T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 18 de octubre de 2012

LA PRINCIPAL DE PALAFRUGELL
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1890 (aproximadament)
La Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell va debutar amb aquest nom l'any 1890 tot i que ja consta com a constiutïda l'any 1875; va ser coneguda com La Vella, ja que a l'últim quart del segle XIX, es formà una altra orquestra a la vila, rebatejada com La Nova. Al tombant del segle XX La Vella ja era coneguda amb el nom de La Principal de Palafrugell, és a dir, "la més important" de la vila, i La Nova, amb el de L'Empordanesa. No obstant, van ser coneguts com La Vella pels palafrugellencs fins la seva dissolució l'any 1977.
L'any 1883 en formava part Narcís Martí i Casademont ("Sisó de Cornellà"), que a la Festa Major de L'Escala toca les variacions del Carnaval de Venècia amb el fiscorn, deixant el públic estorat.
L'any 1897 el representant era Miquel Grassot i Montserrat, que seria alcalde de Palafrugell en dues etapes (1907-1909 i 1918-1920).
L'any 1899 trobo una actuació a Amer, on consta que el director és Frederic Gich i Fontanet ("Masaró"), al que ja trobo com a cornetí i director l'any 1883. Escriuen el cognom Guich, però crec que ha de ser Gich, i probablement aquest cognom provingui de la paraula guix (yeso, en castellà).
En aquesta foto, segurament la més antiga que existeix de l'agrupació, es fa difícil reconèixer els músics, excepte dos, de la mateixa família:
Darrere: Desconegut [
Miquel Grassot i Montserrat?] (cornetí), Frederic Gich i Fontanet ["Masaró"] (cornetí), Desconegut (fiscorn) i Desconegut (fiscorn)
Davant: Desconegut (contrabaix), Desconegut (2n tible), Desconegut (1er tible), Desconegut (1er tenor) i Miquel Gich i Coll (2n tenor, pare d'en Frederic).
Presento la foto en dues versions. Totes dues procedeixen de l'arxiu de Lluís Gich i Viñas.
Any 1902 (aproximadament)
Una foto molt antiga, també, tocant en una ballada a principis de segle XX. Si cliques damunt la foto pots veure amb major detall dues mirades a càmera ben diferents: la del flabiolaire, ja veterà ["a veure que fa aquest ara ...! " ] i la del 2n trombó, una mica més jove  ["ostres, a veure si surto bé a la foto ... " ]; interessant també la mitja rialla del 1er tenor ...
Darrere: Desconegut (Frederic Gich?), Miquel Grassot, Desconegut (i tapat), Julià Solé, Nemesi Fàbregas ("el Gravat"), Joaquim Torrent i Frederic Torrent
Davant: Trifó Bonany*Josep Pibernús, Desconegut, Pere Mont i Ildefons Ferriol.* En alguns llocs he vist escrit aquest cognom com Bonay, no sé quina és la forma correcta.


Any 1914 (1)
En aquest cartell de la temporada 1914-1915, que no té la qualitat que a mi m'agradaria, però que no deixa de ser un testimoni de l'època, hi trobem, d'esquerra a dreta i de dalt a baix (s'esmenta primer l'instrument que toca a la Cobla i després el que toca a l'Orquestra):
Lluís Hereu (2n cornetí - cornetí, que havia estat un dels fundadors de la Cobla-orquestra Montgrins), Josep Pibernús* (2n tible - clarinet solista) i Martí Saló i Parals ["Martí del Cornetí"] (1er cornetí - cornetí solista, que, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal hi retornaria la temporada 1917-1918)
Frederic Torrent (contrabaix), Ildefons Ferriol (2n tenor - violí i director) i Julià Solé (1er fiscorn - fiscorn solista)
Nemesi Fàbregas
 ["el Gravat"] (2n fiscorn - viola) i Josep Gravalosa i Geronès (trombó - violí solista i que la temporada següent passaria a ser el director)
Rafel Roig i Ventós (1er tible - flauta i flautí solista), Joaquim Torrent (flabiol - violí solista) i Pere Mont (1er tenor i clarinet).
Josep Pibernús (i Mascort?) possiblement era fill de Miquel Pibernús (1842-1894), palafrugellenc afincat a Girona. Clarinetista de gran prestigi, dirigia, conjuntament amb Joaquim Vidal l'Orquestrina Pibernús i Vidal. Va ser professor de clarinet, oboè i saxòfon a l'Escola de Música de Girona creada l'any 1892.Any 1914 (2)
Ballada de sardanes a la Plaça de Sant Pere, de Calella. 
La cobla que està a l'esquerra és L'Empordanesa, i la de la dreta La Principal de Palafrugell.


Any 1914 (3)
Plaça de Calonge, plena de gom a gom.
Foto: Arxiu de l'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni.


Any 1914 (4)
Detall de la imatge anterior. Prenent com a referència el cartell de 1914, intento les identificacions.
Darrere: Lluís Hereu (2n cornetí), Martí Saló ["Martí del Cornetí"] (1er cornetí), Julià Solé (1er fiscorn), Nemesi Fàbregas ["el Gravat"] (2n fiscorn), Josep Gravalosa (trombó) i Frederic Torrent (contrabaix)
Davant:
Joaquim Torrent (flabiol), Josep Pibernús (2n tible), Rafel Roig (1er tible), Pere Mont (1er tenor) i Ildefons Ferriol (2n tenor).Foto: Arxiu de l'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni.


Any 1915
Igual que en el de 1914, aquest cartell el tinc en una resolució força defectuosa. Intento les identificacions, amb totes les reserves del món !
A dalt:
Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Ildefons Ferriol i Pere Mont
Segona fila:
Tomàs Garcia i Bril·li (veure bio a la pàgina 10 d'aquest enllaç), Desconegut i Emili Saló i Parals
Tercera fila:
Nemesi Fàbregas ("el Gravat"), Josep Gravalosa (destacat, doncs ara és el director) i Desconegut
A baix: Desconegut i Rafel Roig.Any 1917 (1)
Portada del quadern que van editar l'any 1917.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.Any 1917 (2)
Segona pàgina del quadern, amb el text de presentació, signat per Josep Gravalosa (director) i Joaquim Torrent (representant). Es fa esment de les noves incorporacions: Francesc ("Paco") Banchs, cornetí de fama a l'època, procedent de la Cobla-orquestra Nova Iluro, de Mataró i del contrabaixista Josep Planells.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.Any 1917 (3)
A la part central del díptic hi ha, a més de les fotos i els noms dels músics, el repertori pels instruments solistes.
A dalt: Rafel Roig, Joaquim Torrent, Jaume Baró i Coll i Tomàs Garcia
Al mig: Josep Gravalosa
A baix: Pau Blanchart i Prat, Pere Grau i Casadevall, Alfons Ferriol i Colomer (a vegades Alfons, a vegades Ildefons, ves per on), Josep Planells, Francesc ("Paco") Banchs i Joaquim Godo i Soler.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.Any 1917 (4)
I a la quarta pàgina, el repertori concertísitc "a tutti".
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1922 (1)
Presento la postal amb dues il·luminacions diferents.
Darrere: Lluís Hereu, Pere Carbonell, Fortunat Escarrà, Teodor ("Doro") Plaja i Lliberat Juanals* i Homs
Davant: Trifó Bonany, Valentí Ametller, Lluís Felip i Carreras, Josep Padrós i Vidal, Ildefons Ferriol i Pere Ferriol.
* És curiós que aquí escriuen el cognom en català "normatiu"; però jo sempre l'he vist escrit Juanals (conec el fill, el nét i el besnét de Lliberat Juanals; per cert, un dia els hi hauré de preguntar com volia que li diguessin, si Lliberat, Llibert o Liberato). Abundant encara en aquest tema, a la postal de 1923 està escrit Joanals.Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca "una gran millora en la cobla", com és la incorporació de Lluís Felip al tible i Pere Ferriol al contrabaix.Any 1923 (1)
Original postal de la temporada 1923-1924, amb els músics enquibits a les notes d'un pentagrama,
D'esquerra a dreta: Pere Ferriol, Lliberat Juanals, Lluís Felip, Teodor ("Doro") Plaja, Valentí Ametller*, Trifó Bonany*, Fortunat Escarrà, Lluís Hereu, Francesc Clapés**, Josep Padrós i Ildefons Ferriol
A la retolació de les fotografies, aquests dos noms estan intercanviats.
** Substitut de Pere Carbonell.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1923 (2)
A la Plaça Major de Vic, el dia 8 de Juny de 1923, en un acte multitudinari que sembla que té a veure amb els ocupants del cotxe ...
Darrere: Amadeu Jofra i Carreras (?) (2n cornetí), Pere Carbonell (1er cornetí), Fortunat Escarrà (1er fiscorn), Teodor ["Doro"] Plaja (2n fiscorn), Josep Gumà (trombó) i Pere Ferriol (contrabaix)
Davant: Trifó Bonany (flabiol), no hi ha 2n tible, Valentí Ametller (1er -i únic- tible), Josep Padrós (1er tenor) i Ildefons Ferriol (2n tenor).
Foto: Arxiu Francisco Arauz.


Any 1924
Darrere: Josep Padrós, Pere Ferriol i Alfons Ferriol
Al mig: Fortunat Escarrà, Valentí Ametller, Lluís Hereu i Josep Gumà
Davant: Trifó Bonany, Lluís Felip, Francesc Clapés i Ametller i Teodor ("Doro") Plaja.
Any 1925 (Cartell i detall)
Darrere: Joan Ribas, Pere Ferriol i Emili Alemany
Al mig: Trifó Bonany, Lluís Rovira, Amadeu Jofra i Josep Gumà
Davant: Francesc Clapés, Josep Padrós, Alfons Ferriol i Teodor ("Doro") Plaja.


Any 1926 (1)
L'any 1925 havia mort Juli Garreta , i en aquest cartell promocional la formació ret homenatge al músic fent emergir les seves cares a través de la particel·la de 1er tenor de la sardana Juny.
Aquest any 1926 van comprar un complet instrumental de "Jazz-Band"
A dalt: Trifó Bonany, Joan Ribas i Pere Ferriol
Al mig, tot sol: Emili Alemany
A sota d'ell: Josep Padrós, Lliberat Juanals, Alfons Ferriol i Josep Gumà
A baix: Francesc Clapés, Amadeu Jofra i Teodor
 ("Doro") Plaja.

Any 1926 (2)
Cinc membres de la Cobla-orquestra, a la Font del Cubilà, de Sant Joan de les Abadesses, s'intercanvien els instruments i fan una mica de conya (osti, la cara del contrabaix no té preu !)
D'esquerra a dreta:
Josep PadrósTeodor ("Doro") Plaja, Francesc Clapés, Joan Ribas i  Emili Alemany.

Any 1927 (1)
Dues versions de la mateixa postal.
Darrere: Alfons Ferriol, Joan Ribas, Lliberat Juanals, Pere Ferriol i Emili Alemany
Davant: Teodor ("Doro") Plaja, Trifó Bonany, Josep Padrós, Francesc Clapés, Josep Gumà i Francesc Ametller.
La segona foto és del Museu de la Mediterrània.

Any 1927 (2)
Interpretant sardanes a Vic.


Any 1928
Amb la platja de Llafranc al fons, escollida per presidir el cartell perquè era la viva representació de la modernitat dels anys vint.
El de dalt de tot, a la dreta, és en Josep Padrós, i seguint en el sentit horari: Josep Gumà, Francesc Clapés, Pere Ferriol, Lliberat Juanals, Joan Ribas, Emili Alemany, Alfons Ferriol, Francesc Ametller, Teodor ("Doro") Plaja i Trifó Bonany.


Any 1929
Darrere: Joan Ribas, Jaume Saló, Lliberat Juanals, Pere Ferriol, Emili Alemany i Josep Padrós
Davant: Ildefons Ferriol, Trifó Bonany, Teodor ("Doro") Plaja, Josep Gumà i Francesc Ametller.

Any 1930
Més o menys els mateixos de 1929.

Any 1931
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix:
Narcís Paré, Francesc Clapés i Lliberat Juanals; Francesc Ametller, Alfons Ferriol, Joan Ribas i Josep Camós; Pere Ferriol i Teodor ("Doro") Plaja; Albí Colom i Emili Alemany.
Interessant la barreja d'instruments de Ball o Concert i de Cobla, transmetent la idea de que tot i estar al dia en el jazz ballable no deixaven de banda la sardana, tal com fa notar l' Oriol Oller* en el seu treball "Dolça estridència" (L'arribada del jazz a Palafrugell, 1925-1932) .
* L'Oriol Oller va publicar el Juliol de 2010 el llibre "Música i festa a Palafrugell", 19è volum de la Col·lecció Quaderns de Palafrugell, del qual extrec molta informació per aquesta i d'altres entrades del blog.

Any 1932
Fotografia promocional feta al Centre Fraternal de Palafrugell, en formació d'orquestrina.
Darrere: Albí Colom (saxo), Lliberat Juanals (trombó), Pere Ferriol (contrabaix), Francesc Clapés i Arnald Sàgols ["Pilot"] (trompetes)
Davant: Narcís Paré (jazzband = bateria), Josep Camós (violinòfon), Joan Ribas (saxo), Emili Alemany (banjo), Frederic Sirés (piano) i Teodor ["Doro"] Plaja (banjo).
Foto: col·lecció Emili Juanals.

Any 1933
Fa o no fa els de 1932, amb un element més, possiblement el trombó de pistons.

Any 1934
A punt de tocar un tango !

Any 1935 (1)
Cartell de la temporada 1935-1936. La foto semblaria acolorida manualment.
Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1935 (2)
Dos detalls diferents de la foto del cartell.
Darrere: Lluís Felip, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: Josep Mª Duixans i Saguer, Francesc Clapés, Joaquim Sais, Josep Camós, Joan Ribas, Emili Alemany, Albí Colom i Frederic Sirés.

Any 1935 (3)
Pàgina del cançoner de 1935, amb la mateixa foto del cartell.
Segons explica Elvira Alemany, la margarita que portaven a la solapa feia referència a una cançó que estava de moda, la lletra de la qual deia "Blancas margaritas ..." ; els músics la cantaven amb embuts. Si algú està interessat, aquí hi ha la lletra, doncs.
Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1935 (4)
Detall de la foto, amb tons sèpia, que surt al cançoner.
Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1936
Darrere: Josep Mª Duixans, Teodor ("Doro") Plaja, Josep Camós i Pere Ferriol
Davant: Joaquim Sais, Francesc Clapés, Joan Ribas, Albí Colom, Lluís Felip i Emili Alemany.


Any 1940 (Cartell)
Si cliques damunt la foto, podràs llegir a dalt, a la dreta:
SALUDO  A  FRANCO  :
¡ ARRIBA ESPAÑA !
per què vegis quin pa hi donaven, l'any 40 !


Any 1940 (Detall)
Darrere: Teodor ("Doro") Plaja, Desconegut i Pere Ferriol
Davant: Josep Mª Duixans, Francesc Ametller, Francesc Clapés, Joan Ribas, Ricard Viladesau i Caner, Albí Colom, Miquel Faig i Lluís Felip.


Any 1941 (Cartell)


Any 1941 (Detall)
Darrere: Francesc Ametller, Pere Ferriol, Josep Mª Duixans, Miquel Faig, Albí Colom i Agustí Faig
Davant: Joan Ribas, Lluís Felip, Desconegut [pianista], Teodor ("Doro") Plaja i Francesc Clapés.
Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1942 (1)
Darrere: Pere Ferriol, Albí Colom i Miquel Faig
Al mig: Joan Ribas, Agustí Faig, Francesc Ametller i Desconegut
Davant: Francesc Clapés, Teodor ("Doro") Plaja, Desconegut [pianista] i Josep Mª Duixans.Any 1943
Observo la gran importància que es dóna al terme Jazz en els cartells fins a finals dels 40. Remarcable també la frase publicitària: MICRÓFONO DE GRAN POTENCIA Y CLARIDAD , detall en el qual ara ni hi pensem, però que en aquell temps tenia molta rellevància.
A dalt: Desconegut, Pere Ferriol, Jaume Puig i Albí Colom
Al mig: Josep Mª Duixans, Teodor ("Doro") Plaja i Francesc Clapés
A baix: Francesc Ametller, Agustí Faig, Miquel Faig i Joan Ribas.


Any 1944
Al bell mig, envoltant el micro, d'esquerra a dreta: Carles Ponsatí, Albí Colom i Agustí Faig
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Teodor ("Doro") Plaja, Francesc Ametller, Miquel Faig, Ernest Llavià, Josep Mª Duixans, Pere Ferriol, Joan Ribas i Francesc Clapés.


Any 1945
Transparència damunt de Palafrugell: original !
A dalt: Carles Ponsatí, Ernest Llavià, Joan Ribas, Pere Ferriol i Josep Mª Duixans
Al mig: Albí Colom
A baix: Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra")*, Francesc Ametller, Teodor ("Doro") Plaja, Francesc Clapés i Agustí Faig.
* Petita però interessant ressenya biogràfica en aquest enllaç de la Revista de Serra de Daró (pàgines 14 i 15)


Any 1947
A dalt de tot, en Carles Ponsatí, crec que era el el cantant i/o director, i sembla que pensi: Us vigilo !
Fila posterior: Desconegut (trompeta), Pere Ferriol, Teodor ("Doro") Plaja, Josep Mª Duixans, Francesc Clapés i Joaquim Borràs
A davant: Albí Colom, Ernest Llavià, Joan Ribas i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").Any 1948 (1)
Cartell i detall de la temporada 1948-1949.
A dalt: Francesc Clapés (trompeta), Pacià Rigaui Rovira (trompeta, fill del músic Ferran Rigau i Morató)Josep Mª Duixans (trombó)
Al mig: Pere Ferriol (contrabaix), Carles Ponsatí (acordió i piano) i Teodor ["Doro"] Plaja (trombó i bateria)
A baix: Vicenç Ferrer i Llausàs ["Granota"] (saxo), Ernest Llavià (saxo), Joan Ribas (saxo), Albí Colom (saxo) i Lluís Felip (saxo)
A la dreta: J. Condom (cantant).
Arxiu Família Duixans-Colomer.Any 1948 (2)
Darrere: Pacià Rigau, Francesc Clapés, Carles Ponsatí, Martí Bofill de la Iglesia [bolo], Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: Albí Colom, Joan Ribas, Lluís Felip,
Vicenç Ferrer ("Granota") i Ernest Llavià.


Anys 40 (1)
Aplec campestre. Podria molt bé ser La Font del Cubilà, de Sant Joan de les Abadesses.
Darrere: Joaquim Borràs, Francesc Clapés, Desconegut, Josep Mª Duixans, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: Albí Colom, Joan Ribas, Agustí Faig, Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Ernest Llavià.


Anys 40 (2)
Aquesta foto podria molt bé ser del mateix lloc que l'anterior, tot i que la informació que tinc diu que és Campdevànol ...
En segon terme s'albira en Joan Ribas.
En primer terme, d'esquerra a dreta: Joaquim Borràs, Teodor ("Doro") Plaja, Albí Colom i Agustí Faig.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1952

Any 1954 (1)
Gràcies als bons oficis del personal de l'Arxiu Muncipal de Palafrugell, m'arriba aquest cartell, de la col·lecció Neus Peya i Calvet, les fotos del qual es van fer servir pel cartell en francès de la foto següent.


Any 1954 (2)
Cartell en francès de l'any 1954.


Any 1956
Imatge promocional al Centre Fraternal, l'any 1956.
Piano: Xicu
Contrabaix: Francesc Clapés
Bateria: Joan Busquets ("Pela")
Trompetes: Joan Jaume, Esteve i Josep Vilahur
Cantant: Jordi Tormo Gasulla
Trombons: Jaume Ferrer i Desconegut
Saxos: Albí Colom, Juli Esteve, Vicenç Ferrer ("Granota") i Lluís Felip.
Foto: AMP, col·lecció Jaume Ferrer.


Any 1959
Darrere: Vicenç Ferrer ("Granota") [clarinet], Josep Saguer ("Pep Xeto") [bateria], Joaquim Borràs [trompeta], Frederic Coll [acordió], Francesc Clapés [contrabaix] i Albí Colom [clarinet]
Al mig, la "violinada" : Joan Saliné i Duran, Teodor ("Doro") Plaja, Esteve, Lluís Felip i Josep Vilahur
Davant, ajupits: Manel Iglesias [bongos] i Joan Busquets ("Pela") [guitarra].


Anys 60 (1)
Cercavila pel Carrer Cavallers, de Palafrugell.
De davant cap a darrere: Francesc Clapés [platets], Joan Busquets ("Pela") [fiscorn], Frederic Coll [bombo], Esteve [trompeta], Joaquim Borràs [trompeta], Teodor ("Doro") Plaja [fiscorn], Josep Vilahur [trompeta], Joan Saliné [violí, porta barret i ulleres fosques], Josep Saguer ("Pep Xeto") [flauta], Josep Vidal [saxo alt] i Vicenç Ferrer ("Granota") [clarinet].


Any 1961 (1)
Darrere: Lluís Subiranas, Joaquim  Borràs, Lluís Plaja, Josep Bou i Coll, Lluis Alemany i Teodor ("Doro") Plaja
Davant: Joan Saliné, Josep Vidal, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Vicenç Ferrer ("Granota"), Eduard Pomés i Ramon Riera.


Any 1961 (2)
Al Night Club La Raqueta, de Tamariu.
Darrere: Joaquim Borràs (bateria), Lluís Plaja (trompeta, Lluís Subiranas (trompeta), Lluís Alemany (trombó) i Teodor ("Doro") Plaja (trombó)
Davant: Ramon Riera (contrabaix), Josep Bou (piano), Eduard Pomés (saxo), Josep Vidal (saxo), Joan Saliné (saxo), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo), Vicenç Ferrer ["Granota"] (saxo) i Heriberto (cantant).


Any 1962 (1)
Al Centre Fraternal de Palafrugell.
Darrere: Ramon Riera (contrabaix), Joaquim Borràs (bateria), Llorenç Sabaté (trompeta), Lluís Subiranas (trompeta), Lluís Alemany (trombó) i Teodor Plaja ["Doro"] (trombó)
Davant: Josep Bou (piano), Heriberto (cantant), Joan Puig (saxo), Eduard Pomés (saxo), Josep Vidal (saxo), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo) i Joan Saliné (saxo).


Any 1962 (2)
Al Centre Fraternal de Palafrugell, en la mateixa sessió fotogràfica que la imatge anterior.
D’esquerra a dreta: Lluís Subiranas, Joaquim Borràs, Ramon Riera, Llorenç Sabaté, Joan Puig, Josep Bou, Heriberto, Lluís Alemany, Josep Vidal, Eduard Pomés, Josep Saguer ("Pep Xeto") , Teodor ("Doro") Plaja i Joan Saliné.
Any 1963 (1)
Sessió fotogràfica de 1963 en uns jardins de Calella o Llafranc. Identifico els músics en la tercera foto:
D'esquerra a dreta: Joaquim Borràs, Josep Mª Roviras ("Xivi"), Eduard Pomés, Llorenç Sabaté, Josep Bou, Raimon Sabater, Josep Vidal, Martí Genís, Joan Puig, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Lluís Alemany i Ramon Riera.


Any 1963 (2)
A Berlanga de Duero, a principis d'Octubre de 1963.
D'esquerra a dreta, i de darrere cap a davant: Josep Saguer ["Pep Xeto"] (flautí), Raimon Sabater (saxo alt), Eduard Pomés (saxo tenor, no es veu la cara), Josep Vidal (saxo tenor), Llorenç Sabaté (trompeta), Joaquim Borràs (trompeta), Lluís Alemany (trombó), Ramon Riera (fiscorn), Martí Genís (trombó), Joan Puig (caixa), Josep Mª Roviras ["Xivi"] (bombo) i Josep Bou (platerets).
Foto: Arxiu Martí Genís.


Any 1964 (1)
D'esquerra a dreta: Albí Colom, Josep Agustí, Joaquim Caula, Baldomer Bou ("Mero"), Joaquim Borràs, Joan Puig, Martí Genís, Josep Mª Roviras ("Xivi"), Josep Saguer ("Pep Xeto"), Ramon Riera, Carles Ponsatí i Raimon Sabater.


Any 1964 (2)
A punt de començar una audició de sardanes.
Darrere: Martí Genís, Joaquim Caula, Josep Agustí i el xofer aguantant el contrabaix.
Davant: Albí Colom, Raimon Sabater, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Joan Puig i Carles Ponsatí.Any 1965 (1)
D'esquerra a dreta (segona foto): Ramon Riera, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Baldomer Bou ("Mero"), Josep Agustí, Joan Roca, Joaquim Caula, Martí Genís, Joaquim Borràs, Albí Colom, Raimon Sabater, Jordi Surroca ("Vall-llobrega") i Carles Ponsatí.


Any 1965 (2)
En Joaquim Caula, que és qui em proporciona aquesta foto i les dues anteriors, cantant d'aquella temporada 1965-1966.


Any 1966 (1)
Actuant a Quintana Redonda (Soria). Aquesta informació tan precisa em ve donada per en Martí Genís, al que trobem en vàries formacions en aquest blog, i amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot ; un dia que feiem una audició a Figueres, en Martí em va presentar al seu pare, Josep Genís, el qual em va passar fotos i dades molt interessants, reflectides en aquesta entrada i en les entrades corresponents a la Cobla-orquestra Girona i a la Cobla-orquestra Els Verds .
El pianista no es veu, però hi era, eh! Era en Carles Ponsatí. Tenim a: Joaquim Borràs (bateria), Joan Castañer (cantant), Ramon Joanmiquel i Julià ("Ramon de Verges") i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), Martí Genís i Josep Agustí (trombons),  i els saxos: Albí Colom, Raimon Sabater, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Josep Cals. El contrabaix, que tampoc es veu, era en Francesc Clapés.Any 1966 (2)
La mateixa formació, al Centre Fraternal de Palafrugell.
Darrere: Carles Ponsatí (piano), Francesc Clapés (contrabaix), Joan Castañer (trompeta i cantant), Ramon Joanmiquel ["Ramon de Verges"] i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), Martí Genís i Josep Agustí (trombons)
Davant: Joaquim Borràs (bateria), Albí Colom, Raimon Sabater, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Josep Cals (saxos).


Any 1966 (3)
Darrere: Carles Ponsatí (piano), Francesc Clapés (contrabaix), Joan Castañer (trompeta i cantant), Ramon Joanmiquel ["Ramon de Verges"] i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), Martí Genís i Josep Agustí (trombons)
Davant: Joaquim Borràs (bateria), Albí Colom, Raimon Sabater, Adolf ["Dolfo"] Teixidor i Josep Cals (saxos).


Anys 60 (2)
Festes de Primavera a Palafrugell.
De dalt a baix, i de dreta a esquerra: Josep Vilahur i Baldomer Bou ("Mero") [trompetes]; Conrad Gou ("Ra") i Josep Agustí [fiscorns]; Jordi Grau, Albí Colom i Ricard Parés [saxos]; Teodor ("Doro") Plaja i Carles Ponsatí [percussió].


Any 1969
Foto agafada davant de la Sala de Ball Can Gabriel, de Palafrugell, amb l'autògraf del mestre Joaquim Borràs.
En primer pla hi tenim tres músics: Francesc Clapés, Josep Agustí i, una passa endarrere, Ramon Joanmiquel ("Ramon de Verges")
Els vuit músics del darrere són: Adolf ("Dolfo") Teixidor, Carles Ponsatí, Rafel Figueras i Auladell, Josep Cals, Albí Colom, Joaquim Borràs, Baldomer Bou ("Mero") i Pere Silvestre ("Pere de Pals"), que, a més de tocar el fiscorn i el trombó, era el cantant (veure foto següent) ...

Any 1969
Foto d'en Pere Silvestre ("Pere de Pals").

Any 1970
Una foto d'esquenes a mar i l'altre de cara ... crec que fetes el mateix dia, a la platja del Port Bo
L'ordre dels músics en la segona foto és:
Darrere: Baldomer Bou ("Mero"), Josep Cals i Carles Ponsatí
Davant: Josep Vilahur, Jordi Peña, Joaquim Borràs, Pere Millet* , Rafel Figueras, Ramon Codina, Albí Colom, Josep Cruanyes i Francesc Clapés.
* Era el debut professional d'en Pere Millet, amb qui vaig formar, juntament amb en Josep Mª Brugué i en Josep Planas, el Quartet de Saxòfons de Girona als anys 80, i amb qui actualment estic en un grup anomenat Another Band, en el qual som els dos vents, juntament amb quatre membres més de veu i ritme, de qui parlaré en el seu moment, i fem bàsicament Soul i Rockabilly.

Any 1971
Darrere (drets): Joaquim Borràs, Rogeli Vilà ("Eli"), Albí Colom, Pere Simon (amb qui vaig coincidir cinc anys a la Cobla-orquestra Màxim's), Jesús Brasas i Josep Simon
Davant (asseguts): Josep Vilahur, Josep Cruanyes, Pere Millet, Jordi Peña, Baldomer Bou ("Mero") i Carles Ponsatí.

Any 1973
Darrere (drets): Josep Ros, Pere Simon, Desconegut, Lluís Grau, Joaquim Borràs, i ajupits: Joan Giralt i Carles Ponsatí
Davant (asseguts): Joan Riera ("Nin" , amb qui vaig coincidir cinc anys a la Cobla-orquestra Màxim's), Jesús Brasas, Baldomer Bou ("Mero") i Josep Cruanyes.

Any 1975
De les poques que tinc en color !
Darrere: Pere Buxó i Domènech* (piano, no es veu gaire bé), Joaquim Borràs (bateria, que tampoc es veu, però hi era !) i Lluís Grau (baix)
Davant: Josep Coma ["Josep de Pekín"] (saxo alt), Joan Giralt (saxo tenor), Jaume Bassart i Comas (saxo alt), Josep Cruanyes (cantant), Josep Sendra i Teixidor (trompeta), Baldomer Bou ["Mero"] (trompeta) i Joan Riera ["Nin"] (trombó). Em comenta en Josep Sendra que en Pere Simon (trompeta) havia baixat de l'escenari en el moment de la foto.
* Les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb ell, vaig anar-hi dos anys i me'n vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un Cafè i donava classes de Solfeig i Piano; gran músic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola.


Any 1976 (1)
En Martí Camós em passa aquesta informació ben precisa: "la foto es del 21 d'Agost de 1976, a Urús (Cerdanya, al costat de Das). Al matí, ofici i dues sardanes; a la tarda, dues sardanes i ball; i a la nit, dues sardanes i ball. Vam cobrar ... (he he) ... 2.000 pessetes".
Darrere (encara que no es distingeixen gaire): Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra, Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim Borràs i Josep Nierga
Davant: Josep Mª Mascarell (hi vaig tocar tres anys a la Cobla-orquestra Selvamar), Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), Martí Camós,  Martí Llosent Molà (" el Sastre") i Lluís Grau.

Any 1976 (2)
El mateix dia que en la foto anterior, segurament acabats d'arribar després d'un llarg viatge en autocar.
Drets: Baldomer Bou ("Mero"), Joaquim Borràs, Joan Giralt, Josep Nierga, Martí Llosent Molà (" el Sastre"), Francesc Sala ("Panxo"), Lluís Grau i Josep Sendra
Davant: Joaquim Aliaga i Traver (cantant), Josep Mª Mascarell, Joan Roviras ("Joan de Verges"), Martí Camós i el xofer de l'autocar, al qui anomenaven "El Xafarder de Bellcaire".

Any 1976 (3)
I encara un primer pla de quatre músics, el mateix dia, amb l'autocar al fons:
Joan Roviras ("Joan de Verges"), Martí Camós, Martí Llosent Molà (" el Sastre") i Lluís Grau.

Any 1977 (1)
13 de Febrer de 1977: darrera actuació de La Principal de Palafrugell.
Darrere: Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra, Joaquim Aliaga, Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim Borràs i Josep Nierga
Davant: Josep Mª Mascarell, Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), Martí Camós, Ponç Resplandis (bolo) i Lluís Grau.
Foto: Xavier Amir.


Any 1977 (2)
Aquí s'hi afegeixen també excomponents de la formació i alguns simpatizants.
Darrere de tot, dret: Josep Gri
Darrere, asseguts: Vicenç Ferrer ("Granota"), Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra (que m'ajuda en les identificacions), Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim Borràs, Josep Vilahur, Teodor ("Doro") Plaja, Martí Bofill de la Iglesia, Josep Nierga i Gabriel Castelló Rovira (una mica per sota d'en Josep Nierga, no era músic de Cobla)
Davant: Josep Cals, Josep Mª Mascarell, Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), Narcís Paré, Joan Ribas, Martí Camós, Ponç Resplandis, Ernest Llavià, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Lluís Grau i Marina Viladesau, esposa d'en Ponç Resplandis i germana de Ricard Viladesau.
Davant: Josep Cuadrado (pare d'Amadeu Cuadrado) i Jaume Puig i Lleonart ("Met dels ocells")
El noi de davant de la Cobla és en Josep ("Pep") Bofill i Miquel.
La darrera sardana que van interpretar va ser La santa espina, d'Enric Morera.
Foto: Xavier Amir.

6 comentarios:

 1. El trompeta que marques com a "Desconegut" és en Baldomer "Mero" Bou, cosí germà de la meva mare.

  ResponderEliminar
 2. Gràcies, Capitán !
  Per cert, coneixes algun Desconegut més d'aquesta o altres fotos ?

  ResponderEliminar
 3. Gracies per aquestas fotos, que per mi son molt entrañables, el meu pare era en Joaquim Borras

  ResponderEliminar
 4. Gràcies a tu pel teu comentar, aquesta és una de les raons per les quals faig aquest blog.
  Si tens alguna foto més que jo no tingui, o coneixes algun dels músics als que jo poso "Desconegut", t'agraïré la teva col·laboració.

  ResponderEliminar
 5. Josep Sala Pérez9 sept. 2015 21:34:00

  En Francesc mes tard va ser el «Panxo» de Principal de Llagostera i yo mateix soc l,infant estava sentat davant de l,arbre

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Gràcies, millor si comenteu deixeu un correu ...

   Eliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!