T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 29 de diciembre de 2012

LA PRINCIPAL DE SANT JOAN DE LES ABADESSES
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1935
Procedents de la Cobla-orquestra Santjoanenca (coneguts també quan feien ball com a Blau Jazz), i de la Cobla-orquestra Els Vermells, que dirigia Narcís Oliveras i Guillamet, l'any 1935 es crea aquesta Cobla-orquestra amb la voluntat d'obtenir una formació de categoria, i essent dirigida pel seu impulsor principal, l'esmentat Narcís Oliveras, a qui no sé reconéixer en aquesta foto, potser aquell dia només dirigia, ves a saber (podria ser el primer músic per l'esquerra, a darrere). Ahir, 27 de Desembre de 2012, vaig estar parlant amb dues persones que em van proporcionar dades d'aquesta i d'altres fotos; un és en Ramon Oliveras i Blanch, fill del fundador (i músic, igualment que el seu germà Mateu Oliveras i Blanch,  d'aquesta formació durant uns anys), i l'altre és el 1er tenor de la foto, en Roc Marco Palazón (amb qui vaig tocar dos anys a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa)
A darrere identifico: el 2n trompeta (primer per l'esquerra), Narcís Oliveras (?); el 1er fiscorn (tercer per l'esquerra), Francesc Santaló; i el contrabaix, Josep ("Pepito") Blay
A davant: flabiol, Joan Marco Palazón, germà d'en Roc, de qui ahir em vaig assebentar de la seva existència, doncs va morir a Terol poc abans de finalitzar la guerra civil; 1er tenor, Roc Marco Palazón; i 2n tenor, Jaume Carbonell.
Posat a donar dades de la família Marco, als que aprecio molt, vull fer esment d'un altre germà d'en Roc, l'Antoni, també més jove que ell, que va tocar molts anys a la Cobla La Principal d'Olot , i que degut a un greu accident automobilístic ocorregut l'any 1983 va haver de deixar la música; no fa pas molt que va morir.
I estic segur que al  fill d'en Roc, en Roc Marco  Blanch (amb qui vaig tocar quinze anys a la Cobla-orquestra Atlàntida i a l' Orquestra Catalana de Ball) li agradarà veure aquesta foto, doncs probablement ni ell ni el seu pare la tenen ! .


Any 1936
Darrere: Roc Marco Palazón, Desconegut, Esteve Serra, Jaume Carbonell, Antoni Aneiros, Josep Teixidor i Narcís Oliveras
Davant: Joan Marco Palazón, Joan Moré, Desconegut, Pere Santaló i Josep ("Pepito") Blay.


Any 1949
Amb el Pont Vell de fons, els caps dels músics semblen flotar per damunt de la mil·lenària Vila.
A dalt: Ramon Reig i Verdaguer, Rafel Portús, Ramon Portús, Lluís Ramírez i Malla *, Pere Abian i Pantebre, Ramon Oliveras, Antoni ("Ton") Tarrés i Mateu Oliveras
A baix: Vilalta, Narcís Oliveras i Jaume Busquets.
Actuaven també amb el noms de Cobla Pyrene (anaven sovint a la Catalunya Nord), Cobla Sanjuanense (obviaré l'explicació) i Pyrene-Jazz (quan feien Ball).
En Lluís Ramírez és pare i avi de dos destacats músics manlleuencs: Rafel Ramírez i Iborra i Rosa Maria Ramírez i Abella .


Any 1950
A la Festa dels pescadors, de Ripoll.
D'esquerra a dreta: Rafel Portús, Ramon Portús, Jaume Busquets, Pere Abian, Vilalta, Ramon Reig, Lluís Ramírez, Narcís Oliveras, Ramon Oliveras i Antoni ("Ton") Tarrés.


Any 1951
Tocant al Prat de la Riera, de Vic, el dia 7 d'Octubre de 1951. Aquell dia, la Colla Sardanista "Dolça Catalunya" , de Vic, va retre homenatge a dos compositors: Narcís Oliveras (autor de la sardana "Dolça Catalunya", de 1950, dedicada a l'esmentada Colla) i Segimon Claveria i Teulats (que va correspondre amb l'estrena de "La Sardana Ideal"). Hi havia dues cobles, l'altre era la Cobla-orquestra La Principal de Sant Hipòlit de Voltregà .
Em comentava en Ramon Oliveras que van tocar tres sardanes obligades: "El canari encara canta" [compositor i intèrpret: Narcís Oliveras] , de flabiol; "Colla Compte Jofre" [compositor i intèrpret: Mateu Oliveras], de tenora i "Búfalo Bill"  [compositor: Josep Coll i Ligora ; intèrpret: Ramon Oliveras], de fiscorn.
I parlant d'aquesta anècdota, m'explica en Miquel Comadevall que el seu pare, en Manel Comadevall, que aleshores tocava amb la Principal de Sant Hipòlit de Llobregat, també va tocar una obligada, en aquest cas de fiscorn (sí, tocava el fiscorn abans de la trompeta !); la sardana era "Vols escoltar?" , de Josep Saderra .
Darrere: Lluís Ramírez, Antoni ("Ton") Tarrés, Ramon Reig, Ramon Oliveras, Jaume Busquets i Josep Teixidor
Davant: Narcís Oliveras, Rafel Portús, Pere Abian, Mateu Oliveras i Joan Freixa i Fochs.
Any 1952 (1)
A Prada de Conflent hi anaven sovint. Fins i tot una vegada en que faltant poc per arribar-hi van tenir panna amb la "rubia" * en què viatjaven, els van venir a recollir amb el cotxe dels bombers !
A Prada, durant la postguerra hi havia espies franquistes, la missió dels quals era, sobretot, controlar qui visitava a Pau Casals (la por que Franco tenia de la Cultura només era comparable a la por que feia ell mateix com a ésser humà). Els pradencs aconsellaven a les orquestres que hi anaven a tocar, que no el visitéssin en grup, doncs en aquest cas es podien trobar, a la tornada, amb una sanció que consistia en un any sense poder actuar ... No sé si fou en aquesta ocasió, però una vegada els hi va fer arribar la sardana "Sant Martí del Canigó" i després de interpretada els hi va fer arribar una felicitació per l'execució de la mateixa.
Aquesta foto és del dia 14 de Juliol de 1952, festa nacional francesa.
Darrere: Lluís Ramírez, Antoni ("Ton") Tarrés, Ramon Reig, Ramon Oliveras, Jaume Busquets i Josep Teixidor
Davant: Narcís Oliveras, Rafel Portús, Pere Abian, Mateu Oliveras i Joan Freixa.
* La rubia era una furgoneta de passatgers, amb part de la carrosseria de fusta.
La foto en color gris és de l'Arxiu de Núria i Carme Freixa i Domènech.


Any 1952 (2)
Foto de la mateixa audició que l'anterior. Tot i que la qualitat no és molt bona, serveixi com a testimoni.
Foto: Arxiu Josep Sellas.


Any 1953 (1)
Els quatre músics de dalt: Lluís Ramírez, Jaume Busquets, Antoni ("Ton") Tarrés i Emili Sellas
Els tres següents: Mateu Oliveras, Narcís Oliveras i Pere Abian
Els dos de sota seu: Joan (era de Montesquiu) i Josep Teixidor
Els tres d'abaix de tot: Joan Freixa, Ramon Reig i Ramon Oliveras.
Any 1953 (2)
Seqüència de dues fotografies fetes a Prades, on hi anaven sovint.
Darrere: Lluís Ramírez, Joan (de Montesquiu), Ramon Reig, Ramon Oliveras, Jaume Busquets i Josep Teixidor
Davant: Narcís Oliveras, Emili Sellas, Pere Abian, Mateu Oliveras i Joan Freixa.
Fotos: Arxiu Núria i Carme Freixa i Domènech.

2 comentarios:

 1. Núria Freixa Domènech22 nov. 2015 21:26:00

  Bon vespre, sóc la filla d'en Joan Freixa Fochs, que és dels tres de baix el de l'esquerra. Ell no és Joan B. El que es deia així era el mestre Juan Baptista Freixa Masolvé.
  El pare sempre ens explicava l'anada a Prades del Conflent amb "La Rubia" i allí em va comprar la meva primera nina, que era de celuloide. Ell n'estava molt orgullós. Era de Manlleu, com en Ramírez.
  Tocava la tenora, el clarinet i el saxo, depenent de l'ocasió i també era vocalista.
  Contenta que en preserveu la memòria.
  Email: nuriafreixadomenech@gmail.com

  ResponderEliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!