T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 21 de septiembre de 2013

ELS TRANQUILS (Ripoll)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1883
Orquestra de Ripoll, una de les fotos més antigues que tinc en tot el blog, procedent de l'Arxiu Comarcal del Ripollès. Va ser fundada i dirigida l'any 1875 per Joan Maideu i Font*, i un dels seus membres va ser Joaquim Costa i Martínez. Tinc una referència de que el 19 de Desembre de 1892 dins dels actes de celebració de la instal·lació definitiva de l'enllumenat elèctric a Ripoll "... van tenir lloc els actes oficials, entre els quals hi hagué un passant ofert per l'orquestra de Joan Maideu Els Tranquils"
Darrere: Eudald Llobet (cornetí), Eudald Casadesús (cornetí), Domingo Corominas (fiscorn) i un altre Eudald Casadesús ["Lagartijo"] (bombardí)
Al mig: Narcís Maideu i Pagès (contrabaix), pare d'en Joan
Davant: Joan Maideu (violí), Pau Masdeu (violí), Pere Corominas (flautí), Joan Llobet (flauta) i Josep Alsina (clarinet).
Em consta que també tocaven sardanes, segons aquest breu publicat al diari "La Lucha", de 8 de Juny de 1906 :
Se ha publicado ya el programa del certamen pajaril, que en Ripoll debe celebrarse el día 12 del presente mes en el Paseo Ragull, para el cual se conceden varios premios. Con motivo del certamen, en la Plaza de la Constitución se tocarán, mañana y tarde, escogidas sardanas por la orquesta "Els Tranquils".
Van estar actius fins l'any 1907. Possiblement entre 1909 i 1923 van convertir-se en La Principal de Ripoll (?)
* Joan Maideu i Font tocava el piano, l'acordió i el violí, a més de conèixer molts altres instruments; també va fundar i dirigir el Quintet Maideu, va ser músic a la Capella del Monestir de Santa Maria de Ripoll i director del Cor La Flor de Maig.
Era també sastre de professió, i per les festes majors dels pobles de la rodalia es carregava a l'esquena la màquina de cosir i, amb violi o acordió per bagatge de mà, servia per una banda la festa amb les seves músiques (a l'església, a l'hora de l'Ofici; a la plaça, a l'era o al cobert rnés espaiós, a l'hora de la ballaruga), i per altra banda parava "el taller" de sastre per a les reparacions o reformes que s'esqueia de fer en els vestits dels homes que, ben comptades vegades podien baixar a Ripoll. Naturalment, Joan Maideu no anava mai sol: des de ben jovenets els seus fills varons (Josep , Narcís, Daniel i Baltasar Maideu Auguet)** acompanyaven el seu pare, essencialment en la comesa musical rnés que no pas en la de sastre.
Aquesta tasca, o millor dit, experiència, li va fer conèixer molts aspectes oblidats o tinguts per poc importants de la vida i de les manifestacions culturals dels pobles i de la idiosincrasia de la gent. El seu coneixement de la música, afegit als seus coneixements culturals van fer possible, amb la inestimable ajuda de persones com Salvador Vilarrasa, Tomas Raguer i altres prohoms de Ripoll, les edicions de revistes, llibres i cançoners molt importants dins del seu àmbit: et convido a escoltar algunes de les cançons recollides per aquests darrerament citats i altres en aquest enllaç .
Molta d'aquesta informació l'extrec de l'article DANIEL MAIDEU i LA MÚSICA , de Joaquim Maideu i Puig , així com d'una breu entrevista amb Santiago Maideu i Palomeras, fill de Daniel Maideu i Auguet, que em facilita una nota amb dades musicals i familiars.
** Evolució dels germans:
Narcís Maideu i Auguet [1886-1956] va seguir l'ofici del pare, essent sastre i músic. Va dirigir també el Cor La Flor de Maig
Josep Maideu i Auguet [1893-1971] va ser capellà, catedràtic de cant gregorià, organista a diverses catedrals i etnomusicòleg
Daniel Maideu i Auguet [1895-1989] va ser impressor i editor
Baltasar Maideu i Auguet [1901-1970] va ser metge i també musicòleg. Més informació a partir de la pàgina 7 d'aquest document , escrit pel seu fill, l'eminent pediatra Doctor Eudald Maideu i Puig
Tots van seguir en contacte amb la música, com a compositors o intèrprets.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!