T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 24 de septiembre de 2012

ORQUESTRA SOLER
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1901 (1)
Orquestra fundada a Sant Celoni l'any 1898, coneguda en els seus inicis com La Nova, i també com La Moderna de Sant Celoni, encara que aviat portaria el nom del seu patrocinador i del local que els acollia.
El Cafè Soler ("Cal Bou") de Sant Celoni era regentat per Francesc Soler i Gironès. El seu fill, Josep Soler i Matas, jove emprenendor dedicat a la indústria surera i amb ganes de potenciar el local, va començar a organitzar activitats culturals, amb l'ajut econòmic del seu pare. A finals de 1896 va contractar un jove i emergent músic de Banyoles, Cassià Casademont i  Busquets per formar una orquestra que contrarestés l'hegemonia musical del Centre Popular, que comptava amb la col·laboració de l' Orquestra Els Paleros .
L'Orquestra Soler va debutar, com no podia ser d'altra manera, al Cafè Soler, al final d'una vetllada literària celebrada a principis d'abril de 1898. A finals de 1899 Cassià Casademont va marxar a Sabadell, per fer-se càrrec de la direcció de l' Orquestra Els Fatxendes.
Tot i els èxits de la formació, es van desfer a principis de 1902, essent-ne una de les principals causes la dificultat de mantenir les despeses que comportava el fet de que la majoria dels components eren de fora de Sant Celoni.
En aquest cartell signat per Bly & Murtra identifico, distribuint els músics en tres arcs:
Arc superior: Baltasar Alsina i Fàbregas ["Tasanet"] (violí), Francesc Gisbert (clarinet), Josep Soler i Matas (fundador)*, Joan Salabarnada i Guadayol (clarinet) i Martí Framis i Fitó (viola)
Arc central: Felip Trull i Brunet ["Felipet"]** (cornetí), Narcís Martí i Casademont ["Sisó de Cornellà"] (fiscorn), Güelfo Mazzi (director), Enric Oliva i Vilar**(flauta) i J. Salabert (cornetí)
Arc inferior: Agustí Bosch (trombó), J. Segura (violí) i Pere Bosch (contrabaix).
* Josep Soler i Matas no era músic, però surt al cartell com a fundador i mecenes.
** Tan en Felip Trull com l'Enric Oliva, al acabar la temporada van anar a la Cobla-orquestra Antiga Pep.
La major part d'aquesta informació prové del llibre ELS PALEROS, de  Rafael Jiménez i Molina, editat per l'Ajuntament de Sant Celoni l'any 2013.


Any 1901 (2)
Portada original d'un llibret que es devia editar amb informació (de la que no disposo) i la foto.
Foto: Arxiu Isabel Oliva i Prat (filla d'Enric Oliva i Vilar).


Any 1901 (3)
Fotografia original que sortia en l'esmentat llibret.
Foto: Arxiu Isabel Oliva i Prat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!