T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 15 de desembre del 2012

CATALUNYA (Bordils)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1953
Cobla-orquestra de Bordils, fundada l'any 1953. Gairebé tots els components procedien de la Cobla-orquestra Girona, tal com podem veure si cliquem l'enllaç i mirem les fotos de 1951 i 1952, i de la Cobla-orquestra Casablanca, que també era de Girona.
En Jaume Nonell i Juncosa va descobrir aquesta pàgina 15 del Carnet del Sardanista nº 390, d'Abril de 1953, i me la va fer arribar de seguida, i l'Eduard Boada i Silvestre, un altre col·laborador indispensable en aquest blog, me l'ha passat ben escanejada. 
Transcric el text d'aquest valuós document, on a més d'un encertat comentari sobre la sardana Garin, de Tomàs Bretón, podem veure la primera composició d'aquesta formació bordilenca. Corregeixo algunes faltes d'ortografia castellana i alguns dels noms, catalanitzant aquests i posant-hi els segons cognoms:

NOTICIARIO
Próximo a reanudarse la temporada sardanista 1953-54 informamos a nuestros lectores la aparición de un nuevo conjunto de COBLA-ORQUESTA que con el nombre de "CATALUNYA" empieza esta temporada la propagación de la sardana con el más elevado ahínco de superación. Lo componen en su mayor parte elementos procedentes de la Cobla-Orquesta "GIRONA".
Su plantilla de profesores está integrada por: Lluís Buscarons i Pastells*, (flabiol, flauta y saxo), Joan Garganta i Vilà (tible, clarinete y saxo), Jacint Sau i Casademont ["Cintet de Bordils"] (tible, violín y saxo), Francesc Batlle i Soler (tenora, clarinete y saxo), Pere Buscarons i Pastells** (tenora, violín y saxo), Desideri Brugués i Gou ["Dèri"] (trompeta i contrabajo), Olegari Freixas i Darder ["Gari"] (trompeta y violín), Joan Moreno i Ramos (trombón y piano), Joaquim Carbonell i Trayter (fiscorno y trombón de varas), Martí Bagudà i Bellapart (fiscorno, violín y trombón de varas) y Joan Esponellà i Saballs (contrabajo y violín).
Radica su sede en Bordils (Gerona) y su representante lo es Desideri Brugués i Gou ["Dèri"], Carretera nº 10, Bordils (Gerona).
Deseamos a este conjunto un buen principio de temporada y le deseamos largos años de convivencia entre sus elementos.

* En Lluís Buscarons sempre va ser un home inquiet, encapçalant moltes vegades noves formacions ...
** Hi vaig tocar cinc temporades a la Cobla-orquestra Màxims.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1955 (1)
Aquesta és la primera posatal que tinc de la formació, que presento amb dues resolucions.
Hi tenim, començant a dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar fins a dalt a la dreta:
Agustí Planiol i Talleda, Martí Bagudà i Bellapart, Desideri Brugués i Gou ("Dèri"), Lluís Serra i Ragolta, Joan Portas i Sala*, Gregori Vaquero i Morillo, Josep Torrentó, Alfons Miàs i Martí, Ramon Capdeferro i Capdeferro, Marcel Rahola i Quirch, Emili Corominas i Gelada i Salvi Bach i Planas.
* Hi vaig tocar dues temporades a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa.
Foto: Arxiu Alfons Miàs.


Any 1955 (2)
Revers de la postal anterior, on hi consta el nom del representant, Desideri Brugués i Gou ("Dèri"), l'adreça i el telèfon.
Foto: Arxiu Alfons Miàs.


Any 1955 (3)
Acordió: Ramon Capdeferro
Bateria: Gregori Vaquero
Contrabaix: Lluís Serra
Trombons: Salvi Bach i Martí Bagudà
Trompetes: Alfons Miàs (que debutava com a trompeta i violí, als seus 18 anys), Desideri Brugués ("Dèri") i Emili Corominas.
Saxos: Joan Portas, Agustí Planiol, Marcel Rahola i Josep Torrentó [?].


Any 1956 (1)
De dalt a baix i cap a la dreta: Martí Bagudà (1er violí, trombó i fiscorn ), Joan Garganta i Vilà (clarinet, saxo i tenora),  Joan Torras i Mis (bateria i trombó), Ramon Capdeferro (director, piano i flabiol), Joan Juanola i Siqués (violí, saxo i 1er tible), Salvador Riumalló i Salagran (violí, saxo i 1er tenor), Desideri Brugués i Gou ["Dèri"] (violí i 1er trompeta), Josep Vidal i Lloveras (flauta, saxo i 2n tible), Josep Llorens i Puig (violí, cantant i trompeta), Salvi Bach i Planas (trombó i fiscorn), Josep Torrentó (saxo?) i Joan Padrosa (contrabaix).
Cartell: Arxiu Josep Llorens.


Any 1956 (2)
En Josep Llorens era el vocalista i trompeta.
Foto segona: Arxiu Josep Llorens.


Any 1956 (3)

Aquesta foto i la següent podrien ser de principis de 1957, a finals de la temporada 1956-1957. Els veiem berenant, en alguna tornabodafontada o feixina, és a dir, el darrer dia de la Festa Major que se celebrava amb un berenar i una ballada en algun paratge campestre prop del poble.
1.- Salvador Riumalló [?]
2.- Joan Padrosa [?]
3.- Josep Llorens [?]
4.-
5.- Desideri Brugués ("Dèri")
6.- Jacint ("Cinto") Xiberta i Serra (xofer de Celrà que els transportava amb el seu autocar)
7.- Josep Torrentó [?]
8.- Antoni Mediñà ("Toni Gros")
9.- Josep Vidal
10.- Ramon Capdeferro [?]


Any 1956 (4)

Mateix lloc i esdeveniment que la foto anterior.
1.- Jacint ("Cinto") Xiberta i Serra (xofer)
2.- 
3.- Salvador Riumalló [?]
4.- Joan Torras
5.- Josep Llorens
6.- Joan Garganta [?]
7.- Antoni Mediñà ("Toni Gros")
8.- Martí Bagudà [?]
9.- Salvi Bach
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1957 (1)
Postal i detall, amb foto de Barber.
Columna esquerra: Pere Cortada i Carbonell [trombó], Josep Riumalló i Salagran* [trombó], Jaume Cristau [contrabaix i cantant] i Josep Cassú [piano i cantant]
Al mig: Joan Torras [bateria i cantant]
Columna dreta: Antoni Mediñà i Carreras ("Toni Gros") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta], Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta] i Antoni Moré i Anglada  ("Toni Petit") [saxo tenor]
A baix a la dreta: Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt], Rossend Motas i Ferran** [saxo alt: en aquests primers dies com a músic professional rebia dels seus companys el carinyós apel·latiu de "el nen de Rupià"] i Salvador Riumalló [saxo tenor].
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina Calidæ.
** El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'existència del meu blog, em truqués. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent català de Rupià, tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya (a Brasil, concretament). Ha anat vinguent regularment, i em va explicar que el mes de Maig de 1960 va marxar al Brasil (un viatge d'un mes en barco), i el mes de Juny ja es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla). Abans de marxar a fer les Amèriques, i després del seu pas per la Cobla-orquestra Catalunya va estar una temporada i mitja a la Cobla-orquestra La Principal de Cassà.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (2)
Darrere: Joan Torras (bateria i cantant), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta, sembla que fent un solo), Lluís Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta, que anima al seu colega)
Al mig: Jaume Cristau (contrabaix i cantant), Josep Riumalló (trombó) i Pere Cortada (trombó)
Davant: Josep Cassú (piano), Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo), Salvador Riumalló (saxo), Rossend Motas (saxo) i Francesc ["Cari"] Pomés (saxo).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (3)
Probablement a Arenys de Mar.
A dalt: Joan Torras (bateria), Josep Riumalló (violí), Desideri Brugués ["Dèri"] (maraques) i Lluís Subiranas ["Subi"] (violí, que m'ajuda en la identificació dels músics d'aquesta foto i de la següent).
A baix: Jaume Cristau (cantant), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix, tapat pel cantant), Josep Cassú (acordió), Antoni Moré ["Toni Petit"] (violí), Salvador Riumalló (violí), Rossend Motas (clarinet) i Francesc ["Cari"] Pomés (violí).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (4)
Jaume Cristau, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (5)
La mateixa foto anterior, ara en format de postal, dedicada al propietari de la foto, que encara era molt jovenet, i que arribaria a formar part de la Catalunya, entre d'altres, com podem veure en aquest blog.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1957 (6)
Joan Torras, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (7)
Curiosament en aquesta fotografia no hi ha els trombons (Josep Riumalló i Pere Cortada).
Darrere: Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta)Lluís Subiranas ["Subi"] (trompeta), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta), Joan Torras (bateria) i Josep Cassú (piano)
Davant: Francesc ["Cari"] Pomés (saxo alt), Rossend Motas (saxo alt), Salvador Riumalló (saxo tenor), Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo tenor) i Jaume Cristau (contrabaix).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1958 (1)
En primer terme veiem en Rossend Motas que es va retratar amb els seus oncles Jaume Motas i Font i Francesca Escuain i Clavel, a peu d'escenari.
L'orrquestra es veu parcialment:
Darrere: Josep Cassú,
Desideri Brugués ("Dèri"), Lluís Subiranas ("Subi") i Antoni Mediñà ("Toni Gros")
Al mig: Josep Riumalló i Pere Cortada

Davant: Salvador Riumalló i
Francesc ("Cari") Pomés.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1958 (2)
Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1958.
Darrere: Antoni Mediñà ("Toni Gros"), Lluís Subiranas ("Subi"), Joan Torras, Josep Riumalló i Josep Cassú
Davant: Antoni Moré ("Toni Petit"), Pere Cortada, Francesc ("Cari") Pomés, Rossend Motas, Salvador Riumalló i Jaume Cristau.
A destacar l'absència de Desideri Brugués ("Dèri"), potser estava malalt ...
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1959 (1)
Cartell de la temporada 1959-1960 del qual en podem veure els detalls en les imatges següents. En aquest cartell s'hi pot veure una estelada camuflada. Va ser idea d'en Jaume Cristau, segons explica ell mateix en aquesta entrevista.
Foto: Barber. Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.



Any 1959 (2)
Primer detall del cartell anterior. La temporada 1959-1960 el fotògraf Barber va aprofitar la foto que podem veure més amunt [Any 1957 (1)] per fer aquest cartell, canviant els músics de lloc i les fotos de dos saxofonistes, i retallant el cap de Joan Torras, posant-hi el cap d'en Josep Llorens, que el substituia en les tasques de bateria i cantant.
Al mig: Josep Llorens [bateria i cantant]
Començant per dalt a la dreta, i continuant en sentit horari: Jaume Cristau [contrabaix i cantant], Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt], Narcís Perich [saxo alt], Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor], Narcís Miquel i Hosta ("Siset") [saxo tenor], Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta], Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta], Josep Riumalló [trombó], Pere Cortada [trombó] i Josep Cassú [piano i cantant].
Foto: Barber. Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (3)
Segon detall del cartell anterior, en una espectacular "violinada".
A l'esquerra: Josep Cassú [piano] Antoni Mediñà ("Toni Gros") [contrabaix]
Els violins, de dalt a baix: Narcís Miquel ("Siset")Antoni Moré ("Toni Petit")Josep RiumallóJosep LlorensJaume CristauNarcís PerichDesideri Brugués ("Dèri"), Pere Cortada, Francesc ("Cari") Pomés i Lluís Subiranas ("Subi").
Foto: Barber. Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (4)
Detqll del cartell anterior, amb els tres vocalistes d'aquella temporada: Jaume Cristau, Josep Cassú i Josep Llorens.
Foto: Barber. Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (5)
El dia 23 de Juny de 1959 van amenitzar la revetlla de Sant Joan al Club Los Almendros, de Palafrugell, on van acompanyar al cantant Juanito Segarra, i la resta de l'espectacle, que també incloïa una cantant flamenca.
A l'esquerra, el trio de ritme: Josep Cassú [piano], Josep Llorens [bateria] i Jaume Cristau [contrabaix]
Darrere: Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta] i Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta]
Davant: Narcís Miquel ("Siset") [saxo tenor], Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor], Pere Cortada [violí], Josep Riumalló [violí], Narcís Perich [saxo alt] i Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt, que en aquest tema no tocava].
Fotos: Arxiu Josep Llorens.


Any 1960 (1)
Cartell de la temporada 1960-1961
Al centre: Antoni Mediñà ["Toni Gros"]
Començant pel músic que està mes enlaire, i seguint cap a la dreta, hi tenim: Teodor Parella i Ciurana*, Carles Varela i MarimontJosep Quer i Agustí , Josep Riumalló, Narcís Miquel ("Siset"), Antoni Moré ("Toni Petit")Jaume Cristau i Brunet , Francesc ("Cari") Pomés,  Lluís Subiranas ("Subi"), Desideri Brugués ("Dèri") i Ramon Expósito i Noguer ("Ramon de Sant Julià"). El cantant de dalt de tot a la dreta, és el mateix Jaume Cristau que ens trobem entre els violins.
Foto: Barber.
* Cosí de Teodor ("Teo") Parella i Surroca, fiscornaire durant molts d'anys a la Cobla-orquestra Selvatana.


Any 1960 (2)
Tocant sardanes a la Rambla de Figueres, per les Festes de Maig de 1960.
Darrere: Antoni Mediñà ["Toni Gros"], Lluís Subiranas ("Subi"), Desideri Brugués ("Dèri"), Josep Quer*, Josep Riumalló i Josep Cassú i Serra
Davant: Carles Varela, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Francesc ("Cari") Pomés, Narcís Miquel ("Siset"), Antoni Moré ("Toni Petit") i Jaume Cristau.
* Podria ser Pere Cortada i Carbonell.


Any 1960 (3)
Ball al Certamen, durant les Festes de Maig de Figueres, l'any 1960.
Ritme: Jaume Cristau (contrabaix), Teodor Parella (piano, no es veu) i Josep Cassú (bateria)
Metall: Desideri ["Dèri"] Brugués, Lluís Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompetes), i Josep Riumalló i Josep Quer (trombons)
Saxos: Narcís Miquel ["Siset"], Antoni Moré [Toni Petit"], Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Carles Varela i Francesc ("Cari") Pomés.


Any 1960 (4)
En formació de Ball. 
Darrere: Josep Cassú (bateria), Jaume Cristau (contrabaix), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta), Lluís Subiranas ["Subi"] (trompeta), Desideri ["Dèri"] Brugués (trompeta), Josep Riumalló (trombó) i Josep Quer (trombó)
Davant: Teodor Parella (piano), Narcís Miquel ["Siset"] (saxo tenor), Antoni Moré [Toni Petit"] (saxo tenor), Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"] (clarinet), Carles Varela (saxo alt) i Francesc ["Cari"] Pomés (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep Riumalló.


Any 1960 (5)

Passejant per L'Escala, amb unes noies del poble.
D'esquerra a dreta: Josep Riumalló, Carles Varela, Teodor Parella i Lluís Subiranas ("Subi").
Foto: Arxiu Carles Varela.


Any 1961 (1)
Cartell de la temporada 1961-1962.
De dalt a baix: Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Ferran Ripoll*, Josep Genís i Dalmau, Llorenç Sabaté i Reixach, Francesc ["Cari"] Pomés, Narcís Miquel ["Siset"], Desideri Brugués ["Dèri"], Josep Mª Roviras i Bofill ["Xivi"], Martí Genís i Noguer (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot), Francesc ["Paco"] Marcos (cantant), Carles Varela i Antoni Mediñà ["Toni Gros"].
No tenien piano ni bateria, i hi continuaven anant en Josep Cassú (piano) i  en Josep Colls (bateria).
* En Ferran Ripoll  havia de tocar la tenora i el saxo, pero no va debutar ja que es va tallar un dit; uns anys més tard es va arreglar un saxo i va poguer tocar en algún conjunt de música moderna de Girona. En el seu lloc es va contractar en Germà Sàbat i Soler, excel·lent violí i flabiol i que va agafar la segona tenora fins que en Carles Varela, el mes d'Octubre, va marxar la mili ; en Germà Sabat va passar a flabiol, i l'Antoni Moré ("Toni Petit") a 2n tenor per la resta de la temporada.
Foto: Barber.


Any 1961 (2)
Una foto informal a l'escenari de la Sala de Ball d'Agullana, durant el mes d'Agost de 1961.
D'esquerra a dreta: Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Josep Mª Roviras ["Xivi"], Francesc ["Paco"] Marcos, Martí Genís i Carles Varela.


Any 1961 (3)
A Roda de Ter el dia 23 de Setembre de 1961.
Darrere: Llorenç Sabaté, Desideri Brugués ("Dèri"), Josep Mª Roviras ("Xivi"), Josep Genís i Martí Genís*
Davant: Carles Varela, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Francesc ("Cari") Pomés, Narcís Miquel ("Siset"), Germà Sàbat i Antoni Mediñà ("Toni Gros").
* Igual que en les dues imatges següents, el pare i fill surten tocant junts; també coincideixen en el cartell d'aquella temporada [Any 1961 (1)]
Foto: Arxiu Martí Genís.


Any 1962 (1)
Cartell de la temporada 1962-1963, amb els músics duplicats, tocant instruments diversos, i així semblava que era una formació molt nombrosa ...
Foto: Barber. Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).



Any 1962 (2)

Detall dels músics del cartell anterior. Sembla que n'hi ha molts, però la majoria hi surt dues vegades.
1.- Germà Sàbat (violí)
2.- Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (violí)
3.- Julián Sanguino (violí)
4.- Martí Genís (violí)
5.- Josep Genís (violí)
6.- Josep Mª Roviras ["Xivi"] (violí)
7.- Antoni Moré ["Toni Petit"] (violí)
8.- Desideri Brugués ["Dèri"] (violí)
9.- Julián Sanguino (saxo alt)
10.- Germà Sàbat (saxo alt)
11.- Narcís Roura i Palmada ["Messié"] (saxo alt)
12.- Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo tenor)
13.- Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (saxo baríton)
14.- Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix)
15.- Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta)
16.- Antoni Mediñà ["Toni Gros"] [?] (violí)
17.- Jesús Imbernón i Cervantes  (trompeta)
18.- Narcís Roura i Palmada ["Messié"] (violí)
19.- Ferran Ripoll (bateria)
20.- Ferran Ripoll (vocalista)
21.- Josep Mª Roviras ["Xivi"] (trompeta)
22.- Martí Genís (trombó)
23.- Josep Genís (trombó)
24.- Josep Cassú (director)
F
oto: Barber. Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1962 (3)
Simpàtica imatge, segurament abans de marxar una mica lluny. A dalt de l'autocar hi ha un rètol que posa: "Cobla Orquesta Cataluña - Bordils, Tel. 9"
Reconec els següents músics:
A baix: Conrad Gou i Mulà ("Ra"), amb camisa fosca; Roc Marco (amb qui vaig tocar quinze anys a la Cobla-orquestra Atlàntida), amb les mans al cinturó, corbata i ulleres fosques; Enric Rigau i Prats*, Jordi Genoher i Mias [sense accent] (trompeta), Lluís Brugués i Agustí i el xofer.
A dalt de l'autocar: Eliseu Expósito i Roura (germà per part de pare d'en Ramon Expósito i Noguer, que també apareix en aquesta entrada), i Desconegut (amb ulleres fosques).
* Des de 2017 fins l'any 2022 vam tocar a l'Orquestrina Calidæ.


Any 1962 (4)
A punt de fer ball.
Darrere: Josep Cassú (acordió), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta), Jesús Imbernón [?] (trompeta), Martí Genís (trombó) i Josep Genís (trombó)
Davant: Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (saxo), Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo), Julián Sanguino [i García?] (saxo), Narcís Roura i Palmada ["Messié"] (saxo) i Germà Sàbat (saxo).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1962 (5)
A punt de fer ball, mateixa sessió que la foto anterior.
Darrere: Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix), Josep Cassú (acordió), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta), Jesúsd Imbernón [?] (trompeta), Martí Genís (trombó) i Josep Genís (trombó)
Davant: Josep Mª Roviras ["Xivi"] (bateria), Vicenç Ferrer ["Granota"] (saxo), Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo), Julián Sanguino [i García?] (saxo), Narcís Roura ["Messié"] (saxo) i Germà Sàbat (saxo).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1963 (1)
Cartell de la temporada 1963-1964.
Foto: Barber. Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).



Any 1963 (2)
Detall dels músics del cartell anterior.
A la dreta, el trio de ritme: Gregori Vaquero (bateria i cantant), Lluís Brugués (piano) i Ferran Bassà i Güell ["Nando Figueras"] (contrabaix)
Començant per baix a l'esquerra, i seguint en sentit horari: Antonio Camacho (trompeta, músic militar), Jesús Imbernón i Cervantes (trompeta, de La Cellera de Ter), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta), Conrad Gou ["Ra"] (trombó), Antonio Cotolí Ortiz (trombó, músic militar), Narcís Roura i Palmada ["Messié"] (saxo alt), Julián Sanguino [i García?] (saxo alt, músic militar), Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (saxo baríton) i Josep Brugués i Feliu (saxo tenor).
Foto: Barber. Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1964

Cartell de la temporada 1964-1965, segons consta en el Dipòsit Legal de la impremta. Tot i així, les fotos podrien ser d'una mica abans, donat l'aspecte de nen del pianista, més a prop de 1962 que de 1966.
Hi ha dos músics que surten repetits com a cantants.
1.- Desconegut (trompeta)
2.- Antonio Cotolí i Ortiz (trombó)
3.- Desideri Brugués i Gou ["Dèri"] (trompeta)
4.- Conrad Gou i Mulà ["Ra"] (trombó)
5.- Jordi Genoher i Mias (trompeta)
6.- Lluís Brugués i Agustí (piano)
7.- Eliseu Expósito (saxo alt)
8.- Roc Marco i Blanch (saxo alt)
9.- Josep Brugués i Feliu [?] (saxo tenor)
10.- Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (saxo baríton)
11.- Enric Rigau i Prats (contrabaix)
12.- Gregori Vaquero i Morillo (bateria)
13.- Conrad Gou i Mulà ["Ra"] (cantant)
14.- Lluís Brugués i Agustí (cantant)
Foto: Museu de Girona.


Any 1966 (1)
Fulletó de propaganda, del qual en faig un detall, de la temporada 1966-1967, retratats a peu de l'autocar que els portava amunt i avall per les Festes Majors de Catalunya. En presento dues versions.
Treient el cap per les finestres: Jacint Xiberta i Serra, el xofer i propietari de l'autocar [de Celrà], Joan Pujol i Albertí [de Sant Feliu de Guíxols]  i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi")* [de Salt]
A terra: Esteve Palet i Ribas** [de Bordils], Enric Dorca i Call ("Quique") [de Vidreres], Josep Mª Barretina i Carbó [de Viladamat], Conrad Gou i Mulà ("Ra") [de Juià], Francesc ("Paco") Camarasa i Fuster [de Girona], Francesc Galindo i Navarro (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot) [de Sant Daniel], Antoni Marco i Palazón [de Tortellà], Lluís Brugués i Agustí*** [de Bordils] i Desideri Brugués i Gou ("Dèri") [de Bordils].
* El sobrenom Fasi li va posar el músic Joan ("Nitu") Fabra i Bassegoda, que va coincidir amb en Salvador Guardiola en diverses formacions. En Salvador sempre comentava que li agradava, perquè no només remetia al seu segon cognom, Bonifasi, sino que també feia referència a dues notes musicals: FA i SI. Vaig coincidir amb ell a la Big Band de Girona.
** Amb l'Esteve vaig anar-hi a classes de saxo l'any després de la mili (1978), anant després al Conservatori del C/. Bruc de Barcelona.
*** En Lluís és qui em proporciona aquestes dades tant precises. Trenta-dos anys després ell i l'Esteve Palet van coincidir uns anys al Conjunt Setson, de Girona.
Fotos: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1966 (2)
Fulletó idèntic a l'anterior, però sense retolar, i amb el segell de la Cobla-orquestra Catalunya
Treient el cap per les finestres: Jacint Xiberta, el xofer i propietari de l'autocar [de Celrà], Joan Pujol i Albertí [de Sant Feliu de Guíxols]  i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi") [de Salt]
A terra: Esteve Palet i Ribas [de Bordils], Enric Dorca i Call ("Quique") [de Vidreres], Josep Mª Barretina i Carbó [de Viladamat], Conrad Gou i Mulà ("Ra") [de Juià], Francesc ("Paco") Camarasa i Fuster [de Girona], Francesc Galindo i Navarro [de Sant Daniel], Antoni Marco i Palazón [de Tortellà], Lluís Brugués i Agustí [de Bordils] i Desideri Brugués i Gou ("Dèri") [de Bordils].
Foto: Arxiu Família Dorca.


Any 1966 (3)
Acompanyant l'Esbart d'Arles-sur-Tech a la localitat francesa de Dax.
Foto: Photo Albert (Dax). Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1966 (4)
1: Lluís Brugués (fiscorn, queda amagat darrere la noia)
2: Salvador Guardiola ["Fasi"] (trombó)
3: Joan Pujol (fiscorn)
4: Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta)
5: Esteve Palet (tible)
6: Antoni Marco (tible)
7: Enric Dorca ["Quique"] (trompeta, queda tapat)
8: Josep Mª Barretina (flabiol i timbal)
9: Francesc ["Paco"] Camarasa (tenora)
10: Francesc Galindo (tenora)
Foto: Photo Albert (Dax). Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1967 (1)
Drets: Félix Del Saz, Desconegut*Enric Dorca ("Quique"), Desconegut*, Francesc Felip i Girona, Desideri Brugués ("Dèri") i Esteve Palet
Asseguts: Salvador Guardiola ("Fasi"), Conrad Gou ("Ra") i Lluís Brugués.
* Els dos Desconeguts no eren músics, es van posar en el lloc de Joan Pujol (que no va arribar a començar la temporada) i de Santiago Salip [tenora], que és qui va fer la foto.
Foto: Santiago Salip. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1967 (2)
Aplec de Les Salines, a Maçanet de Cabrenys, el 6 d'Agost de 1967.
Al rest de davant hi veiem: Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix, que està d'esquenes), Esteve Palet (2n tible) i Lluís Brugués (flabiol)
A la dreta, de darrere cap a davant: Enric Dorca ["Quique"] (2n trompeta), Desideri Brugués ["Dèri"] (1er trompeta), Conrad Gou ["Ra"] (1er fiscorn) i Joan Pujol (2n fiscorn).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1967 (3)
Un moment d'esbarjo durant l'Aplec de Les Salines, a Maçanet de Cabrenys, el 6 d'Agost de 1967.
Drets: Esteve Palet, Teresa Ferrusola i Bosch (de Llers), Lluís Brugués i una noia de Figueres que es deia Anna
Assegut: Conrad Gou ("Ra").
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1968
Aquesta fotografia, feta a L'Horta de Sant Joan el dia 8 de Setembre de 1968, és possiblement la darrera de la Cobla-orquestra Catalunya, de Bordils, que es va desfer al acabar la temporada 1968-1969.
D'esquerra a dreta: Lluís Brugués i Agustí, Miquel Díaz i García (músic militar), Pere Cortada i Puig, Enric Dorca i Call ("Quique"), Esteve Palet i Ribas, Desideri Brugués i Gou ("Dèri"), Conrad Gou i Mulà ("Ra") i Josep Túrias i Santaló.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.

2 comentaris:

  1. Quina il.lusió veure aquesta foto del meu pare !! No la tenia, de fet en tinc ben poques així de músic , ens va deixar una revetlla de Sant Joan amb 40 anys , massa aviat . M'haguès agradat tant que veiès que jo també m'he dedicat a cantar i poguer cantar plegats .... Moltes gràcies.
    Susanna del Saz .

    ResponElimina
  2. Ja veus, Susanna, aquesta és una de les raons per les que faig aquest blog.

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!