T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

domingo, 21 de octubre de 2012

NOVA ARMONIA
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911 (1)
Cobla-orquestra de La Bisbal d'Empordà, anomenada a vegades també Nova Harmonia; en aquesta foto i en la següent, prenen el nom complementari (sense deixar de ser Nova Armonia) de Constitució Orquestra, suposo que per posicionament polític.
Present a les hemeroteques ja l'any 1898 a l'Ateneu Igualadí, així com al concurs de cobles convocat a Olot per les Festes de La Mare de Déu del Tura de 1903, on obtingueren el segon premi. Es va dissoldre amb l'arribada de la guerra civil.
Aquí tenim la portada del díptic de propaganda de la temporada 1911-1912.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Llibre de la Festa Major de La Bisbal, 1911, pàgina 43.Any 1911 (2)
Poso l'instrument que tocaven a l'Orquestra i a la Cobla.
A dalt: Robert Renart i Mercader (clarinet solista i 2n tenor, va entrar l'any 1908), Josep Mas i Sellés (clarinet i 1er tible) i Josep Llenas i Rufí (flautí, flauta i flabiol)
Al mig: Pere Planas i Mont* (violí director i trombó), Artur Renart i Mercader (violí solista i 2n tible), Joaquim Llenas i Rufí (1er violí, flauta i 2n fiscorn), Manel Sánchez (viola i 1er tenor, havent debutat l'any 1908) i P. Avellí (contrabaix, podria ser Pere Avellí i Blay)
A baix: Leandre Torres (cornetí solista i 2n cornetí), Anton Frigola (cornetí solista i 1er cornetí, i representant) i Tomàs Garcia i Bril·li [veure bio a la pàgina 10 d'aquest enllaç] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
* Pere Planas havia estat violinista a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal l'any 1895, on no tocava a la Cobla.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Llibre de la Festa Major de La Bisbal, 1911, pàgina 43.Any 1912 (1)
Postal amb un disseny força similar a la de 1911, on només s'observa el canvi del contrabaixista.
A dalt: Robert Renart (1er clarinet i 2n tenor), Josep Mas (2n clarinet i 1er tible) i Josep Llenas (flautí, flauta i flabiol)
Al mig: Pere Planas (violí director i trombó), Artur Renart* (violí i 2n tible), Joaquim Llenas (1er violí, flauta i 2n fiscorn), Manel Sánchez (viola i 1er tenor) i Salvador Garcia i Duran (contrabaix)
A baix: Leandre Torres (cornetí i 2n cornetí), Anton Frigola (cornetí i 1er cornetí) i Tomàs Garcia (fiscorn i 1er fiscorn).
* Artur Renart i Mercader tot i ser un bon concertista de violí va marxar a Gènova on portava la representació de la fàbrica del seu oncle Robert Mercader i Sureda; l'any 1919 torna a La Bisbal, amb motiu de l'enterrament d'una seva tia, i forma part un altre cop de la Nova Armonia, tornant l'any següent a Itàlia.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1912 (2)
Revers de la postal anterior, amb la relació del personal artísitc.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.Any 1915 (1)
En aquest díptic de 1915 ja no ostenten el nom d'Orquestra Constitució.


Any 1915 (2)
Part central del díptic.


Any 1915 (3)
Detall dels components. La font d'on extrec el material no és gaire bona, però sortosament a darrere hi ha els noms dels músics. Poso primer l'instrument d'Orquestra i després el de Cobla.
A dalt, a la dreta: Josep Llenas i Rufí (flauta, flautí i 2n tible)
Els dos músics de sota: Bonaventura Daró i Olivet (violí solista de gran reputació, incorporat aquesta temporada, i que no tocava a la Cobla, de manera que aquesta formava sense trombó) i Robert Renart i Mercader (clarinet i 2n tenor)
A l'esquerra: Jaume Saló i Mercader (cornetí i 2n cornetí)
A baix: Anton Frigola (cornetí solista i 1er cornetí, i representant) i Emili Cerezo i Salvat (fiscorn solista i 1er fiscorn, que també s'incorporava aquella temporada a la formació)
Al mig: Pere Planas i Mont (violí director i flabiol), Josep Mas i Sellés (clarinet i 1er tible), Joaquim Llenas i Rufí (flauta i 2n fiscorn), Manel Sánchez i Solà (viola i 1er tenor) i Esteve Bataller i Llonch (contrabaix).


Any 1915 (4)
Part posterior del díptic, amb el personal artístic.
Era una Cobla-orquestra molt ben considerada a l'època, que interpretava concerts amb programes de qualitat, i els seus integrants tenien una molt bona reputació. En aquesta formació, per exemple, hi ha dos músics que podem trobar en la foto més antiga de la Cobla-orquestra Montgrins: Josep Mas i Manel Sánchez; Robert Renart i Anton Frigola serien fundadadors de la Cobla-orquestra Barcelona i la resta tenia un currículum ben prestigiós, com per exemple Bonaventura Daró i Emili Cerezo, que procedien d'una altra formació de prestigi a l'època, la Cobla-orquestra Sendras.
Per cert, Robert Renart, el seu germà Artur que també havia format part de la Nova Armonia, i Jaume Saló eren familiars de Robert Mercader i Sureda, segon membre d'una gran nissaga celranenca, que va ser fundador i primer director de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.


Any 1921
Poso primer l'instrument de Cobla i després el d'Orquestra.
Darrere: Pere Planas (contrabaix), Jaume Saló (2n cornetí i 1er cornetí), Manel Sánchez (1er tenor i 1er violí, i director), Robert Renart (2n tenor i 2n clarinet) i Gonçal Juncà i Bassols (2n tible i viola)
Davant: Ernest Llopart i Romaguera (1er cornetí i 2n cornetí), Joaquim Llenas (2n fiscorn i 1er violí), Josep Llenas (flabiol, flauta i flautí), Domènec Mas (1er tible i 1er clarinet) i Pere Garriga (1er fiscorn i fiscorn)

Any 1925 (1)
Darrere: Joan Poch i Ferrer (cornetí), Ernest Llopart i Romaguera (cornetí), Joan Grau i Capdeferro (fiscorn), Joaquim Llenas (violí i fiscorn) i Pere Planas (contrabaix)
Davant: Josep Llenas (flauta i flabiol), Joaquim Carreras (clarinet i tible), Domènec Mas (clarinet i tible), Manel Sánchez (violí, tenora i representant) i Gonçal Juncà (violí i tenora).


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1926
Darrere: Joan Poch (cornetí), Ernest Llopart (cornetí), Joan Grau (fiscorn), Joaquim Llenas (violí i fiscorn) i Pere Planas (contrabaix)
Davant: Josep Llenas (flauta i flabiol), Joaquim Carreras (clarinet i tible), Domènec Mas (clarinet i tible), Manel Sánchez (violí i tenora) i Amadeu Faixó (violí i tenora).


Any 1927
Darrere: Joan Poch (2n cornetí), Ernest Llopart (1er cornetí), Joan Grau (1er fiscorn), Joaquim Llenas (2n fiscorn) i Manuel Nicolau i Vicens (contrabaix)
Davant: Josep Llenas (flabiol), Josep Mas (2n tible), Domènec Mas (1er tible), Manel Sánchez (1er tenor) i Gonçal Juncà (2n tenor).


Any 1928
Darrere: Josep Llenas (flauta i flabiol), Gonçal Juncà (viola i 2n tenor), Joan Grau (1er fiscorn), Manel Sánchez (violí i 1er tenor), Joaquim Carreras (clarinet i 2n tible) i Joan Poch (2n cornetí)
Davant: Ernest Llopart (1er cornetí), Joan Turró (violí i trombó), Domènec Mas (clarinet i 1er tible), Joaquim Llenas (violí i 2n fiscorn) i Manuel Nicolau (contrabaix).
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà/Fons Emili Casas/206.


Any 1929
Darrere: Joan Poch (2n cornetí), Ernest Llopart (1er cornetí), Joan Grau (1er fiscorn), Joaquim Llenas (2n fiscorn), Joan Guillaume i Costejà (trombó) i Manuel Nicolau (contrabaix)
Davant: Josep Llenas (flabiol), Domènec Mas (2n tible), Joaquim Carreras (1er tible), Manel Sánchez (1er tenor) i Gonçal Juncà (2n tenor).


Any 1930 (1)
Per fer aquesta postal de la temporada 1930-1931 van fer servir la mateixa foto de 1929, al no haver-hi canvis.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior, amb el personal artístic.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1931 (1)
El dia 21 de Juny de 1931, el President de la Generalitat Francesc Macià i Llussà (en el detall de la foto el podem veure a la part superior esquerra, amb el barret a la mà) fa una viatge per terres gironines enmig de grans mobilitzacions. Aquí es troba a La Bisbal d'Empordà, després d'haver passat per Girona, i camí de Palafrugell.
Es pot identificar, d'esquerra a dreta, i de darrere cap a davant: Domènec Mas (tible), Jaume Ponsatí (tenora), Joaquim Carreras (tible), Tomàs Garcia i Bril·li [veure bio a la pàgina 10 d'aquest enllaç] (fiscorn), Ernest Llopart (cornetí) i Joan Poch (cornetí).
Foto: Josep Mª Sagarra i Plana. Arxiu Nacional de Catalunya.
Any 1931 (2)
Foto i detall del mateix esdeveniment.
D'esquerra a dreta, i de darrere cap a davant: Domènec Mas (tible), Jaume Ponsatí (tenora), Joaquim Carreras (tible), Tomàs Garcia (fiscorn), Ernest Llopart (cornetí), Manel Sánchez (tenora) i Joan Poch (cornetí).
Foto: Josep Mª Sagarra i Plana. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1936
Darrera foto d'aquesta formació abans de la guerra civil.
Drets: Manuel Nicolau, Joaquim Llenas, Pere Pardo i Rustey*, Tomàs Garcia i Bril·li [veure bio a la pàgina 10 d'aquest enllaç], Joan Poch i Manel Sánchez
Asseguts: Domènec Mas, Josep Llenas, Joan Guillaume, Jaume Ponsatí i Cabarrocas i Ernest Llopart.
En Pere Pardo, a més de joier i rellotger, va ser, com el seu pare Fidel, luthier, construint tibles, tenores i flabiols. Jo vaig tocar més de 30 anys amb una tenora feta per ell, i quan tenia alguna reparació o revisió a fer, anava al seu taller que tenia a sota de la joieria, i mentre feia el seu treball m'anava explicant anècdotes de la seva vida musical, o peculiaritats de la construcció i afinació d'aquests instruments. Era un home de tracte afable quan hi tenies una mica de confiança, i gran conversador.


Any 1940 (1)
Després de la guerra civil van reprendre l'activitat. Tres detalls que vull destacar en aquest cartell d'excel·lent disseny, de la Impremta Gispert, de La Bisbal:
1) Bandera espanyola: calia ser simpàtic amb els guanyadors.
2) Idioma: castellà ... el català, senyores i senyors, per si no ho sabien, estava prohibit en els mitjans escrits, en tots, i a la ràdio també.
3) Aquesta formació no va escriure mai correctament el seu nom (naturalment, el català normatiu, vigent a partir de 1932, no era d'ús corrent): quan es podia fer en català, escrivien NOVA ARMONÍA, i quan ho van haver de fer en castellà, van posar en els cartells NUEVA HARMONIA. Òbviament, no és un retret, sino la constació d'un fet.
Cartell: Impremta Gispert. Arxiu Maria Margarit.


Any 1940 (2)
Detall del cartell. Per les identificacions, hi ha quatre músics a darrere, quatre en segon terme i tres a davant.
Darrere: Gonçal Juncà, Arcadi Margarit i Casadevall, Josep Llenas i Jaume Ponsatí
En segon terme: Desconegut, Desconegut, Desconegut i Tomàs Garcia
Davant: Desconegut, Domènec Mas i Joaquim Llenas.
Foto: Emili Casas. Arxiu Maria Margarit.


Any 1941 (1)
Un disseny ben modern, per l'època !  Tan aquest com l'anterior ens fan saber que es presenten, igual que  la majoria de formacions des dels anys 30, com a Cobla, Orquestra (instrumentació clàssica) i Orquestrina (instrumentació del què aleshores en deien Jazz: saxos, clarinets, banjo, trompetes, trombó, contrabaix i sobretot: jazzband)
Cartell: Impremta Gispert. Arxiu Maria Margarit.


Any 1941 (2)
Detall del cartell. Tal com es pot veure, és la mateixa foto de 1940, doncs no hi devia haver hagut cap canvi. La poso perquè si algú la vol descarregar aquesta té millor resolució que la primera.
Per les identificacions, hi ha quatre músics a darrere, quatre en segon terme i tres a davant.
Darrere: Gonçal Juncà, Arcadi Margarit i Casadevall, Josep Llenas i Jaume Ponsatí
En segon terme: Desconegut, Desconegut, Desconegut i Tomàs Garcia
Davant: Desconegut, Domènec Mas i Joaquim Llenas.
Foto: Emili Casas. Arxiu Maria Margarit.


Any 1941 (3)
Aquesta seria la darrera temporada, passant alguns dels seus membres a formar la Cobla-orquestra Moderna. Tancaven així una trajectòria iniciada a finals del segle XIX i que va sobreviure, encara que breument, als avatars d'una guerra.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Tomàs Garcia, Joaquim Llenas i Gonçal Juncà
Davant: Josep Llenas, Desconegut, Jaume Ponsatí, Arcadi Margarit i Desconegut.
Foto: Arxiu Maria Margarit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!