T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

domingo, 16 de diciembre de 2012

BARCELONA - ALBERT MARTÍ
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1929 (1)
L'any 1929 hi va haver una desfeta a la Cobla Barcelona. Donats el virtuosisme i la forta personalitat del "Rei de la Tenora", tal com l'havia anomenat Pau Casals l'any 1917, havia arribat un moment en que la Cobla era coneguda una mica pejorativament com "l'Albert Martí i deu músics més ... "
Sigui com sigui, es va produir l'escissió al prescindir la Cobla Barcelona del mestre escalenc i d'altres professors que també pertanyien a la Banda Municipal de Barcelona.
A la foto hi tenim:
Darrere: Antoni Frigola, Enric Martí i Llata, Josep Torres i Font, Ramon Mayans, Josep Boldú i Antoni Rosell
Davant: Narcís Cla, Jacint ("Cinto") Hereu, Joan Puig ("Joan de Pals"), Albert Martí i Galceran (molta més informació en aquest enllaç) i Pere Forment.

He trobat un article de "La Veu de Catalunya", del dia 31 de Desembre de 1928, del que en reprodueixo els primers paràgrafs:
COBLA-ORQUESTRA
BARCELONA-ALBERT MARTÍ
Amb el fí de millorar aquesta antiga cobla barcelonina i fer-ne una veritable cobla de primera categoria [només de començar l'article: garrotada !] el seu principal i més representatiu fundador que és el conegut i notable tenor solista senyor Albert Martí, ha portat a cap una total reforma de la dita cobla.
Els elements que d'ara endavant integraran aquesta cobla, tots triadíssims i de primer ordre, són els següents:
Narcís Clà, flaviol [sic]; Joan Puig, tible solista; Jacint Hereu, tible solista; Albert Martí, tenor solista; Pere Forment, tenor solista; E[nric]. Martí Llata, trompeta solista; Antoni Frigola, trompeta solista; Ramon Mayans, fiscorn solista; Josep Torres, fiscorn solista; Josep Boldú, trombó solista, i Antoni Rosell, contrabaix concertista..


Any 1929 (2)
Els mateixos elements en formació de Concert. Foto extreta d'un programa de la Festa Major de Llagostera de l'any 1929.


Any 1930
Sembla que aquell dia no portaven trombó.
Darrere: Antoni Frigola, Enric Martí, Josep Torres, Ramon Mayans i Desconegut
Davant: Desconegut (Antoni Rosell?), Jacint ("Cinto") Hereu, Joan Puig ("Joan de Pals"), Albert Martí i Pere Forment.


Any 1932
Tocant al Santuari de Núria.
Darrere: Antoni Frigola (2n trompeta), Enric Martí (1er trompeta), Desconegut (1er fiscorn), Vicenç Pericàs (2n fiscorn), Josep Boldú (trombó) i Joaquim Morales (contrabaix)
Davant: Narcís Paulís i Vila (flabiol i director, que quan convenia podia agafar també la tenora, si el mestre Albert Martí tenia compromís amb la Banda Municipal), Miquel Felip i Carreras (2n tible), Josep Mª Ferrer i Font (1er tible), Albert Martí (1er tenor) i Pere Grau i Casadevall (2n tenor).
Foto: Arxiu Rafael Jiménez.


Any 1934
Darrere: Joan Jordà, Arseni Jordà, Josep Jubert i Escapa, Salvador Corominas, Vicenç Jordà i Joaquim Morales
Davant: Narcís Paulís (flabiol), Miquel Felip i Carreras (2n tible), Francesc Felip i Girona (1er tible, cosí de l'anterior), Albert Martí (1er tenor) i Arcadi Margarit (2n tenor).
Foto: Arxiu Miquel Felip i Carreras


Any 1935 (1)
Cartell de la temporada 1935-1936.
Foto: Arxiu Maria Margarit.Any 1935 (2)
Detall del Cartell en formació de Cobla.
Darrere: Joan Jordà (1), Arseni Jordà (1), Salvador Corominas (2), Vicenç Jordà (1), Josep Jubert i Escapa i Joaquim Morales
Davant: Narcís Paulís, Miquel Felip, Francesc Felip i Girona, Albert Martí i Arcadi Margarit i Casadevall (3).
(1) Vicenç Jordà i el seu fill Arseni procedien de la Cobla-orquestra Selvatana, i aquesta temporada es va incorporar també l'altre fill, Joan.
(2) Havia coincidit amb Albert Martí durant tres temporades (1913-1916) a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
(3) Incorporat aquesta temporada. Havia estat alumne d'Albert Martí, al qual substituiria, quan va morir l'any 1947, durant dues temporades.
Foto: Arxiu Maria Margarit.Any 1935 (3)
Detall del Cartell en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep Jubert, Joaquim Morales, Vicenç Jordà, Francesc Felip i Narcís Paulís
Davant: Salvador Corominas, Joan Jordà, Arseni Jordà, Arcadi Margarit, Albert Martí i Miquel Felip.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1936 (1)
Cartell de la temporada 1936-1937. Les fotos són les mateixes de 1935, i per tant els components també.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1936 (2)
Era el 7 de Juny de 1936, participant, juntament amb la Cobla La Principal Barcelonina en el 1er Aplec de Santa Coloma de Gramenet.
Identifico els músics del rest de davant:
Narcís Paulís (flabiol), Miquel Felip (2n tible), Francesc Felip (1er tible), Albert Martí (1er tenor) i Arcadi Margarit (2n tenor).
El rest de darrere sembla també el mateix de 1935.


Any 1937
Saló de l'Ajuntament de Madrid, dia 7 de Novembre de 1937; dins dels actes de commemoració del primer aniversari de la defensa heroica de Madrid (estavem en plena guerra civil), el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya va organitzar diversos actes a Madrid, entre els quals una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Barcelona-Albert Martí. En aquesta foto hi ha, entre d'altres personalitats, Jaume Miravitlles i Navarra (Comissari de Propaganda de la Generalitat), Hilari Salvadó i Castell (alcalde de Barcelona), Rafael Henche de la Plata (alcalde de Madrid), José Carreño España (Comunicacions, Transports i Propaganda), María Teresa León Goyri (escriptora) i el general José Miaja i Menant.
Identifico: Miquel Felip (2n tible), Jacint ["Cinto"] Hereu (1er tible) i Albert Martí (1er tenor). Darrere del 1er tible crec que hi ha en Salvador Corominas (1er fiscorn).
Foto: MP. Archivo fotográfico del Patronato Nacional de Turismo.


Any 1944
En aquesta època, degut sobretot a connotacions polítiques, van treure el nom de Barcelona, quedant com a Cobla Albert Martí. Tot i ser una foto parcial, té el seu valor històric.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Agustí Cohí i Grau, Pere Girbés i Riera i Desconegut
Davant: Josep Gravalosa i Geronès (quedaven ja lluny les discrepàncies que van mantenir ell i Albert Martí l'any 1923), Desconegut, Desconegut i Albert Martí (només es veu parcialment).


Any 1945 (1)
Cartell de la temporda 1945-1946. Les fotos d'aquest cartell venen signades per Numen.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1945 (2)
Detall del cartell anterior. En el centre de la imatge, el líder i representant, Albert Martí, i el director, Josep Gravalosa.
Al seu voltant, començant per dalt i seguint en sentit horari: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Agustí Cohí, Pere Girbés, Desconegut, Arcadi Margarit, Desconegut i Desconegut.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1946 (1)
L'Editorial Alas publicava aquests cançoners als anys 40, amb lletres de sardanes. Aquest és de 1946, i a dins hi ha una entrevista molt sucosa amb Albert Martí, que val molt la pena llegir. Entre d'altres coses, el Rei de la Tenora explica com, abans d'anar a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, va passar breument per la Cobla-orquestra La Farnense, l'any 1899, dada molt poc coneguda fins ara.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (2)
Detall de la portada anterior.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Agustí Cohí, Pere Girbés, Desconegut i Desconegut
Davant: Josep Gravalosa, Desconegut, Desconegut, Albert Martí i Ricard Balcells i Boloix.
Després de la mort d'Albert Martí el 13 d'Octubre de 1947, Arcadi Margarit va prendre les regnes de la formació i la cadira de 1er tenor durant una temporada més, i l'any 1948 es van desfer definitivament.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (3)
La temporada 1946-1947 van presentar un quadern ben interessant; aquesta és la portada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (4)
En aquesta pàgina, a més de la foto que podiem veure amb més detall abans [veure Any 1946 (2)], hi ha el missatge publicitari, amb una prosa florida a la vegada que culta, que gairebé atribuiria al mestres escalenc, i que reprodueixo a continuació, pel seu interès:

La Cobla "Albert Martí"
en la presente temporada, 1946-1947, significa el más alto exponente musical del folk-lore catalán. Su inagotable repertorio de más de un millar de sardanas de todos los maestros, es interpretado con toda perfección y según los verdaderos cánones de la danza regional, por un elenco de solistas reunidos, escogido de una parte, entre las prominentes figuras de la música popular y, de otra, por jóvenes artistas, ya maestros de facultades inigualables.
La COBLA "ALBERT MARTÍ" ofrece, además, verdaderos conciertos con instrumental de cobla.

Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (5)
Així com en el cançoner [veure Any 1946 (1)] centraven la informació en la vessant de música de plaça, en aquest quadern exposen el programa de caire concertístic que ofereixen, amb obres d'Agustí Cohí i Grau, Francesc Pujol i Pons, Eduard Toldrà i Soler, Joaquim Serra i Corominas, Josep Sancho i Marraco, Antoni Juncà i Soler, Antoni Català i Vidal, Josep Blanch i Reynalt i Joan Carreras i Dagas. Interessant veure com combinen compositors del moment Francesc Pujol, que havia mort tot just l'any anterior, Joaquim Serra, Agustí Cohí ...) amb els més antics, abarcant estils molt diferents. I un petit error, no sé si de l'impressor o de qui va redactar el programa: titulen l'obra d'Antoni Català com Ballet de deu en lloc de Ballet de Déu.
Aprofiten també l'espai sobrant de la pàgina per publicitar les cases de discos on fan els seus enregistraments: Columbia i La Voz de su amo.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (6)
Breu semblança musical del director de la formació Josep Gravalosa, on el redactor, que suposo era l'Albert Martí, hi deixa anar una petita mentida, o per ser benèvol en diré una inexactitud; deixeu-me per un moment adreçar-me en concret només als connaisseurs: Sabrieu dir-me quina és aquesta mentida?. I pels menys iniciats, però que hi tingueu interès, o pels connaisseurs que no ho recordeu: vegeu el peu de foto Any 1924 (1) de l'entrada de la Cobla-orquestra Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (7)
I per acabar de presentar el contingut del quadern, una ressenya que parla de l'Albert Martí, amb tota una sèrie de lloances que són ben merescudes.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1976 (1)
El divendres 13 s'Agost de 1976, patrocinat per l'Ajuntament de L'Escala, organitzat pel Centre Esportiu i Recreatiu de L'Escala i presentat pe Lluís Albert i Rivas va tenir lloc un concert, homenatge a Albert Martí, protagonitzat per la Cobla-orquestra Montgrins i la Coral Empòrium.
Part exterior del díptic.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1976 (2)
Part interior del díptic.
Foto: Arxiu Maria Margarit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!