T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

domingo, 28 de julio de 2013

L'ALIANÇA (L'Escala)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1888
Cartell de presentació d'aquesta Cobla-orquestra de L'Escala, que fa el seu debut el mes de Març de 1888, per la fusió de la Cobla de Dalt o Cadirarires, dirigida per Rossend Mercader i Silvestre ("Rossendo Cadiraire", pare de Pere Mercader i Andreu i els seus altres germans músics), i la Cobla de Baix o Xaxus, dirigida per un jove Josep Vicens i Juli ("Xaxu"). Aquestes dues Cobles mantenien una rivalitat extrema, i Lluís Albert i Paradeda, batlle de la Vila (i pare de la que seria la gran escriptora Caterina Albert i Paradís, més coneguda pel pseudònim -o nom de ploma- Víctor Català) va intervenir perquè es posessin d'acord, d'aquí el nom.
A destacar que el director era Francesc Sala i Ximinis ("Xiquet").
Bona part de les dades d'aquesta formació me les passa en Jordi Gallegos i Córdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: història de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals" 
Foto: Arxiu Municipal de L'Escala, cedida per Josep Mª Murlà.Any 1895 (1)
Dues versions de la foto d'una ballada de sardanes a càrrec de L'Aliança, durant la Festa Major de L'Escala de 1895.
Foto: Josep Esquirol i Pérez. Col·lecció Família Salvat-Pont.


Any 1895 (2)
Detall de la foto anterior, en el qual en vaig donar compte de que aquesta és l'única foto del "Xaxu" tocant la tenora !
La col·locació dels músics ben diferent de com és avui dia era força habitual a l'època, tot i que d'altres Cobles ja presentaven l'ordre conegut actualment; suposo que era una qüestió de tendències, preferències o tossuderia, fins que es va adoptar la formació actual per part de tothom.
Darrere: Desconegut (2n fiscorn, només se'n veu la campana), Francesc Sala i Ximinis ["Xiquet"] (1er fiscorn), Desconegut (1er cornetí, sembla que ben jove!), Jaume Mercader i Andreu (2n cornetí) i Francesc Comas i Ballester (contrabaix)
Davant (només quatre músics): Josep Vicens ("Xaxu") (tenor), Enric Hereu i Sallés ["Enriquet Peregros"] (1er tible), Emili Esponellà i Bohé (2n tible, queda mig amagat) i Ramon Tasis i Tutau (flabiol).
Foto: Josep Esquirol. Col·lecció Família Salvat-Pont.Any 1900
Són dues fotografies fetes amb pocs segons de diferència.
De totes maneres, aquell acord aconseguit l'any 1888 entre la Cobla de Dalt o Cadirarires i la Cobla de Baix o Xaxus no va durar molt, i l'any 1906 Josep Vicens i Adolf Tasis ("Dolfo") van fundar una nova Cobla, amb alguns músics de L'Aliança i d'altres provinents de Castelló d'Empúries, Torroella de Montgrí i Pals, adoptant el definitiu nom de La Principal de L'Escala l'any 1913.
Darrere: Pere Vilà, Pere Ferrer i Marquès ("Tano")*, Francesc Sala i Ximinis ("Xiquet"), Jaume Mercader i Andreu i Francesc Comas
Davant: Ramon Tasis i Tutau (director i representant), Emili Esponellà, Enric Hereu, Enric Riera i Bolasell ("Enriquet") i Miquel Albert.
* En Pere Ferrer va marxar a fer el sevei militar l'any 1901, ingressant quan va tornar a la Cobla-orquestra Montgrins, on s'hi va estar les temporades 1902-1903 i 1903-1904; després va marxar a l'Orquestra La Filarmònica (sic), de Barcelona, i va tornar als Montgrins la temporada 1909-1910.
Fotos: Josep Esquirol. La primera és de l'Arxiu Històric de L'Escala, i la segona de la Col·lecció de Josep Mª Cortal.


Any 1902 (1)
Aquí tenim la portada del díptic de la temporada 1902-1903, on s'especifica que és l'any XV de la seva fundació.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (2)
Text de presentació, on es fa esment de que no hi ha canvis en el personal artístic respecte a la temporada anterior.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (3)
Part posterior del díptic. Es menciona el representant, Ramon Tasis i Tutau, que també era el director. La impremta és La Artista, de Barcelona.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1904
Portada del díptic de la temporada 1904-1905. Lamentablement no es troba enlloc la resta d'aquest quadern.
Foto: Col·lecció de descendents de J. Figueras, de Banyoles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!