T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

viernes, 17 de agosto de 2012

LA PRINCIPAL AMERENSE
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1944
Cobla-orquestra d'Amer, formada l'any 1944, igualment que la Cobla-orquestra Victòria, per una escissió de la Cobla Orquestra Moderna, i que va durar fins l'any 1967.
En aquest cartell els músics, distribuïts en seccions, es repeteixen en alguna foto:
A dalt de tot: Martí Bofill de la Iglesia, Pere Borrell i Vicens i Josep Roura i Padrosa ("Sagal"), que quan convenia eren els vocalistes
A l'esquerra, primera foto: Enric Roura i Comas ("Sagal", pare d'en Josep) [violí] i Jesús Bosch i Codina [acordió]
A l'esquerra, segona foto: Josep Roura ("Sagal") [saxo alt], Lluís Vila I Puigdemont [saxo alt] i Esteve Vila i Padrosa [pare d'en Lluís, saxo tenor]
A la dreta, primera foto: Desconegut [contrabaix] i Gaspar Giralt i Rich ("Gasparet") [jazzband, i també representant]
A la dreta, segona foto: Martí Bofill de la Iglesia [trombó] i Pere Borrell [trompeta].
Es destaca que tenen micròfon propi !
Fotos: Barber. Cartell imprès a Arts Gràfiques, de Santa Coloma de Farners. Arxiu Mª Mercè Vila.


Any 1946
Ara ja són dos els músics que fan de representants: Gaspar Giralt ("Gasparet") i Jesús Bosch.
A dalt: Enric Roura ("Sagal"), Gaspar Giralt ("Gasparet"), Josep Roura ("Sagal"), Lluís Vila i Paulino Duran i Fortet ("Paulino Tirai")
A baix: Martí Bota i Cañigueral, Joan Fontanella, Jesús Bosch i Esteve Vila.
Fotos: Barber. Cartell imprès a Impremta Barnés, de Palamós. Arxiu Mª Mercè Vila.


Anys 40 (1)
El cantant és en Josep Roura ("Sagal"). Darrere seu, 3 saxos i un bateria, que són: Enric Roura ("Sagal"), Lluís Vila (no se li veu la cara, però sé que és ell), Esteve Vila i Gaspar Giralt ("Gasparet"). Darrere d'en "Gasparet", només se li veu el perfil, hi ha en Jesús Bosch, al piano. En quant al metall, el trombó és Joan Fontanella, de Sant Feliu de Guíxols, i els dos trompetes són Martí Bota i Paulino Duran ("Paulino Tirai").
A darrere de l'orquestra hi ha un senyor que juraria que és en Josep Puigdemont, historiador d'Amer, ex-alcalde de la Vila i oncle de l'actual President de la Generalitat (2017), que abans va ser també alcalde de Girona, Carles Puigdemont i Casamajó.


Anys 40 (2)
Moment important, un cafè i una cigarreta abans de començar les sardanes de la nit ...
D'esquerra a dreta: Josep Roura ("Sagal"), Joan Fontanella, Martí Bota, Jesús Bosch, Lluís Vila, Esteve Vila,  Gaspar Giralt ("Gasparet"), Paulino Duran ("Paulino Tirai") i Enric Roura ("Sagal").
I la mainada, sempre la mainada ...


Any 1948 (1)
Llampant cartell promocional, d'Antoni Varés i Martinell.
A l'esquerra, de dalt a baix: Jesús Bosch, Esteve Vila, Francesc Codina i Moner ("Paco Pic"), Joan Fontanella i Martí Bota
A la dreta, de dalt a baix: Enric Roura ("Sagal"), Lluís Vila, Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Josep Roura ("Sagal") i Gaspar Giralt ("Gasparet").


Any 1948 (2)
A punt de començar el ball ! A les pancartes (ara ja han deixat els atrils "pelats") hi veiem el logotip formant una sola lletra combinant la P i la A.
Darrere: Francesc Codina i Moner ("Paco Pic") [contrabaix], Jesús Bosch [acordió], Paulino Duran ("Paulino Tirai") [trompeta], Martí Bota [trompeta] i Joan Fontanella [trombó]
Davant: Gaspar Giralt ("Gasparet") [bateria], Esteve Vila [saxo tenor i clarinet], Josep Roura ("Sagal") [saxo tenor i vocalista], Lluís Vila [saxo alt i clarinet] i Enric Roura ("Sagal") [saxo alt].
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1951
En aquest cartell signat per Enric Triola hi tenim:
A dalt, el cantant i el representant: Josep Roura ("Sagal") i Gaspar Giralt ("Gasparet")
A sota: Pere Figueras i Solà, Jesús Bosch, Esteve Vila, Pere Prat i Llucià, Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Josep ("Pepet") Sanglas i Casas, Francesc Codina ("Paco Pic"), Enric Roura ("Sagal"), Lluís Vila i Martí Bota.
L'escut d'Amer apareix, crec que per primera vegada, en un cartell publicitari d'orquestres.


Anys 50
I aquí, part de la formació, en plena processó, ves a saber on, amb l'Esteve Vila en primer pla, tocant de memòria, i darrere seu, al saxo també, en Josep Roura ("Sagal"), i el trompetista Pere Prat.


Any 1953
Cartell de la temporada 1953-1954, dissenyat per Enric Triola.
A dalt: Joan Fontàs i Riera ("Marxant"), Esteve Vila, Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Joan Gamell, Wenceslau ("Lau") Roure i Marin i Lluís Vila
Al mig: Jesús Bosch, Pere Prat, Francesc Codina ("Paco Pic") i Pere Borrell
A baix: Pere Fontàs i Puig i Gaspar Giralt ("Gasparet").
Foto: Arxiu Josep Puigdemont.


Any 1954 (1)
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Esteve Vila, Joan Fontàs Riera ("Marxant"), Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Jesús Bosch, Francesc Codina ("Paco Pic"), Elies Homs i Bertomeu, Pere Fontàs, Alexandre ("Sandro") Port, Lluís Vila, Joan Gamell, Wenceslau ("Lau") Roure i Gaspar Giralt ("Gasparet").
Foto: Fons germans Palau Massot. Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries.


Any 1954 (2)
Ben entaulats !
Començant per l'esquerra i seguint en sentit horari: Elies Homs, Joan Gamell, Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Gaspar Giralt ("Gasparet"), Jesús Bosch, Francesc Codina ("Paco Pic"), Desconegut (està dret i no porta corbata, sino llacet, potser era el cambrer), Josep Xarbau i Boada (possiblement de bolo), Lluís Vila, Esteve Vila, Pere Fontàs i Joan Fontàs (els fills al costat dels pares).
Foto: Arxiu Antoni Domènech.


Any 1961
Retratats amb la torre de Can Jordà al fons.
Darrere: Pere Parés i Clarà ("Zai"), Pere Borrell, Joan Gamell, Gaspar Giralt ("Gasparet"), Antoni Rabaseda i Bassà i Paulino Duran ("Paulino Tirai")
Davant: Jesús Bosch, Pere Buscarons i Pastells, Joan Masó i Quer, Joan Fontàs ("Marxant"), Joan Parés i Masachs ("Zai") i Francesc Codina ("Paco Pic").


Any 1964 (1)
D'esquerra a dreta hi tenim: Pere Fontàs, Francesc Codina ("Paco Pic"), Pere Parés ("Zai"), Pere Borrell, Gaspar Giralt ("Gasparet"), Joan Parés ("Zai"), Jesús Bosch, Àngel Piñana ("Àngel Santantoni"), Antoni Rabaseda, Ramon Expósito ("de Sant Julià"), Joan Fontàs ("Marxant", pare d'en Pere) i Paulino Duran ("Paulino Tirai").


Any 1964 (2)
Després de la guerra civil encara es va fer la Pubilla de la Festa Major durant uns anys, però després es va interrompre. La darrera Pubilla havia estat Angelina Fusellas, que en aquest any va lliurar el ram a la Mª Rosa Marcó i Rabionet.
Angelina Fusellas era l'esposa de l'Alcalde d'Amer, que surt a la foto, Narcís Junquera i Rigau.
Darrere es pot reconèixer alguns dels músics:
A l'esquerra de tot, amb ulleres, en Francesc Codina ("Paco Pic")
Darrere de tot: Antoni Rabaseda, Desconegut (tapat per la Pubilla), Pere Borrell i Paulino Duran ("Paulino Tirai")
En segon terme: Ramon Expósito ("de Sant Julià"), Àngel Piñana ("Àngel Santantoni") i Joan Parés ("Zai")
En primer terme: Manel Xiberta i Peramateu, director de l'Escola d'Amer i del Grup Teatral Amerenc, que presentava l'acte, Narcís Junquera, alcalde, Mª Rosa Marcó, primera Pubilla de la nova època i Joan Torrent i Font ("Hospitaler"), conseller de l'Ajuntament, i membre de la Comissió de Festes.Anys 60 (1)
Alguns components, davant de la botiga de fotografia que es trobava als baixos de la casa on vivia en Pere Fontàs:
D'esquerra a dreta: Manel Casas i Castelló, trompetista amb qui vaig tocar un parell de temporades a la Cobla-orquestra Selvamar ; Ramon Expósito ("de Sant Julià"), Pere Fontàs, Rosalia Recasens, esposa d' Eliseu Expósito, que ve a continuació, Jordi Ruscada i Martí i Ramon Ferrer. Els dos nens són en Joan i la Mª Pilar Fontàs, fills d'en Pere.


Anys 60 (2)
Cobla bastant incompleta, penjats enmig de les pedres ... Déu n'hi dô !
Darrere: Pere Borrell (trompeta), Antoni Rabaseda (fiscorn), Paulino Duran ["Paulino Tirai"] (fiscorn) i Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Davant: Pere Fontàs (flabiol), Ramon Expósito ["de Sant Julià"] (tible) i Joan Fontàs ["Marxant"] (tenora).
En primer terme, es veu el cap d'en "Cisquet Tet" , torronaire d'Amer.


Any 1965 (1)
Darrere: Joan Parés i Clarà ("Zai"), Paulino Duran ("Paulino Tirai"), Jordi Ruscada, Antoni Cicres i Domènech, Joan Parés i Masachs ("Zai"), Pere Borrell i Ramon Expósito ("de Sant Julià").
Davant: Pere Parés i Clarà ("Zai"), Joan Fontàs ("Marxant"), Ramon Ferrer i Gaspar Giralt ("Gasparet").


Any 1965 (2)
Els mateixos components, el mateix dia, foto alternativa.


Any 1965 (3)
Els mateixos, en plena feina.


Any 1965 (4)
Novament a l'Aplec de Santa Brígida, amb algun músic de bolo.
Darrere: Pere Borrell (trompeta), Pere Fontàs (1er fiscorn), Paulino Duran ["Paulino Tirai"] (2n fiscorn) i Jordi Ruscada (contrabaix)
Davant: Antoni Cicres, una mica apartat (s'hauria descuidat el flabiol?), Àngel Piñana ["Àngel Santantoni"] (2n tible), Joan Parés i Clarà ["Zai"] (1er tible), Joan Fontàs ["Marxant"] (1er tenor) i Joan Parés i Masachs ["Zai"] (2n tenor).
Foto: Arxiu Joan Parés i Clarà.


Any 1965 (5)
Els elements més joves de la Cobla-orquestra, tenien muntat un Conjunt, que, pel que m'explica el meu bon amic Toni Cicres, i portats per l'afició, havien format per què en les sessions de Ball, que potser eren una mica llargues, els més grans poguessin descansar. Els components eren:
Drets: Ramon Ferrer, Jordi Ruscada, Antoni Baranera, Pere Parés i Clarà ("Zai") i Antoni Cicres.
A davant, Ramon Expósito ("de Sant Julià") i Joan Parés Clarà ("Zai").Any 1965 (6 i 7)
Els mateixos joves, pensant, potser, en els conjunts anglesos que començaven a estar de moda. Ahir em deia en Pere Parés, quan li vaig ensenyar la foto: "... No me'n ensenyis més, que em ve una cosa ..."

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!