T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

domingo, 21 de octubre de 2012

LA PRINCIPAL DE BORDILS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1918 (1)
Cartell i postal d'aquesta Cobla-orquestra formada a Bordils a principis del segle XX pels germans Joan i Tomàs Grau, procedents de la Cobla Els Grau, fundada per Pere Grau (rebesavi d'en Josep Cassú i Serra).
Aquest disseny és un intent d'autoedició ben lloable pels temps que corrien ...
Curiositat:  si mires la postal de 1918 de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, veuràs que és exactament la mateixa, substituint les fotos i canviant Bordils i per La Bisbal i Tomàs Grau per Albert Martí : Qui va copiar a qui? Va ser l'impressor que va tirar pel dret, i va aprofitar el disseny per les dues formacions? ...
Cartell: Col·lecció Miquel Cassú i Sastre.
Postal: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 (2)
Detall del cartell anterior. Basant-me en la foto de 1920, intento identificar algun dels músics:
Darrere: Desconegut, Desconegut, Joan Costa i Barbosa i Desconegut
Davant: Genís Miàs, Secundí Grau i Capdeferro, Francesc Llopart i Serra, Jaume Julià, Tomàs Grau i Martí i Pere Font i Illàs.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920
En aquesta postal, que com a fons té una particel·la de "La Santa Espina", sardana d' Enric Morera, amb prou significació emblemàtica al nostre país, hi tenim:
A dalt: Tomàs Grau, Pere Font, Joan Grau, Joan Costa i Barbosa i Genís Miàs.
A baix: Narcís Costa Horts, Secundí Grau, Josep Font i Grau (director, tot i la seva joventut)*, Joan Juanola i Emili Saló i Ramell.
Els seus dos fills, Martirià i Eduard, van ser músics prou reconeguts i que es poden trobar en diverses entrades d'aquest blog.


Any 1921 (1)
Processó a Celrà, datada el 5 de Juny de 1921 per aquest excel·lent cronista gràfic de les comarques gironines que va ser Valentí Fargnoli i Annetta.
Benvolgut lector: et suggereixo que obris aquesta foto en una pantalla gran i observis les persones, les mirades, els vestits, les diferents postures corporals, aquella noia que s'arregla el cabell o la mantellina, els que es treuen la gorra o el barret i els que no, alguns que somriuen a la càmera, ila presència d'un sol home que porta barba ... val la pena passar una estona mirant aquestes finestres que se'ns obren al passat.
Foto: Arxiu Lluís Camps i Sagué.


Any 1921 (2)
Detall dels músics. Només n'hi ha set, i és probable que fos degut a que els tres que falten eren de Girona i potser el lloguer no era gaire ben remunerat. Basant-me en la foto de 1920 i en la de 1922, identifico, amb alguna reserva, els músics:
1) Josep Font (violí)
2) Pere Font (flautí)
3) Tomàs Grau (clarinet)
4) Joan Costa (fiscorn)
5) Joan Grau (fiscorn)
6) Secundí Grau (cornetí)
7) Narcís Costa (clarinet)
Foto: Arxiu Lluís Camps i Sagué.


Any 1922 (1)
Darrere: Josep Font*, Joan Duxans, Desconegut, Secundí Grau i Joan Roig i Bartrina
Davant: Josep Planells, Tomàs Grau, Francesc Llopart, Joan Grau i Pere Font.
Foto: Arxiu Constantí Turró i Fontclara.
* L'Eduard Font m'explica que al seu pare Josep el va fer entrar a la formació el seu oncle Tomàs Grau, i també em comentava quan li vaig ensenyar aquesta foto (agost de 2015), que mai n'havia vist cap del seu pare amb bigoti.


Any 1922 (2) (Revers postal)
Llàstima que no posi l'any! Jo l'estableixo per aproximació.
Foto: Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1924 (1)
Darrere: Tomàs Grau (tenora), Lluís Estañol (cornetí), Josep Gelada i Bosch ["Pitu Figueriques"] (cornetí), Jaume Romans (flabiol) i Pere Font (tenora)
Davant: Ricard Monguilod (fiscorn), Narcís Costa (tible), Joan Costa (fiscorn), Miquel Aiguabella i Fàbregas (tible) i Genís Miàs (contrabaix).
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1925 (1)
Darrere: Pere Rovira [pare] (contrabaix), Tomàs Grau (clarinet i tenora), Ciril·li Valls i Celis (cornetí), Jaume Romans (violí i flabiol) i Desconegut*
Davant: Ricard Monguilod (fiscorn), Baldomer Escapa (flauta i tible), Miquel Aiguabella (violí i tible), Pere Rovira [fill] (clarinet i tenora) i Llorenç Cotxo i Ventalló (cornetí).
* Tot i que segons el revers de la postal posa que és Josep Nadal [i Riera] (fiscorn i viola), crec que el músic que surt en aquesta foto no ho és pas, comparant-lo amb fotos que en tinc d'altres formacions.
Aquesta foto i el seu corresponent revers (foto següent) són de la Col·lecció d'en Jordi Garcia Aiguabella, nét d'en Miquel Aiguabella.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1926
Darrere: Secundí Grau, Llorenç Cotxo, Ricard Monguilod, Desconegut i Pere Rovira [pare]
Davant: Jaume Romans, Joaquim Palmada i Butinyà (pare de Rossend Palmada i Teixidor), Baldomer Escapa, Pere Rovira [fill] i Tomàs Grau.
Aquesta foto m'arriba per cortesia de la besnéta d'en Joaquim Palmada (i suposo que néta d'en Rossend).


Any 1927
Darrere: Jaume Romans, Pere Font, Tomàs Grau, Desconegut i Secundí Grau
Davant: Joan Turró i Valls, Desconegut, Pere Rovira, Esteve Jofre i Solés i Joan Roig.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1928 (1)
Darrere: Secundí Grau, Llorenç Cotxo, Desconegut, Enric Albertí i Bosch i Joan Roig
Davant: Desconegut, Pere Busquets i Prat, Joan Clapés i Feliu, Joan Lassús i Colomeda i Tomàs Grau.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1928 (2)
Revers de la postal anterior. Curiosa la anotació que també trobo en postals posteriors:
NOTA: L'orquestra pot augmentar-se amb "Jazz-band" o d'un violí, sempre que convinga al contractant.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1929 (1)
Drets: Desconegut, Joan Lassús, Francesc Felip i Girona, Antoni Gimbernau i Miàs* i Secundí Grau
Asseguts: Tomàs Grau, Llorenç Cotxo, Lluís Grau, Francesc Llopart i Narcís Martí i Casademont ("Sisó de Cornellà").
* D'aquest músic no en tenia cap dada, i n'he trobat unes quantes:
Nascut a Figueres el 18 de Març de 1905, fill de Sixte Gimbernau i Condom i Dolors Miàs. Segons el Diccionari de Cobles de Jordi Puerto i les hemeroteques de la Biblioteca de Figueres va passar per la Cobla-orquestra del Casino Menestral, de Figueres (1927-1928), Cobla-orquestra Moderna, de Figueres (1928-1929 o 1930), Cobla-orquestra La Principal de Bordils (1930-1932) i Cobla-orquestra Empordanesa, de Figueres (1932-1933, com a mínim, no sé si hi va estar més).
Es va casar a Figueres amb Ramona Balagué i Anglada el diumenge dia 9 d'Octubre de 1927. El mes d'Octubre de 1929 tenen una filla a la que bategen amb el nom de Maria Teresa, Roser i Isabel Gimbernau i Balagué. El mes de Juny de 1931 tenen una altra filla, Dolors Gimbernau i Balagué. El dia 31 de Maig de 1934 neix el seu fill Jaume Gimbernau i Balagué. El mes de Setembre de 1935 mor el pare d'Antoni, Sixte Gimbernau i Condom, als 75 anys. El mes de Setembre de 1954 es casa la seva filla gran Mª Teresa Gimbernau i Balagué amb Ramon Soler i Pellicer.
L'any 1953 Antoni Gimbernau feia de pastisser, tinguent el domicili (i la pastisseria?) al carrer General Mola, 43, de Figueres (avui, Pujada del Castell), i emigra a Brasil; la causa d'aquest desplaçament va ser que la seva dona Ramona tenia problemes de cor, i per la raó que fos van anar a parar a São Paulo. Quan el seu fill Jaume Gimbernau i Balagué acaba el servei militar a Catalunya es reuneix amb els pares, i l'any 1962 obren una pastisseria a la Rua João Ramalho, a Perdizes, zona oest de São Paulo. La notícia aviat es va descobrir pels immigrants catalans de la regió, que van començar a suggerir la producció de dolços catalans, com per exemple el braç de gitano, la crema catalana, l'ensaimada o la Coca de Sant Joan. L'any 1987 van traslladar el negoci a la Rua Aimberê, al mateix barri. Jaume Gimbernau i Balagué va morir el 2001, i va deixar el negoci al seu fill Jaime Gimbernau, que a dia d'avui encara manté. Aquesta informació de la part brasilera de la vida d'Antoni Gimbernau i dels seus descendents l'extrec d'un article del periodista Marcelo Duarte publicat l'any 2013 amb aquest títol: Doces típicos da Catalunha são vendidos há 50 anos em Perdizes (Pastissos típics de Catalunya es venen fa 50 anys a Perdizes).


Any 1929 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1930 (1)
Drets: Joan Reverter i Saus, Esteve Jofre, Tomás Grau, Llorenç Cotxo, Lluís Grau, Francesc Llopart i Francesc Felip i Girona.
Asseguts: Antoni Gimbernau, Enric Ferrer i Secundí Grau.
En el text hi ha una d'aquelles errades que tenia de tan en tant l'excel·lent fotògraf Valentí Fargnoli i Anneta: Va posar Coba en lloc de Cobla. El fet és que he vist una altra postal igual, però amb la paraula en qüestió ben escrita, el que em fa pensar que les retolava una vegada positivades, una per una ... Déu n'hi dô quina feinada !


Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior. Curiosa la frase final:
Nota: Procuri no equivocar-se, ja que a Bordils hi ha dues orquestres.
Patapam ! Es referia a la Cobla-orquestra Moderna Roviras, la formació local rival en aquells anys.
La darrera temporada de La Principal de Bordils va ser la 1931-1932.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1931 (1)
Darrere: Secundí Grau, Llorenç Cotxo, Joan Reverter, Antoni Barnés i Gultresa i Lluís Grau
Davant: Francesc Llopart, Antoni Gimbernau, Eugeni Vidal i Burch ("Pagenio")*, Joaquim ("Quimet") Bofill i Vidal i Tomàs Grau.
* Tot i que pel lloc que ocupa (1er tible) i segons el revers de la foto hauria de ser Eugeni Vidal, no s'assembla gaire a les altres fotografies que tinc d'aquest músic, com per exemple la de 1931 a la Cobla-orquestra Empordanesa de Figueres; misteris ...
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.


Any 1931 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Banc de Memòria Digital de Bordils.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!