T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 24 de març del 2013

CATHALONIA (Barcelona)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1926
Cobla-orquestra de Barcelona fundada l'any 1920. El nom llatĂ­ de Catalunya, Cathalonia*, estava de moda en els ambients cultes de principis del segle XX, i a Girona hi va haver tambĂ© una Cobla-orquestra amb aquest nom i aquesta grafia. Decideixo conservar el nom sense accentuar.
Darrere: Desconegut, (2n trompeta), Desconegut (1er trompeta), Desconegut (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn) i Desconegut (contrabaix). Encara no portaven trombĂł.
Davant: Desconegut (flabiol), LaureĂ  TatchĂ© i Pol (2n tible), Desconegut (1er tible), NarcĂ­s Abadia** (1er tenor) i Desconegut (2n tenor).
Aquesta foto, que presento amb dues resolucions diferents, es va publicar a l'Almanac de la Sardana de 1926, i per tant pot ser anterior a aquell any.
* L'any 1244 un edicte de Jaume el Conqueridor estableix el lĂ­mit amb AragĂł definint Cathalonia universa des de Salses fins al Cinca.
** Tinc documentat a NarcĂ­s Abadia l'any 1905 com a clarinet solista de la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners; era de Llagostera.
Fotos: Arxiu Josep MÂȘ TatchĂ©.


Any 1928 (1)
Portada del trĂ­ptic que van editar l'any 1928, prenent per primera vegada la denominaciĂł de Cobla-Orquestra-Orquestrina.


Any 1928 (2)
En formaciĂł d'Orquestra.
Darrere: Desconegut (fiscorn), Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta), Salvador Plasencia i Soris (clarinet) i Desconegut (contrabaix)
Davant: Desconegut (clarinet), Narcís Abadia (clarinet), Miquel Felip i Carreras (flauta), Laureà Tatché (violí), Desconegut (violí) i Desconegut (violí).


Any 1928 (3)
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Desconegut, (2n trompeta), Desconegut (1er trompeta), Desconegut (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn), Desconegut (trombĂł) i Desconegut (contrabaix)
Davant: Laurà Tatché (flabiol), Miquel Felip (2n tible), Desconegut (1er tible), Narcís Abadia (1er tenor) i Salvador Plasencia (2n tenor).


Any 1928 (4)
En formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta), Desconegut (trombĂł de vares), Miquel Felip (flauta) i Desconegut (contrabaix)
Davant: Desconegut (piano), Laureà Tatché (violí), Desconegut (banjo), Salvador Plasencia (saxo alt), Narcís Abadia (saxo soprano) i Desconegut (jazz-band).


Any 1928 (5)
Text de presentació en el qual indiquen que "... seguint les tendencies d'altres conjunts musicals mes o menys similars ..." [transcripció literal] eixamplen la seva esfera d'acció, és a dir que es transformen en Cobla-Orquestra-Orquestrina "... comptant per a les Sardanes amb instruments propis de Cobla; per a Concerts amb els de Orquestra, i per a Balls amb instrumental propi d'Orquestrina ..." [transcripció literal]. Es fa esment també de que és el seu novÚ any d'existÚncia.


Any 1928 (6)
I tancant el tríptic, el nom del representant, Narcís Abadia, amb la seva adreça i l'any de publicació.


Anys 30 (1)
No tinc més dades d'aquesta foto, sembla que hi ha quatre canvis a la fila posterior comparant amb el tríptic de 1928.
Darrere: Desconegut, (2n trompeta), Desconegut (1er trompeta), Desconegut (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn), Desconegut (trombĂł) i Desconegut (contrabaix)
Davant: Laurà Tatché (flabiol), Desconegut (2n tible), Miquel Felip (1er tible), Narcís Abadia (1er tenor) i Salvador Plasencia (2n tenor).
A partir del mes de Febrer de 1936 no en trobo més informació a les hemeroteques.
Foto: Arxiu Eduard Boada.


Anys 30 (2)
Segell amb el qual marcaven el seu repertori. És molt similar al de la Cobla-orquestra Sureda.
A partir del mes de Febrer de 1936 no trobo mĂ©s informaciĂł a les hemeroteques de la Cobla-orquestra Cathalonia. És probable, doncs que es desfĂ©s al esclatar la guerra civil.
Foto: Arxiu Jordi Gallegos i CĂłrdoba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!