T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 15 de diciembre de 2012

CATALUNYA (Bordils)
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1955 (1)
Cobla-orquestra de Bordils, fundada entre els anys 20 i 30, desfeta durant la guerra civil. L'any 1952, en Desideri Brugués, que estava al front de la Cobla-orquestra Casablanca, degut a problemes de registre del nom (a Barcelona hi havia una Orquestra amb el mateix nom registrat) el canvia, i li posa Cobla-orquestra Catalunya.
Començant a dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar fins a dalt a la dreta:
Agustí Planiol, Martí Bagudà i Bellapart, Desideri Brugués ("Dèri"), Lluís Serra, Joan Portas, Gregori Vaquero, Josep Torrentó, Alfons Miàs, Ramon Capdeferro i Capdeferro, Marcel Rahola i Quirch, Emili Corominas i Gelada i Salvi Bach.


Any 1955 (2)
Acordió: Ramon Capdeferro
Bateria: Gregori Vaquero
Contrabaix: Lluís Serra
Trombons: Salvi Bach i Martí Bagudà
Trompetes: Alfons Miàs (que debutava com a trompeta i violí, als seus 18 anys), Desideri Brugués ("Dèri") i Emili Corominas.
Saxos: Joan Portas (hi vaig tocar dues temporades a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa), Agustí Planiol, Marcel Rahola i Desconegut.Any 1956 (1)
De dalt a baix i cap a la dreta: Martí Bagudà (1er violí, trombó i fiscorn ), Joan Garganta (clarinet, saxo i tenora),  Joan Torras (bateria i trombó), Ramon Capdeferro (director, piano i flabiol), Joan Juanola (violí, saxo i 1er tible), Salvador Riumalló i Salagran (violí, saxo i 1er tenor), Desideri Brugués ["Dèri"] (violí i 1er trompeta), Josep Vidal (flauta, saxo i 2n tible), Josep Llorens (violí, cantant i trompeta), Salvi Bach (trombó i fiscorn), Josep Torrentó (trompeta) i Joan Padrosa (contrabaix).
Cartell: Arxiu Josep Llorens.


Any 1956 (2)
En Josep Llorens era el vocalista i trompeta.
Foto segona: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (1)
Postal i detall, amb foto de Barber.
Columna esquerra: Pere Cortada i Carbonell [trombó], Josep Riumalló i Salagran [trombó], Jaume Cristau [contrabaix i cantant] i Josep Cassú [piano i cantant]
Al mig: Joan Torras [bateria i cantant]
Columna dreta: Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta], Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta] i Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor]
A baix a la dreta: Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt], Rossend Motas i Ferran* [saxo alt: en aquests primers dies com a músic professional rebia dels seus companys el carinyós apel·latiu de "el nen de Rupià"] i Salvador Riumalló [saxo tenor].
* El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'existència del meu blog, em truqués. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent català de Rupià, tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya (a Brasil, concretament). Ha anat vinguent regularment, i em va explicar que el mes de Maig de 1960 va marxar al Brasil (un viatge d'un mes en barco), i el mes de Juny ja es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla). Abans de marxar a fer les Amèriques, i després del seu pas per la Cobla-orquestra Catalunya va estar una temporada i mitja a la Cobla-orquestra La Principal de Cassà.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (2)
Darrere: Joan Torras (bateria i cantant), Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta, sembla que fent un solo), Lluís Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta, que anima al seu colega)
Al mig: Jaume Cristau (contrabaix i cantant), Josep Riumalló (trombó) i Pere Cortada (trombó)
Davant: Josep Cassú (piano), Antoni Moré ["Toni Petit"] (saxo), Salvador Riumalló (saxo), Rossend Motas (saxo) i Francesc ["Cari"] Pomés (saxo).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (3)
Probablement a Arenys de Mar.
A dalt: Joan Torras (bateria), Josep Riumalló (violí), Desideri Brugués ["Dèri"] (maraques) i Lluís Subiranas ["Subi"] (violí, que m'ajuda en la identificació dels músics d'aquesta foto i de la següent).
A baix: Jaume Cristau (cantant), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix, tapat pel cantant), Josep Cassú (acordió), Antoni Moré ["Toni Petit"] (violí), Salvador Riumalló (violí), Rossend Motas (clarinet) i Francesc ["Cari"] Pomés (violí).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (4)
Jaume Cristau, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.Any 1957 (5)
Joan Torras, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.Any 1958 (1)
En primer terme veiem en Rossend Motas que es va retratar amb els seus oncles Jaume Motas i Font i Francesca Escuain i Clavel, a peu d'escenari.
L'orrquestra es veu parcialment:
Darrere: Josep Cassú,
Desideri Brugués ("Dèri"), Lluís Subiranas ("Subi") i Antoni Mediñà ("Toni Gros")
Al mig: Josep Riumalló i Pere Cortada

Davant: Salvador Riumalló i
Francesc ("Cari") Pomés.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.Any 1958 (2)
Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1958.
Darrere: Antoni Mediñà ("Toni Gros"), Lluís Subiranas ("Subi"), Joan Torras, Josep Riumalló i Josep Cassú
Davant: Antoni Moré ("Toni Petit"), Pere Cortada, Francesc ("Cari") Pomés, Rossend Motas, Salvador Riumalló i Jaume Cristau.
A destacar l'absència de Desideri Brugués ("Dèri"), potser estava malalt ...
Foto: Arxiu Jordi Rocas.Any 1959 (1)
La temporada 1959-1960 el fotògraf Barber va aprofitar la foto que podem veure més amunt [Any 1957 (1)] per fer aquest cartell, canviant els músics de lloc i les fotos de dos saxofonistes, i retallant el cap de Joan Torras, posant-hi el cap d'en Josep Llorens, que el substituia en les tasques de bateria i cantant.
Al mig: Josep Llorens [bateria i cantant]
Començant per dalt a la dreta, i continuant en sentit horari: Jaume Cristau [contrabaix i cantant], Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt], Narcís Perich [saxo alt], Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor], Narcís Miquel i Hosta ("Siset") [saxo tenor], Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta], Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta], Josep Riumalló [trombó], Pere Cortada [trombó] i Josep Cassú [piano i cantant].
Foto: Barber. Arxiu Josep Llorens.Any 1959 (2)
El dia 23 de Juny de 1959 van amenitzar la revetlla de Sant Joan al Club Los Almendros, de Palafrugell, on van acompanyar al cantant Juanito Segarra, i la resta de l'espectacle, que també incloïa una cantant flamenca.
A l'esquerra, el trio de ritme: Josep Cassú [piano], Josep Llorens [bateria] i Jaume Cristau [contrabaix]
Darrere: Desideri Brugués ("Dèri") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta] i Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta]
Davant: Narcís Miquel ("Siset") [saxo tenor], Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor], Pere Cortada [violí], Josep Riumalló [violí], Narcís Perich [saxo alt] i Francesc ("Cari") Pomés [saxo alt, que en aquest tema no tocava].
Foto: Arxiu Josep Llorens.Any 1959 (3)
Tres vocalistes d'aquella temporada: Jaume Cristau, Josep Cassú i Josep Llorens.
Foto: Arxiu Josep Llorens.Any 1960 (1)
Cartell de la temporada 1960-1961*
Al centre: Antoni Mediñà ["Toni Gros"]
Començant pel músic que està mes enlaire, i seguint cap a la dreta, hi tenim: Teodor Parella i Ciurana**, Carles Varela i MarimontJosep Quer i Agustí , Josep Riumalló, Narcís Miquel ("Siset"), Antoni Moré ("Toni Petit")Jaume Cristau i Brunet , Francesc ("Cari") Pomés,  Lluís Subiranas ("Subi"), Desideri Brugués ("Dèri") i Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"). El cantant de dalt de tot a la dreta, és el mateix Jaume Cristau que ens trobem entre els violins.
Foto: Barber.
* En aquest cartell s'hi pot veure una estelada camuflada. Va ser idea d'en Jaume Cristau, segons explica ell mateix en aquesta entrevista .
** Cosí de Teodor ("Teo") Parella i Surroca, fiscornaire durant molts d'anys a la Cobla-orquestra Selvatana.
Any 1960 (2)
Tres versions de la mateixa foto, tocant sardanes a la Rambla de Figueres, per les Festes de Maig de 1960.
Darrere: Antoni Mediñà ["Toni Gros"], Lluís Subiranas ("Subi"), Desideri Brugués ("Dèri"), Josep Quer, Josep Riumalló i Josep Cassú i Serra
Davant: Carles Varela, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Francesc ("Cari") Pomés, Narcís Miquel ("Siset"), Antoni Moré ("Toni Petit") i Jaume Cristau.Any 1960 (3)
Ball al Certamen, durant les Festes de Maig de Figueres, l'any 1960.
Ritme: Jaume Cristau (contrabaix), Teodor Parella (piano, no es veu) i Josep Cassú (bateria)
Metall: Desideri ["Dèri"] Brugués, Lluís Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompetes), i Josep Riumalló i Josep Quer (trombons)
Saxos: Narcís Miquel ["Siset"], Antoni Moré [Toni Petit"], Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Carles Varela i Francesc ("Cari") Pomés.


Any 1960 (4)
En formació de Ball.
Darrere: Josep Cassú (bateria), Jaume Cristau (contrabaix), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta), Lluís Subiranas ["Subi"] (trompeta), Desideri ["Dèri"] Brugués (trompeta), Josep Riumalló (trombó) i Josep Quer (trombó)
Davant: Teodor Parella (piano), Narcís Miquel ["Siset"] (saxo tenor), Antoni Moré [Toni Petit"] (saxo tenor), Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"] (clarinet), Carles Varela (saxo alt) i Francesc ("Cari") Pomés (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep Riumalló.


Any 1961 (1)
Cartell de 1961-1962.
De dalt a baix: Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Ferran Ripoll*, Josep Genís, Llorenç Sabaté, Francesc ["Cari"] Pomés, Narcís Miquel ["Siset"], Desideri Brugués ["Dèri"], Josep Mª Roviras ["Xivi"], Martí Genís (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot), Francesc ["Paco"] Marcos (cantant), Carles Varela i Antoni Mediñà ["Toni Gros"].
No tenien piano ni bateria, i hi continuaven anant en Josep Cassú (piano) i  en Josep Colls (bateria).
* En Ferran Ripoll  havia de tocar la tenora i el saxo, pero no va debutar ja que es va tallar un dit; uns anys més tard es va arreglar un saxo i va poguer tocar en algún conjunt de música moderna de Girona. En el seu lloc es va contractar en Germà Sàbat i Soler, excel·lent violí i flabiol i que va agafar la segona tenora fins que en Carles Varela, el mes d'Octubre, va marxar la mili ; en Germà Sabat va passar a flabiol, i l'Antoni Moré ("Toni Petit") a 2n tenor per la resta de la temporada.
Foto: Barber.Any 1961 (2)
Una foto informal a l'escenari de la Sala de Ball d'Agullana, durant el mes d'Agost de 1961.
D'esquerra a dreta: Ramon Expósito ["Ramon de Sant Julià"], Josep Mª Roviras ["Xivi"], Francesc ["Paco"] Marcos, Martí Genís i Carles Varela.


Any 1961 (3)
A Roda de Ter el dia 23 de Setembre de 1961.
Darrere: Llorenç Sabaté, Desideri Brugués ("Dèri"), Josep Mª Roviras ("Xivi"), Josep Genís i Martí Genís*
Davant: Carles Varela, Ramon Expósito ("Ramon de Sant Julià"), Francesc ("Cari") Pomés, Narcís Miquel ("Siset"), Germà Sàbat i Antoni Mediñà ("Toni Gros").
* Potser és l'única foto on pare i fill surten tocant junts; també coincideixen en el cartell d'aquella temporada [Any 1961 (1)]
Foto: Arxiu Martí Genís.


Any 1962
Simpàtica imatge, segurament abans de marxar una mica lluny. A dalt de l'autocar hi ha un rètol que posa: "Cobla Orquesta Cataluña - Bordils, Tel. 9"
Reconec els següents músics:
A baix: Conrad Gou ("Ra"), amb camisa fosca; Roc Marco (amb qui vaig tocar quinze anys a la Cobla-orquestra Atlàntida), amb les mans al cinturó, corbata i ulleres fosques; Enric Rigau, Jordi (trompeta), Lluís Brugués i el xofer.
A dalt de l'autocar: Eliseu Expósito, i Desconegut (amb ulleres fosques).Any 1964
Cartell de la temporada 1964-1965, segons consta en el Dipòsit Legal de la impremta. Tot i així, les fotos podrien ser d'una mica abans, donat l'aspecte de nen del pianista, més a prop de 1962 que de 1966.
1.- Desconegut (trompeta)
2.- Joan Moré (trombó)
3.- Desideri Brugués ["Dèri"] (trompeta)
4.- Conrad Gou i Mulà ["Ra"] (trombó)
5.- Desconegut (trompeta)
6.- Lluís Brugués (piano)
7.- Desconegut (saxo alt)
8.- Desconegut (saxo alt)
9.- Rossend Rabós i Montaña (saxo tenor)
10.- Desconegut (saxo baríton)
11.- Enric Rigau (contrabaix)
12.- Gregori Vaquero (bateria)
13.- Conrad Gou i Mulà ["Ra"] (cantant)
14.- Lluís Brugués (cantant)
Foto: Museu de Girona.


Any 1966
I a prop de l'autocar, de nou. 
Treient el cap per les finestres: Jacint Xiberta, el xofer [de Celrà], Joan Pujol i Fonalleda [de Sant Feliu de Guíxols]  i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi")* [de Salt]
A terra: Esteve Palet i Ribas** [de Bordils], Enric Dorca Call ("Quique") [de Vidreres], Josep Mª Barretina i Carbó [de Viladamat], Conrad Gou i Mulà ("Ra") [de Juià], Francesc ("Paco") Camarasa i Fuster [de Girona], Francesc Galindo i Navarro (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot) [de Sant Daniel], Antoni Marco i Palazón [de Tortellà], Lluís Brugués i Agustí*** [de Bordils] i Desideri Brugués i Gou ("Dèri") [de Bordils].
* El sobrenom Fasi li va posar el músic Joan ("Nitu") Fabra i Bassegoda, que va coincidir amb en Salvador Guardiola en diverses formacions. En Salvador sempre comentava que li agradava, perquè no només remetia al seu segon cognom, Bonifasi, sino que també feia referència a dues musicals: FA i SI. Vaig coincidir amb ell a la Big Band de Girona.
** Amb l'Esteve vaig anar-hi a classes de saxo l'any després de la mili (1978), anant després al Conservatori del C/. Bruc de Barcelona.
*** En Lluís és qui em proporciona aquestes dades tant precises.
La segona foto és de l'arxiu de la Família Dorca.


Any 1967
Drets: Félix Del Saz, Desconegut*Enric Dorca ("Quique"), Desconegut*, Francesc Felip i Girona, Desideri Brugués ("Dèri") i Esteve Palet
Asseguts: Salvador Guardiola ("Fasi"), Conrad Gou ("Ra") i Lluís Brugués.
* Els dos Desconeguts no eren músics, es van posar en el lloc de Joan Pujol (que no va arribar a començar la temporada) i de Santiago Salip [tenora], que és qui va fer la foto.
Foto: Santiago Salip. Arxiu Esteve Palet i Ribas.

2 comentarios:

  1. Quina il.lusió veure aquesta foto del meu pare !! No la tenia, de fet en tinc ben poques així de músic , ens va deixar una revetlla de Sant Joan amb 40 anys , massa aviat . M'haguès agradat tant que veiès que jo també m'he dedicat a cantar i poguer cantar plegats .... Moltes gràcies.
    Susanna del Saz .

    ResponderEliminar
  2. Ja veus, Susanna, aquesta és una de les raons per les que faig aquest blog.

    ResponderEliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!