T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

divendres, 5 de juliol de 2013

EXCELSIOR (Palafrugell)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1931
L'Orquestrina-Jazz Excelsior va néixer a Palafrugell l'any 1931.
D'esquerra a dreta hi tenim:
Gumersind Mató (jazzband), Miquel Mayoral i Gumbau (saxo), Martí Jonama (trompeta), Gumersind Junqué (contrabaix), Marina Genís i Casanovas* (pianista, pionera en entrar en aquest món masculí de les orquestrines de Jazz, i fins i tot molt mal vista per això**), Josep Buxeda ["Bufa"] (trombó) i Jaume Frigola (violí).
* (Palafrugell, 1904 - Barcelona, 1994)
** Article publicat a la pàgina 2 del diari Baix Empordà, de 25 d'Abril de 1931:

Veritats i Mentides
En el Centre Fraternal va actuar la setmana passada l'«Orquestrina Excelsior», de Palafrugell i solament per ésser d'aquesta vila deuríem tots ajudar-la moralment, car en poblacions de menys importancia que la nostra tenen les seves orquestrines i els seus quintets i no devem ésser menys nosaltres.
Serveixin, dones, aquestes ratlles per a felicitar a l'orquestrina i també de desgreuge a la pianista que amb ells actúa, car han arribat fins a nosaltres i encara fins a la senyoreta pianista, unes critiques per actuar dintre l'orquestrina una sola senyoreta i semblar que a la estética personal no está bé.
Enterem a aqüestes desgraciades llengües, que l'Orquestra del Liceu de Barcelona, esta integrada per 83 professors i una sola senyoreta; que l'Orquestra Simfónica de Madrid, está integrada per 95 professors i una sola senyoreta, igualment l'Orquestra Pau Casals; com a mes próxim exemple, a Figueres actúa un quintet el pianista del qual és una senyoreta; interminable es faria la llista de tals formacions artístiques. Donem aquesta informació per a millor satisfacció de la Srta. Marina Genis, que ha sapigut aprofitar els seus estudis i deu sapiguer menyspreuar la manera de pensar de certs pares que no saben aplicar el sabi refrá «El saber no ocupa lloc». Per a ésser simplement jornaler, sempre s'hi és a temps, pero per a estudiar i treure'n profit fins on bonament es pugui, és ja quelcom mes difícil i no está pas a l'alcanç d'aquests caps que dintre tenen fitbló per llengua.
Queda complaguda l'«Orquestrina Excelsior» d'aquesta vila i en particular la senyoreta pianista.
CARPI

Foto: Col·lecció Ramona Claparols i Mayoral.


Any 1932
Com a anècdota, destacar que portaven el bombo (modificant el rètol), que havia estat de l' Orquestrina Ràdio , de Torroella de Montgrí, i el trombó era de pistons, no de vares, més habitual en les orquestrines de l'època. Marina Genís havia passat a les files de la Cobla-orquestra Unió Artística , també de Palafrugell.
D'esquerra a dreta: Josep Buxeda ["Bufa"] (trombó), Marià Font (contrabaix), Martí Jonama (jazzband), Desconegut (piano), Amadeu Jofra (trompeta), Desconegut (saxo) i Jaume Frigola (violí).


Any 1933
D'esquerra a dreta: Josep Buxeda ["Bufa"] (trombó), Amadeu Jofra (trompeta), Martí Jonama (jazzband), Desconegut (piano), Marià Font (contrabaix), Desconegut (saxo) i Jaume Frigola (violí).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!