T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 21 de agosto de 2013

ORQUESTRA PLANAS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1899
A mitjans del segle XIX, hi havia tres orquestres formades per músics de Martorell, eren:  Orquestra Gran, Orquestra Xica i Orquestra Munner. L’any 1899, el mestre Eusebi Planas i Bargalló va ajuntar músics d'aquelles tres formacions i va fundar l'Orquestra Planas.


Anys 20
Drets: Abdó Martí (clarinet), Jaume Dagà i Vallès ["Biló"] (fiscorn), Desconegut (no sé quin instrument), Desconegut (trompeta), Desconegut (no sé quin instrument), Joan Vinyals (violí director), Josep Bernadàs (trompeta), Joaquim Sagristà i Canals (clarinet) i Anton Esteve (contrabaix)
Asseguts: Joan Folquer (violí), Josep Munner i Domènech (violí), Joaquim Munner i Domènech (violí) i Desconegut (flauta)
Davant de tot hi ha un noi, possiblement sigui Antoni Sagristà i Canals, germà d'en Joaquim.


Any 1929
La data d'aquest carnet o postal la poso per aproximació. És molt probable que sigui de 1929: aquell any van participar en el Concurs d'Orquestres de Festa Major celebrat durant l'Exposició Internacional de Barcelona el dia 6 de Setembre de 1929, a la Plaça Major del Poble Espanyol. I van guanyar ! Es possible doncs que haguessin fet propaganda nova, en previsió d'aquella important actuació que havien de fer. Hi ha un requadre amb una foto, suposo que del fundador, Eusebi Planas.
A dalt: Emili Marlet [i Estefanell?] (trompeta) i Josep Munner (violí)
Segona fila: Joan Capellades ["Mora"] (flauta), Joan Vinyals i Vilaret (Mestre Director) i Anton Esteve (contrabaix)
Tercera fila: Abdó Martí (clarinet), Joan Folquer (violí), Josep Bernadàs (trompeta) i Joaquim Munner (violí)
A baix: Jaume Dagà ["Biló"] (fiscorn) i Joaquim Sagristà i Canals (clarinet).
Fotografies de Ll. Soler.


Any 1932
Foto apareguda al programa de la Festa Major de Campdevànol de 1932, aportada per Josep Mª Soler i Josep Casals. Van actuar a la Cooperativa La Confiança, que era una de les tres Sales on es feia ball.
És el mateix cartell de 1929, però a la part superior hi ha un text que precisa que van ser guanyadors en el Concurs d'Orquestres esmentat en el text de la foto anterior.


Any 1933
Aquesta foto correspon a la pàgina 5 del diari Mirador , de Barcelona, en la seva edició del dia 11 de Maig de 1933, il·lustrant un article del músic i també crític musical, Jaume Pahissa i Jo, en el que en fa una ressenya acurada de la seva actuació durant una vetllada literària i musical, amb elogis per a tots els músics, que semblen ser els mateixos de la foto anterior.
Per aquesta època hi va haver una escissió, formant alguns dels músics, encapçalats per Joan Vinyals, l'Orquestra Simphonic's Orchestre, també amb seu a Martorell.


Any 1937
Actuant en un Festival de Ràdio Associació de Catalunya.
Foto Branguli.


Anys 40


Any 1945
Aquell any el vocalista i trompeta solista era en Jaume Ventura i Serra, que amb el temps seria prou conegut i reconegut com a Rudy Ventura. El seu pare, Jaume Ventura i Puig també era músic a la mateixa Orquestra.


Anys 50 (1)


Anys 50 (2)Any 1962
Darrere, a la dreta, en posició més elevada, d'esquerra dreta: Lluís Rovira, Josep Iglesias i Josep Solsona
Davant, d'esquerra a dreta: Rafel Amat, Miquel Montané, Cristòfol ("Tòfol") Llopart, Agustí Marcial, Jordi Sanuy, Jaume Puig, Salvador Miquel, Pere Rovira i Jaume Dagà.

1 comentario:

  1. Esta es un alegre descubrimiento. Maria Canela Esteve era tan discretisima que nadie sabia casi nada de su vida. Su sobrino Roberto Canela Martí siempre se ha quedado con ganas de saber cosas de su familia y ahora mismo le enseño este blog para que disfrute de sus origenes. Gracias por recopilar datos.
    Maria Jesús Gómez Celdrán (esposa de Roberto Canela Martí)

    ResponderEliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!