T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 14 de noviembre de 2012

LA PRINCIPAL DE SABADELL
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1905 (1)
A veure ... Aquesta Orquestra (no em consta que fessin Cobla, encara que sí tocaven sardanes, en formació d'Orquestra, i perquè començaven a estar de moda, el públic en reclamava) és de Sabadell, el díptic és de 1905 (ho posava escrit a llapis a l'original) i s'anomenaven La Principal. No tenen res a veure amb La Principal de Sabadell, creada l'any 1932 al escindir-se uns quants músics de la Cobla-orquestra La Principal del Vallès, tal com es pot veure documentat més avall. Però precisament per no crear confusió, la incloc en aquesta entrada. Seria doncs, l'Orquestra La Principal, de Sabadell.
Per les dades que he anat recollint, varen tenir una curta existència, fins l'any 1908; veig alguns dels seus components formant part d'altres Cobles i Orquestres ja a partir de 1907. Semblaria una d'aquelles Orquestres, com la Cabanas, formades per músics del Gran Teatre del Liceu que, quan acabaven la temporada operística i concertística al teatre, treballaven durant l'estiu actuant a les Festes Majors de la província de Barcelona.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1905 (2)
Part interior del díptic, on es relaciona el personal artístic i es fa la presentació en societat de l'Orquestra. Els músics eren els següents:
Pere Martí (violí director), Manel Sans (violí solista), Esteve Serra (1er violí), Pere Roca (2n violí), Joan Casarramona (flauta solista), Jesús Cabanas (clarinet solista), Agustí Roca (2n clarinet), Alfons Borri i Amigó (cornetí solista), Josep Vilatobà (cornetí solista -vaja aquí ningú volia fer el 2n-), Miquel Farré i Llonch (fiscorn solista) i Llorenç Regàs (contrabaix).
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1905 (3)
Part posterior del díptic, on es veu el nom de la impremta, Tugas, de Sabadell; per cert, tal com es pot observar, a principis de segle XX s'escrivia Imprempta, amb la "p" entre la "m" i la "t".
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Any 1932 (Cobla)
Cobla-orquestrina que va debutar al Teatre Euterpe, de Sabadell,  el dia 1 de Desembre de 1932, i que es va desfer l'any 1936, a causa de la guerra incivil. Passada la guerra, alguns dels seus membres van formar part, sota la direcció d'en Josep Molins i Fàbregas (que també va ser membre de La Principal de Sabadell), de l' Orquestrina Melodians, que successivament es convertiria en la Cobla Molins i la Cobla Sabadell.
La formació d'aquell debut era:
Darrere: Tomàs Cruselles, Rafael López, Claudi Claveria, Jeroni Vilallonga, Francesc Fortuny i Feliu Fusté.
Davant: Joan Pijoan, Francesc Gutsens, Narcís Colom i Molla ("Ciset"), Josep Jubert i Escapa i Emili ("Miliu") Masoliver.
Segons m'apunta en Jaume Nonell, la formació provenia d'una escissió de la Cobla-orquestra La Principal del Vallès,  quan aquesta va decidir prescindir dels serveis d'en Narcís Colom ("Ciset") i d'en Josep Jubert.

Any 1932 (Orquestrina)
Fotos promocionals en formació de Ball.


Any 1932 (Díptic - portada)
Per gentilesa d'Albert Gutsens, fill d'un dels fundadors de La Principal de Sabadell, en Francesc Gutsens, en Josep Valldaura em fa arribar un tarjetó en forma de díptic; per un costat hi ha les fotos en color que es poden veure més amunt; i per l'altre, la informació, en aquesta portada, i la presentació en la següent imatge:


Any 1932 (Díptic - contraportada)
El text és recargolat, però amb un llenguatge culte i curós, que mereix ser llegit. No obstant, i parlo per experiència, doncs a mí m'ha passat recentment, estic segur de que el que va dissenyar el díptic es devia estirar els cabells quan va veure que en la penúltima paraula l'impressor es va descuidar una "o", posant afectusa en lloc d' afectuosa ...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!