T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 8 de octubre de 2012

SENDRAS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1910 (1)
Cobla-orquestra de Granollers, que porta el nom del seu fundador, Esteve Sendra. A la formació se la va anomenar també Nova Catalana dels Sendras (l'anunci que hi ha damunt d'aquesta primera foto és de 1905)*, Els Cendres, Los Cendras, Els Cendrers i Els Sendrers ... coses de la falta de normalització lingüística de l'època, tal com veiem a dalt, a la dreta de la foto: ORQUESTA - COPLA. Va existir entre 1907 i 1914. L'original digitalitzat que em passa l'Eduard Boada no té massa resolució, i per tant algun nom dels que posaré a continuació pot ser inexacta:
A dalt de tot, Esteve Sendra (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Pere Brugués (violí i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart i Prat (clarinet), Miquel Ribalta (cornetí) i Joaquim Jáuregui (fiscorn)
La fila següent: Josep Tàpias i Canal (violí), J. Llorà (clarinet) i Francesc Salvador (cornetí)
Els dos de sota: Narcís Cla (violí) i Joan Sendra (contrabaix)
A baix de tot Ramon Serrat Fajula (violí).
* En un artícle de "La Veu de Catalunya" de 24 d'Abril de 1908 hi ha un breu que comenta, en l'apartat de Fires i Festes (transcric tal qual està escrit i redactat): La orquesta "Nova Catalana dels Sendras" que dirigeix don Esteve Sendra y que compta ab tots els professors necessaris pera executar sardanes, ha sigut contractada pera les festes següents: Dia 26 Corró de Vall; 7, 8 y 9 del mes vinent, Celrá (Girona); 10, 11 y 13, Ripoll; 15 y 16, Mollerussa; 17 y 18, Vilanova de la Roca.
De fet, provenia de la Cobla-orquestra La Nova Catalana de Granollers, fundada cap a 1899 (que convivia amb la Cobla-orquestra La Catalana, més antiga, i també de Granollers), i va començar a prendre el nom dels Sendres o Sendras a partir de l'entrada a la formació d'aquesta nissaga de músics l'any 1908. La primera notícia que he pogut llegir respecte a aquest canvi de nom es troba a la pàgina 1 del Setmanari Portaveu del Centre Autonomista Ripollès EL PUIGMAL, de data 9 de Maig de 1908, on en un Concert que fan al Casino de Ripoll els anomenen:
La NOVA CATALANA "dels Sendres"
Foto: Bosch. Arxiu Eduard Boada.


Any 1910 (2)
En formació de Cobla.
Darrere: Miquel Ribalta, Francesc Salvador, Joaquim Jáuregui, Emili Cerezo i Salvat, Esteve Sendra (potser no tocava a la Cobla) i Joan Sendra
Davant: Narcís Clà, Pau Blanchart, Ramon Serrat (amb la seva imatge característica ... Només va estar un any en aquesta formació) i Desconegut.
Aquesta foto ve referenciada al Diccionari de Cobles d'en Jordi Puerto com a Els Sendrers.Any 1912 (1)
Postal de 1912, amb el mateix disseny de 1910.
A dalt de tot, Esteve Sendra (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Bonaventura Daró i Olivet (violí i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart (clarinet), Miquel Ribalta (cornetí) i Emili Cerezo (fiscorn)
La fila següent: J. Caminal (violí), Francesc Mayol (clarinet) i Francesc Salvador (cornetí)
Els dos de sota: Narcís Cla (violí) i Joan Sendra (contrabaix)
A baix de tot Josep Rovira (violí).
Foto: Bosch. Col·lecció Eduard Boadas.Any 1912 (2)
Revers de la postal anterior, en el qual, i amb data 17 d'Abril de 1913 en Joan Sendra escriu a "Segundo Catalá", de Palamós, informant de les gestions que esta fent per anar-hi a tocar. Aquest "Segundo Catalá" és segurament en Segur Català i Roger, músic de la Cobla-orquestra La Principal de Palamós 
Segons puc llegir al setmanari La Comarca, de Granollers, a la pàgina  de l'edició del 17 d'Octubre de 1914, es van desfer aquell any:

Se nos ha dicho que ha sido disuelta la orquesta conocida con el nombre «Els Sendras», por trasladarse a Barcelona su director D. Esteban Sendra. Algunos de sus elementos han entrado a formar parte de otras orquestas existentes en esta villa. 

Foto: Col·lecció Eduard Boadas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!