T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 2 de maig del 2013

LEADERS

Orquestra de Granollers. Aquest fullet publicitari és de 1951, però les fotos que conté són de 1950, quan encara l'Orquestra Leaders estava en formació.
L'any 1950 la Gran Orquestra Pizarro, de Girona, havia fet una estada d'un mes a la Sala de Festes Rigat, de Barcelona, obtenint un gran èxit. Va sorgir la possibilitat de perllongar el contracte i expandir el seu àmbit d'actuació, sobretot a l'estranger, i alguns músics van declinar l'oferta, tornant cap a Girona i seguint amb la Gran Orquesta Pizarro, i altres, més entusiasmats, van seguir endavant amb el projecte, completant la formació amb músics bàsicament de Granollers, i algun altre de Girona i Barcelona, i prenent el nom d'Orquestra Leaders.
Per les circumstàncies que explico més endavant van tenir un recorregut curt en el temps, però gran en la qualitat de les seves interpretacions, donada la categoria de tots els components.
Llegint aquest fullet publicitari veiem que (l'any 1951) feia pocs dies que actuaven a la Sala Rigat, però que ja tenien el favor del públic. També s'hi diu que havien estat qualificats com la millor orquestra espanyola, esmentant el seu vocalista Agustí Ballesteros i el seu director, Enric Pericot.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1950 (2)

Extrec i edito la fotografia del fullet publicitari, a fi de veure millor els primers components de l'Orquestra Leaders. Aquesta foto es va fer el 13 d'Octubre de 1950.
Darrere: Josep Saurina i Renart (assegut al piano, tot i que els seus instruments eren saxo alt, clarinet i violí), i en posició més enlairada, Abelard Comalada i Marquès (bateria) i Salvador Guardiola i Bonifasi* ["Fasi"] (contrabaix)
En segon terme: Agapit Torrent i Batlle (violí), Joan ["Nitu"] Fabra i Bassegoda* (acordió), Agustí Ballesteros i Costa (guitarra), Enric Pericot i Expósito (trompeta i director) i Salvador Grau i Domènech (acordió)
Davant: Lluís Palet i Pou (violí), Amador Molins i Canudas (violí), Desconegut**Amador Garrell i Soto (violí), Enric Moli i Rubirola (violí - sobretot: Moli s'escriu sense accent) i Juli Puerto i Oliveras (violí).
* Vaig coincidir amb aquests dos músics a la Big Band de Girona. El sobrenom Fasi li va posar a en Salvador Guardiola el seu company Joan ("Nitu") Fabra, ambdós van estar junts en diverses formacions. En Salvador sempre comentava que li agradava, perquè no només remetia al seu segon cognom, Bonifasi, sino que també feia referència a dues notes musicals: FA i SI.
** Tant l'Esteve Palet com jo creiem que podria ser Germà Sàbat i Soler, que l'any següent va anar a l'Orquestra Germans Marí, d'Arenys de Mar, tot i que he parlat amb el seu fill Antoni i m'ha dit que no ho és pas. De moment el deixo doncs com a "Desconegut"
La majoria de fotos i tota la informació d'aquesta entrada m'arriben per gentilesa de l'Esteve Palet i Ribas, fill d'en Lluís Palet i Pou, un dels fundadors dels Leaders; els podem trobar a tots dos en diverses formacions indexades en aquest blog. L'Esteve va ser també el meu segon mestre de saxòfon.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1950 (3)

També extrec del fullet publcitari i edito la fotografia del vocalista, Agustí Ballesteros i Costa.
Foto: Barber. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (1)
Al cap de poc temps d'aquestes primeres fotografies que acabem de veure, l'Agapit Torrent i l'Agustí Ballesteros varen marxar a formar part de l'Orquestra Eddie de Latte, una formació belga que també actuava sovint a la Sala Rigat. Abelard Comalada no va arribar a començar i el violí "Desconegut" de la foto anterior també va plegar. En aquesta fotografia, feta, igual que l'anterior, a la Sala Rigat, hi tenim:
El trio de l'esquerra: Rossend Carulla (trompeta, piano i acordió), Enric Pericot i Expósito (trompeta, contrabaix i director) i Amador Molins i Canudas* (trompeta i violí)
Darrere, a l'esquerra: Joan ["Nitu"] Fabra i Bassegoda (piano i acordió) i Salvador Guardiola i Bonifasi ["Fasi"] (contrabaix)
Darrere, a la dreta: Josep Guardiola i Díaz de Rada** (saxo tenor, violí i cantant, que més endavant seria molt conegut i reconegut com a cantant, amb el nom artístic de José Guardiola), Josep Saurina i Renart (saxo alt, clarinet i violí), Amador Garrell i Soto* (saxo alt, clarinet i violí, que a més d'excel·lent músic va ser també un gran dibuixant, pintor i dissenyador) i Enric Moli i Rubirola (saxo tenor i violí).
Davant: Juli Puerto i Oliveras (trombó, violí i percussió), Francesc Compta (bateria i percussió), Lluís Palet i Pou (trombó, violí i percussió) i Salvador Grau i Domènech (saxo alt, clarinet, violí i percussió)
En primer terme: Paquita Serrano** (cantant).
* Amador Molins i Amador Garrell provenien de l'Orquestra Selección, de Granollers.
** En aquells moments Josep Guardiola i Paquita Serrano eren parella. El nom complet de la cantant és Francisca Serrano i González, nascuda a El Carpio (Córdoba).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (2)

Retratats a la Sala Rigat, de Barcelona, a principis de 1951, en formació d'Orquestra de Ball.
Darrere: Francesc Compta (bateria), Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix), Rossend Carulla (trompeta), Amador Molins (trompeta), Lluís Palet (trombó) i Juli Puerto (trombó)
Davant: Joan ["Nitu"] Fabra (piano), Paquita Serrano (cantant), Josep Guardiola (saxo tenor), Enric Moli (saxo tenor), Josep Saurina (saxo alt), Amador Garrell (saxo alt), Salvador Grau (saxo baríton) i Enric Pericot (trompeta i director).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (3)

Retratats a la Sala Rigat, de Barcelona, a principis de 1951, en formació d'Orquestra de corda i acordions.
Arc exterior, d'esquerra a dreta: Lluís Palet, Enric Moli, Rossend Carulla, Francesc Compta, Enric Pericot, Salvador Guardiola ("Fasi"), Joan Fabra, Salvador Grau i Josep Guardiola
Arc interior, envoltant la cantant Paquita Serrano: Amador Garrell, Josep Saurina, Juli Puerto i Amador Molins.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (4)
Nova foto a la Sala Rigat, el 4 de Maig de 1951. Durant la tarda entretenien musicalment els clients del Saló de Te, i a la nit tocaven música de ball.
Drets, formant un arc, d'esquerra a dreta: Lluís Palet, Josep Guardiola, Josep Saurina, Joan ("Nitu") Fabra, Salvador Guardiola ("Fasi"), Rossend Carulla, Salvador Grau, Enric Moli i Amador Garrell
Formant un quadre flamenc: Francesc Compta, Juli Puerto i Paquita Serrano
violí solista, en primer terme, a la dreta: Amador Molins
Director: Enric Pericot.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (5)

Dos anuncis publicats al diari Los Sitios, de Girona, el primer és del 30 de Maig de 1951 (pàgina 6), i el segon del 2 de Juny de 1951 (pàgina 7). Interessants les dues frases publicitàries al final del segon anunci.
Fotos: SGDAP (Ajuntament de Girona).


Any 1951 (6)
Un dels primers destins fora de Barcelona va ser Madrid. Aquí els veiem a la Sala Pavillon*, de la capital d'Espanya.
Els components són els mateixos de la foto [Any 1951 (2)], però ara qui canta és Ray Lewis, un cantant anglès.
* La Sala Pavillon era una sala de festes situada al Parque del Retiro.
Foto: Frías Hnos. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1951 (7)
Agost de 1951, a punt per actuar a la Sala Pavillon, de Madrid.
Drets, en segon terme: Ray Lewis, Enric Pericot, Paquita Serrano, Desconeguda i Desconegut
Asseguts, començant per l'esquerra i seguint en sentit horari: Rossend Carulla, Juli Puerto, Lluís Palet, Salvador Guardiola ("Fasi"), Amador Garrell, Joan ("Nitu") Fabra, Enric Moli, Amador Molins, Salvador Grau, Francesc Compta i Josep Saurina.
Pel què es veu, al anar a Madrid Josep Guardiola es va quedar a Barcelona.
Foto: Frías Hnos. Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1951 (8)
Actuant a la Sala Pavillon, de Madrid.
En segon terme: Joan ["Nitu"] Fabra (piano), Francesc Compta (bateria), Ray Lewis (cantant), Enric Pericot (director) i Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix)
Al mig: Enric Moli (violí), Lluís Palet (violí), Salvador Grau (violí), Rossend Carulla (acordió), Juli Puerto (violí), Josep Saurina (violí) i Amador Garrell (violí)
En primer terme: Amador Molins (violí).
Foto: Frías Hnos. Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1951 (9)
Foto parcial de l'orquestra, també a la Sala Pavillon, de Madrid..
Metall: Rossend Carulla (trompeta), Amador Molins (trompeta), Lluís Palet (trombó) i Juli Puerto (trombó)
Fusta: Enric Moli (saxo tenor), Josep Saurina (saxo alt), Amador Garrell (saxo alt) i Salvador Grau (saxo baríton)
Dirigint: Enric Pericot.
Foto: Arxiu Família d'Amador Garrell.


Any 1952 (1)
Sala Pasapoga, de Madrid, el 29 de Gener de 1952.
Darrere: Joan ("Nitu") Fabra, Salvador Guardiola ("Fasi") i Francesc Compta
Al mig: Miquel Poses, Enric Moli, Amador Garrell, Juli Puerto, Rossend Carulla, Amador Molins i Lluís Palet
Davant: Josep Forns* i Salvador Grau.
* Pel que he anat averiguant a la xarxa va se un cantant molt reconegut. Abans d'entrar a l'Orquestra Leaders ja havia gravat algun disc amb la seva pròpia orquestra: José Forns y su Orquesta. L'any 1950 era el cantant de l'Orquestra de Lluís Rovira, tal com podem veure en aquest enllaç.
Foto: Peciña. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (2)
Una foto més en el luxós Pasapoga, el mateix dia 29 de Gener de 1952.
Darrere de tot: Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix) i Francesc Compta (bateria)
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Amador Molins, Amador Garrell, Enric Moli, Lluís Palet, Miquel Poses, Juli Puerto, Salvador Grau i Josep Forns
En primer terme: Joan ("Nitu") Fabra i Rossend Carulla.
Foto: Peciña. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (3)
Encara al Pasapoga, el 30 de Gener de 1952. Els èxits obtinguts a Madrid i Barcelona els van portar també a Portugal, on actuaren a la sala Polietama de Lisboa.
A l'esquerra: Joan ("Nitu") Fabra
En darrer terme: Salvador Guardiola ("Fasi") i Francesc Compta
Els quatre saxos: Enric Moli, Miquel Poses, Amador Garrell i Salvador Grau
El metall: Lluís Palet, Rossend Carulla, Juli Puerto i Amador Molins
En primer terme: Josep Forns.
Foto: Peciña. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (4)
Fotografia artística del cantant, Josep Forns, sembla que la signatura del fotògraf és Román.


Any 1952 (5)
Continuant la seva progressió artística, van fer una gira per Alemanya, on van estar en diverses ciutats, sempre amb contractes de llarga durada, ben pagats i ben tractats.
Aquí els podem veure a la Sala Er und Sie, d'Hamburg, el 23 de Març de 1952.
Primer els dos acordions: a dalt, Joan ("Nitu") Fabra i a baix Rossend Carulla
La resta de la formació, d'esquerra a dreta: Josep Forns, Salvador Guardiola ("Fasi"), Amador Garrell, Evaristo López [trompeta i violí], Lluís Palet, Enric Moli, Juli Puerto, Salvador Grau, Amador Molins i Francesc Compta.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (6)
Hamburg, 26 de Març de 1952.
Amb el cantant Josep Forns en primer terme, la resta dels músics, d'esquerra dreta són:
Rossend Carulla, Amador Molins, Enric Moli, Lluís Palet, Salvador Grau, Salvador Guardiola ("Fasi"), Francesc Compta, Juli Puerto, Evaristo López, Amador Garrell i Joan ("Nitu") Fabra.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (7)
Estació de tren d'Hamburg, el 30 d'Abril de 1952.
Drets: Salvador Guardiola ("Fasi"), Enric Moli, Francesc Compta, Josep Forns, Juli Puerto, Salvador Grau i Amador Molins
Mig ajupit: Evaristo López
Ajupits: Rossend Carulla, Amador Garrell, Lluís Palet, una nena (filla, crec, d'en Joan Fabra) i Joan ("Nitu") Fabra
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (8)
Aquesta foto i les tres següents són fetes a la Sala Casanova, d'Essen, durant el mes de Maig de 1952.
Drets: Rossend Carulla, Amador Molins, Evaristo López, Josep Forns, Salvador Guardiola ("Fasi"), Salvador Grau, Enric Moli i Amador Garrell
Agenollats o asseguts: Juli Puerto, Joan ("Nitu") Fabra, Francesc Compta i Lluís Palet.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (9)
A l'esquerra, el trio de ritme format per: Salvador Guardiola ("Fasi"), Josep Forns i Francesc Compta
La "violinada": Amador Molins, Evaristo López, Amador Garrell, Enric Moli, Lluís Palet, Juli Puerto i Salvador Grau
Acordions: Joan ("Nitu") Fabra, agenollat i Rossend Carulla, dret.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (10)
Foto que presento amb dos filtres diferents.
En segon terme, d'esquerra a dreta: Amador Molins, Evaristo López, Amador Garrell, Enric Moli, Lluís Palet, Juli Puerto, Salvador Grau, Salvador Guardiola ("Fasi") i Francesc Compta
Davant: Joan ("Nitu") Fabra, Rossend Carulla i Josep Forns.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (11)
Encara a Essen, podem veure, d'esquerra dreta: Francesc Compta, Enric Moli, Amador Garrell i Salvador Grau.
Foto: Arxiu Família d'Amador Garrell.


Any 1952 (13)
Foto i detall d'alguns components de l'orquestra passejant pel Jardí Botànic de Gruga, a Essen.
D'esquerra a dreta: Rossend Carulla, Josep Forns, Lluís Palet, Francesc Compta, Joan ("Nitu") Fabra, Amador Molins i Salvador Guardiola ("Fasi").
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (14)
Alguns components de l'orquestra passejant pel Jardí Botànic de Gruga, a Essen.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (15)
Alguns components de l'orquestra dinant al Jardí Botànic de Gruga, a Essen.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.

Any 1952 (16)
Acabada la estada a Essen, van actuar a la Sala Tanzbrunnen de Colònia, i més tard al Night Club La Belle Époque del Casino de Travemünde.
En aquesta foto datada el 17 de Juny de 1952 podem veure alguns dels músics amb l'equipatge, acabats de baixar del tren a Lübeck, per anar a Travemünde (a uns 13 km, és un poble pertanyent a Lübeck, situat a la costa del Mar Bàltic).
Darrere: Francesc Compta, Lluís Palet, Amador Molins (en darrer terme) i Salvador Grau
Davant: Salvador Guardiola ("Fasi"), Enric Moli, Joan ("Nitu") Fabra, Juli Puerto i Amador Garrell.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (17)
Passejant per Travemünde el dia 18 de Juny de 1952.
Drets: Salvador Grau, Amador Garrell, Joan ("Nitu") Fabra, Enric Moli, Salvador Guardiola ("Fasi"), Juli Puerto i Lluís Palet
Ajupit: Evaristo López
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1952 (18)
El dia 18 de Juny de 1952 es varen passejar amunt i avall com uns turistes !
Si a la imatge [Any 1952 (16)] els veiem a Travemünde, en aquestes dues fotos els podem veure a Lübeck. Ambdues poblacions es troben molt a prop, a la riba del riu Trave, que desemboca en el Mar Bàltic.
A la primera foto hi tenim: Juli Puerto, Francesc Compta, Lluís Palet i Salvador Grau.
A la segona foto: Juli Puerto, Lluís Palet, Francesc Compta i Amador Garrell.
Fotos: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (19)
El dia 8 d'Agost de 1952 varen fer una Cercavila a Travemünde amb motiu del 152è aniversari de la fundació d'aquesta ciutat bàltica.
Darrere: Amador Garrell (clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Salvador Grau (saxo alt)
Davant de la fusta: Amador Molins (trompeta), Rossend Carulla (trompeta) i Evaristo López (trompeta)
Davant dels trompetes: Juli Puerto (trombó) i Lluís Palet (trombó)
Davant dels trombons: Francesc Compta (caixa), Salvador Guardiola ["Fasi"] (bombo) i Joan ["Nitu"] Fabra (bombo)
Davant de tot, sense instrument (potser feia les funcions de Director), Josep Forns.
Fotos: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (20)
Sala Tanzbrunnen d'Hamburg, el dia 6 de Setembre de 1952.
Darrere: Francesc Compta, Juli Puerto, Lluís Palet, Amador Molins, Evaristo López i Rossend Carulla
Davant: Joan ("Nitu") Fabra, Salvador Guardiola ("Fasi"), Enric Moli, Amador Garrell i Salvador Grau
En primer terme: Josep Forns.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (21)
Foto datada el 12 de Setembre de 1952, davant de la Catedral de Köln (Colònia), Alemanya.
En una estada que van fer a Köln, es varen retrobar amb el primer cantant de l'orquestra, l'Agustí Ballesteros, que també actuava a la ciutat alemanya amb l'Orquestra Eddie De Latte.
D'esquerra a dreta: Lluís Palet, Enric Moli, Agustí Ballesteros, Juli Puerto i Salvador Grau.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (22)
Aquesta foto sembla agafada en els camerinos, abans d'una actuació.
Darrere de tot: Rossend Carulla i Amador Molins 
En segon terme: Enric Moli, Amador Garrell, Joan ("Nitu") Fabra, Josep Forns i Lluís Palet
En primer terme: Evaristo López, Juli Puerto i Salvador Grau.
No surten a la foto ni en Salvador Guardiola ("Fasi") ni en Francesc Compta.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1952 (23)
Mateix lloc que la imatge anterior.
En darrer terme: Amador Garrell, Josep Forns, Lluís Palet, Rossend Carulla i Salvador Grau
Entre línies: Enric Moli
Davant: Evaristo López, Amador Molins, Juli Puerto i Joan ("Nitu") Fabra.
No surten a la foto ni en Salvador Guardiola ("Fasi") ni en Francesc Compta.
L'orquestra es va dissoldre per motius laborals, doncs aquest mateix any 1952 se'ls va anul·lar una contractació que tenien signada per a una llarga temporada, quan encara els restaven compromisos per complir a diferents països europeus (Holanda, Suïssa, Bèlgica, Itàlia...) i les perspectives de futur eren del tot favorables; però en aquells dies no es podien permetre el luxe d'estar fora de casa aturats durant tres o quatre mesos sense guanyar diners: tots eren molt joves, sí, però ja tenien família per alimentar.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!