquesta entrada procedeix de l' Inventari del Patrimoni Cultural de Prats de Lluçanès , redactat per Jordi Compte Figueras i Marta Homs Caralt , del SOLC (Música i tradició al Lluçanès).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!