T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 31 de mayo de 2013

MODERNA MONNÉS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Finals del segle XIX
Cobla-orquestra fundada a Esparreguera l'any 1885 per Feliu Monné i Batallé, que procedia de l'Orquestra Nois d'Olesa, prenent al llarg de la seva existència (fins a finals dels anys 30) els següents noms:
La Esparraguerense [sic], Moderna Monnés, Monnés i Antiga Monnés (crec que l'ordre és aquest).
Darrere (sis components, començant pel noi que toca el cornetí): Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut.
Davant (vuit components, començant pel contrabaix): Agustí Monné i Batallé [?], Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Feliu Monné i Batallé, Desconegut, Desconegut i Desconegut.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1905
Drets: Agustí Monné i Batallé [?], Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (cornetí), Desconegut (cornetí), Desconegut (fiscorn) i Desconegut (flauta; es va moure i no va sortir del tot a la foto)
Asseguts: Desconegut (violí), Desconegut (violí), Feliu Monné (violí i director) i Francesc Jorba (clarinet).
Foto: Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat.Any 1907 (1)
Aquesta foto la van editar amb format de postal.
Segons la revista Scherzando, en la seva edició de Maig de 1907, en aquest any precís van començar a tocar sardanes, i al diari La Publicidad, de 30 de Maig de 1907, a la pàgina 4 es comenta que han adquirit els instruments típics de Cobla.. Identifico, amb certes reserves, i basant-me parcialment en l'alineació de 1909 i 1910:
Darrere: Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetí), Martí Saló i Parals (1er cornetí), Julià Soler i Puigsech* (1er fiscorn), Llorenç Regàs (2n fiscorn), Lluís Serra (trombó) i Agustí Monné (contrabaix)
Davant: Enric Rovira (flabiol), Ramon Serra (2n tible), Privat Reinés (1er tible), Francesc Jorba (1er tenor) i Desconegut (2n tenor). Potser Feliu Monné no tocava a la Cobla ...
* Veure bioigrafia a la pàgina 37 d'aquest enllaç.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1907 (2)
Revers de la postal, on Martí Saló escriu a la seva esposa Maria Ramell, per comunicar-li que ben aviat tota la família es podrà instal·lar a Esparreguera.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1908 (1)
La informació és extreta d'un díptic, la còpia del qual no té prou qualitat per reproduir-lo aquí. Poso els instruments que tocaven a l'Orquestra i a la Cobla:
Drets: Julià Soler (fiscorn solista i 1er fiscorn), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetí i 2n cornetí), Martí Saló (cornetí solista i 1er cornetí), Lluís Serra (2n violí i trombó), Francesc Jorba (2n clarinet i 1er tenor) i Privat Reinés (flauta solista i 1er tible)
Asseguts: Ramon Serra (violí solista i 2n tible), Iu Alavedra i Ferrer* (clarinet solista i 2n tenor), Feliu Monné (violí director i contrabaix), Llorenç Regàs (contrabaix i 2n fiscorn) i Enric Rovira (1er violí i flabiol).
La data de naixement que posa la Viquipèdia ha d'estar equivocada, doncs aquí té més de tretze anys.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1908 (2)
Foto d'estudi, feta amb el mateix decorat de fons que la foto anterior.
Drets: Julià Soler (fiscorn solista i 1er fiscorn), Martí Saló (cornetí solista i 1er cornetí), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetí i 2n cornetí), Lluís Serra (2n violí i trombó), Ramon Serra (violí solista i 2n tible) i Francesc Jorba (2n clarinet i 1er tenor)
Asseguts: Privat Reinés (flauta solista i 1er tible), Feliu Monné (violí director i contrabaix), Llorenç Regàs (contrabaix i 2n fiscorn), Enric Rovira (1er violí i flabiol) i Iu Alavedra (clarinet solista i 2n tenor).
Foto: Llibre L'Abans d'Esparreguera.


Any 1909 
Darrere: Francesc Jorba (clarinet solista i 1er tenor), Martí Saló (cornetí solista i 1er cornetí), Llorenç Regàs (contrabaix i 2n fiscorn), Lluís Serra (2n violí i trombó), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetí i 2n cornetí) i Privat Reinés (flauta solista i 1er tible)
Davant: Enric Rovira (2n violí i flabiol), Ramon Serra (1er violí i 2n tible), Feliu Monné (violí director i contrabaix), Josep Torres (violí solista i 2n tenor) i Josep ["Pepito"] Cristòfol i Parals* (fiscorn solista i 1er fiscorn).
* Torroella de Montgrí, 1888-1956; va ser fiscoinaire de la Cobla-orquestra Montgrins durant 42 anys; el mestre Josep Blanch i Reynalt li va dedicar la sardana obligada de fiscorn "Els grans marramaus". Pel segon cognom, podria ser que fossin cosins amb Martí Saló i Parals.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1910
Damunt del cap dels músics de la fila posterior, es veu el nom de la formació: en aquest moment s'anomenaven Moderna Monnés.
Darrere: Martí Saló i Parals (1er cornetí), Iu Alavedra (2n clarinet), Desconegut, Francesc Jorba (1er clarinet), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (cornetí segon) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn)
Davant: Joan Parera i Reinés (violí solista), Desconegut* (fiscorn), Víctor Bertran (director)**, Pau Folguera (flauta) i Llorenç Regàs (contrabaix).
* Podria ser Andreu Monné i Duran, fill de Feliu Monné i Batallé.
** Segons explica Lluís Subirana i Rebolloso en el seu article La dinastia musical dels Monné (apunts per a un esbós biogràfic), la mort de la seva esposa, Caterina Duran i Bonells i d'alguns dels seus fills, com Andreu Monné i Duran (l'any 1925, als 35 anys), va fer que Feliu Monné caigués en un profund defalliment, que va minar la seva precària salut, i el va obligar a deixar totes les seves activitats musicals i pedagògiques. Aquí ja no el veiem, essent substituït per Víctor Bertran (abans director de diverses orquestres granollerines).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1917 (1)
Part exterior del díptic editat l'any 1917, on ja hi consta la denominació Orquestra Monnés. Imprès per la Impremta Pujol, de Barcelona.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (2)
Part interior del díptic editat l'any 1917.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (3)
Pàgina 1 del díptic de 1917.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (4)
Pàgina 2 del díptic de 1917, on s'indica que són els mateixos components de temporades anteriors.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (5)
Pàgina 3 del díptic de 1917, amb la relació del personal artístic:
Joan Parera i Reinés (violí solista), Joan Rius (violí primer), Felip Portolés (viola), Andreu Monné i Duran (contrabaix), Alfons Ubach (flauta solista), Francesc Jorba (clarinet solista), Frederic Mayol (clarinet), Francesc Sabatés (cornetí solista), Rafel Bofill i Masjoan (cornetí) i Ramon Mayans i Roca (fiscorn solista).
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (6)
Pàgina 4 del díptic de 1917, on hi consta com a director i representant Feliu Monné i Batallé.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1931 (1)
Postal de la temporada 1931-1932.
Aquí hi torna a sortir el fundador Feliu Monné i Batallé. Segons explica Lluís Subirana i Rebolloso en el seu article La dinastia musical dels Monné (apunts per a un esbós biogràfic), la mort de la seva esposa, Caterina Duran i Bonells i d'alguns dels seus fills, com Andreu Monné i Duran (l'any 1925, als 35 anys), va fer que Feliu Monné caigués en un profund defalliment, que va minar la seva precària salut, i el va obligar a deixar totes les seves activitats musicals i pedagògiques. No obstant, tal com es pot veure al dors de la postal (imatge següent), era el director i representant. Dato aquesta foto l'any 1931, doncs disposo d'una imatge digital del passaport que es va fer aquell any, i l'aspecte físic és pràcticament el mateix. En principi només reconec a tres dels components.
Darrere: Desconegut, Josep Mata i Orpí, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Davant: Desconegut, Desconegut, Feliu Monné i Batallé, Pere Mañé i Baleta i Desconegut.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1931 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Laia Monné.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!