T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

lunes, 23 de julio de 2012

EMPORITANA
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1929
Cobla-oquestra de Verges, fundada l'any 1929 per Josep Ferrer i Teixidor, quan es va desfer la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala. Era propietat del les famílies Ferrer i Amer. La dirigia l'escalenc Francesc Sala i Flaqué ("Xiquet"), fins que l'any 1935 va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Torroella, i el va substituir en Josep Mª Vilà i Saliner (més info); un altre dels fundadors va ser l'excel·lent tible Àngel Pont i Montaner.
Darrere: Pelai Maspoch, Josep Mª Vilà i Saliner, Francesc Sala i Flaqué ("Xiquet"), Salvi Bach i Planas, Manel Amer i Pujol i Miquel Estragués.
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer i Teixidor ("Pep Xeto"), Àngel Pont i Montaner, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges").
Bona part de les dades i fotos d'aquesta formació me les passa en Jordi Gallegos i Córdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: història de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals".
La segona foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930 (1) Díptic
Portada del díptic de la temporada 1930-1931.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1930 (2) Díptic
A la segona pàgina, el retrat dels músics. Elegants, sabates molt ben llustrades, mitjons blancs, mocador sortint d'alguna butxaca de l'americana, posat seriós ... (això sí, no hi ha uniformitat ni en els vestits ni en les corbates) ... Eren altres temps !
Poso els instruments que tocava cadascú tal com s'indica a la quarta pàgina d'aquest díptic (el nom de Ricard Monguilod -aquest és el cognom correcte- no està ben escrit, i el corregeixo):
Darrere: Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")* [clarinet i tenora solista], Joan Rocas [contrabaix concertista], Josep Mª Vilà i Saliner [trompeta solista], Pelai Maspoch [trompeta], Ricard Monguilod** [fiscorn solista] i Manel Amer i Pujol [violí solista i trombó]
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto") [flauta solista i tible], Ramon Tasis i Tutau [viola, flabiol i representant], Francesc Sala i Flaqué ("Xiquet") [violí, fiscorn solista i director], Àngel Pont i Montaner [violí primer, tible solista i representant] i Joan Roviras ("Joan de Verges") [clarinet solista i tenora].
* En Josep Ferrer era cunyat d'en Manel Amer, i són prou ben coneguts musicalment els seus fills Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [La filla d'en Manel Ferrer, l' Anna Ferrer, prestigiosa pianista, va ser la meva primera professora d'harmonia, quan erem veïns a Girona, al C/. Oviedo, i em va passar moltes fotos per la meva col·lecció] i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").
** Ricard Monguillot, Montgilot o Monguilod (veure article: "Els músics Monguilod" de Cristina Pallí i Monguilod).
Foto: Pérez. Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1930 (3) Díptic
Tercera pàgina, amb la presentació de dos nous elements, i amb una advertència:
La nostra entitat musical no la confonguin amb l'altra orquestra que hi ha a la localitat, puix del contrari podria donar-se el cas de no tenir l'orquestra que desitjaven contractar.
Òbviament, es referien a la Cobla-orquestra La Vergelitana; les rivalitats entre formacions d'un mateix poble eren freqüents.
El segon cognom de Francesc Sala era Flaqué i no Flaquer, contrastat per l'historiador Jordi Gallegos que té còpia de les partides de naixement i defunció.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1930 (4) Díptic
I a la quarta pàgina, el personal artístic.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.Any 1930 (5)
Dues versions més de la mateixa fotografia que surt al díptic.Any 1932 (Cobla)
Darrere: Jaume Vilà i Comas, acabat d'incorporar, amb només 15 anys; el seu pare, Josep Mª Vilà i Saliner ; Manel Amer i Pujol, Francesc Sala i Flaqué ("Xiquet"), Ricard Monguilod i Joan Rocas
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Àngel Pont, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras ("Joan de Verges").
Foto: Valentí Fargnoli. Col·lecció F. Sala.Any 1932 (Orquestrina)
Els mateixos components amb els instruments típics de la revolució musical dels anys 30: banjos i jazz-band.
Darrere: Manel Amer (banjo), Àngel Pont (banjo), Ricard Monguilod (trombó), Josep Mª Vilà (trompeta), Francesc Sala ["Xiquet"] (violinòfon)
Davant: Joan Rocas (jazz-band), Josep Ferrer (saxo tenor), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo alt), Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt), Jaume Vilà (piano) i Ramon Tasis (contrabaix).
Per cert, he vist en d'altres formacions la imatge d'en Mickey Mouse en el bombo del jazz-band. Estava de moda, i "feia americà"
Foto: Valentí Fargnoli. Col·lecció F. Sala.


Any 1935
Una foto més en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep Saguer ["Pep Xeto"] (jazz-band) i Joan Rocas (contrabaix)
En segon terme: Ramon Tasis (banjo), Joan Turró (violí) i Salvi Bach (no es veu l'instrument que tocava)
En primer terme: Joaquim Juanmiquel ["Tatara"] (trombó), Josep Mª Vilà (trompeta), Jaume Vilà (trompeta), Manel Amer (saxo alt), Josep Ferrer (saxo tenor) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt).
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà/Fons Emili Casas/360.
Any 1936 (Cartell i detall)
Aquí hi reconec, d'esquerra a dreta:
Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Mª Vilà i Saliner, Jaume Vilà i Comas, Joan Roviras ("Joan de Verges"), Agustí Monguilod i Andreu (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra Màxims de 1979 a 1983), Joaquim Juanmiquel ("Tatara"), Ramon Tasis Tutau, Salvi Bach, Manel Amer i Pujol, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Turró.
Foto: Lux. Col·lecció P. Porqueres.Any 1942 (1)
En aquesta foto, agafada a Vilopriu, s'incorpora, com a segon trompeta, en Francesc Felip ("Paco Xeto") , amb qui vaig coincidir fins a la seva jubilació a la Cobla-orquestra Atlàntida. El segon tible, en Josep Saguer ("Pep Xeto") era, o seria més endavant, el seu sogre.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi Saló, Genís Canet i Boadella, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer i Pujol
Davant: Wenceslau Roure ("Lau"), Josep Saguer i Teixidor ("Pep Xeto"), Lluís Felip i Carreras, Josep Ferrer i Teixidor i Pere Cortada.


Any 1942 (2)
Segons m'indica  l'Eduard Font i Coll, la formació seria la següent:
Drets: Genís Canet, Eusebi Saló, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Manel Amer i Pujol, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Lluís Felip i Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")
Asseguts: Pere Cortada, Wenceslau Roure ("Lau"), Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Francesc Felip ("Paco Xeto").


Anys 40
Darrere: Genís Canet, Manel Amer i Pujol, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Francesc Felip ("Paco Xeto") i Eusebi Saló
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Pere Cortada i Bosch, Lluís Felip, Wenceslau Roure ("Lau") i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").


Any 1944
Una inscripció curiosa, a baix, a l'esquerra: Micrófono propio ...
A dalt: Josep Ferrer i Teixidor, Lluís Felip, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi Saló, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Genis Canet i Boadella
A baix: Josep ("Pitu") Faixedas, Agustí Monguilod, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Josep Saguer ("Pep Xeto") i Manel Amer i Pujol.
Com a dades complementàries, puc afegir, a més dels instruments que tocaven en Cobla, Orquestra i Orquestrina, l'ofici alternatiu de cada component i els vincles familiars respectius:

 • Josep Ferrer i Teixidor [1er tenor i saxo]: sabater - Cunyat d'en Manel Amer i Pujol i pare de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer
 • Lluís Felip i Carreras [1er tible, viola i saxo]: cadiraire - No eren parents amb en Francesc Felip
 • Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta]: només feia de músic - Gendre d'en Josep Saguer
 • Eusebi Saló [trompeta]: fuster
 • Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [2n fiscorn, piano i director de la Cobla i l'Orquestrina]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germà d'en Manel Ferrer i Amer
 • Genis Canet i Boadella [trombó, violí, banjo, guitarra, director de l'Orquestra]: només feia de músic
 • Josep ("Pitu") Faixedas [2n tenor i saxo]: espardenyer
 • Agustí Monguilod i Andreu [1er tenor, 1er violí i saxo]: només feia de músic
 • Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [1er fiscorn i trombó]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germà d'en Joaquim Ferrer i Amer
 • Josep Saguer i Teixidor ("Pep Xeto") [2n tible, flauta i bateria]: sastre - Sogre d'en Francesc Felip
 • Manel Amer i Pujol [contrabaix]: només feia de músic, i era el propietari del nom de la formació - Cunyat d'en Josep Ferrer i Teixidor i oncle de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer


Any 1945
A la Festa del Remei, el 13 d'Octubre de 1945.
Darrere: Cosme Company, Eusebi Saló, Desconegut (era el xofer de l'autocar que transportava a l'Emporitana), Genís Canet, Martí Bofill de la Iglesia, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer Pujol
Davant: Josep Morell, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Lluís Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1946
M'encanten les fotos de color sèpia !
Aquí estan actuant a La Jonquera, davant del Hogar del Soldado, durant la festa de Cinquagesma (Pasqua granada) de l'any 1946; aquesta informació consta en el revers de la foto.
Darrere: Desconegut [trombó], Francesc Felip ("Paco Xeto") [trompeta], Eudald Duch* [trompeta] i Eusebi Saló [Contrabaix]
Davant: Desconeguts (4 saxos) i Martí Bofill de la Iglesia [bateria: quina modernitat, per l'època, les ulleres de sol !]
* El vaig conèixer l'any 1985 quan vaig coincidir amb el seu fill Gabriel ("Gabi") Duch -que és qui em proporciona aquesta i d'altres fotos- a la Cobla-orquestra Atlàntida.


Any 1948
A dalt de tot, a l'esquerra, Francesc Reixach i Samí, vocalista.
Arc central, de dalt a baix: Josep Ferrer i Teixidor, a sota seu, el seu fill, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Wenceslau Roure ("Lau"), Josep Saguer ("Pep Xeto") i Joaquim Costa i Horts (procedent de l' Orquestra Montmartre de Flaçà)
Arc inferior, començant per sota, a l'esquerra: Narcís Perich, Martí Bofill de la Iglesia, Joan Sadurní, Manel Amer i Pujol, Àngel Cutrinas i Valls i Josep Nogué i Xirgu.


Any 1949
Aquí hi reconec els mateixos que en la foto de 1948.


Any 1950
Els quatre de dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Manel Amer i Pujol
Els tres del mig: Joaquim Costa, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Martí Bofill de la Iglesia
Els cinc d'abaix: Lluís XXX (trompeta, de Peratallada), Wenceslau Roure ("Lau"), José Lucía Bielsa, Eudald Duch i Joan Sadurní.


Any 1951 (1)
A dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Desconegut, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Desconegut i Martí Bofill de la Iglesia
Al mig: Josep Ferrer i Teixidor, Lluís XXX (trompeta, de Peratallada), Eudald Duch, Desconegut i Manel Ferrer i Amer ("Manelic")
A baix: Wenceslau Roure ("Lau") i Manel Amer i Pujol.


Any 1951 (2)
En formació de Ball, a Blanes, el dia 26 de Juliol de 1951.
Darrere: Manel Amer i Pujol [contrabaix], Lluís XXX [trompeta, de Peratallada], Desconegut [trompeta], Martí Bofill de la Iglesia [trombó]* i Desconegut [güiro]
Davant: Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [bateria], Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [piano], Josep Saguer ("Pep Xeto") [conga], Wenceslau Roure ("Lau") [saxo], Desconegut [saxo], Josep Ferrer i Teixidor [saxo i Eudald Duch [cantant].
* Aquesta foto i d'altres, així com algunes identificacions, me les proporciona en Josep Bofill, fill d'en Martí.

3 comentarios:

 1. Anys 45 i 48. Hi reconec el meu pare Francesc Reixach i Samí. Cantant de l'orquestra. Si vols més información li puc preguntar els noms de tots.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. I tant, tota informació és molt benvinguda !
   Escriu-me, sisplau, a jlm_54@hotmail.com
   Gràcies !

   Eliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!