T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 29 d’agost del 2012

QUARTET ALBÉNIZ


Any 1930
Encara que no posarĂ© gaires formacions de tipus clĂ ssic, no em puc resistir a incloure aquest quartet de Girona, per la rellevĂ ncia, des del meu punt de vista, dels seus components:
A dalt, d'esquerra a dreta: LluĂ­s Moreno i PallĂ­ (mĂ©s tard seria substituĂŻt per Joan CompanyĂł i Balmanya, mĂșsic i mestre de Llagostera),  Salvador Dabau i Caussa  i Joan Bataller i Admetlla. A baix hi tenim en Josep Moreno i PallĂ­ ("Pepe") *. Tots ells eren mestres d'escola i integrants de l'Orquestra SimfĂČnica de Girona.
* A en "Pepe" el vaig arribat a conĂšixer, quan estava jubilat, a Tossa, doncs un dels mĂșsics amb qui jo tocava aleshores a la Cobla-orquestra MĂ xim's, en Josep Bonet, de Salt, me'l va presentar.
Foto 1: Arxiu Josep Bataller
Foto 2: Arxiu FamĂ­lia Dabau.


Any 1931
L'any 1931 el cineasta, mĂșsic i cartellista Antoni VarĂ©s i Martinell va rodar el curtmetratge El rapte de Maria Rosa (la primera pel·lĂ­cula amateur de ficciĂł rodada Ă­ntegrament a Girona). Investigant en el Fons Antoni VarĂ©s Martinell , del Servei de GestiĂł Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona, vaig trobar un video que posa "Descarts de la pel·lĂ­cula El rapte de Maria Rosa". Semblaria un divertimento, sense cap relaciĂł amb l'argument del curtmetratge, potser pensat per posar al final del film, ves a saber ... en el qual intervenen, amb tota seguretat, dos membres del Quartet AlbĂšniz: Josep Moreno ["Pepe"] (violoncel) i Joan Bataller (violĂ­); el saxofonista crec que podria ser un dels dos germans (ambdĂłs tambĂ© mĂșsics) del director, que podem veure en l'Orquestrina Brillant Jazz; es tractaria de Fernando VarĂ©s i Martinell.
Pel quĂš fa als altres dos mĂșsics, crec que el banjo i el pianista serien dos actors, tambĂ© mĂșsics; mirant altres films del cineasta he vist que hi ha dos actors que s'assemblen molt a aquests dos mĂșsics de les fotos: Miquel Gil i Josep Vargas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!