T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

domingo, 1 de julio de 2012

ELS PALEROS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1905
Aquesta orquestra de Sant Celoni, que ja actuava amb aquest nom l'any 1880, era la continuació d'una orquestra creada per mossèn Domènec Ferrer l'any 1846. Els seus promotors principals van ser Josep Framis i Gili, integrant des dels inicis d'aquella orquestra primigènia, i Salvador Ballada i Vigué (o Viguer, Biguer i també Bigué), que era forner i taper, al igual que els seus fills Lluís, Joan i Josep, que també van formar part de l'orquestra; tenien aquest nom segurament en referència a la pala d'enfornar. El pare d'en Salvador es deia Domènec Ballada i Oliveras, un forner nascut a Amer, que va establir una fleca a Sant Celoni i tocava el cornetí en la primera orquestra documentada del poble, esmentada abans, l'any 1846.
A la foto veiem la primera formació que hauria comptat amb onze músics, idea que perseguia el seu director, a fí de posar-se a l'alçada de les més prestigioses de l'època. Dono els noms dels components amb certes reserves:
Darrere: Desconegut, Manel del Clarinet (se'n desconeix el cognom), Andreu Palau i Nicolau, Joan Janer, Manel Montané i Francesc ("Paco") Oliveras i Mestres
Davant: Joan Tauler i Pujató, Salvador Ballada i Vigué*, Pau Palau i Iglesias, Lluís Ballada i Vila i Desconegut.
Salvador Ballada va ser també alcalde de Sant Celoni entre 1905 i 1906.
La major part d'aquesta informació prové del llibre ELS PALEROS, de  Rafel Jiménez i Molina, editat per l'Ajuntament de Sant Celoni l'any 2013.


Any 1908 (1)
Portada del díptic de la temporada 1908-1909.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (2)
Segona pàgina del díptic, amb la relació del personal artístic:
Lluís Ballada i Vila (violí-director solista), Martí Framis i Fitó (violí solista), Joan Ballada i Vila (violí primer), Josep Ballada i Vila (viola), Oleguer Xena i Martori (contrabaix solista), Joan Tauler i Pujató (flauta i flautí), Ramon Pla (clarinet), Marc Riera (cornetí solista), Joan Gener (cornetí) i Francesc Solà (fiscorn solista).
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (3)
A la tercera pàgina del díptic hi trobem l'escrit de presentació, on s'esmenta les incorporacions de Marc Riera i Andreu Palau. Tot i fer constar que també tocaven sardanes, ho devien fer amb els instruments d'Orquestra.
Els representants eren Martí Framis i Salvador Ballada i Vigué, que en aquella temporada no actuava a la formació; entre 1895 i 1909 va ser membre de l'Ajuntament de Sant Celoni, com a regidor, tinent d'alcalde o alcalde.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (4)
Darrera pàgina del díptic, amb expressió dels impressors: Impremta de F. Cucurella, Granollers.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1913
Darrere: Joan Vilà i Hortal (fiscorn), Joan Gener i Xiraut (cornetí), Marc Riera (cornetí) i Oleguer Xena i Martori (contrabaix)
Davant: Josep Oliveras i Mestres (clarinet), Andreu Palau i Nicolau (clarinet), Joan Tauler i Pujató (flauta), Lluís Ballada i Vila (violí), Martí Framis i Fitó (violí), Joan Ballada i Vila (violí), Josep Ballada i Vila (violí) i Salvador Ballada i Vigué (viola i director).


Any 1914
Darrere: Joan Tauler, Joan Vilà i Oleguer Xena
Al mig: Joan Ballada, Martí Framis i Josep Oliveras
Davant: Marc Riera, Andreu Palau, Lluís Ballada, Joan Gener i Josep Ballada.


Any 1915
S'observa la mateixa formació que en la foto Any 1913, amb excepció del pare de la nissaga Ballada, en Salvador*, que va passar la direcció al seu fill Lluís.
El 1917 van canviar-se el nom, constituint-se l' Orquestra Art Musical.
* Se'l pot veure darrere la finestra de la part esquerra de la imatge (si cliques la foto ho veurà millor).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!