T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 7 de març del 2013

LA CATALANA (Granollers)


Any 1885
Cobla-orquestra de Granollers fundada l'any 1883. Era la continuació de l'Orquestra d'En Manel (1852-1867), la qual es va transformar en l'Orquestra Mines l'any 1867, i l'any 1883 va prendre el nom definitiu de La Catalana. Hi ha un músic que va estar en les tres formacions: Francesc Margarit i Fontcuberta ["Francesc del Putxet"], nascut el 19 de Gener de 1820 a l'Hostal del Putxet de Corró d'Avall, i mort a Centelles el 24 d'Agost de 1900. Va començar tocant el buccén, una especie de trombó de vares que tenia per campana un cap de serp, però un accident va deixar-li la boca força malmesa i va seguir la seva carrera tocant el violí.
Al setmanari LA GRALLA de 1 de Juny de 1924 (pàgina 3), es commemora la fundació de La Catalana:
3 de juny de 1883
Fundada de molt poc l'orquestra *La Catalana*, en aquesta data comença ses tasques celebrant Rosari i Processó de les Filles de Maria, a Corró d'Avall, i en arribar a Granollers, toca el primer Ball de tarda a can Planas.
Dita orquestra la formaven els professors següents:
Faustí Lligoña i Illa (1er violí i director), Francesc Margarit i Fontcuberta ["Francesc del Putxet"] (2n violí), Jaume Saderra (contrabaix), Esteve Sendra i Soler (flauta), Pere Signes i Soler (flautí), Esteve Ruiz i Plantada (1er clarinet), Jaume Xirau (2n clarinet), Francesc Marsans i Casabella (1er cornetí), Antoni Arumí i Sirvent (2n cornetí) Joaquim Pou i Puig (fiscorn) i Jacint Mayol Parcerisa (trombó). 
A vegades se'ls anomenava l'Antiga Catalana, per contraposició a la Cobla-orquestra La Moderna Catalana, fundada l'any 1899.
En aquesta imatge, a més dels músics, s'observa la presència d'un personatge assegut, a l'esquerra; probablement es tracti d'un traginer, persona que s'encarregava de portar el contrabaix i/o altres estris a on calgués quan arribava l'Orquestra en la seva tartana, carro o altre mitjà de transport.
Provo d'establir la identitat d'algun dels músics, d'esquerra a dreta, després del traginer, que està assegut:
Jaume Saderra (contrabaix), Francesc Margarit (2n violí), Desconegut (fiscorn), Antoni Peró i Miralles ["Anton de la Pipa"]* (1er violí), Faustí Lligoña (violí director), Esteve Sendra (flauta), Pere Signes (flautí), Desconegut (clarinet), Desconegut (clarinet), Francesc Marsans (1er cornetí), Antoni Arumí (2n cornetí) i Desconegut (fiscorn). Els dos clarinets podrien ser Esteve Ruiz i Jaume Xirau, i els dos fiscorns podrien ser Joaquim Pou i Jacint Mayol.
* Segons llegeixo a la pàgina 5 del setmanari granollerí LA GRALLA, en la seva edició de 9 de Novembre de 1927, un dels violinistes d'aquesta foto és Antoni Peró i Miralles ("Anton de la Pipa"), que va morir aquell any 1927.


Any 1899 (1)
Anunci que sortia aquell any en publicacions de Granollers.


Any 1899 (2)
El dia 17 d'Abril de 1899 es va celebrar un Aplec amb forta tradició com era el de l'Ermita de Sant Valerià, a Lliçà d'Amunt. Aquí veiem els músics sortint de la masia de Can Cuscó, per acompanyar el seguici cap a l'Ermita.
Crec que el violí de l'esquerra és J. Ametlla, el flauta darrere seu Esteve Sendra i el fiscorn en primer terme Amadeu Sitjà.
Les dues fotos següents són del mateix esdeveniment.
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.


Any 1899 (3)
En segon terme, dos avis prenent el sol i mirant "la cosa".
Acompanyant els capellans cap a Missa, reconec Esteve Sendra (flauta), Faustí Lligoña (violí, amb barret) i J. Ametlla (violí, sense barret).
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.


Any 1899 (4)
I arriba l'hora del Ball, on hi reconec:
Darrere: Amadeu Sitjà (fiscorn)
Davant: J. Ametlla i Faustí Lligoña (violins).
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.


Any 1902
D'esquerra a dreta: Amadeu Sitjà i Vidal, Emili Marlet i Pujadas*, T. Riera, Anton Brugués i March, Marià Marenyà i Frigola** (representant), Marian Bataller i Llonch, Josep Tàpias i Canal, J. Ametlla, Joaquim Pou, Melcior Mayol i Sirvent i Jaume Sitjà i Estarriol.
En el revers de la postal es fa constar la nova incorporació d'aquest "distingit concertista de cornetí". També s'esmenta l'any de la creació, 1885.
** Marià Marenyà era de Palafrugell, i va ser un dels fundadors de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, on va tocar el 2n tenor entre 1888 i 1891. Va morir l'any 1917.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Principis de segle XX (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1904
Identifico, amb certes reserves:
Darrere: T. Riera, Martí Saló i Parals ("Martí del cornetí"), Amadeu Sitjà, Joaquim Jáuregui i Jaume Sitjà
Davant: Víctor Bertran, Marian Bataller, Antoni Brugués, Marià Marenyà i Melcior Mayol.
Foto: Fons Esteve Ferrer i Casañas. Arxiu Municipal de Granollers.


Any 1921 (2)
A dalt: Lluís Trescasas, Carles Domènech, Josep Tàpias (director), Daniel Roderas i Anton Brugués
Al mig: Melcior Mayol i Pere Galobardes
A baix: Esteve Bataller, Marian Bataller, Francesc Salvadó i Joan Vilà i Ayats (s'hi havia incorporat l'any 1917).
Foto: Josep Bosch i Plans.


Any 1922 (1)
A dalt: Joan Massó (violí), Lluís Trescasas (violí), Josep Tàpias (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Guillem Clot (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch.


Any 1922 (2)

Actuació durant les festes dels Sants Metges, al carrer de Joan Prim, de Granollers.
Darrere: Pere Llach (fiscorn), Guillem Clot (cornetí), Francesc Salvadó (cornetí), Melcior Mayol (viola) i Esteve Bataller (contrabaix)
Davant: Marian Bataller (flauta), Daniel Roderas (clarinet), Anton Brugués (clarinet), Josep Tàpias (violí director), Lluís Trescasas (violí) i Joan Massó (violí). 
Foto: Fons Esteve Ferrer i Casañas. Arxiu Municipal de Granollers.


Any 1923 (1)
A dalt: Josep Mª Ruera i Pinart (violí), Carles Domènech (violí), Josep Tàpias (violí director), Joan Serra (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Pere Galobardes (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Joan Vilà (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).


Any 1923 (2)
Revers de la posatal anterior.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1924 (1) (Director: Josep Mª Ruera)
Aquest és un moment clau en la història d'aquesta formació granollerina. Per raons que desconec hi ha fortes tensions i els músics que surten en aquesta postal fan fora el director, Josep Tàpias, assumint les seves tasques en Josep Mª Ruera. Però Tàpias, amb alguns dels músics que el van seguir i d'altres que en contracta, continua operant amb el nom de La Catalana. Durant les temporades 1924-1925 i 1925-1926 es poden veure anuncis de les dues orquestres als diaris de Granollers, i de les seves actuacions; es parla de La Catalana, dirigida per Josep Tàpias, i de La Catalana, dirigida per Josep Mª Ruera; ni els mitjans ni el públic prenen partit, donat que cada formació té un local on sol actuar fixe, i a més van fent festes majors tots plegats; això sí, en la propaganda (veure el següent revers de la postal) fan molt d'èmfasi en l'autenticitat. Tot plegat acaba la temporada 1926-1927, en què els "dissidents" es donen per vençuts (el seu contrincant era el President del Sindicat de Músics de Granollers i "els tenia molt ben posats" -m'he entretingut a repassar els seus escrits en el Butlletí del Sindicat-) i adopten el nom de Cobla-orquestra La Catalònia (Antiga Catalana), essent coneguts també familiarment com la'Orquestra d'en Mayol (per Melcior Mayol, el representant).
A dalt: Joan Diví (violí), Josep Castells (violí), Josep Mª Ruera (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Francesc ["Paco"] Banchs (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach i Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).


Any 1924 (2) (Director: Josep Mª Ruera)
Revers de la postal anterior. Llegeix les notes finals, per acabar de veure "l'ambient" que hi havia.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1924 (3) (Director: Josep Tàpias)

A dalt: Joan Massó (violí), Joan Coll i Gili (violí), Josep Tàpias (violí director), Eudald Malé i Prat (clarinet) i Eduard Tormo i Espí (clarinet)
Al mig: Miquel Vilà i Ferrer (violí) i Isidre Camprubí (cornetí)
A baix: Emili Cerezo i Salvat (contrabaix), Joan Puigdueta i Ruster (flauta), Marçal Aragay (cornetí) i Joan Vilà (fiscorn).
Com a curiositat, el tamany de la lira i l'espai inferior on hi ha el director són més grans que en els dissenys anteriors.
Foto: Josep Bosch. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1924 (4) (Director: Josep Tàpias)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1925 (1) (Director: Josep Mª Ruera)
A dalt: Joan Diví (violí), Esteva Mogas i Fusellas (violí), Josep Mª Ruera (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Francesc ["Paco"] Banchs (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).


Any 1925 (2) (Director: Josep Mª Ruera)
Revers de la postal anterior. A partir d'aquí aquests músics passen a ser la Cobla-orquestra La Catalònia (Antiga Catalana). A continuació podem veure una postal de La Catalana de Josep Tàpias.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1925 (3) (Director: Josep Tàpias)
A dalt: Josep Pérez (viola), Joaquim Castelló i Parramon (violí), Josep Tàpias (violí director), Andreu Casanovas (clarinet) i Eduard Tormo (clarinet)
Al mig: Joan Aragay (violí, fill de Marçal Aragay) i Isidre Camprubí (cornetí)
A baix: Emili Cerezo (contrabaix), Jaume Gaig i Garreta (flauta), Marçal Aragay (cornetí) i Àngel Viñolas (fiscorn).
Foto: Josep Bosch.
1) Col·lecció Jordi Mestres.
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1925 (4) (Director: Josep Tàpias)
Revers de la postal anterior. Tal com es pot veure en el revers de [Any 1924 (4) (Director: Josep Tàpias)] hi ha varis missatges adreçats a la formació escindida (dirigida per Josep Mª Ruera) que insistia en portar el mateix nom:
Única d'aital nom amb existència legal
Nom registrat
... aquesta vella corporació orquestral granollerina ...
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.



Any 1927
Festa Major, els mes d'Agost de 1927, a punt de tocar a l'envelat que va instal·lar la Societat L'Alhambra a la plaça d'en Perpinyà de Granollers (Plaça Lluís Maria Perpinyà), per la Festa Major.
Foto: Fons Esteve Ferrer i Casañas. Arxiu Municipal de Granollers.


Any 1934 (1)
Anunciats al programa de la Festa Major d'Avinyó de 1934, on es pot llegir que Josep Tàpias i Canal encara és el director. A destacar l'agermanament de la senyera i la bandera tricolor republicana.
Foto: Arxiu Municipal d'Avinyó.


Any 1934 (2)
Detall del programa. En formació d'Orquestrina, incorporant el jazzband, el trombó de vares, el banjo i els saxos, seguint els dictats de la moda del moment. Tot un canvi que van haver de fer per seguir treballant, tot i que també oferien la formació de Cobla i Orquestra.
Al costat de la bateria, dret, el saxofonista és Andreu Casanovas.
Foto: Arxiu Municipal d'Avinyó.


Any 1936
Segurament és la darrera foto, doncs amb la guerra es van dissoldre.
Foto: Josep Bosch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!